Bloggen en SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Ben je ambitieus met je blog (en wil je dus op de wat langere termijn veel bezoekers naar je blog halen), dan gaan bloggen en SEO hand in hand. Scoort je blog goed in de zoekmachines dan ben je immers verzekerd van een (groot) deel van je bezoekers. Tot op zekere hoogte kan dit zelfs zonder dagelijks nieuwe blogberichten online te zetten. En ook de promotie van je blog kan in principe op een lager pitje.

Inhoud:

 1. SEO: de kracht van specialisatie
 2. 6 simpele SEO-technieken
 3. Focus trefwoord voor elk artikel
 4. Yoast SEO plugin
 5. Aan SEO doen ZONDER plugin?
 6. De beste zoektermen voor je content kiezen
 7. Bloggen en SEO: zoveel meer dan focus zoekwoorden plakken!
 8. Een leuk en gebruiksvriendelijk blog maken
 9. Hoe meet je de laadtijd van je WordPress-blog?
 10. De 11 meest gemaakte fouten op het gebied van SEO
 11. Moderne SEO (webinar)
 12. Invloed van SEO op social media
 13. Het effect van SEO-inspanningen meten
 14. Enkele nuttige artikelen omtrent bloggen en SEO
 15. Nuttige links en hulpmiddelen voor bloggen en zoekmachineoptimalisatie

Hoewel het ook met andere blogplatformen mogelijk is om aan zoekmachineoptimalisatie te doen, is bloggen met WordPress zeker de betere keuze. WordPress is immers zo opgebouwd dat Google de berichten en pagina’s op je blog makkelijk kan indexeren. Daarbij komt nog dat je – in het geval van een WordPress-blog op eigen domein – kan terugvallen op bepaalde plugins. Dat maakt je werk een ietsje lichter.

1. SEO: vooral ook de kracht van specialisatie!

Beginnen bij het begin: waarover ga je bloggen? Je kan in theorie over van alles en nog wat schrijven, maar wil je als kleine blogger goed vindbaar zijn in de zoekmachines dan doe je er goed aan je wat te specialiseren. Hierdoor ziet Google immers vaak dezelfde of alleszins aanverwante woorden, begrippen en onderwerpen terugkomen op je blog. De kans is daardoor aanzienlijk groter dat je blog hoger in Google wordt getoond wanneer mensen zoeken op woorden die belangrijk zijn voor jouw site.

Met die zogeheten blogniche bouw je zo ook veel makkelijker een “reputatie van specialist” op en daaraan gekoppeld ook een trouwer lezerspubliek.

Je moet dus op zoek naar een goede blogniche.

2. 6 simpele SEO-technieken

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt is de zoekmachineoptimalisatie van een blog niet noodzakelijk voer voor specialisten. Jijzelf kan op dat vlak al heel wat werk verzetten door consequent deze 6 eenvoudige SEO-technieken toe te passen.

3. Focus trefwoord voor elk artikel

Hoewel Google tegenwoordig behoorlijk accuraat kan bepalen waar een artikel over gaat, is het toch van belang dat wij als schrijver aan Google het onderwerp van ieder item preciseren. Een grote rol is hier weggelegd voor het focus trefwoord.

Idealiter zou iedere blogpost en elke pagina zijn eigen unieke focus zoekterm moeten hebben. Wat weinig mensen weten is dat ook archiefpagina’s binnen WordPress van een focus trefwoord kunnen worden voorzien.

Overigens kan je ook foto’s optimaliseren voor zoekmachines. Het lukt Google voorlopig nog niet om te zien wat er op de plaatjes die jij in je artikels gebruikt staat. Door zelf een beschrijving mee te geven, geef je Google extra inzicht. Je artikel vaart er wel bij.

4. Yoast SEO plugin

Gebruikers van WordPress.org kunnen de Yoast SEO plugin istalleren op hun blog. De plugin zet je ertoe aan om in ieder geval gericht na te denken over de SEO telkens je een nieuw blogbericht of pagina aan je site toevoegt. Yoast SEO kijkt overigen niet alleen naar je focus zoekterm, maar analyseert je tekst ook op andere criteria die voor Google van tel zijn.

Een tijdje geleden ging ik een blogpost wat dieper in op het hoe en waarom van Yoast SEO.

Onderstaande video handelt over de installatie van Yoast SEO op je blog:

5. Bloggen en SEO, kan het ook zonder plugin?

Ik wil het misverstand uit de wereld helpen als zou het niet mogelijk zijn om je blog te optimaliseren zonder hulp van een plugin. Je kan perfect aan zoekmachineoptimalisatie doen zonder enige plugin. Wel is het misschien zo dat je in dat geval de basisprincipes van (schrijven voor) SEO wat bewuster in je hoofd moet hebben tijdens het bloggen.

En ja, ook bloggers op blogspot.com kunnen aan SEO doen.

Wie niet op WordPress.org blogt of Yoast SEO niet gebruikt en toch een alternatief wil kan eventueel kijken naar Webtexttool.

