HomeSEOCornerstone content: 27% meer zoekverkeer voor je blog
,

Cornerstone content: 27% meer zoekverkeer voor je blog

Er was een tijd geleden nogal wat te doen rond cornerstone content. Een manier om de positie van je blog in Google danig te verbeteren. Daardoor zou het aantal blogbezoekers spectaculair moeten groeien. Althans, dat is de theorie. Zowat anderhalf jaar geleden ging ik aan de slag met cornerstone content. Of de verwachtingen werden ingelost?

Laatste update: 31/05/2020

In het eerste deel van dit artikel leg ik uit wat cornerstone content precies is, hoe je de cornerstones opzet en hoe je er nadien ook mee omgaat om een behoorlijk resultaat te kunnen halen. In het tweede deel (vanaf punt 8) laat ik zien of het harde werk ook de moeite loont.

In dit artikel:

  1. Cornerstone content, hoeksteen van een succesvol blog
  2. Cornerstones goed voor de SEO
  3. Cornerstone artikelen verdienen een speciale behandeling
  4. Cornerstone content maken, hoe begin je?
  5. Cornerstone content en de Yoast SEO plugin
  6. Cornerstone content op Blogtrommel.com
  7. Opbouw van mijn cornerstones
  8. Fast forward 2018
  9. Tegenvallende cijfers?
  10. Hoe verging het de cornerstones zelf eigenlijk?
  11. Interessante neveneffecten
  12. Cornerstone content: je blog wordt gevonden op veel meer gerelateerde zoektermen
  13. Verwachtingen ingelost?
  14. Conclusie

1. Cornerstone content, hoeksteen van een succesvol blog

De cornerstone – Engels voor hoeksteen – is een term uit de bouwsector. Ik ben natuurlijk geen bouwvakker, maar de hoekstenen geven een gebouw zijn structuur, zijn stevigheid. Neem dus hoekstenen weg en groot is de kans dat het bouwwerk instort tijdens de eerste de beste storm.

Op je blog (of website) is de titel cornerstone content weggelegd voor die enkele artikelen die heel belangrijk zijn voor je blog. Niet dat een blog zonder cornerstone content überhaupt niet kan bestaan, maar als het goed is zijn er op een blog die al een tijdje meedraait toch stukken te vinden die een speciale status hebben omdat:

  • jij er als blogger erg trots op bent
  • de artikels in kwestie erg populair zijn (ook al werden ze al jaren geleden geschreven)
  • de berichten heel vaak gedeeld en geliked worden
  • omdat ze volledig zijn en echt de diepte in gaan
  • de stukken goed vindbaar zijn in Google
  • jij er – in meer recente blogs – vaak naartoe linkt

Enfin, als iemand met weinig tijd aan jou zo vragen welke blogberichten en -pagina’s ze absoluut niet mogen missen, dan moet die cornerstone content boven komen drijven.

2. Cornerstones goed voor de SEO

Voor wie al een tijdje met zoekmachineoptimalisatie bezig is (en het lijstje hierboven overloopt) mag dit niet als een complete verrassing komen. Ook Google is immers verzot op lange, kwaliteitsvolle artikelen die uitblinken in volledigheid en die massaal gedeeld worden. Middels cornerstone content geef je je blog een stevigere (SEO)-structuur, voornamelijk door systematisch van en naar je hoeksteen-artikelen te linken.

Door de enorme hoeveelheid content die over ons wordt uitgestort volstaat het snelle stukje van 500 woorden niet altijd meer. Het langere werk wordt meer en meer geapprecieerd. Zeker daar waar het gaat om populaire onderwerpen waar al heel veel over geschreven is – maar vaak ook onvolledig en fragmentarisch – biedt cornerstone content een uitkomst voor de bezoeker die graag in één keer zicht krijgt op het volledige plaatje. En Google is natuurlijk maar wat blij als het dat volledige plaatje kan serveren! Eerder dan te proberen met vele kleine artikelen de SEO goed op orde te krijgen, proberen we dat nu middels cornerstone content.

