HomeBlog in Google? Zo werkt het (ook voor jou)!

Blog in Google? Zo werkt het (ook voor jou)!

Ben je ambitieus met je blog (en wil je dus op de wat langere termijn veel bezoekers naar je blog halen), dan gaan bloggen en SEO hand in hand. Wil jij ook snel veel gratis bezoekers uit Google op je blog (en minder tijd spenderen aan de promotie van je blog)? Op deze pagina vind je zowat alle tips omtrent bloggen en SEO.

Laatste update: 10/12/2023

Overloop onderstaand lijstje en het is goed mogelijk dat de moed je in de schoenen zakt. Goed presteren in Google, het is geen kwestie meer van een aantal trucjes en techniekjes toepassen. Maar anderzijds hoef je ook niet elke tip toe te passen om in de zoekmachines een rol van betekenis te kunnen spelen. Dat is trouwens vaak niet mogelijk. Echter, hoe meer items je kan “afvinken” hoe groter de kans op topposities in Google.

Hoewel het ook met andere blogplatformen mogelijk is om aan zoekmachineoptimalisatie te doen, is bloggen met WordPress zeker de betere keuze. WordPress is immers zo opgebouwd dat Google de berichten en pagina’s op je blog makkelijk kan indexeren. Daarbij komt nog dat je – in het geval van een WordPress-blog op eigen domein – kan terugvallen op bepaalde plugins. Dat maakt je werk een ietsje lichter.

1. SEO: vooral ook de kracht van specialisatie!

Beginnen bij het begin: waarover ga je bloggen? Je kan in theorie over van alles en nog wat schrijven, maar wil je als kleine blogger goed vindbaar zijn in de zoekmachines dan doe je er goed aan je wat te specialiseren. Hierdoor ziet Google immers vaak dezelfde of alleszins aanverwante woorden, begrippen en onderwerpen terugkomen op je blog. De kans is daardoor aanzienlijk groter dat je blog hoger in Google wordt getoond wanneer mensen zoeken op woorden die belangrijk zijn voor jouw site.

Met die zogeheten blogniche bouw je zo ook veel makkelijker een “reputatie van specialist” op en daaraan gekoppeld ook een trouwer lezerspubliek.

Je moet dus op zoek naar een goede blogniche.

Toch kan je ook met een persoonlijk blog – met veel uiteenlopende onderwerpen – goed scoren in Google. Het duurt alleen iets langer en je moet op een aantal dingen letten.

2. 18 belangrijke SEO-termen uitgelegd

Krijg je voor het eerst te maken met SEO – wat staat voor Search Engine Optimization, ofte zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands – dan begint het je misschien te duizelen bij het horen van al dat SEO- jargon. Geen nood: van algoritme tot zoekvolume, het wordt je uit de doeken gedaan.

3. 6 simpele SEO-technieken

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt is de zoekmachineoptimalisatie van een blog niet noodzakelijk voer voor specialisten. Jijzelf kan op dat vlak al heel wat werk verzetten door consequent deze 6 eenvoudige SEO-technieken toe te passen.

4. Focus trefwoord voor elk artikel

Hoewel Google tegenwoordig behoorlijk accuraat kan bepalen waar een artikel over gaat, is het toch van belang dat wij als schrijver aan Google het onderwerp van ieder item preciseren. Een grote rol is hier weggelegd voor het focus trefwoord.

Idealiter zou iedere blogpost en elke pagina zijn eigen unieke focus zoekterm moeten hebben. Wat weinig mensen weten is dat ook archiefpagina’s binnen WordPress van een focus trefwoord kunnen worden voorzien.

Overigens kan je ook foto’s optimaliseren voor zoekmachines. Het lukt Google voorlopig nog niet om te zien wat er op de plaatjes die jij in je artikels gebruikt staat. Door zelf een beschrijving mee te geven, geef je Google extra inzicht. Je artikel vaart er wel bij.

En wat als je geen focus zoekterm voor je artikel bepaalt?

In theorie kan Google zowat elke toegankelijk webpagina indexeren. of die pagina nu een focus trefwoord bevat of niet. Het algoritme van Google is tegenwoordig zo slim dat het vrij accuraat kan bepalen waar een artikel over gaat. Echter, zoekmachineoptimalisatie gaat niet alleen daarover.

Google probeert ook verbanden te zien tussen verschillende pagina’s onderling (zowel binnen je eigen blog als met gelijkaardige artikelen op andere websites). En dan helpt het als jij als auteur van de webtekst een duidelijke richting aangeeft. Dat doe je door je tekst goed op te maken, met een goed gestructureerd verhaal te komen. En een duidelijke focus zoekterm hoort er dus ook bij.

Maak deze fout zeker niet!

Het is een soort van natuurlijke reflex bij veel bloggers wanneer ze voor het eerst aan de gang gaan met SEO, maar ik waarschuw je: probeer je artikels niet meteen te optimaliseren voor de korte, meest voor de hand liggende zoektermen. Je komt er niet aan te pas. Probeer liever te scoren op de wat langere zoektermen met minder concurrentie.

5. Is zoekwoorden onderzoek noodzakelijk voor een goede SEO ( + video)?

Goed, je artikels hebben dus een goed focus trefwoord nodig om – op termijn – goed vindbaar te zijn in Google. Het komt erop aan om je voor dat trefwoord vooral te laten inspireren door de woordenschat van je lezers (in spe). Met andere woorden: welke woorden, welke zoekterm tikken je lezers spontaan in in Google (om op jouw artikel uit te komen)?

Heb je geen inspiratie (of ken je je publiek nog onvoldoende), dan kan je eventueel aan zoekwoorden onderzoek doen voor je blog(artikel). Dat kan heel eenvoudig met een lijstje met zoektermen die spontaan in je opborrelen, of je neemt je toevlucht tot allerlei tools.

