Check de SEO van je blog met gratis tools

check de SEO van je blogJe blogt al een tijdje: je schrijft regelmatig nieuwe artikels die je ook vakkundig aan de man brengt op sociale media. Daarmee is al een eerste voorwaarde vervuld op weg naar succes met je blog. Check de SEO van je blog met enige regelmaat om ook in de toekomst veel extra bezoekers naar je blog te krijgen.

Waarom is SEO Belangrijk?

Die SEO zorgt ervoor dat je blog makkelijk(er) bovenaan in Google en andere zoekmachines komt. Wat dat concreet kan betekenen voor het aantal bezoekers op je blog? Moeilijk exact te becijferen, want afhankelijk van nogal wat factoren. Een paar cijfers:

Tussen 1 januari en half april van dit jaar mocht ik zowat evenveel bezoekers ontvangen als in heel 2013. Een blog als Blogtrommel.com haalt tegenwoordig zowat 60% van alle verkeer uit zoekmachines. Het gaat hier toch over een honderdtal mensen per dag die dit blog bezoeken. En nog mooier: het merendeel onder hen is nieuw op deze site. Dit zijn bezoekers waar ik “niks voor hoef te doen!” Aan mij om die gratis bezoekers ook effectief aan boord te houden, maar dat is een ander verhaal.

De SEO van je blog controleren?

Hoe doe je dat? De meest voor de hand liggende manier is misschien wel gewoon even Googlen op enkele zoektermen die voor jouw blog belangrijk zijn en vervolgens gewoon kijken of je je blog ergens in de zoekresultaten ziet opduiken. Maar dit zijn natuurlijk de al verworven resultaten. Bovendien is het goed mogelijk dat de zoekmachineoptimalisatie van je blog technisch niet (helemaal) op punt staat, waardoor je blog onmogelijk hoger in de zoekresultaten kan komen.

Zo nu en dan de vinger aan de pols houden kan zeker geen kwaad. Deze gratis online tools helpen je bij het optimaliseren van je blog voor Google. Of toch tenminste met de meer technische kant van de zaak.

9 gratis tools om je blog te optimaliseren

Oké, wees gerust, echt technisch gaat het hier niet worden. Alle hier besproken tools – op één na – werken volgens een doodeenvoudig principe: tik de url van je blog in, druk vervolgens op enter en kijk wat er gebeurt…

a) WordPress SEO by Yoast

Wil je goed scoren in Google en blog je via WordPress.org op een eigen domein, dan is deze SEO plugin eigenlijk een must. WordPress SEO by Yoast laat je toe ieder artikel dat je schrijft, iedere pagina die je aanmaakt op je blog te optimaliseren.

b) Pingdom Website Speed Test

Via Pingdom Website Speed Test wordt de laadsnelheid van je blog (of website) gemeten. Waarom die zo belangrijk is? Google geeft de voorkeur aan gebruiksvriendelijke sites. Eén van de belangrijke criteria daarvoor is de laadsnelheid van je blog. Niemand wacht graag langer dan 5 seconden eer een pagina geladen is. In deze test wordt je blog vergeleken met andere sites die even daarvoor via Pingdom Website Speed Test werden getest. En zo komt het dat de testresultaten variëren van de ene ogenblik op het andere. Een uitslag van minder dan 70/100 is geen goed resultaat.

c) GTmetrix

Meet net als Pingdom Website Speed Test de laadsnelheid. Je krijgt met GTmetrix ook een lijst met concrete aanbevelingen ter verbetering van het resultaat.

d) Alexa

Alexa geeft je een globaal beeld van hoe populair/belangrijk je blog is, en dit zowel wereldwijd als per land gezien. In beide gevallen geldt: hoe lager het cijfer, hoe hoger je blog wordt ingeschat. In de gratis versie is de geboden info echter summier. Alexa lijkt me echter alleen maar nuttig als je de test (zeer) regelmatig doet zodat je een evolutie kan zien.

e) Open site explorer

Via Open site explorer krijg je zicht op de linkbuilding van je blog. Met andere woorden: wie linkt naar jouw blog (en zorgt derhalve voor verkeer). Verder komt Open site explorer – door gebruik te maken van allerlei data op de proppen met:

 • Domain Authority: berekent de kans dat je homepage (ooit) hoog in Google terecht zal komen.
 • Page Authority: berekent de kans dat één van je artikelen of pagina’s (ooit) hoog in Google zal komen.

