cornerstone content, wat is het en hoe maak je het

Laatste update: 20/01/2018

Wie de Yoast SEO plugin gebruikt als hulpmiddel om een blog beter te laten scoren in Google, heeft het begrip Cornerstone content misschien al eens voorbij zien komen. Maar wat is het precies, en wat zouden we met die cornerstone content moeten aanvangen?

1. Cornerstone content, hoeksteen van een succesvol blog

De cornerstone – Engels voor hoeksteen – is een term uit de bouwsector. Ik ben natuurlijk geen bouwvakker, maar de hoekstenen geven een gebouw zijn structuur, zijn stevigheid. Neem dus hoekstenen weg en groot is de kans dat het bouwwerk instort tijdens de eerste de beste storm.

Op je blog (of website) is de titel cornerstone content weggelegd voor die enkele artikelen die heel belangrijk zijn voor je blog. Niet dat een blog zonder cornerstone content überhaupt niet kan bestaan, maar als het goed is zijn er op een blog die al een tijdje meedraait toch stukken te vinden die een speciale status hebben omdat:

 • jij er als blogger erg trots op bent
 • de artikels in kwestie erg populair zijn (ook al werden ze al jaren geleden geschreven)
 • de berichten heel vaak gedeeld en geliked worden
 • omdat ze volledig zijn en echt de diepte in gaan
 • de stukken goed vindbaar zijn in Google
 • jij er – in meer recente blogs – vaak naartoe linkt

Enfin, als iemand met weinig tijd aan jou zo vragen welke blogberichten en -pagina’s ze absoluut niet mogen missen, dan moet die cornerstone content boven komen drijven.

2. Cornerstone content goed voor de SEO

Voor wie al een tijdje met zoekmachineoptimalisatie bezig is (en het lijstje hierboven overloopt) mag dit niet als een complete verrassing komen. Ook Google is immers verzot op lange, kwaliteitsvolle artikelen die uitblinken in volledigheid en die massaal gedeeld worden. Middels cornerstone content geef je je blog een stevigere (SEO)-structuur, voornamelijk door systematisch van en naar je hoeksteen-artikelen te linken.

Door de enorme hoeveelheid content die over ons wordt uitgestort volstaat het snelle stukje van 500 woorden niet altijd meer. Het langere werk wordt meer en meer geapprecieerd. Zeker daar waar het gaat om populaire onderwerpen waar al heel veel over geschreven is – maar vaak ook onvolledig en fragmentarisch – biedt cornerstone content een uitkomst voor de bezoeker die graag in één keer zicht krijgt op het volledige plaatje. En Google is natuurlijk maar wat blij als het dat volledige plaatje kan serveren! Eerder dan te proberen met vele kleine artikelen de SEO goed op orde te krijgen, proberen we dat nu middels cornerstone content.

Het uiteindelijke doel van de hele operatie moet zijn om je blog (nog) hoger in Google te krijgen. En dat niet alleen met de eigenlijke cornerstone content, maar ook met vele andere blogberichten en pagina’s.

3. Cornerstone artikelen verdienen een speciale behandeling

In principe heeft elke site hoop en al een handjevol cornerstone artikelen. Ook al ben je al een aantal jaren aan het bloggen en heb je een archief van honderden artikelen. En idealiter is je cornerstone content een soort van allesomvattend overzichtsartikel dat moet uitgroeien tot hét referentiewerk als het gaat over het topic van je hoeksteen-artikel. Daarom:

 • is een typisch cornerstone-artikel zéér uitgebreid (en bespreekt het alle, zo niet dan toch zeer veel aspecten die met het onderwerp te maken hebben)
 • wordt er vanuit andere berichten en pagina’s op je blog zeer regelmatig naartoe gelinkt (indien nodig, nuttig en relevant)
 • wordt er vanuit de cornerstone content ook verwezen naar andere blogartikelen en pagina’s op je blog (idem)
 • link je in je artikel ook naar andere relevante kwaliteitsartikels op het web (dus buiten je eigen site)
 • is de SEO van je cornerstone content goed verzorgd (competitief en relevant focus-trefwoord incluis)
 • bestaat je hoeksteen-artikel niet alleen uit tekst, maar bevat het ook andere media (foto’s, tekeningen, video’s, podcasts, infographics,…)
 • is de cornerstone ALTIJD goed bereikbaar vanaf de homepage van je blog (via de menubalk bijvoorbeeld)

Op de keper beschouwd is dat hele cornerstone-gedoe niet veel meer dan een doorgedreven vorm van linkbuilding.