Deze manier van werken is vrij arbeidsintensief. En er zijn geen garanties. Heb je nou echt geen idee welke op welke zoektermen je je artikels moet optimaliseren voor Google? wil je vermijden dat je op de gok blogs moet schrijven? Dan kan je eventueel een beroep doen op professionele zoekwoordenanalyse. Maar ik blijf erbij dat je vooral moet bloggen vanuit je buikgevoel. Meestal levert dat immers nog de beste en meest authentieke content op.

6. Een goede meta-omschrijving voor elk artikel

Het focus trefwoord is dus een van de hoekstenen van SEO. Daarnaast mogen we ook de zogeheten Meta-omschrijving niet vergeten. De meta-omschrijving is de korte tekst (in het zwart) dat je in Google onder elk zoekresultaat vindt.

De inhoud van die meta-omschrijving (meta description in het Engels) kunnen we ook helemaal zelf bepalen. Het komt erop aan de in zowat 150 karakters gewoon in een verstaanbare taal uit te leggen waar je artikel over gaat. Het liefst verwerk je hierin ook je focus zoekterm.

Opgelet: je schrijft de meta description niet alleen voor Google en de andere zoekmachines. Je moet het stukje tekst eveneens gebruiken om je potentiële lezers ertoe te verleiden om “jouw” zoekresultaat aan te klikken. Een ijzersterke titel kan hier een enorm verschil maken.

7. Yoast SEO plugin (+ video)

Gebruikers van WordPress.org kunnen de Yoast SEO plugin installeren op hun blog. De plugin zet je ertoe aan om in ieder geval gericht na te denken over de SEO telkens je een nieuw blogbericht of pagina aan je site toevoegt. Yoast SEO kijkt overigen niet alleen naar je focus zoekterm, maar analyseert je tekst ook op andere criteria die voor Google van tel zijn.

Een tijdje geleden ging ik een blogpost wat dieper in op het hoe en waarom van Yoast SEO.

Onderstaande video handelt over de installatie van Yoast SEO op je blog:

De Yoast SEO plugin analyseert je tekst op zijn “SEO-vriendelijkheid,” En dit volgens een twintigtal criteria. Ook de leesbaarheid/het leesniveau wordt daarbij in rekening gebracht. Elk criterium krijgt een rood (slechte score), oranje (middelmatige score) of groen (goede score) bolletje mee, alsook een algemene score qua SEO en qua leesbaarheid mee. Zo krijg je enig idee hoe goed je artikel is geoptimaliseerd voor Google.

Opgelet: dit is een hulpmiddel. Een blogbericht met allemaal groene bolletjes is geen garantie voor pakweg een plaats op de eerste pagina in Google. Het omgekeerde is ook waar: een stuk met een paar rode en gele bolletjes kan toch nog zeer goed presteren in de zoekmachines. Blijven nadenken en blijven schrijven met de lezer van vlees en bloed in gedachten is de boodschap!

8. Bloggen en SEO, kan het ook zonder plugin?

Ik wil het misverstand uit de wereld helpen als zou het niet mogelijk zijn om je blog te optimaliseren zonder hulp van een plugin. Je kan perfect aan zoekmachineoptimalisatie doen zonder enige plugin. Wel is het misschien zo dat je in dat geval de basisprincipes van (schrijven voor) SEO wat bewuster in je hoofd moet hebben tijdens het bloggen.

En ja, ook bloggers op blogspot.com kunnen aan SEO doen.

Tot zover enkele basisbegrippen en tools om met de SEO van je blog aan de slag te gaan. Het komt er nu op aan een en ander toe te passen telkens je een nieuw blogbericht schrijft of een nieuwe (vaste) pagina aan je blog toevoegt. In punt 8 en 9 wil ik graag nog even stilstaan bij twee bijzondere soorten content.

9. Maak een kennisbank voor je blog

Vooral als nicheblogger zit je waarschijnlijk op een hoop basiskennis. Misschien niet direct de boeiendste topics om over te bloggen, en het is ook niet iets waarmee je je trouwe lezers mee wil overvallen. Toch is het verdomd nuttig om ook die absolute basiskennis op je blog binnen te brengen. Veel leken en nieuwelingen gaan immers via Google op zoek naar basisinfo om en rond de topics waar jij over blogt. Je speelt het hartstikke slim als je blog ook dán boven komt drijven in de zoekmachines.

10. Maak cornerstone content (+ video)

Cornerstone content is een label dat gegeven wordt aan (een) artikel(en) met een bijzondere status. Het gaat namelijk om stukken die:

  1. enorm veel waardevolle informatie bieden over een onderwerp waar je blog om bekend is (weer die kracht van specialisatie)
  2. waar erg vaak naar verwezen wordt vanuit andere berichten en pagina’s op je blog
  3. idealiter wordt ook naar je cornerstone content gelinkt vanuit andere websites
  4. cornerstone content wordt heel regelmatig aangevuld en bijgewerkt om zo uit te groeien tot een mammoetartikel (vaak ettelijke duizenden woorden lang)

De bedoeling is dat de cornerstone content op termijn een referentiewerk wordt (over het onderwerp van je keuze) en als dusdanig erg goed scoort in de zoekmachines. Het spreekt voor zich dat cornerstone content erg veel waardevolle info moet bieden en steevast uitgroeit tot zogeheten monsterartikelen. Met alle gevolgen van dien voor de bezoekersaantallen van je blog. Overigens zal je niet alleen hoge 0gen gooien met je cornerstones zelf. Je hele blog zal ermee naar een hoger plan worden getild.

Deze eigenste pagina is een voorbeeld van cornerstone content. Een uitgebreid artikel (momenteel meer dan 6.000 woorden, het equivalent van een vijftal uitgebreide blogposts), rond één centraal thema (SEO doen en zo je blog hoger in Google brengen). Uiteraard put ik daarvoor uit mijn eigen kennis. En ik plaats ook links naar artikels die ik al rond dat onderwerp had geschreven.

Daarnaast verwijs ik ook graag door naar werk van collega’s om zo een erg informatieve pagina te maken. Daarom bevat de cornerstone content ook foto’s, tekeningen, videomateriaal en infographics.