Belangrijk is dat je verbanden legt tussen de verschillende artikels die je schrijft over je hoofdonderwerp(en) van je blog. Je creëert heuse content clusters die het je bezoekers heel makkelijk kunnen vinden. In een ideale wereld gebruik je cornerstone content om één van de grootste nadelen van (losse) blogposts te ondervangen. Althans gedeeltelijk…

Het uiteindelijke doel van de hele operatie moet zijn om je blog (nog) hoger in Google te krijgen. En dat niet alleen met de eigenlijke cornerstone content, maar ook met vele andere blogberichten en pagina’s.

3. Cornerstone artikelen verdienen een speciale behandeling

In principe heeft elke site hoop en al een handjevol cornerstone artikelen. Ook al ben je al een aantal jaren aan het bloggen en heb je een archief van honderden artikelen. En idealiter is je cornerstone content een soort van allesomvattend overzichtsartikel dat moet uitgroeien tot hét referentiewerk als het gaat over het topic van je hoeksteen-artikel. Daarom:

  • is een typisch cornerstone-artikel zéér uitgebreid (en bespreekt het alle, zo niet dan toch zeer veel aspecten die met het onderwerp te maken hebben)
  • wordt er vanuit andere berichten en pagina’s op je blog zeer regelmatig naartoe gelinkt (indien nodig, nuttig en relevant)
  • wordt er vanuit de cornerstone content ook verwezen naar andere blogartikelen en pagina’s op je blog (idem)
  • link je in je artikel ook naar andere relevante kwaliteitsartikels op het web (dus buiten je eigen site)
  • is de SEO van je cornerstone content goed verzorgd (competitief en relevant focus-trefwoord incluis)
  • bestaat je hoeksteen-artikel niet alleen uit tekst, maar bevat het ook andere media (foto’s, tekeningen, video’s, podcasts, infographics,…)
  • is de cornerstone ALTIJD goed bereikbaar vanaf de homepage van je blog (via de menubalk bijvoorbeeld)

Op de keper beschouwd is dat hele cornerstone-gedoe niet veel meer dan een doorgedreven vorm van linkbuilding.

4. Cornerstone content maken, hoe begin je?

Goed, tot zover de definities en het hoe en waarom van cornerstones. Allemaal leuk en aardig, maar hoe pak je dat nu concreet aan op je eigen blog? Een stappenplan.

1. Bepaal het onderwerp van je cornerstone content

Dit is al meteen een beetje tricky. Want hoewel je in theorie een hoeksteen-artikel zou kunnen maken uit het niets, helpt het als je kiest voor (een) onderwerp(en) waar je blog al een zekere naam en faam heeft. Zowel bij je lezers/bezoekers als in Google. Nicheblogs zijn daarbij – voor de zoveelste keer – gigantisch in het voordeel, dat spreekt voor zich. Om dezelfde reden is het moeilijk om aan de slag te gaan met cornerstone artikels vanop een splinternieuw blog.

Daarnaast zou ik vooral grondig het archief van je blog doorspitten (eventueel zelfs met de statistieken van Google Analytics bij de hand), met de criteria uit punt 1 in je achterhoofd. Je bent dus vooral op zoek naar stukken die:

  • populair zijn en blijven (vaak aangeklikt en becommentarieerd worden)
  • (nu al) veel verkeer uit Google aantrekken
  • (nu al) erg diepgaand en volledig zijn
  • eigenlijk regelmatig een update zouden kunnen gebruiken

Let op: we moeten een onderscheid maken tussen de blogposts die dag in dag uit gedurende jaren aan een stuk bezoekers naar je blog halen en die ene blogpost die viraal ging omdat die toevallig prachtig inspeelde op de actualiteit, of omdat het artikel een foto bevatte waarop je in je blote kont te kijk stond. In het kader van cornerstone content zijn we op zoek naar stukken die in de eerste categorie thuishoren.

Zie je een rode draad doorheen al die verschillende artikels; een overkoepelend onderwerp? Dat zou een geknipt topic zijn voor een (of meerdere) cornerstone artikel(en).

