Hoe een focus trefwoord kiezen (en hoe helpt het bij SEO)?

Als je wil dat je artikel (ooit) goed gevonden wordt in de zoekmachines dan is het kiezen van een goed focus trefwoord van groot belang. Het kiezen van zo’n trefwoord is echter niet zo simpel als het lijkt.

Laatste update: 30/08/2019

Wat is een focus trefwoord?

Focus trefwoord is een term afkomstig uit de Yoast SEO plugin. In de Engelstalige versie heeft men het over de focus keyphrase. Het is het woord (of de woorden) waarop we willen dat ons artikel gevonden wordt in de zoekresultaten.
Het focus trefwoord vertelt Google – maar laat ons ook de lezer maar niet vergeten – waar je artikel over gaat. Schrijven we dus een artikel over gezond ontbijten, dan is “gezond ontbijten” een focus trefwoord. Of beter gezegd: “gezond ontbijten” zou een geschikt trefwoord kunnen zijn.

Want je bent met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet de enige die over gezond ontbijten blogt. Het loont dus de moeite om ook te kijken naar allerlei varianten op het thema. Denk bijvoorbeeld aan:

 • gezond ontbijt
 • eerste maaltijd van de dag
 • hoe maak ik een gezond ontbijt klaar
 • evenwichtig ontbijt
 • ontbijt maken
 • ingrediënten van een gezond ontbijt
 • ontbijt met fruit
 • waarom een gezond ontbijt
 • Engels ontbijt gezond

Enfin, ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Het is in ieder geval erg zinvol om de focus zoekterm niet te algemeen, maar in tegendeel net wat specifieker te kiezen. Zo ontloop je aardig wat concurrentie in de zoekmachines en komt jouw blogpost makkelijker bovendrijven.

Het lijstje hierboven bevat zowel short tail als long tail zoekwoorden.

Staar je overigens ook niet blind op de term “focus zoekwoord.” Dat kunnen net zo goed meerdere woorden, frasen en zelfs complete zinnen zijn. Het focus zoekwoord “hoe maak ik een gezond ontbijt klaar met eieren” is als focus zoekterm perfect verdedigbaar.

Bedenk ook welke zoekterm je doelpubliek zou kunnen intikken in Google om op jouw artikel uit te komen. Het heeft geen enkele zin om met termen als fructose en sachariden te komen aandraven terwijl je 97,5% van je lezers in spe het over suikers heeft.

Hoe de focus zoekterm gebruiken?

Eens je focus zoekterm gekozen is het zaak te zorgen dat ‘ie regelmatig in je artikel opduikt:

 • in de url van je bericht
 • in de titel van je blogbericht
 • in de eerste alinea van je stuk
 • in de tussenkoppen van je artikel
 • enkele keren in de body van je tekst
 • in de metadiscription van je tekst

Het komt er dus op aan Google te laten weten waar je blogpost over gaat. Je doet dit dus door een aantal keren je focus trefwoord te gebruiken. De plugin legt veel nadruk op het feit dat de eerste alinea van je artikel het focus trefwoord moet bevatten. Is dat niet het geval dan maakt Yoast SEO je daarop attent, en zegt letterlijk:

“Het focus-trefwoord komt niet voor in de eerste alinea van het bericht. zorg ervoor dat het onderwerp direct duidelijk is.” 

De idee hierachter is dat ook lezers/gebruikers graag zo snel mogelijk willen weten of het artikel iets voor hen is.

Het trefwoord mag een paar keer her en der in je stuk voor komen. MAAR: overdrijf hier niet in door het trefwoord te pas en te onpas te bezigen. Dit leidt tot over-optimalisatie en doet je zaak meer kwaad dan goed.

Blijf ook niet mordicus vasthouden aan je gekozen focus trefwoord. Durf gerust ook synoniemen en gerelateerde woorden te gebruiken. Het maakt je tekst veel aangenamer om te lezen terwijl je de kans vergoot dat je stuk gevonden wordt wanneer iemand zoekt op die gerelateerde woorden.

Concentreer je vooral op het schrijven van een leuk en informatief artikel!

In de betaalde versie van Yoast SEO heb je onder meer de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het optimaliseren van je teksten voor meerdere focus keyphrases. De meeste bloggers die ik ken gebruiken echter de gratis versie. Die volstaat ruimschoots.

Kan een artikel ook score in Google zónder focus keyphrase?

Ja, dat is zeer goed mogelijk. Yoast SEO is per slot van rekening niet meer dan een toetsingsinstrument; het maakt de vertaling van de regels van Google naar de praktijk van alle dag.

Google’s algoritme wordt almaar slimmer vandaag de dag. Kom met een logisch en samenhangend verhaal, stoffeer je artikel naar behoren en je kan vindbaar worden in de zoekmachines. Zonder dat je je ooit druk maakte over focus trefwoorden!

6 Responses

Show all responses
 1. Carolien
  18 april 2018
 2. Lex
  12 april 2018
  • Sharp Ben
   12 april 2018
 3. Fenne
  23 januari 2018
 4. Aneta
  19 december 2016
 5. Diana
  4 december 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.