Je kan cornerstone content maken, zowel met pagina’s als met blogberichten.

Waar haal je de inspiratie voor cornerstone content vandaan?

Ben je op zoek naar inspiratie voor cornerstone content? Eén tip: blader eens door de inhoudstafel van een e-boek dat jouw doelgroep erg interessant vindt…

11. De beste zoektermen voor je content kiezen (+video)

Plugins en hulpmiddelen, allemaal leuk en aardig, je zal die zoekwoorden voor je artikels toch zelf moeten gaan kiezen (en de artikels schrijven, uiteraard). En hoewel minder cruciaal dan een aantal jaren geleden, loont het zeker de moeite om je focus trefwoord iedere keer opnieuw met de nodige zorg en aandacht te kiezen.

Zo doe je er bijvoorbeeld vaak goed aan niet te kiezen voor de meest voor de hand liggende (korte) zoekwoorden, maar eerder te gaan voor de wat langere keywords. De zogeheten long tail zoektermen. Op die manier ontloop je al te sterke concurrentie én je vergroot de kans dat internetters jouw zoekresultaat aanklikken.

En vertrouw daarbij zeker niet alleen op de Google Keyword Planner. Er zijn ook andere (betere) alternatieven.

Zo ben ik erg gecharmeerd door de gratis online tool AnswerThePublic. Je kan hier een willekeurig trefwoord invoeren en de tool komt direct op de proppen met tientallen, soms honderden onderwerpsuggesties rondom je trefwoord. Handig als je op zoek bent naar inspiratie voor je blog natuurlijk, maar er is meer:

AnswerThepublic baseert zich bij het geven van suggesties op datgene wat mensen effectief intypen in Google. Je weet dus dat er sowieso vraag is naar artikels met dat onderwerp. Met andere woorden: schrijf een zeer goed en uitgebreid artikel (met de suggesties van AnswerThePublic in gedachten. De kans dat je blog(artikel) inderdaad hoog in Google komt wordt alleen maar groter!

12. Bloggen en SEO: zoveel meer dan focus zoekwoorden plakken!

Sowieso is de SEO de jongste jaren wat minder technisch geworden. Of je site al dan niet goed scoort in Google is dus minder een kwestie van de juiste structuur, de hoeveelheid backlinks, en de juiste zoektermen (die op de juiste plaatsen verschijnen). Dat helpt allemaal wel. Maar daarnaast is het even belangrijk wat de bezoekers allemaal uitvreten op je blog. Of niet, natuurlijk.

Klikken mensen je blog aan? Blijven ze lang hangen? Keren gebruikers regelmatig terug naar je site? Klikken ze dan meerdere pagina’s aan? Wordt er vaak vanuit andere sites naar je blog gelinkt? En welke sites zijn dat dan?? Het zijn allemaal data die Google analyseert om te bepalen wat je blog waard is in de zoekresultaten. Want je blog mag SEO-technisch nog zo sterk in elkaar steken, als iedereen ‘m waardeloos vindt en ‘m bijgevolg links laat liggen, ben je alsnog de pineut.

Uiteindelijk komt het er ook bij SEO schrijven op aan om niet alleen correcte feitelijke info te delen in je content, het moet ook nog een beetje boeiend gebracht worden. In onderstaande podcast van Mediaweb.nl wordt dan ook uitgebreid stilgestaan bij de kunst van verhalen vertellen (en SEO).

Hoe je écht boeiende SEO-teksten kan/moet schrijven [podcast]

13. Het grote belang van tussenkopjes in je artikels

Het is van groot belang om – zeker bij langere teksten – veelvuldig gebruik te maken van tussenkopjes. Ze hebben vele voordelen. Zo creëren ze uiteraard extra witruimte en brengen ze structuur in je artikel.

Het zorgt er allemaal voor dat je stukken een pak aangenamer worden om te lezen. Bovendien, moderne internetters lezen zelden nog een blogbericht van linksboven tot rechtsonder. In plaats daarvan scannen ze het artikel – aan de hand van de tussenkopjes – om pas nadien te beslissen of ze het artikel gaan lezen. Je kan stellen dat je met die tussentitels wat extra gebruiksvriendelijkheid in je stukken brengt. Aangenaam leesbare teksten houden je bezoeker langer op je site, en dat is dan weer bevorderlijk voor de SEO.

Daarnaast gebruikt Google je tussenkopjes – vooral dan onder de vorm van H2 en H3 tags –  ook om te bepalen waar jouw tekst nu precies over gaat. Het is om die reden zeker wijs om het focus trefwoord van je artikel minstens een paar keer te gebruiken in de tussenkopjes.

14. Wat is de invloed van voice search (spraakherkenning) op SEO?

Internetters zoeken tegenwoordig niet meer uitsluitend via geschreven zoekopdrachten. Mobiele apparaten maken het mogelijk om – via apps als Siri en Cortana – te werken via gesproken opdrachten. Het ligt voor de hand dat de zoekopdrachten gegeven via voice search (heel) anders zullen geformuleerd worden dan tot nu toe meestal het geval was. Zoekopdrachten in de vorm van een volledig conversatie/vraag zullen schering en inslag worden.  Maximaal inspelen op de trend van voice search doe je best nu al!

15. Doen: Yoast Structured Data Blocks gebruiken

Sinds een paar jaar kan je extra code toevoegen aan je site waardoor Google en andere internetzoekmachines beter begrijpen wat er op je site omgaat. Gevolg? Betere posities in Google! Dat gebeurt onder meer door gebruik te maken van structured data. Die genereren een flink deel van de featured snippets.

In de nabije toekomst zullen steeds meer bouwers van WordPress-plugins zelf (het raamwerk voor) structured data inbouwen in hun software, zodat jij als blogger zelf niet hoeft te programmeren.

