HomeSnel blog onderwerpen vinden

Snel blog onderwerpen vinden

Als je gaat bloggen heb je (veel) ideeën voor blogberichten nodig. Daar staat of valt je hele blogproject mee. En ook als je al wat langer blogt moet je op tijd nieuwe blog onderwerpen vinden, natuurlijk. Deze pagina geeft je een boel panklare topics en ideeën om over te schrijven.

225 onderwerpen om over te bloggen

De onderwerpsuggesties zijn geschikt voor zowel nicheblogs, meer persoonlijke blogs, zakelijke blogs als voor omniblogs.

Snel nieuwe blog onderwerpen vinden via praktische stappen

Online circuleren honderden lijstjes met mogelijke onderwerpen voor je volgende blogbericht. Niet elke suggestie past bij (het doel van) je blog, dat spreekt. Maar je kan je altijd laten inspireren. En sowieso is het raadzaam om met elk van de blog onderwerpen je eigen ding te doen.

1. Doen: blog onderwerpen vinden en ze opschrijven!

Of je nu bewust het internet afschuimt op zoek naar een onderwerp voor je volgend blogartikel, dan wel een spontaan idee krijgt terwijl je de vaat doet, je kan er waarschijnlijk nooit direct mee aan de slag. Daarom, noteer al je ideeën zo snel mogelijk in je blogplanner. Zo vergeet je ze niet, en heb je inspiratie als je een nieuw artikel aan je blog wil toevoegen.

In deze video nog een iets minder voor de hand liggende manier om snel nieuwe blog onderwerpen te vinden.

2. Laat je inspireren door populaire formats voor blogtitels

Er zijn titels die je lezers veel vaker aanklikken dan andere. Omdat die titels hen echt nieuwsgierig maken. Of meer aanspreken. Of meer sensatie beloven. Plak dus niet zomaar de eerste de beste titel boven je artikel, maar zoek een titel die meer aanspreekt.

Heb je moeite met het vinden van goeie titels voor je blogposts? Kopieer een tijdje alle titels/links naar artikels die je spontaan aanklikt in een document. Overloop ze nadien regelmatig. Of doorsnuffel deze lijst met 65 sjablonen voor toptitels. Probeer één en ander toe te passen op jouw (toekomstige) blogberichten.

3. Pinterest is een goudmijn als je op zoek bent naar onderwerpen om over te schrijven

Pinterest kan je niet alleen gebruiken om schandalig veel bezoekers naar je blog te brengen. Het is ook een haast onuitputtelijke inspiratiebron als je het onderwerp voor je volgende artikel moet kiezen.

Tik in de zoekbalk van Pinterest enkele zoektermen in en laat de ideeën over je heen dwarrelen.

4. Probeer de lotusbloesemtechniek

Nog extra onderwerpen voor je blog nodig? Op Thrive Themes leerde ik de lotusbloesemtechniek kennen. Het komt erop neer dat je één centraal onderwerp neemt, en daaromheen vrijuit associeert om zo tot 8 subonderwerpen te komen. Rond elk van die 8 subonderwerpen kan je dan opnieuw beginnen associëren.

Zo kom je in no time tot tientallen, ja honderden onderwerpen voor je blog. Zeker wanneer je bedenkt dat je elk van die topics nog eens kan toepassen met verschillende soorten blogs. Pak je blogplanner er almaar bij!

5. Maak gebruik van online tools* voor nog meer ideeën

Tot slot zijn er natuurlijk nog online tools die je een handje kunnen helpen met het vinden van blogonderwerpen voor nieuwe artikels. In één moeite door heb je dan nog eens keigoede hints voor het focus trefwoord dat je kan gebruiken, zodat je blogbericht ook kan scoren in Google. Voorbeelden?

6. Blog onderwerpen vinden op alternatieve manieren

Er zijn strategieën en denkoefeningen genoeg om ervoor te zorgen dat je eigenlijk nooit zonder inspiratie voor topics zit.

a) Noteer elke vraag, elke opmerking over je blog(niche)

Ben je open over je blog (en vertel je er dus over in je dagelijks leven en online), dan krijg je vroeg of laat te maken met mensen die er wat van vinden. Je krijgt vragen en bedenkingen over je blogniche; vooroordelen misschien ook.

Eigenlijk zou je die systematisch moeten noteren, want ze kunnen perfect dienen als inspiratiebron voor een volgend artikel.

b) Kijk ook eens buiten je niche

Het is als blogger niet altijd even makkelijk om origineel te zijn. Maar over het muurtje kijken bij collega’s en andere content creators die soms in een heel andere sector zitten dan jijzelf, het kan soms boeiende ideeën opleveren om op je eigen blog mee aan de slag te gaan.

c) laat zoekwoordenonderzoek doen door een professional

Vooral als je al een tijdje aan het bloggen bent, maar het gevoel hebt – qua SEO – een beetje op een dood spoor te zitten, kan het nuttig zijn om je site eens te laten doorlichten. Laat iemand van buitenaf een zoektermenonderzoek doen. Als het goed is krijg je een hele lijst met concrete en realistische topics die je ook nog eens topposities in Google kunnen opleveren.

Is mijn onderwerp origineel genoeg om over te bloggen?

Je mag aannemen dat er over elk denkbaar onderwerp al meerdere keren is geblogd. Maar jouw persoonlijke kijk op de zaak, jouw aanpak en je eigen mening levert vaak een uniek artikel op dat mensen zeker willen lezen.

Hoe weet ik wat mensen van mij willen lezen?

Dat weet je nooit helemaal zeker. Maar begin te schrijven vanuit je eigen passie en nieuwgierigheid. Dat levert vaak steengoede content op. Ongetwijfeld zijn er mensen die je passie delen.

*= De meeste van deze tools zijn uiteraard Engelstalig. Je moet dus wel nog even de vertaalslag maken naar het Nederlands. Dat is bijvoorbeeld het geval met Question Generator. AnswerThePublic en Ubersuggest kunnen je in het Nederlands helpen.