2. Schrijf een lang, diepgaand informatief artikel

Nogmaals, het stuk in kwestie is een echt mammoet-artikel. Ettelijke duizenden woorden lang, en met alle kenmerken en eigenschappen die ik in punt 3 hierboven beschreef. Je hoeft echter niet noodzakelijk vanaf een leeg blad te vertrekken. Eén van de stukken uit je archief (zie vorige stap) kan een prima basis vormen.

Breid het bewuste artikel (fel) uit, voeg nieuwe info toe, link naar andere content (binnen en buiten je eigen blog) en voeg media toe.

Kortom, maak een artikel dat zo informatief is dat het een onestopshop is voor iedereen die op zoek is naar info over jouw onderwerp.

Het is lastig te bepalen hoe lang de cornerstone content uiteindelijk moet worden (gemeten naar het aantal woorden). Veel hangt af van hoe uitgebreid je het zelf maakt. En de andere artikels over hetzelfde onderwerp die in Google te vinden zijn… Wel staat vast dat je het allemaal niet aflapt met een artikel van 600 woorden.

3. Systematisch linken naar je cornerstone content

Dit is van groot belang! Op de keper beschouwd is dat hele cornerstone-gedoe niet veel meer dan een doorgedreven vorm van linkbuilding. Je zou er een gewoonte van moeten maken om, telkens wanneer je een artikel schrijft waarin het onderwerp van je cornerstone-artikel ter sprake komt, een link te plaatsen naar je cornerstone. Al moet het allemaal wel relevant blijven, natuurlijk!

En ook via de links vanuit de cornerstone naar de andere pagina’s van je blog creëer je een stevig netwerk.

Je genereert zo veel intern verkeer op je blog en je maakt bovendien aan Google duidelijk dat je cornerstone inderdaad een belangrijk artikel is. Zulks blijft niet zonder gevolgen!

4. Cornerstone-artikels niet begraven!

Om effectief te kunnen zijn is het belangrijk dat je je je hoeksteen-artikelen niet wegmoffelt. Het kan niet zo zijn dat alleen de lezer die de moeite doet zich kniediep in het archief te wagen per toeval de bewuste stukken vindt. Nee, die cornerstone content verdient een prominent plaatsje op de homepage. Zo kan er makkelijk verkeer naartoe stromen, en dat is wat je wil.

5. Cornerstone content: a work in progress

Ja, dit is weer zo’n werkje dat nooit ten einde is. Idealiter moet je zeer regelmatig met je cornerstone content bezig blijven:

  • nieuwe linkjes toevoegen
  • andere (betere) media toevoegen
  • nieuwe “hoofdstukken” invoegen in je artikel
  • nieuwe bronnen vermelden
  • melding maken van nieuwe tendensen en inzichten

6. Cornerstones promoten

Tot slot mag je  je cornerstone content – net als andere evergreen content – zeer regelmatig opnieuw onder de aandacht brengen op social media. Zeker als die een belangrijke update kreeg.

Oh, en nog iets: schrijf je een artikel voor een andere blog of website, dan mag je meestal linken naar je eigen blog. Maak als het even kan van de gelegenheid gebruik om naar je cornerstone content te linken (in plaats van naar de homepage van je blog). Als dat gastartikel verband houdt met je cornerstone content, uiteraard. Zo’n backlink naar je cornerstone content is zeer waardevol!

5. Cornerstone content en de Yoast SEO-plugin

Het is nog niet zo lang dat je in de Yoast SEO-plugin This article is cornerstone content kan aanvinken. Doe je dat in de betaalde versie van de plugin, dan krijg je onder meer een aantal suggesties voorgeschoteld voor wat betreft geschikte blogberichten en -pagina’s om vanuit dit bericht naartoe te linken. Dat zou inderdaad handig kunnen zijn, maar ik heb hier dus geen ervaring mee.