In de Yoast SEO-plugin zitten structured dat blokken ingebouwd voor 2 soorten content: F.A.Q.-content en how to’s. Maar opgelet: om Yoast Structured Data Blocks te gebruiken moet je bloggen in de nieuwe Gutenberg editor van WordPress.

Almaar meer bouwers van Gutenberg block-plugins integreren structured data in hun software. Zo kwam Yoast SEO een poos geleden al met extra Schema-settings voor blogberichten en -pagina’s.

Structured data spelen trouwens ook een niet onbelangrijke rol in de Google-samenvattingen; de wat bijzondere zoekresultaten helemaal bovenaan in Google die een serieuze boost voor zo’n blog kunnen betekenen.

16. Vinden bezoekers en lezers je fijnste content?

Een aspect van gebruiksvriendelijkheid dat zeker niet mag vergeten worden: Vinden de bezoekers en lezers van je blog snel alle informatie die ze nodig hebben om écht geholpen te zijn? Of is de info verspried over de hele blog en moeten lezers maar zien hoe ze alles bij elkaar sprokkelen?

Daarom: probeer zo’n artikel niet te zien als een losstaand stuk content dat in Google moet scoren op een bepaalde zoekterm. Maar zie je artikels of blogberichten meer als deel van een groter geheel. De content moet immer passen bij de rest van de “boodschap” die je met je blog wil uitdragen,

Denk in topic clusters en breng je aanverwante artikels – blogberichten en -pagina’s – op een overzichtelijke manier samen. Je slaat twee vliegen in één klap:

  1. Bezoekers vinden veel makkelijk ALLE info die ze nodig hebben
  2. Ze blijven dus langer op je blog en keren makkelijker terug
  3. Je verbetert de SEO van je blog (je komt hoog in Google).

17. De SEO verzorgen van een meertalige blog of website?

Misschien zie je het allemaal wat grootser en denk je eraan om je blog in meerdere talen aan te bieden. Alvast in theorie kan dit inderdaad voor een groter publiek (en meer bezoekers) voor je blog zorgen. Maar dan moet je site natuurlijk wel even vlot vindbaar zijn in die andere talen. En bovendien mag je je lezers niet in verwarring brengen.

Eén ding is zeker: het heeft meer voeten in de aarde dan simpelweg het gebruik van een vertaal-plugin en/of Google Translate. Enkele tips voor een correct SEO-management op een meertalige blog of website.

18. Een leuk en gebruiksvriendelijk blog maken

Je zou je misschien kunnen afvragen wat een gebruiksvriendelijk blog te maken heeft met bloggen en SEO. Maar eigenlijk is het niet meer dan logisch dat een goede gebruikerservaring van belang is. Je moet aan Google op zijn minst de indruk geven dat mensen graag op je blog vertoeven. Je doet dat door:

  • regelmatig te bloggen: een blog die lange tijd geen nieuwe content krijgt is niet boeiend. Bezoekers blijven weg en dat is voor Google een teken dat je blog minder belangrijk wordt (en dus lager in Google komt).
  • je menubalk te optimaliseren: het is zaak om – eens je bezoeker eindelijk op je blog terecht is gekomen – ‘m daar ook wat langer te houden. Dat kan je onder meer door je menubalk zo in te richten dat je bezoeker meer geneigd is om dieper in je blog te duiken. Gebeurt dat vaak, dan is dat voor Google wederom een teken dat jouw blog blijkbaar interessant genoeg is. Met alle (positieve) gevolgen van dien voor je rankings in de zoekmachines.
  • met kwalitatieve stukken te komen: dat is de logica zelve natuurlijk. Niemand blijft rondhangen op een blog waar niks te beleven valt.
  • prettig leesbare teksten te schrijven (en op te maken): Teksten van het scherm aflezen is heel wat anders dan exact hetzelfde artikel raadplegen op een blad papier. Weerom hetzelfde liedje: lezers blijven langer hangen als het blog netjes is opgemaakt en de artikelen dus makkelijk weglezen. Ze zullen dan ook eerder geneigd zijn om door te klikken om meer te lezen.
  • je blogarchieven makkelijk doorzoekbaar te maken voor je bezoekers: het is slim om je blog zo in te richten dat bezoekers erg makkelijk meerdere artikels en (oudere) blogberichten kunnen vinden die voor hen interessant zijn. Zo breng je als vanzelf de bounce rate van je blog naar beneden.
  • veel gebruik te maken van interne links: je brengt je bezoeker zeer snel van de ene pagina naar de ander uiteraard. En in één moeite door help je Google om je blog te indexeren én beter te begrijpen. Let er wel op dat je alleen linkjes plaatst wanneer dat relevant en logisch is. Ze moeten echt een meerwaarde bieden aan je lezer.
  • Vermijd orphan pages: dat zijn webpagina’s waar geen enkele (interne) link toekomt. Daardoor zijn ze erg moeilijk vindbaar (voor je lezers én voor Google). En Google ziet ze ook als minderwaardige pagina’s.
  • je tone of voice te vinden: om als blogger echt een connectie te kunnen maken, moeten jullie dezelfde taal spreken. Alleen zo kan er een klik komen en kan je op langere termijn een trouw lezerspubliek opbouwen.
  • je mobiele gebruikers te vertroetelen: almaar meer mensen bezoeken je blog via een mobiel apparaat en daar moet je blog op ingericht zijn. Doe je dat niet, dan zal Google je blog lager rankschikken.
  • .. en dus de laadtijd van je blog in de gaten te houden: (zie vorig punt).

Dat allemaal met het oog op ons einddoel: de bezoeker regelmatig op ons blog laten terugkeren, ‘m langer op de site houden en hem daar naar hartenlust laten rondklikken.

19. Hoe meet je de laadtijd van je WordPress-blog?

Over een gebruiksvriendelijk blog gesproken: gezien de steeds sneller voortschrijdende mobiele revolutie doe je er goed aan de laadtijd van je blog zeer goed in de gaten te houden. Niemand wacht graag langer dan een paar seconden eer een blog is ingeladen. Google wil haar gebruikers een fijne gebruikerservaring meegeven. Bijgevolg is ook Google verzot op blogs/websites met een ultra korte laadtijd (met alle gevolgen van dien voor de positie van je blog in de internetzoekmachine).