4. Cornerstone content maken, hoe begin je?

Goed, tot zover de definities en het hoe en waarom van cornerstones. Allemaal leuk en aardig, maar hoe pak je dat nu concreet aan op je eigen blog? Een stappenplan.

1. Bepaal het onderwerp van je cornerstone content

Dit is al meteen een beetje tricky. Want hoewel je in theorie een hoeksteen-artikel zou kunnen maken uit het niets, helpt het als je kiest voor (een) onderwerp(en) waar je blog al een zekere naam en faam heeft. Zowel bij je lezers/bezoekers als in Google. Nicheblogs zijn daarbij – voor de zoveelste keer – gigantisch in het voordeel, dat spreekt voor zich. Om dezelfde reden is het moeilijk om aan de slag te gaan met cornerstone artikels vanop een splinternieuw blog.

Daarnaast zou ik vooral grondig het archief van je blog doorspitten (eventueel zelfs met de statistieken van Google Analytics bij de hand), met de criteria uit punt 1 in je achterhoofd. Je bent dus vooral op zoek naar stukken die:

 • populair zijn en blijven (vaak aangeklikt en becommentarieerd worden)
 • (nu al) veel verkeer uit Google aantrekken
 • (nu al) erg diepgaand en volledig zijn
 • eigenlijk regelmatig een update zouden kunnen gebruiken

Let op: we moeten een onderscheid maken tussen de blogposts die dag in dag uit gedurende jaren aan een stuk bezoekers naar je blog halen en die ene blogpost die viraal ging omdat die toevallig prachtig inspeelde op de actualiteit, of omdat het artikel een foto bevatte waarop je in je blote kont te kijk stond. In het kader van cornerstone content zijn we op zoek naar stukken die in de eerste categorie thuishoren.

Zie je een rode draad doorheen al die verschillende artikels; een overkoepelend onderwerp? Dat zou een geknipt topic zijn voor een (of meerdere) cornerstone artikel(en).

2. Schrijf een lang, diepgaand informatief artikel

Nogmaals, het stuk in kwestie is een echt mammoet-artikel. Ettelijke duizenden woorden lang, en met alle kenmerken en eigenschappen die ik in punt 3 hierboven beschreef. Je hoeft echter niet noodzakelijk vanaf een leeg blad te vertrekken. Eén van de stukken uit je archief (zie vorige stap) kan een prima basis vormen.

Breid het bewuste artikel (fel) uit, voeg nieuwe info toe, link naar andere content (binnen en buiten je eigen blog) en voeg media toe.

Kortom, maak een artikel dat zo informatief is dat het een onestopshop is voor iedereen die op zoek is naar info over jouw onderwerp.

3. Systematisch linken naar je cornerstone content

Dit is van groot belang! Op de keper beschouwd is dat hele cornerstone-gedoe niet veel meer dan een doorgedreven vorm van linkbuilding. Je zou er een gewoonte van moeten maken om, telkens wanneer je een artikel schrijft waarin het onderwerp van je cornerstone-artikel ter sprake komt, een link te plaatsen naar je cornerstone. Al moet het allemaal wel relevant blijven, natuurlijk!

En ook via de links vanuit de cornerstone naar de andere pagina’s van je blog creëer je een stevig netwerk.

Je genereert zo veel intern verkeer op je blog en je maakt bovendien aan Google duidelijk dat je cornerstone inderdaad een belangrijk artikel is. Zulks blijft niet zonder gevolgen!

4. Cornerstone-artikels niet begraven!

Om effectief te kunnen zijn is het belangrijk dat je je je hoeksteen-artikelen niet wegmoffelt. Het kan niet zo zijn dat alleen de lezer die de moeite doet zich kniediep te wagen per toeval de bewuste stukken vindt. Nee, die cornerstone content verdient een prominent plaatsje op de homepage. Zo kan er makkelijk verkeer naartoe stromen, en dat is wat je wil.

5. Cornerstone content: a work in progress

Ja, dit is weer zo’n werkje dat nooit ten einde is. Idealiter moet je zeer regelmatig met je cornerstone content bezig blijven:

 • nieuwe linkjes toevoegen
 • andere (betere) media toevoegen
 • nieuwe “hoofdstukken” invoegen in je artikel

6. Cornerstones promoten

Tot slot mag je  je cornerstone content – net als andere evergreen content – zeer regelmatig opnieuw onder de aandacht brengen op social media. Zeker als die een belangrijke update kreeg.