Het nut van dit selectievakje in de gratis versie (die ik gebruik) ontgaat me eigenlijk. Ik weet dus niet of de plugin een iets speciaals doet met de artikelen die jij als cornerstone content bestempelt. Buiten het feit dat je artikelen het label cornerstone content opgeplakt krijgen (ze zijn op die manier ook makkelijk terug te vinden in het dashboard van je blog), en… dat dit een sluikse manier is om de betaalde versie nog eens onder de aandacht te brengen. Nog een andere mogelijkheid: men wil gewoon extra veel bezoekers krijgen voor hun artikel over cornerstones. Wie zal het zeggen?

Nee, het enige minieme verschil merk je als je de SEO-analyse doet in Yoast. Daar waar bij de gewone blogberichten en -pagina’s een tekstlengte van minimaal 300 woorden wordt geadviseerd is dat voor cornerstone content minimaal 900 woorden. Geen idee waarop dat laatste cijfer gebaseerd is.

Anderzijds: het is niet omdat een artikel langer is dan 900 woorden dat het in aanmerking komt om het tot cornerstone content te schoppen. Het gaat om de inhoud!

6. Cornerstone content op Blogtrommel.com?

Voor dit blog ben ik natuurlijk ook aan de slag gegaan met cornerstone content. Met meer dan 600 blogposts in het archief (plus nog een slordige 100 statische pagina’s), zou het in theorie niet zo moeilijk moeten geweest zijn om met een overkoepelend onderwerp voor zo’n mammoet-artikel te komen. Maar een rode draad vinden bleek niet zo simpel. Bovendien, veel van de artikelen bleken niet echt geschikt om uit te bouwen tot een volwaardig hoeksteen-artikel.

Anderzijds waren er wel meer dan artikelen genoeg om te koppelen aan de toekomstige cornerstones. Dat is een voordeel.

7. Opbouw van mijn cornerstones

Om toch met een topic te komen stelde ik me de vraag:

Wat is de voornaamste reden waarom mensen Blogtrommel.com (blijven) bezoeken?

Echt lang hoefde ik daar niet over na te denken. Lezers zoeken hier vooral naar:

  1. tips om meer bezoekers naar hun blog te krijgen
  2. extra inspiratie voor blogonderwerpen
  3. starterstips voor bloggen met WordPress
  4. tips om een blog beter te laten scoren in Google (zoekmachineoptimalisatie)

En laat dat nu toevallig de onderwerpen zijn van mijn cornerstone content.

In dit geval bestaat de cornerstone content dus uit vier pijlers. Je kan in principe zoveel hoeksteen content maken als je wil. Al moet je je wel de vraag stellen of een site met pakweg 57 cornerstones nog wel zo effectief is en zijn doel niet voorbijschiet. Heb je een kleinere blog, dan is het ook perfect mogelijk om te werken met één of twee hoekstenen.

Het is evenmin een toeval dat mijn cornerstone content een plaatsje kreeg in de menubalk van dit blog. En dat de labels van de menuitems zo werden gekozen dat ze mooi aansluiten bij de tagline van dit blog…

De oplettende lezer zal misschien hebben opgemerkt dat mijn cornerstones via pagina’s zijn toegevoegd en niet door middel van blogposts. Hoewel het geen probleem is om hoeksteen-artikels te maken via blogpost, heeft het voordelen om met pagina’s te werken. Die laatste zijn tijdlozer (ze hebben geen datum, dat is wat we willen) Daarnaast hebben ze ook de neiging minder snel in het archief te verdwijnen (dat willen we niet).

Omdat cornerstones kunnen uitgroeien tot ellenlange epistels, maak ik tot slot bewust gebruik van ankerlinks. Die plaats ik natuurlijk in het begin van het artikel, zodat bezoekers eventueel snel naar een “hoofdstuk” kunnen springen dat hen het meest interesseert.

Veelgestelde vragen over cornerstone content

Is er een minimum aantal woorden voor cornerstone content?

Nee, er bestaat niet zoiets als een minimum aantal woorden voor cornerstone content. Maar gezien het feit dat je met cornerstone content een onderwerp heel uitgebreid bespreekt, kan het bijna niet anders of een cornerstone artikel is minstens langer dan enkele duizenden woorden.