Die laadtijd wordt trouwens nog veel belangrijker als je  blog wordt geraadpleegd op een mobiel apparaat (met bijbehorende krakkemikkige internetverbinding). Een blog met een laadtijd van zo’n 8 seconden via de intenetkabel is met mobiel internet zo goed als onbereikbaar.

Hoe groot is het aandeel van mobiele bezoekers op je blog? Dat verschilt een beetje van blog tot blog. Wereldwijd bedraagt het zoekverkeer nu al meer dan 50%. En dat percentage wordt alleen maar groter. Er zijn nu al blogs die meer dan 60% van hun bezoekers via mobiel binnenhalen. Er zijn op het web tal van tools te vinden waarmee je de laadsnelheid van je blog kan meten. De Website Speed Test van Dotcom-tools toont je de laadsnelheid vanop een 20-tal verschillende locaties wereldwijd. Voer de url van je blog in, selecteer de locaties die voor jou relevant zijn en kijk wat eruit komt.

De laadsnelheid van je blog is makkelijk en vrij gedetailleerd te testen met Webpagetest.org. Andere online tools om de laadsnelheid te meten:

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere tools om de SEO van je site te checken. De meeste zijn gratis.

Je kan als een bezetene aan de slag gaan met bloggen en SEO, je blog kan tot in de puntjes geoptimaliseerd zijn, als niemand je blog de moeite van het vermelden waard vindt zal je blog niet bovenaan in Google komen. Het is dus belangrijk dat er online over je blog gepraat wordt. En dat er backlinks (links afkomstig van andere websites naar die van jou) naar je blog komen. Die zijn voor Google een duidelijk signaal dat je blog aan belang wint (en dus een betere plaats in de zoekresultaten verdient.

In de begindagen van de zoekmachineoptimalisatie waren de regels van het spel simpel: de site die de meeste backlinks kon verzamelen was het populairst, kreeg de meeste stemmen en kreeg ook de eerst plaats in de zoekresultaten.

Hoewel vandaag nog een hele boel andere factoren een rol spelen, blijven backlinks nog erg belangrijk. Wel wordt nu niet meer zo erg naar het aantal backlinks gekeken, maar naar de kwaliteit en de relevantie ervan. Als je dus aan (externe) doet moet je het wel op de juiste manier doen!

Dat laatste betekent vooral dat je moet streven naar links die je eerlijk verdient hebt. De zaak manipuleren/forceren heeft alvast weinig zin. Google is vooral op zoek naar “oprechte” en redactionele backlinks, en geen links die je verkregen hebt via platte linkruil, sites die je zelf controleert of omdat je voor backlinks betaalde. Er zit dan ook niks anders op dan goeie artikels schrijven waar je collega’s graag naar verwijzen.

In dit verband wil ik jullie de tip van Karel Geenen niet onthouden:

Ook nu zijn links (van en naar je blog) nog heel belangrijk voor SEO. Standaard zijn alle links zogeheten do follow links. Dat wil zeggen: telkens als jij een link plaatst naar een andere webpagina ziet Google dat als een aanbeveling naar die andere site. En omgekeerd: telkens als iemand naar jouw blog linkt is dat een aanbeveling voor jouw blog. Google kent “punten” toe voor iedere aanbeveling. En het is in principe voordelig voor de SEO van je blog als je veel aanbevelingen krijgt.

Bij no follow links link je naar een site, maar zonder die site aan te bevelen. Plaats jij een no follow link naar een andere site, dan krijgt die site geen of alleszins veel minder punten. En krijgt je blog dus veel no follow links toebedeeld dan is dat in theorie nadelig voor je blog (qua SEO, dan). Maar de meningen lopen uiteen over de vraag hoe zwaar zo’n die no follow links al dan niet doorwegen.

Het is alleszins zeer aan te raden om no follow links te gebruiken wanneer je – in het kader van betaalde content – linkt naar de site van je adverteerder. Simpelweg omdat Google niet wil dat het algoritme te zeer wordt verstoord door (links naar) betaalde content.

Naast de bekende rel=”nofollow” introduceerde Google nog 2 andere link attributen. Ze luisteren naar de naam rel=”sponsored” en rel=”ugc”. Deze zijn specifiek bedoeld om te gebruiken bij gesponsorde links en bij links afkomstig van de gebruikers van je blog.

Het is nog onduidelijk hoe het toepassen van deze nieuwe link attributen de SEO van je blog zal gaan beïnvloeden.

22. De 11 meest gemaakte fouten op het gebied van SEO

Emerce.nl onderzocht onlangs 100.000 websites en 4,5 miljoen websites op zoek naar de meest gemaakte fouten voor wat betreft SEO. Interessant leesvoer.

23. Invloed van social media op SEO?

Als bloggen en SEO in één adem worden genoemd dan geldt dat zeker voor bloggen en social media. De meeste ambitieuze bloggers zijn ook danig druk op social media. Zeker in het begin komen veel bezoekers op een blog binnen via die sociale media. Maar of al die activiteiten ook een invloed heeft op de SEO van een blog is – vreemd genoeg misschien – niet helemaal zeker. Sommigen beweren dat social media geen invloed hebben op SEO, anderen zien een duidelijk verband tussen beiden. Feit is dat Google data inkoopt/inkocht van zowel Twitter als Facebook. Ik ga ervan uit dat Google zulks niet voor de lol doet…

24. Samengevat: 5 do’s en don’ts over SEO (+infographic)

Dat is een hele boterham, niet. Misschien zie je nu door het bos de bomen niet meer. Want hoe begin je nu aan het SEO-vriendelijk maken van een (nieuw) blog? Ik schreef een korte gids “SEO voor beginnende bloggers.” De infographic hieronder geeft echter een aantal tips om concreet van start te gaan met de SEO van je blog:

Hoe van start gaan met bloggen en SEO? 5 do's en don'ts voor elke (beginnende) blogger in een infographic

25. Zoekmachineoptimalisatie: je beste content voortdurend updaten!

Wil je blijvend succes hebben in Google met je blog, dan volstaat het niet om (eenmalig) een paar goeie artikels online te zetten. Het is een voortdurend proces. Vooral je best presterende, meest succesvolle pagina’s moeten ook up-to-date blijven. Google wil namelijk op ieder moment voor elke gevraagde zoekterm de beste info aan gebruikers kunnen voorleggen. Bovendien, ook Google brengt voortdurend updates voor het algoritme van de zoekmachines. En telkens moet je content de toets doorstaan. Zo is er onder meer de belangrijke Helpful Content Update.

