HomeKennisbank bloggen voor beginners

Kennisbank bloggen voor beginners

Bloggen is een leuke, interessante hobby die je heel ver kan brengen. Tenminste, als je dat wil. En – belangrijk – op voorwaarde dat je één en ander serieus én planmatig aanpakt. Daarom deze kennisbank.

Voor wie is de kennisbank bloggen?

Het internet bulkt van de tips en adviezen over hoe je een behoorlijk blog moet opzetten, over hoe je er een doorslaand succes van maakt en over hoe je met dat blog allerlei dromen kan waarmaken. Veel van die informatie en tips veronderstellen echter minimale voorkennis wil je ze als beginner met enige kans op slagen kunnen toepassen. En verder is het moeilijk om ergens een zicht op het totaalplaatje te krijgen.

Daarom deze kennisbank om en rond het opzetten van een blog. Een soort encyclopedie, een Wikipedia op maat van de startende blogger over zowat alle aspecten van het bloggen. Deze kennisbank is min of meer (chrono)logisch opgebouwd. Elk onderdeel krijgt een (kort) inleidend artikel. Daaronder een lijstje met de beste/meest relevante artikelen die ik over dat onderwerp in kwestie schreef.

Deze kennisbank bloggen is niet volledig. Er zullen nog stelselmatig items aan worden toegevoegd.

Wat is een blog?

Wat is een blog en waarin verschilt ‘ie van een “gewone” website?

Een blog beginnen?

Alvorens je een blog aanmaakt zijn dit de zaken die je ook even moet overdenken.

Veelgebruikte blogtermen

In het blogwereldje gaat nogal wat jargon om. Je vindt hier wat meer achtergrondinformatie om en rond bepaalde woorden die bloggers vaak in de mond nemen.

Waarover zoal bloggen?

Vooral als je wat langer blogt kan het wel eens moeilijk worden om steeds onderwerpen te vinden om over te bloggen. Hier dus tips en inspiratie om blogonderwerpen te vinden.

Onmisbare blogelementen?

Een blog bestaat uit verschillende onderdelen. Hier kom je (onder andere) te weten wat een goede header is, wat er allemaal in de zijbalk van je blog mag en hoe je een About-pagina maakt.

Gratis bloggen met WordPress.com

Volledige tutorial over bloggen met WordPress.com (met de nieuwe versie van de WordPress editor).

Korte WordPress-tips

Tips over (het werken met) WordPress.

(Meer) bezoekers naar je blog krijgen?

Eens je blog aangemaakt en je artikel(en) geschreven komen bezoekers en lezers niet vanzelf naar je blog. Daarom dus tips en “strategieën” om meer verkeer (lezers) naar je blog te brengen.

SEO (Bovenaan komen in Google)

Is de SEO van je blog op orde, dan is je blog makkelijk te vinden in de zoekmachines (Google en andere). Aldus ben je verzekerd van tientallen, ja honderden gratis bezoekers per dag op je blog. Hier leer je de basisprincipes van zoekmachineoptimalisatie.

Online hulpmiddelen voor bloggers

Een uitgebreide lijst met links naar online tools en hulpmiddelen voor bloggers (en schrijvers).

Nog vragen over bloggen?

In dit gedeelte is er plaats voor vragen, opmerkingen en discussiepunten die elders in de kennisbank niet echt passen.


FAQ (veelgestelde vragen) over bloggen

Naar de homepage