Waar kan je inspiratie voor cornerstone content?

Een trucje om veel inspiratie op te doen voor je cornerstone content is om te kijken naar de inhoud van online cursussen over topics die interessant zijn voor je blog(niche).
Verder kan je ook eens kijken naar de inhoudstafel van e-books. Zo’n inhoudstabel geeft je namelijk een goed beeld van de onderwerpen die in je cornerstone artikel aan bod moeten komen.

8. Fast forward 2018

Bovenstaande constructie werd in de lente van 2017 op poten gezet (en zoals het de bedoeling is met cornerstones stelselmatig uitgebreid en verbeterd).

Ik dook in de statistieken van Google Analytics om na te gaan wat de impact is op de bezoekersaantallen van Blogtrommel.com. De cijfers van 1 april tot 30 juni 2018 werden vergeleken met die van een jaar eerder (1 april tot 30 juni 2017)

Er toch ook nog even bij vertellen dat mijn publicatieritme alsook de manier waarop ik promotie voerde ongeveer gelijk is gebleven.

201720182019Verschil (in %)
Unieke bezoekers12.70014.75718.860+48,50
Sessies16.76919.06923.051+37,46
Pageviews27.53728.09733.950+23,29
Gem. sessieduur1:461:341:26-19,41
Bounce rate74,75%71,71%73,56%-1,58

9. Tegenvallende cijfers?

Natuurlijk wist ik niet wat ik precies kon verwachten qua groei. Wie puur naar de cijfers kijkt zal misschien wat ontgoocheld zijn. Kijk een ietsje verder dan je neus lang is en je kan een en ander toch wat nuanceren.

Zo is het verkeer afkomstig uit social media met zo’n 17% gedaald (met een terugval van 55% voor Facebook!). En ook het verwijzingsverkeer ging er met bijna 18% op achteruit.

Vooral de bezoekers afkomstig uit de internetzoekmachines zorgden voor de grootste winst: +27%. Daarmee zijn de zoekmachines nu goed voor ruim 78% van alle verkeer naar dit blog (was 72% in 2017)

De toename in het organisch zoekverkeer compenseert dus het verlies op social media en – in mindere mate – ook de terugval in het verwijzingsverkeer. En doet daar zelfs nog een flinke schep bovenop!

De winst zet zich ook niet echt door als je kijkt naar het aantal pageviews. Echt verwonderlijk is dat niet. De ervaring leert dat wie uit het niks via Google op een blog aankomt niet noodzakelijk geneigd is veel extra pagina’s aan te klikken.

Eén en ander mag ons ook niet doen vergeten dat Blogtrommel.com reeds vóór het cornerstone-gebeuren een zekere positie in Google had verworven.

Update: Ter vergelijking voegde ik onlangs de cijfertjes voor de periode 1 april tot 30 juni 2019 toe. De percentages in de laatste kolom hebben betrekking op de vergelijking tussen 2017 en 2019.

Verder vallen 2 dingen op:

  1. Het lijkt erop dat die cornerstone content zo’n typisch geval is voor de langere termijn
  2. Je moet rekening houden met het feit dat bezoekers vandaag de dag almaar minder lezen

10. En hoe verging het de cornerstones zelf eigenlijk?

Kijken we dan even naar de artikels waar het allemaal om te doen was. Hoe presteerde de cornerstone content zelf? Werd die vaak aangeklikt en goed gelezen, zoals uiteindelijk toch de bedoeling is? Ik dook wederom in de stats. Ik kijk naar de cijfers van de periode 1 april 2017 (begin van het “experiment” met cornerstone artikels op BT) tot 30 juni 2018.

De pagina Bloggen met WordPress maakt zijn opwachting op de 10de plek van de meest bezochte content van het voorbije jaar.

Het tweede stuk – dat over bloggen en zoekmachineoptimalisatie – komen we net buiten de top 10 van de populairste artikelen van het afgelopen jaar tegen.

Op plek 15 vinden we de verzamelpagina met tips om meer bezoekers naar je blog te brengen.