Ziedaar het grote belang van evergreen content voor je blog. Artikels die langere tijd actueel en relevant blijven moeten immers minder vaak bijgewerkt worden.

Doorgaans is het goed voor je SEO als je regelmatig nieuwe artikels aan je site toevoegt. Echter, je doet er ook goed aan zo nu en dan kritisch te kijken naar je oudere content. Vooral blogs die al enkele jaartjes meedraaien hebben wel eens artikels die (intussen) niet meer geldig zijn, totaal verouderde info bevatten. Kortom, het is content waar niemand nog echt iets aan heeft. Die artikelen mag je gewoon verwijderen of vervangen door een nieuw artikel.

Pagina’s verwijderen, allemaal goed en wel, maar dat brengt natuurlijk een extra probleem met zich mee. Elke bezoeker die de (nu onbestaande) link aanklikt krijgt namelijk een foutmelding. Een slechte gebruikerservaring die je liever wil vermijden. Dat fenomeen kan je goeddeels ondervangen door gebruik te maken van 301 redirects. Zo kan je een bezoeker die een intussen verwijderde link aanklikt naadloos doorsturen naar een pagina naar keuze.

26. Hoelang duurt het eer een blog (goed) vindbaar wordt in Google?

Stel, je schrijft vandaag een degelijk artikel. Wanneer zie je het dan verschijnen in Google?

De hamvraag waar jammer genoeg niet direct een pasklaar antwoord op te verzinnen valt. Het kan variëren van enkele uren tot ettelijke maanden. Veel hangt natuurlijk af van hoe consequent je bovenstaande tips toepast. Als blogger ben je alvast in het voordeel. Blogs zijn namelijk gemaakt om erg regelmatig nieuwe artikelen te schrijven en te delen. Hoe vaker je nieuwe content toevoegt, hoe vaker Google je blog zal bezoeken om het (opnieuw) te indexeren en hoe hoger je in de zoekresultaten komt. En verder is er:

a) De algehele “reputatie” van je blog

Ben je een eendagsvlieg of bestaat je blog al X aantal jaren? Het spreekt voor zich dat Google een site die al wat langer bestaat (en zich aan de geldende regels houdt) makkelijker zal scoren, dan een blog dat pas aan het venster komt piepen. Blog je bovendien vaak over dezelfde onderwerpen, dan kom je ook vaak bovendrijven als het gaat om die bepaalde topics.

Zo zal Blogtrommel.com heel makkelijk  – en snel – tevoorschijn komen als het over “bloggen” gaat. En anderzijds zal ik er niet aan te pas komen met een eventueel artikel over pakweg origami. Hoe goed dat blogbericht ook moge zijn. Nogmaals, als het op bloggen en SEO aankomt, onderschat dan niet de kracht van specialisatie.

b) EEAT-score van je blog en YMYL-content

De EEAT-score houdt nauw verband met de reputatie van je blog. EEAT staat voor Expertise, Experience, Authoritativeness and Trustworthiness. Expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid in het Nederlands. In tijden van kunstmatige intelligentie en fake nieuws is Google op zoek naar manieren – signalen – om te achterhalen of de info op een website betrouwbaar en authentiek is. Dat geldt zeker bij YMYL-content (Your Money or Your Life).

c) De populariteit van je onderwerp

Wil je succes behalen met je blog, dan komt het er ook op aan artikels te schrijven die mensen willen lézen. Bepaalde onderwerpen lenen zich daar beter toe dan  andere, dat spreekt. Een blog over het moederschap heeft allicht meer potentieel dan een blog over pakweg kantklossen.

d) De sterkte van de “concurrentie” (binnen je niche)

Je bent wellicht niet de enige blogger (binnen je niche). En wil je dus hoog in Google komen met je blog, dan volstaat het niet om interessante artikels te schrijven. Je moet het (gemiddeld) ook beter doen dan de concurrentie binnen jouw speelveld. Alleen zo kan je die “verslaan” en zelf een hogere positie in de zoekresultaten behalen.

Wil je dit doen, dan moet je natuurlijk ook enig zicht hebben op wie je concurrenten zijn én wat ze zoal uitvreten.  Door gebruik te maken van de Mozbar krijg je een idee.

Snel hoog in Google komen betekent anno nu dus ook dat je moet proberen de grootste concurrentie te ontlopen door bijvoorbeeld:

  • andere onderwerpen aan te snijden
  • hetzelfde (populaire) onderwerp totaal anders te benaderen (dan overal elders)

Regelmatig bloggen, evergreen content maken, allemaal goed en wel maar blijf erover waken dat je artikels echt een toegevoegde waarde bieden aan je lezers. Er wordt nu veel meer content online gezet dan we met z’n allen kunnen verwerken. En aan het zoveelste herkauwde stukje informatie over hetzelfde onderwerp heeft niemand iets.

Daarom is het zeer goed mogelijk dat Google niet alles wat jij publiceert in haar zoekmachine opneemt.

27. Domain authority: de “reputatie” van je blog

De domain authority meet – simpel gezegd – hoe groot de kans is dat een blog (een domein) ooit hoog in Google komt. De maatstaf werd ontwikkeld door het internettechnologiebedrijf MOZ, en is intussen uitgegroeid tot een begrip in het wereldje.

