HomeProductief bloggenSnel een blogpost schrijven van 500 woorden
0
(0)

Snel een blogpost schrijven1. Bepaal één onderwerp waarover je wil schrijven

Kies dan ook meteen welke boodschap je wil overbrengen aan je lezer. Door te kiezen voor één specifiek onderwerp om over te bloggen (en die boodschap in je achterhoofd te houden), kom je minder in de verleiding je te laten afleiden. Groot is immers de kans dat je tijdens het schrijfproces geconfronteerd wordt met allerlei ingevingen en gedachteflitsen. Die ingevingen zijn ongetwijfeld nuttig, maar dragen niet noodzakelijk bij tot het uiteindelijke doel van je artikel. Als je stuk erg gefocust blijft zullen je bezoekers het ook effectief lezen en onthouden.

Kieper die fantastische ideeën niet meteen overboord. Noteer ze onmiddellijk (heel kort) in je blogschrift zodat je ze eventueel kan gebruiken voor een volgend artikel. Je hoeft dan alvast minder na te denken waarover je de volgende keer moet bloggen…

2. Verdeel je artikel in verschillende paragrafen

Wat zijn de belangrijkste zaken die je wil vertellen over je gekozen onderwerpen? Dat zijn je paragrafen. Je kan ze zien als hoofdstukken in je blogbericht, zo je wil. Geef de paragrafen per direct een duidelijke titel mee die je ook als dusdanig vormgeeft. Hierdoor breng je structuur in je artikel. Dat is niet alleen goed voor je lezer. Het helpt jouw als blogger ook vooruit. Je ziet veel sneller of er hiaten zijn en je kan zelf ook veel logischer denken in functie van je boodschap. Bijkomend voordeel is dat je ook makkelijker de zaken vergeet die niet ter zake doen in je huidige artikel (zie vorig punt).

3. “Vul” iedere paragraaf met zinnen

Het eigenlijke schrijven kan u beginnen. Vertel in ieder hoofdstuk/paragraaf een stukje van je verhaal. Dat stukje van het verhaal dat betrekking heeft op die specifieke alinea. Doe dat in je eigen woorden. Opgelet: heb je een artikel met pakweg 5 alinea’s, dan “mag” iedere alinea slechts 100 woorden tellen. Een makkie als je gepassioneerd bent over je topic, toch?

4. Voeg een persoonlijke toets toe, maak je blog uniek

Alle paragrafen hebben hun “inhoud” gekregen in functie van de titel erboven. Hiermee is één van de basisvoorwaarden voor een inhoudelijk sterke blogpost vervuld. Op het slot na is je artikel klaar. De structuur en de grote lijnen van je boodschap dan toch. Herlees je artikel. Zijn er nog elementen die je wil toevoegen? Ontbreekt er nog ergens een persoonlijk tip die je wil meegeven? Kan je nog een korte anekdote toevoegen om je verhaal kracht bij te zetten? Doe dat dan. Op die manier druk je echt jouw stempel op je artikel. Het maakt jouw blogpost uniek en net daarom komen je fans telkens opnieuw je blog bezoeken!

5. Schrijf een slot: maak een samenvatting van de paragrafen

Veel bloggers hebben moeite met schrijven van een passend slot voor hun artikel. Dat kan nochtans heel simpel. Vat gewoon bondig samen wat je in je artikel hebt verteld, trek een (eigenzinnige) conclusie of vraag je lezer gewoon expliciet naar zijn mening.

Snel een blogpost schrijven van 500 woorden is dus niet zo moeilijk. Zoals zo vaak is een klein beetje denkwerk vooraf het halve werk. Door te werken met getitelde paragrafen zet je je schrijfbrein op het juiste spoor en vallen de puzzelstukjes wat sneller in elkaar.

Heb jij nog tips om sneller/makkelijker te schrijven? Ik zie ze graag tegemoet!


 

P.S: De lengte van deze blogpost is 540 woorden. De tijd die eroverheen ging om dit bericht te schrijven is niet representatief. Door mijn handicap typ ik immers veel trager dan gemiddeld.

photo credit: caribb via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?6 reacties op “Snel een blogpost schrijven van 500 woorden”

 1. Harry avatar

  Dankjewel voor de tip.
  Ik schrijf vrij gemakkelijk maar ik heb je frame een paar keer toegepast. 500 woorden is nu een klusje van een half uur. Dat betekent een artikel in één tot twee uren.

 2. De Zuinige Student avatar
  De Zuinige Student

  Snel een blogpost schrijven dat is een kunst die ik nog niet beheers. Ik doe er meestal best wel lang over. Gelukkig kan de lezer het in zijn/haar eigen tempo lezen. Je tips zijn weer zeer bruikbaar Ben.

  Bedankt voor alle moeite die jij steekt in elk artikel op je blog. Dat doe je vast ook niet eventjes 😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor ’t compliment!

   Het hoeft ook niet (altijd) snel natuurlijk. Het is maar net wat je leuk vindt.

   En gelijk heb je: zo’n blogartikel schrijven, er gaat altijd meer tijd in zitten dan op het eerste gezicht misschien lijkt. Maar dit blog is een hobbyproject en dus tel ik de uurtjes niet…

 3. Tania avatar
  Tania

  Even snel 500 woorden… Het is ook elke keer met die intentie dat ik begin te schrijven en dat deel lukt me ook altijd vrij goed. Maar dan komt het: bijschaven, herformuleren, afbeelding maken/zoeken, … Ik ben toch gauw een volledige dat met een blogpost bezig. Maar ach, ik doe het echt supergraag en het is zeer verslavend :).

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat is de spirit van de echte blogger, natuurlijk! 😉

   Maar eens die 500 woorden er staan ben je wel gemotiveerd om het artikel af te maken en te publiceren.

 4. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Hoi Ben,

  Eigenlijk deed ik al de meeste dingen goed, alleen hier staan nog een paar eye-openers in die ik weer meeneem ik mijn volgende blog bericht:)

  Thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.