6. De beste zoektermen voor je content kiezen

Plugins en hulpmiddelen, allemaal leuk en aardig, je zal die zoekwoorden voor je artikels toch zelf moeten gaan kiezen (en de artikels schrijven, uiteraard). En hoewel minder cruciaal dan een aantal jaren geleden, loont het zeker de moeite om je focus trefwoord iedere keer opnieuw met de nodige zorg en aandacht te kiezen.

Zo doe je er bijvoorbeeld vaak goed aan niet te kiezen voor de meest voor de hand liggende (korte) zoekwoorden, maar eerder te gaan voor de wat langere keywords. De zogeheten long tail zoektermen. Op die manier ontloop je al te sterke concurrentie én je vergroot de kans dat internetters jouw zoekresultaat aanklikken.

En vertrouw daarbij zeker niet alleen op de Google Keyword Planner. Er zijn ook andere (betere) alternatieven.

7. Bloggen en SEO: zoveel meer dan focus zoekwoorden plakken!

Sowieso is de SEO de jongste jaren wat minder technisch geworden. Of je site al dan niet goed scoort in Google is dus minder een kwestie van de juiste structuur, de hoeveelheid backlinks, en de juiste zoektermen (die op de juiste plaatsen verschijnen). Dat helpt allemaal wel. Maar daarnaast is het even belangrijk wat de bezoekers allemaal uitvreten op je blog. Of niet, natuurlijk.

Klikken mensen je blog aan? Blijven ze lang hangen? Keren gebruikers regelmatig terug naar je site? Klikken ze dan meerdere pagina’s aan? Wordt er vaak vanuit andere sites naar je blog gelinkt? En welke sites zijn dat dan?? Het zijn allemaal data die Google analyseert om te bepalen wat je blog waard is in de zoekresultaten. Want je blog mag SEO-technisch nog zo sterk in elkaar steken, als iedereen ‘m waardeloos vindt en ‘m bijgevolg links laat liggen, ben je alsnog de pineut.

8. Een leuk en gebruiksvriendelijk blog maken

Je moet aan Google op zijn minst de indruk geven dat mensen graag op je blog vertoeven. Je doet dat door:

Dat allemaal met het oog op ons einddoel: de bezoeker regelmatig op ons blog laten terugkeren, ‘m langer op de site houden en hem daar naar hartenlust laten rondklikken.

9. Hoe meet je de laadtijd van je WordPress-blog?

De laadsnelheid van je blog is makkelijk en vrij gedetailleerd te testen met Webpagetest.org:

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere tools om de SEO van je site te checken. De meeste zijn gratis.

10. De 11 meest gemaakte fouten op het gebied van SEO

Emerce.nl onderzocht onlangs 100.000 websites en 4,5 miljoen websites op zoek naar de meest gemaakte fouten voor wat betreft SEO. Interessant leesvoer.

11. Moderne SEO (Webinar)

Daar waar het gaat om moderne SEO-technieken wil ik je deze video van Tonny Loorbach zeker niet onthouden. In dit webinar geeft deze SEO- en (internet)marketingspecialist 29 concrete tips om de SEO van je blog te verbeteren. Sommige van die tips vergen wat technische kennis, maar de meeste kan je vrij makkelijk zelf toepassen.

Het webinar duurt goed een uur, maar dan heb je ook echt wat!

12. Invloed van social media op SEO?

Als bloggen en SEO in één adem worden genoemd dan geldt dat zeker voor bloggen en social media. De meeste ambitieuze bloggers zijn ook danig druk op social media. Zeker in het begin komen veel bezoekers op een blog binnen via die sociale media. Maar of al die activiteiten ook een invloed heeft op de SEO van een blog is – vreemd genoeg misschien – niet helemaal zeker. Sommigen beweren dat social media geen invloed hebben op SEO, anderen zien een duidelijk verband tussen beiden. Feit is dat Google data inkoopt/inkocht van zowel Twitter als Facebook. Ik ga ervan uit dat Google zulks niet voor de lol doet…

Geen enkele blogtip meer missen? Schrijf je in!

* indicates required13. Het effect van SEO-inspanningen meten

Natuurlijk wil je eerder vroeg dan laat weten of al het werk om de SEO van je blog op orde te krijgen ook echt loont. “Meten is weten,” zegt het spreekwoord. Je wil met andere woorden statistieken bijhouden voor je blog. Over het aantal bezoekers en dergelijke meer. Elk fatsoenlijk blogplatform toont je enkele basis-statistieken. Het probleem is dat die vaak niet erg betrouwbaar zijn. Daarom doe je er goed aan je toevlucht te nemen tot Google Analytics. Tot nader order zowat de standaard voor wat betreft het bijhouden van statistieken  voor websites.

Ga je aan de slag met Google Analytics dan kan je in eerste instantie wat overrompeld worden door de grote hoeveelheid info die op je afkomt. In dit artikel een woordje uitleg over enkele basisbegrippen van Google Analytics.

14. Enkele interessante artikels over bloggen en SEO

15. Nuttige links en hulpbronnen voor bloggen en SEO