De cornerstone omtrent extra inspiratie en blogonderwerpen stond begin juli op de 50ste plek.

Vooral het resultaat van de eerste 3 cornerstone-artikels vind ik toch opmerkelijk als je bedenkt dat de bewuste stukken slechts een goed jaar oud zijn. De andere artikels uit pakweg de top 30 zijn minstens anderhalf jaar ouder.

Toegegeven, vooral in het begin deed ik flink mijn best om de cornerstone content te promoten via social media, en daarnaast zorg(de) ik er ook voor dat de bewuste artikels makkelijk bereikbaar waren/zijn voor lezers. Dat kan een wat vertekend beeld geven, maar verklaart ook niet alles.

11. Interessante neveneffecten

Het is natuurlijk fijn als de conerstones gemakkelijk gevonden en aangeklikt worden, maar hébben lezers er ook echt wat aan?

Een indicatie is te vinden wanneer we kijken naar de tijd die een lezer aan een pagina spendeert.

Bij het stuk over bloggen met WordPress is dat gemiddeld 2 minuten 41 seconden. De artikels over bloggen en zoekmachineoptimalisatie en de tips voor meer blogbezoekers stranden elk op 2 minuten 16 seconden. 2 minuten 34 seconden is er dan weer voor de pagina omtrent inspiratie voor je blog.

An sich zegt dat misschien niet zoveel, maar weet dat de gemiddelde sessieduur van dit blog in haar geheel 1 minuut en 44 seconden bedroeg.

De bounce rate van de pagina’s in kwestie is nog een indicator waar misschien wat uit af te leiden valt.

Zo klokt Bloggen met WordPress af op een bounce rate van 66,57%, voor Bloggen en SEO is dat 61,54%, de pagina met tips voor meer bezoekers heeft een bouncepercentage van 51,76%. Een verassend laag percentage is er tot slot voor de inspiratiepagina: 43,75%.

Overigens bedraagt het bouncepercentage van dit blog in haar geheel (over de hierboven beschreven periode) 70,65%.

12. Cornerstone content: je blog wordt gevonden op veel meer gerelateerde zoektermen

Twijfel je nog aan het nut van cornerstone content voor je blog, dan raad ik je toch aan om even een bezoekje te brengen aan Google Search Console. Je vindt daar onder meer een hele lijst met zoekwoorden waarop jouw blog gevonden wordt in Google.

Het blijkt dat Blogtrommel.com op veel meer zoekwoorden wordt gevonden dan voorheen het geval was. Voor de implementatie van cornerstone content zorgden 10 à 15 zoekwoordcombinaties voor het gros van alle zoekverkeer. Nu is dat gestegen tot een 60-tal trefwoordcombinaties.

Opvallend daarbij is wel dat de zoekwoordcombinaties waarvoor de cornerstones zijn geoptimaliseerd nauwelijks in het stuk voor komen. Maar dus wél een boel andere aanverwante trefwoorden.

Tja, die 27% winst in organisch zoekverkeer moet ergens vandaan komen.

13. Verwachtingen ingelost?

Nogmaals, ik had geen idee waaraan ik me kon verwachten. Feit is dat het aantal bezoekers dat via Google op mijn blog komt flink is gestegen. Is dat het gevolg van het gegoochel met cornerstone content? Alles bijeen is de stijging zodanig dat ik durf te stellen dat die cornerstones hier meer dan één vinger in de pap te brokken hadden.

Kan het niet gewoon een stom toeval zijn, een gelukkige samenloop van omstandigheden? Ik denk het niet. 27% meer verkeer uit Google met grotendeels dezelfde inhoud, dat is geen toeval. Overigens, ook het aantal unieke bezoekers in de zomer blijft rustig door stijgen (juli + 20%, augustus + 29%). En dat ondanks de publicatiestop (die er vorig jaar niet was)!

In ieder geval draaien 2 van de 4 stukken cornerstone content mee aan de top in Google. Dat mag best verwondering wekken, want ik ben geen SEO-specialist en het krioelt op het web van de tips om te bloggen met WordPress.