Oh, en nog iets: schrijf je een artikel voor een andere blog of website, dan mag je meestal linken naar je eigen blog. Maak als het even kan van de gelegenheid gebruik om naar je cornerstone content te linken (in plaats van naar de homepage van je blog). Als dat gastartikel verband houdt met je cornerstone content, uiteraard. Zo’n backlink naar je cornerstone content is zeer waardevol!

5. Cornerstone content en de Yoast SEO-plugin

Het is nog niet zo lang dat je in de Yoast SEO-plugin This article is cornerstone content kan aanvinken. Doe je dat in de betaalde versie van de plugin, dan krijg je onder meer een aantal suggesties voorgeschoteld voor wat betreft geschikte blogberichten en -pagina’s om vanuit dit bericht naartoe te linken. Dat zou inderdaad handig kunnen zijn, maar ik heb hier dus geen ervaring mee.

Het nut van dit selectievakje in de gratis versie (die ik gebruik) ontgaat me eigenlijk. Ik weet dus niet of de plugin een iets speciaals doet met de artikelen die jij als cornerstone content bestempelt. Buiten het feit dat je artikelen het label cornerstone content opgeplakt krijgen (ze zijn op die manier ook makkelijk terug te vinden in het dashboard van je blog), en… dat dit een sluikse manier is om de betaalde versie nog eens onder de aandacht te brengen. Nog een andere mogelijkheid: men wil gewoon extra veel bezoekers krijgen voor hun artikel over cornerstones. Wie zal het zeggen?

6. Cornerstone content op Blogtrommel.com?

Voor dit blog ben ik natuurlijk ook aan de slag gegaan met cornerstone content. Met bijna 540 blogposts in het archief (plus nog een slordige 100 statische pagina’s), zou het in theorie niet zo moeilijk moeten geweest zijn om met een overkoepelend onderwerp voor zo’n mammoet-artikel te komen. Maar een rode draad vinden bleek niet zo simpel. Bovendien, veel van de artikelen bleken niet echt geschikt om uit te bouwen tot een volwaardig hoeksteen-artikel.

Anderzijds waren er wel meer dan artikelen genoeg om te koppelen aan de toekomstige cornerstones. Dat is een voordeel.

7. Opbouw van mijn cornerstones

Om toch met een topic te komen stelde ik me de vraag:

Wat is de voornaamste reden waarom mensen Blogtrommel.com (blijven) bezoeken?

Echt lang hoefde ik daar niet over na te denken. Lezers zoeken hier vooral naar:

 1. tips om meer bezoekers naar hun blog te krijgen
 2. extra inspiratie voor blogonderwerpen
 3. starterstips voor bloggen met WordPress
 4. tips om een blog beter te laten scoren in Google (zoekmachineoptimalisatie)

En laat dat nu toevallig de onderwerpen zijn van mijn cornerstone content.

In dit geval bestaat de cornerstone content dus uit vier pijlers. Je kan in principe zoveel hoeksteen content maken als je wil. Al moet je je wel de vraag stellen of een site met pakweg 57 cornerstones nog wel zo effectief is en zijn doel niet voorbijschiet. Heb je een kleinere blog, dan is het ook perfect mogelijk om te werken met één of twee hoekstenen.

Het is evenmin een toeval dat mijn cornerstone content een plaatsje kreeg in de menubalk van dit blog. En dat de labels van de menuitems zo werden gekozen dat ze mooi aansluiten bij de tagline van dit blog…

De oplettende lezer zal misschien hebben opgemerkt dat mijn cornerstones via pagina’s zijn toegevoegd en niet door middel van blogposts. Hoewel het geen probleem is om hoeksteen-artikels te maken via blogpost, heeft het voordelen om met pagina’s te werken. Die laatste zijn tijdlozer (ze hebben geen datum, dat is wat we willen) Daarnaast hebben ze ook de neiging minder snel in het archief te verdwijnen (dat willen we niet).

Omdat cornerstones kunnen uitgroeien tot ellenlange epistels, maak ik tot slot bewust gebruik van ankerlinks. Die plaats ik natuurlijk in het begin van het artikel, zodat bezoekers eventueel snel naar een “hoofdstuk” kunnen springen dat hen het meest interesseert.

8. En wat levert het allemaal op?

Eerlijk? Veel zinnigs kan ik er nog niet over kwijt. Ik ben hier nu een achttal weken mee aan het stoeien. Ik heb de indruk dat de naald nu begint te bewegen. Maar ik houd je op de hoogte…

Foto: via Shutterstock.com