Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

WordPress plugin installeren

Plugins

Voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

In een vergelijking tussen Blogger en WordPress sprak (onder andere) over de veel grotere mogelijkheden om je WordPress-site naar eigen smaak en goeddunken in te richten. Het blogsysteem met de blauw-witte W maakt het mogelijk hierin zelfs veel verder te gaan dan wat voor een blog gebruikelijk is. Een WordPress plugin installeren, meer is meestal niet nodig om je lezer te kunnen laten genieten van extra functionaliteit. Minstens even belangrijk is dat dergelijk plugins het leven van jou als blogger een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Plugins in het kort

Die fijne brokjes extra functionaliteit zou je kunnen bestempelen als extra bijlagen bij het WordPress(.org)-pakket. Je kan ze makkelijk en installeren via het tabblad Plugins in het dashboard van je blog.

WordPress is een open source programma. Dat houdt onder meer in dat zowel professionelen als (doorwinterde) hobbyisten vrij toegang hebben tot de broncode. Zij kunnen dus allerlei toevoegingen fabriceren om aan zowat iedere behoefte te voldoen.

Vele van die plugins zijn gratis te downloaden en te installeren, andere moet je betalen en weer andere hebben een gratis versie en een betaalde versie (met meer mogelijkheden).

WordPress plugin installeren? Neem je voorzorgen

Waarom? Omdat niet alle stukjes software even goed blijken te werken. Sommige plugins zijn gewoon niet compatibel met jouw theme of met andere plugins die je installeerde.  Bovendien werkt lang niet iedere programmeur even zorgvuldig en neemt hij of zij niet altijd de moeite om de laatste bugs uit de programmatuur te halen. Hoe dan ook is er geen enkele garantie te geven dat alles gladjes zal verlopen en/of het zaakje er precies zal uitzien zoals jij dat verwacht. Daarom één goede raad: maak een backup van je blog ALVORENS je aan je plugins begint te morrelen! Pakt het allemaal niet uit zoals voorzien, dan is er geen man overboord en kan je je blog in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Welke plugin kiezen?

Er zijn duizenden plugins te vinden. De kwaliteit ervan is nogal wisselvallig en er zitten bovendien nog wat addertjes onder het gras. Daarom:

1. Vraag raad

Wil je een bepaalde functionaliteit aan je site toevoegen, leg dan je oor eens te luisteren in je netwerk. Er zijn altijd wel mensen met ervaring die je de naam van een goeie plugin aan de hand kunnen doen.

2. Aantal downloads en beoordelingen

(grote) Getallen zijn belangrijk in deze. Geef daarom de voorkeur aan programma’s die al (zeer) vaak gedownload zijn. De kans is groot dat die plugins hun deugdelijkheid hebben bewezen. Ook de beoordelingen van gebruikers (met sterren) zijn een aanwijzing. Verkies de plugin van de programmeur die al veel plugins in het leven riep, boven die van iemand die nog maar enkele stukjes software schreef.

3. Laatst bijgewerkt

Kijk altijd naar de datum waarop de plugin het laatst is bijgewerkt. Werken met recent geüpdate programmatuur maakt je site veel minder gevoelig voor hackers, spammers en andere piraten van het wereldwijde web. Eens de plugin op je blog geïnstalleerd, maak er dan een goede gewoonte van deze ook bij te werken telkens je hiervan melding krijgt in het dashboard van je blog. Dit gebeurt volautomatisch!

4. Compatibiliteit

Zorg dat de plugin die je wil gaan gebruiken compatibel is met jouw versie van WordPress. Het kan je veel leed besparen.

WordPress plugin installeren

Veel heeft het niet om het lijf. Ik maakte deze screencast:

Een overdaad aan plugins?

Na verloop van tijd kan je als gemakzuchtige blogger aardig wan plugins verzamelen. Sommigen blijk achteraf echter niet zo handig of nuttig. Anderen kunnen maar tijdelijk goeie diensten bewijzen of maken je blog nodeloos traag. In dat geval kan je ze maar beter deactiveren/uitschakelen. Bedenk dat al die plugins – net als je overige uploads – ook de nodige webruimte in beslag nemen. Het is dus nuttig af en toe eens met de grove borstel doorheen je verzameling plugins te gaan…

photo credit: B.Monginoux / Landscape-Photo.net via photopin cc


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

, , ,

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.