Is er ruimte voor verbetering? Allicht wel. Zo zou ik er kunnen voor zorgen dat de hierboven besproken pagina’s nog makkelijker te vinden zijn. Nu zitten de cornerstones immers “verstopt” in het mega menu. Dit in tegenstelling tot voor een halfjaar toen ze gewoon deel uitmaakten van het hoofdmenu van dit blog. Niet echt ideaal. Maar ja, een blog inrichten is keuzes maken!

Sommige cornerstone content kan en moet trouwens ook nog wat worden uitgebreid. Zelfs al kan ik me goed voorstellen dat nogal wat bezoekers danig worden afgeschrikt bij het zien van zoveel (geschreven) info. Een beetje cornerstone content is immers toch algauw 2 tot 5 keer langer dan een doorsnee blogbericht.

Voor je lezer zijn die cornerstones dan ook eerder een naslagwerk (om te bewaren bij de Favorieten en er nadien regelmatig naar terug te grijpen), dan een brokje ontspannen lectuur voor tussendoor.

14. Conclusie

Het staat vast dat cornerstone content je blog vooruit helpt in Google. Natuurlijk blijft het altijd lastig om na te gaan wat nu precies het gevolg is van deze of gene actie of beslissing. Bovendien, elk blog is anders. De in dit artikel gebruikte cijfers zijn die van een blog die al een paar jaar aan de weg timmert. Die al een zekere reputatie in Google had ook.

Aan de andere kant: deed je nog helemaal niks (bewust) met zoekmachineoptimalisatie en begin je nu aan cornerstone content, dan zijn de resultaten op termijn waarschijnlijk nog veel spectaculairder.

In mijn ervaring duurt het wel even eer je beloond wordt voor het harde werk. We spreken hier over een periode van één tot anderhalf jaar. Geen weken of maanden. Vermoedelijk moet je nog wat meer tijd uittrekken als het om een nieuwer blog gaat.

Om cornerstone content te maken hoef je niet noodzakelijk een SEO-expert te zijn. “Gewoon” een of meerdere onderwerp(en) kiezen en daar een encyclopedisch artikel over schrijven volstaat…


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Cornerstone content: 27% meer zoekverkeer voor je blog”

  1. Johanna avatar

    Interessant artikel, ik had het vakje ook gezien maar me nog niet verdiept in de betekenis. Ik denk dat ik een paar cornerstone stukken heb, die ik op mijn homepage altijd weergeef als ‘graag gelezen’, waarvan mijn topartikel (anderhalf jaar oud en nog dagelijks het merendeel van mijn bezoekers) bovenaan staat. Na jouw blogpost begrijp ik nu beter wat een cornerstone blogpost is, mijn topartikel voldoet al aan veel van de voorwaarden. dankjewel!

  2. Babs avatar

    Goed artikel, ik had het ook ontdekt. Maar twijfel nog of ik een nieuwe pagina of blogartikel ga maken. Ik ben best benieuwd hoe het voor jou uitpakt!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Pagina’s of blogberichten, ik denk niet dat het zo gek veel uitmaakt op SEO-technisch vlak. Zoals ik al zei zijn pagina’s minder tijdsgebonden. Ze laten je wel toe om iets meer in de luwte te werken.

      Blogberichten kan je uiteraard tussentijds opnieuw publiceren (bij een belangrijke update bijvoorbeeld). Dat biedt voordelen als je je cornerstone content herhaaldelijk onder de aandacht wil brengen bij je lezers.

      Voor resultaten is het uiteraard nog wat vroeg. Zoals gezegd zijn de cornerstones nog nieuw, dus we zullen nog minstens een paar maanden geduld moeten hebben.

  3. Nanouk avatar

    Fijne uitleg Ben! Ik vroeg me ook al af wat de meerwaarde van het vinkje was. Cornerstone content was me al bekend, maar waarom dat vinkje? Promotie voor de betaalde feature en hun artikel lijkt me inderdaad plausibel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.