In beide gevallen is een score van 30/100 een heel behoorlijk resultaat voor een doorsnee hobbyblogger. Des te hoger de score, des te moeilijker wordt het om nog beter te doen. Het is tevens mogelijk om een andere url in te geven – van een “concurrent” bijvoorbeeld – met een maximum van 3 per dag.Ongeveer eens per maand zijn er nieuwe cijfers beschikbaar.

f) Woorank

Woorank is een Nederlandstalige tool (als je dat wil). Geef de url van je blog in en je krijgt een score tussen 0 en 100. Het geeft je een vrij accuraat idee waar je staat met je blog. De domeinen die min of meer op orde zijn kleuren groen. Aan de onderdelen die rood kleuren is nog werk te doen.

g) SEO site checkup

SEO Site Checkup is erg vergelijkbaar met Woorank (maar niet in het Nederlands uiteraard).

h) Quicksprout

Nog een handig hulpmiddel bij het optimaliseren van je blog is Quicksprout. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je wel ingelogd zijn met je Google-account. Een veelheid aan informatie valt je in de schoot. Al moet je wel wat geduld hebben eer het rapport (volledig) klaar geraakt. Je komt onder meer te weten hoe je blog wordt getoond op verschillende schermen. Er is ook een hoofdstukje over je site en social media.

i) Mobile friendly test

Anno 2015 is het zeer belangrijk dat je blog ook makkelijk leesbaar is vanop een smartphone. Vandaar deze mobile friendly test. Tik de url in en Google vertelt je of je blog goed te gebruiken is via mobiele apparaten. De zoekmachinegigant heeft al meermaals aangekondigd dat sites die niet mobiel-vriendelijk zijn drastisch zullen zakken in de zoekresultaten (zie responsive design).

Waarschuwing

Tot zover deze handige hulpmiddelen om te onderzoeken hoe het staat met de SEO van je blog. Je checkt hiermee vooral de gezondheid van je blog. In de ogen van Google dan toch. Houd wel in het achterhoofd dat al deze testjes slechts een indicatie geven. Bovendien, je kan blijven optimaliseren tot je een ons weegt, maar het is van groot belang je niet te laten meeslepen door wat al die programmaatjes zeggen. Succesvol bloggen blijft toch vooral een kwestie van content maken en het je lezer daarmee danig naar de zin te maken.

photo credit: advice, assistance, healthcare, healthy, help, via photopin (license)

9 reacties op “Check de SEO van je blog met gratis tools”

 1. Hoi hoi,
  Vraagje ik heb net een test gedaan maar wat bedoelen ze met dit ? Hoe kan ik dit oplossen ?
  Your webpage is using the canonical link tag. This means that your webpage is not the preferred one to use in the search results.

  en dan zou dit de oplossing kunnen zijn .
  How to fix – Canonical Tag Checker
  The Canonical Link Tag can be used when there are several pages with similar content and you want to tell the search engines which page you prefer to use in the search results. If your webpage does not have duplicate content and it has the preferred URL you must remove the canonical link tag.

 2. Jermaine Divers

  Prima lijst met handige tools! Ik zelf gebruik momenteel http://www.webtexttool.com naast de gebruikelijke SEO tools (Moz, Yoast). Deze tool geeft mij realtime feedback op content en helpt me met de juiste keywords kiezen. Misschien het proberen waard?

 3. Handige tools. kwam er achter dat een of ander blog regelmatig content van me jat en mijn IP nummer ook nog eens blokkeert met een of andere firewall zodat ik niet kan zien wat ze jatten.

 4. Er zitten enkele enorm handige tools bij en heb ze allemaal even geprobeerd. Als beginnend blogger is dit een nuttig artikel, zodat je een beetje meer info krijgt over hoe je blog nu eigenlijk staat op het net. Woorank was voor mij zeer nuttig en ik ga me eens nader bezighouden met mijn minpunten te bekijken en proberen te verbeteren.

 5. Rowdy Groothedde

  Idd handige SEO tools voor je website.

  Maar die er boven uitspringt op het gebied van SEO is echt YOAST. Dat is een must!

 6. Er zitten alvast enkele leuke tools bij. Een van de tools liet me weten dat ik beter gebruik zou maken van css sprites voor de afbeeldingen bij mijn lijstjes. Daar ga ik me deze week eens op focussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top