Voor het bepalen van de domain authority wordt in belangrijke mate gekeken naar het aantal backlinks en de kwaliteit ervan. Want natuurlijk kan jij bloggen zoveel je wil, reclame maken voor je webstek tot je een ons weegt, dat zegt uiteindelijk niks over de kwaliteit en de relevantie van je blog. Wanneer echter gerenommeerde sites naar jouw blog gaan verwijzen is dat een duidelijk signaal dat je blog aan belang wint…

Heeft je blog een hoge domain authority, dan heeft dat zo zijn voordelen:

  • het geeft je site een zeker prestige
  • je blog komt makkelijker/sneller hoog in Google
  • je krijgt dus (nog) meer verkeer op je blog
  • een hogere prijs vragen voor commerciële samenwerkingen met bedrijven, of voor het plaatsen van een advertentieblok op je site wordt mogelijk

Overigens kan elkeen zijn domain authority opvragen op Open Site Explorer.

28. Moet ik die SEO-tips allemaal ineens gaan toepassen op mijn blog?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je, wanneer je dit artikel leest, een beetje overweldigd geraakt door alle tips en adviezen. Laat je echter niet ontmoedigen. Bloggen en SEO, het is nu eenmaal een werk van lange adem.

Wel is het zo dat bloggen en SEO de laatste jaren een stuk minder technisch is geworden. Veel minder een kwestie van het juiste aantal (zoek)woorden, de juiste links, de juiste structuur. Nee, het steeds intelligenter wordend algoritme van Google kijkt nu veel meer naar de zoekintentie en het gedrag van de bezoeker op je blog…

Dit hele SEO-gebeuren mag je niet te fel afleiden van de essentie van het bloggen: je blogt omdat je het leuk vindt om te schrijven, verhalen te delen met anderen. Uiteindelijk blog je als het goed is voor je lezer én voor jezelf. Dat Google er ook pap van lust is een mooie bijkomstigheid.

Mijn advies als je wil dat je blog op termijn een rol van betekenis speelt in de zoekmachines? Begin een WordPress-blog, kies indien mogelijk één à twee centrale thema’s uit, blog regelmatig en probeer onderwijl een beetje bewust aan de slag te gaan met focus zoekwoorden.

Dan doe je al meer dan wat 60, 70% van de bloggers voor elkaar krijgen. Gaandeweg kan je je dan alsnog in de materie verdiepen.

Voor nu: vooral van start gaan en lol maken!

29. Werkt SEO minder goed dan vroeger?

Het klopt dat het in sommige gevallen minder makkelijk is om hoog te scoren in de zoekmachines. Dat komt door de toegenomen concurrentie én door het feit dat Google er almaar beter in slaagt om inderdaad de beste content voor een bepaalde zoekopdracht naar boven te halen. De “trucjes” die sommigen gebruiken om goed te ranken werken almaar minder.

Daarbij komt nog: hoge posities in Google zijn niet langer een garantie voor meer verkeer naar je website. Dat komt omdat Google steeds vaker zelf het antwoord kan formuleren op vragen (en die direct kan tonen). De gebruiker hoeft dus niet noodzakelijk effectief naar je website te surfen.

30. Is ChatGPT slecht voor SEO (+video)?

Met behulp van artificiële intelligentie en tools als ChatGPT kan je tegenwoordig binnen enkele minuten artikels laten schrijven. Jij geeft het systeem een (schrijf)opdracht, een prompt en even later rolt er – in theorie althans – een artikel uit dat je mits wat schaafwerk hier en daar kan publiceren.

Maar goed, een blog bijhouden en ChatGPT het schrijfwerk laten doen, het is geen goed idee. Toch niet als je graag goed wil scoren in de zoekmachines. Dat hoeft je natuurlijk niet te verbazen. Naar aanleiding van de Helpful Content Update communiceert Google duidelijk dat SEO niet altijd compatibel is met door AI gemaakte content.

Zelfs als dit deels paniekvoetbal is valt daar wel wat voor te zeggen natuurlijk. Tot nader order willen we toch liever content gemaakt door echte mensen met ervaringen, gevoelens, duiding en kennis van zaken dan door een op hol geslagen computer. Die kan je immers zeer makkelijk manipuleren.

Dat gezegd zijnde, AI-tools zijn niet per definitie slecht voor de SEO van je blog. Het komt erop aan ze op de juiste manier in te zetten, zodat je met goeie, unieke content komt. AI-software je teksten laten schrijven en die vervolgens quasi ongewijzigd op je site zetten is niet de goede manier.

Je kan een tool als ChatGPT gebruiken om allerlei ideeën en inspiratie naar je toe te laten komen. Op die manier kan je mogelijks een stuk sneller bloggen dan je tot nu toe gewend was. Gebruik AI-tools in je voordeel maar blijf nadenken en zorg ervoor dat je er in ieder geval niet afhankelijk van wordt.

Kan ChatGPT helpen bij de SEO van je blog?

Ja dat kan. Je zou het taalmodel kunnen inzetten als brainstormtool bij het zoekwoordenonderzoek bijvoorbeeld. In onderstaande podcast-aflevering wordt stilgestaan bij 7 slimme toepassingen van ChatGPT bij de zoekmachineoptimalisatie. Maar er worden ook waarschuwingen meegegeven.

31. Het effect van SEO-inspanningen meten (+video)

a) Google Analytics

Natuurlijk wil je eerder vroeg dan laat weten of al het werk om de SEO van je blog op orde te krijgen ook echt loont. “Meten is weten,” zegt het spreekwoord. Je wil met andere woorden statistieken bijhouden voor je blog. Over het aantal bezoekers en dergelijke meer. Elk fatsoenlijk blogplatform toont je enkele basis-statistieken. Het probleem is dat die vaak niet erg betrouwbaar zijn. Daarom doe je er goed aan je toevlucht te nemen tot Google Analytics. Tot nader order zowat de standaard voor wat betreft het bijhouden van statistieken  voor websites.

