Yoast seo plugin: dé WordPress-plugin voor SEO

voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

Een blik op de statistiekjes van Google Analytics leert dat Blogtrommel.com almaar meer bezoekers krijgt die via Google zijn doorverwezen (het laatste trimester liet bijna een verdubbeling zien in vergelijking met het trimester daarvoor). Het systematisch inzetten van de Yoast  SEO plugin voor WordPress zal daar wel niet vreemd aan zijn.

Laatste update: 13/08/2019

Google is dom!

Waarmee ik bedoel dat wanneer jij een blog(bericht) maakt waarmee je op termijn graag in de bovenste regionen van de zoekresultaten wil meedraaien, je de zoekrobots van Google voortdurend als een klein kind aan het handje moet woorden genomen om  Google te laten weten waar je blog(post) over gaat.

Gaat je blog(post) over – ik noem maar wat – citroentaartjes dan moet Google daar meerdere keren per bericht op geattendeerd worden, en liefst op een zo correct mogelijke manier.

Hoe vaker dat proces correct gebeurt, des te makkelijker komt je blog hoog in de zoekresultaten van Google terecht en des te groter is de kans dat mensen die zoeken op zoekwoorden die op jouw blog een belangrijke rol spelen, jouw blog ook effectief aanklikken.

Het komt erop aan om telkens waneer je een artikel of een pagina aan je blog toevoegt rekening te houden met de SEO ervan. Zo wordt je blog (voor Google en voor je bezoekers) een samenhangend geheel van makkelijk vindbare artikelen. Ziedaar de essentie van SEO (zoekmachineoptimalisatie)!

Joost de Valk, sterke man achter Yoast.com, ontwikkelde de Yoast WordPress SEO plugin om het je als blogger makkelijker te maken je blog(post) te optimaliseren voor Google. Het programma heeft vooral de verdienste je er als schrijver maximaal toe aan te zetten bewust bezig te zijn met de SEO van je stuk, al houdt de plugin in zijn meest recente versies ook de algemene leesbaarheid van je artikel in de gaten

Overigens is het goed om weten dat deze plugin voortdurend bijgewerkt wordt. Vooral ook omdat de regels voor SEO voortdurend worden bijgesteld en aangescherpt…

Yoast SEO voor WordPress

Snippet voorbeeld:

Eens de plugin geïnstalleerd krijg je, wanneer je in het dashboard van je blog een bericht opent, een extra sectie (Yoast SEO)  met daarin een Snippet voorbeeld. Dat is één zoekresultaat, precies zoals je dat ook kan vinden in Google (een blauwe, aanklikbare link, een groene url naar je blogbericht en daaronder in het zwart de omschrijving van de link; de meta description).

Focus trefwoord:

Dit is de zoekterm die volgens jou moet leiden naar jouw bericht. Hier gaat je blogpost over! Dit focus trefwoord is zeer belangrijk, wat zonder focus zoekterm ook geen effectieve zoekmachineoptimalisatie. Maak/kies die zo concreet en ondubbelzinnig mogelijk. Focus daarbij niet alleen aan korte zoektermen van één of twee woorden, maar durf ook gerust te experimenteren met langere zoektermen. We hebben het hier over de zogenaamde short tail en longtail zoekwoorden.

Het gekozen focus trefwoord zou als het goed is een aantal keren verspreid in de tekst moeten voorkomen.

 Article heading:

De titel van je blogpost zoals die verschijnt bovenaan je blogpost. Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in de titel van je stuk te vinden is.

Pagina titel:

Titel van je bericht zoals die bovenaan in het tabblad van je internet-browser. Die is meestal dezelfde als de Article heading, maar dat hoeft nier per se. Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in de titel van je stuk te vinden is.

Pagina url:

De internet-link naar jouw blogpost, meestal bestaande uit de link naar jouw weblog met na de / het adres naar de pagina met de blogpost in kwestie. Het programma geeft aan of de Focus zoekterm in de url van je stuk te vinden is.

Trefwoord-dichtheid

Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in je artikel zelf te vinden is. De trefwoord-dichtheid is de verhouding tussen het aantal woorden in je volledige tekst en het aantal keren dat het focus-trefwoord voorkomt in de tekst van je artikel. De plugin schijnt te streven naar een trefwoord-dichtheid tussen 0,5 en 1%. Dat betekent ook dat hoe langer je artikel is hoe vaker je trefwoord in de tekst mag voorkomen.

Meta description:

Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in de meta description van je stuk te vinden is. Het komt erop aan  in voor iedereen verstaanbaar Nederlands kort en bondig te vertellen waar het artikel over gaat. Deze meta description is zeer belangrijk. Net zoals voor het focus trefwoord geldt ook hier: zonder meta description geen optimale vindbaarheid in de zoekmachines!

 SEO-titel:

Deze is vooral van belang indien de titel van je blogpost nogal dubbelzinnig is, er een spreekwoord of uitdrukking in verwerkt zit of een dubbele bodem bevat. Dergelijke titels zijn vaak catchy (en zetten dus aan tot aanklikken), maar ze zijn niet erg “zoekmachinevriendelijk”. Je kan hier dan ook een meer beschrijvende variant kiezen waar de gemiddelde zoekmachine wél raad mee weet.

Externe links toevoegen

Ook wordt aangeraden een paar externe links (links naar andere sites dan die van jou) toe te voegen.

Afbeelding toevoegen

Voeg indien mogelijk een relevante afbeelding toe en optimaliseer het plaatje voor Google.

Aantal woorden in een artikel

Er wordt gestreefd naar artikelen en pagina’s met minimaal 300 woorden (voor cornerstone content is dat 900 woorden). deze maatstaf dateert nog vanuit de tijd dat Google echt een minimaal aantal woorden nodig had om te snappen waar een tekst over ging. Maar hoewel Google nog steeds gek is op langere artikels is dit geen absoluut cijfer meer.

Wil je dat je blogpost makkelijk gevonden wordt door Google, dan zou de focus-zoekterm van je keuze in elk van die velden minstens één keer moeten voorkomen. Is de SEO van je blogpost goed verzorgd, dan kleurt de SEO-indicator groen of geel (uitstekend of OK). Is het bolletje rood of oranje, dan is er nog werk aan de winkel.  Klik op “Check” om nog meer parameters te controleren.

De pagina-url, de meta-description en de pagina-titel kan je veranderen in de snippet-bewerker boven in het venster van de Yoast-SEO plugin.

Praktijkvoorbeeld

Veronderstel even dat we een “recept voor citroentaartjes “willen laten scoren in Google. Begin met het bepalen van je focus-zoekwoord(en). Bedenk wat jij zou intikken als jij op zoek zou moeten gaan naar jouw recept. Een zoekterm als “gebak” of “taart’ is te algemeen. Een zoekterm als “Tchetcheens citroentaartje met gember” is te specifiek (geen kat zoekt ernaar en hé, hoe schrijf je dat ook al weer?). “Citroengebak”, “citroentaart” of nog beter: “recept voor citroentaart is bingo!

Vanaf dan is het een kwestie van ervoor te zorgen dat je focus-zoekterm op meerdere plaatsen in je blogpost terugkomt: in de url van je blogbericht, in de titel van je blogpost, in de tussenkopjes die je gebruikt, een aantal keer in het artikel zelf, (een vetgedrukt woord kan zeker geen kwaad), in de meta-omschrijving, in de anchor text van zowel interne als externe links, in de pagina-titel,…

De meta description voor dit bericht zou kunnen klinken als: “Eenvoudig recept voor het maken van een lekker citroentaart met gember” of iets dergelijks. Je hebt 156 karakters ter beschikking.

Zonder Yoast WordPress seo plugin?

Het is natuurlijk perfect mogelijk om je blog(post) te optimaliseren zonder gebruik te maken van deze plugin. Zowat alle blogprogramma’s bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld de url van je bericht aan te passen en een meta-omschrijving in te voeren. Als je er dan ook nog eens voor zorgt dat de titel van je bericht één of meer zoektermen bevat, en diezelfde zoekterm ook regelmatig terugkomt in je blogje dan kom je al een heel end.

Overigens, maak je geen gebruik van WordPress op een eigen domein? Dan kan je dus ook deze SEO-plugin niet gebruiken. Maar niet getreurd, want er is wel de real-time SEO analysis. Kopieer en plak de tekst van je artikel in het daartoe bestemde vak, tik je foc.us trefwoord in en kijk welke suggesties ter verbetering er worden gegeven.

Opgepast voor over-optimalisatie!

Té is nooit goed! Ga niet te overdreven je best doen om je teksten vol te proppen met tientallen zoekwoorden. Google neemt er sowieso maar een beperkt aantal in aanmerking en (nog belangrijker) je artikel moet aangenaam leesbaar blijven voor je bezoeker. Probeer gewoon op een natuurlijke manier te blijven schrijven. Fixeer jezelf dus ook niet op de groene bolletjes va Yoast SEO, maar gebruik het als een snel toetsingsinstrument.

 Yoast seo plugin configureren

Voor de volledigheid plaats ik hier nog even een Youtube-video van Webtalis.nl zodat je het zaakje na het installeren ook kan configureren. Voer voor specialisten!

Yoast SEO Premium??

Yoast SEO komt er in twee varianten. De gratis versie en Yoast SEO Premium dus. Waarbij de premium-versie uiteraard meer functionaliteiten heeft. Zo let de plugin onder meer of je ook kan optimaliseren voor aanverwante zoektermen, of je synoniemen gebruikt. Maak je cornerstone content, dan geeft de plugin suggesties over naar welke eerdere blogberichten en -pagina’s je zou kunnen linken.

Persoonlijk vind ik 79 euro per jaar en per site nogal prijzig voor een hobbyist en daarom gebruik ik zelf enkel de gratis versie. Ik kan dus ook niet vertellen of de premium-versie zijn geld waard is. Wat ik wel weet is dat deze plugin ook in zijn gratis versie ferm heeft bijgedragen aan de groei van dit blog.

6

14 Responses

Show all responses
 1. Serge Van Cauwenbergh
  31 december 2015
  • Sharp Ben
   31 december 2015
 2. Diana
  30 september 2015
  • Sharp Ben
   30 september 2015
 3. Pingback: Wordpress: goed scoren bij Google met Yoast 12 juni 2015
 4. Rowdy Groothedde
  28 juni 2014
 5. Marisse
  20 februari 2014
 6. Ximaar
  19 november 2013
  • Sharp Ben
   19 november 2013
   • Ximaar
    19 november 2013
    • Sharp Ben
     20 november 2013
 7. Renze
  21 augustus 2013
  • Sharp Ben
   21 augustus 2013
 8. Debby
  21 augustus 2013
  • Sharp Ben
   21 augustus 2013

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.