Ga je aan de slag met Google Analytics dan kan je in eerste instantie wat overrompeld worden door de grote hoeveelheid info die op je afkomt. In dit artikel een woordje uitleg over enkele basisbegrippen van Google Analytics.

b) Google Search console

Misschien beter bekend onder de vroegere naam Google Webmaster Tools. Koppel je blog aan deze tool en je krijgt een beeld van hoe Google zelf naar je blog kijkt. Zo geeft Google aan wanneer het problemen heeft met het indexeren van je site. Het is allemaal nogal technisch en daarom geen spek voor ieders bek.

Eén functie binnen Google Search Console is echter wél razend interessant. Het programma heeft namelijk zicht op de zoekwoordcombinaties waarmee bezoekers je blog nu reeds kunnen vinden wanneer ze bij Google te rade gaan. Concreet worden de 1.000 populairste keywords getoond. Waardevolle info die nergens anders zo uitgebreid ter beschikking wordt gesteld!

Waarom dit zo belangrijk is? Je kan daar als blogger handig op inspelen, door te proberen te bloggen met zoektermen waarvan je nog geen idee had dat je erop gevonden werd. Uitgangspunt is dat als je gevonden wordt via een voor jou ongekende zoekterm, je véél meer bezoekers uit Google kan trekken als je je speciaal op deze woorden toelegt.

32. Enkele Nederlandstalige SEO blogs

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste tips en ontwikkelingen op het gebied van SEO? Dan volgen hier enkele interessante blogs om te volgen. Hier slaagt men er wonderwel in om ook meer complexe technieken bevattelijk uit te leggen.

33. Artificiële intelligentie: bedreigingen en kansen voor SEO

Wie al een aantal jaar consistent aan het bloggen is heeft het waarschijnlijk al gemerkt. Het wordt steeds lastiger om verkeer uit Google naar een blog te trekken. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo loopt de belangstelling voor uitgeschreven online content terug, ten voordele van multimediale content. Video’s en podcasts bijvoorbeeld.

a) Zoekmachines overbodig?

Maar daarnaast speelt ook de komst van artificiële intelligentie (AI) duidelijk zijn rol.

De doorbraak van AI – met tools als ChatGPT op kop – zorgt ervoor dat niet elke zoekopdracht via een internetzoekmachine moet passeren. Men stelt gewoon een vraag en de AI-tool geeft gewoon een pasklaar antwoord.

b) Ongelijke strijd met AI-tools

Verder kan je er niet omheen dat AI-tools het (tekst)bloggen voor iedereen wat makkelijker maakt. Meer nog: wie vroeger nooit op het idee zou gekomen zijn om te gaan bloggen (omdat artikels schrijven zo lastig is), kan met behulp van ChatGPT aan een razend tempo content maken.

Zoekmachines hebben er vandaag de dag een vette kluif aan om het onderscheid te maken tussen door AI gegenereerde artikels en content die gemaakt is voor echte mensen door echte mensen. Het zou zomaar kunnen dat jouw artikel in Google het onderspit moet delven tegenover door AI gecreëerde stukken.

Natuurlijk heeft AI ook zijn positieve kanten voor bloggers. Zo kan ChatGPT een verduiveld krachtige tool zijn om sneller en beter te bloggen. Als tool om te brainstormen kan AI grote diensten bewijzen. En geef ChatGPT een paar slimme prompts en je writer’s block behoort tot het verleden.

c) AI maakt zoekmachines almaar slimmer

Met als gevolg dat ze steeds vaker zelf met antwoorden komen zonder dat een bezoeker moet doorklikken naar een blog of website. Dat is natuurlijk een trend die we al jaren zien, vooral bij Google. En als je ziet wat er allemaal staat te gebeuren in de nieuwste versie van Google’s zoekmachine, is het duidelijk dat die trend alleen maar sterker wordt.

Enfin, het lijkt erop dat het hele SEO-verhaal een heel nieuwe wending zal nemen voor bloggers groot en klein. Volgens mij is het hoog tijd om je blog wat meer future proof te maken

34. Veelgestelde vragen over SEO

Hoe helpt bloggen voor seo?

Google is dol op nieuwe content. Op een goed onderhouden blog verschijnen als het goed is heel regelmatig nieuwe artikelen. Bovendien, de typische structuur – met zijn archiefpagina’s met artikels rond specifieke onderwerpen en thema’s – maken het blog erg SEO-vriendelijk.

Is het aantal woorden in een artikel belangrijk voor SEO?

Het aantal woorden in een artikel is tegenwoordig van ondergeschikt belang. Belangrijke is of zo’n blogartikel prettig leest voor de gemiddelde internetter en of de geboden informatie echt nuttig, volledig en relevant is. Een beetje blogartikel bestaat trouwens niet meer alleen uit tekst, maar ook uit multimedia-elementen.

Hoelang duurt het eer een blog vindbaar is in Google?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel tijd er verstrijkt tussen de publicatie van een artikel en het moment waarop het effectief terug te vinden is in Google. Het varieert van 24 uur tot een halfjaar of nog langer. Veel hangt onder meer af van de reputatie van het blog, de kwaliteit van de geleverde content, de concurrentie en… hoe goed een artikel geoptimaliseerd is voor SEO.

Hoe kan ik weten of Google mijn (nieuw) artikel al heeft geïndexeerd?

Je kan makkelijk nagaan of Google je blogbericht al heeft geïndexeerd. Neem de url van je webpagina en plak deze in het zoekvak van Google. Verschijnt er een normaal zoekresultaat, dan is alles oké.

Wat is de meest onderschatte SEO tip voor bloggers?

De meest onderschatte SEO tip voor bloggers heeft te maken met het correct gebruiken van WordPress-categorieën en -tags. Ze maken je blog goed doorzoekbaar, geven overzicht en geven je blog een structuur die ook gunstig is voor SEO.

35. Interessante artikels en SEO blogs