Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenMeer bezoekers uit Google op je blog krijgen
, , ,

Meer bezoekers uit Google op je blog krijgen

Voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

Nu, na bijna drie jaar bloggen is zowat 30 tot 50% – een beetje afhankelijk van het moment waarop je in de statistieken kijkt – van alle verkeer op Blogtrommel.com afkomstig uit zoekmachines. Lang niet slecht voor iemand die zich allesbehalve een een SEO-expert mag noemen.

Gratis bezoekers uit google

En hoewel ik altijd waarschuw om niet te veel aandacht te besteden aan de zoekmachine optimalisatie van je blog, kan je er niet om heen dat die SEO er wel voor zorgt dat mijn blog iedere dag door 25 à 50 mensen gevonden/ontdekt wordt. Als je dan weet dat ieder bezoek goed is voor 2,25 pageviews… Zo’n anderhalf jaar terug bleef dat aantal steken op een klein tiental (40 pageviews).

Ok, die cijfers ogen misschien niet zo indrukwekkend, maar bedenk dan wel dat dit een dagelijks weerkerend fenomeen is. Het zijn steeds nieuwe, gratis bezoekers waar ik in principe niks voor hoef te doen. En hoewel lang niet alle bezoekers uit Google “ideale lezers” zijn, is het minste wat je kan zeggen dat het lezerspubliek van dit blog zich op die manier stelselmatig uitbreid.

Hoe is het zover kunnen komen? Heel simpel:

  • overstappen van Blogger naar WordPress
  • 2 keer per week bloggen/publiceren, niet meer
  • vrij simpele SEO-technieken toepassen

Beren en kampeerders

Ook jij kan veel meer bezoekers uit Google op je blog krijgen. En het goede nieuws is dat je blog niet eens optimaal ingericht moet zijn (dat is bij Blogtrommel.com trouwens ook niet het geval) om een behoorlijk resultaat te halen. Het is met de zoekmachine optimalisatie van je blog een beetje zoals de twee vrienden uit het volgende verhaal:

De twee besluiten te gaan kamperen in de vrije natuur. Wanneer ze in de verte het geluid van een wilde beer horen, zet één van hen het in paniek op een lopen. De andere neemt nog even de tijd om makkelijkere kleren en loopschoenen aan te trekken. De man die alvast was beginnen rennen draait zich om en roept naar zijn kompaan: “Hé malloot, waar blijf je nou? Je denkt toch niet sneller te kunnen zijn dan die beer?”

Roept de ander: “Dat niet, maar zo ben ik in ieder geval een stuk sneller dan jij!”

Meer bezoekers uit Google op je blog krijgen is geen voer voor specialisten. Enkele simpele vuistregels volstaan. Het is verder vooral een kwestie van volhouden én het net iets beter doen dan je concurrent. Wees met andere woorden de kampeerder met sportschoenen en je komt als vanzelf hoger in de zoekresultaten van Google.

Dat is een van de dingen die ik leer uit onderstaand webinar van Wilko van der Ploeg (WordXpression.com). Van hem komt trouwens ook de anekdote van onze twee kamperende vrienden.

Ik wil dit graag met jullie delen om dat je in een klein anderhalf uur een duidelijk en volledig beeld krijgt van de belangrijkste principes van SEO (voor WordPress). In voor iedereen verstaanbaar Nederlands dan nog! Je leert wat je kan, mag en zou moeten. Maar ook wat niet mag.

 

Laatst verschenen berichten

6 reacties op “Meer bezoekers uit Google op je blog krijgen”

  1. Wiko van der Ploeg avatar

    Wat leuk om een seminar wat ik zelf bijna weer vergeten was terug te zien op een andere website. En het was een genot eens door je site te bladeren en de gedachtegangen van een mede-blogger te lezen!

    Vriendelijke Groet
    Wilko van der Ploeg

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor de complimenten aan mijn adres 🙂

  2. Ximaar avatar

    (Vreemd, gisteren heb ik hier een reactie geplaatst die schijnbaar niet doorgekomen is.)

    Ik zit bij wordpress.com en die scoort akelig goed in Google. Nieuwe berichten staan er zo in en typische zoekwoorden in zo’n artikel komen moeiteloos bovenin de zoekresultaten. Het is dan ook niet gek dat 45% van mijn bezoekers via het gewone Googlen komt, 25% via Google-image-zoeken, 15% zijn regelmatige terugkeerders (bookmark etc.) en 15% komt via andere linken op het internet.

    Probleem is dat ik niet zit te wachten op googelaars uit Zimbabwe, die via een foute zoekopdracht bij me komen. Mensen die via Google komen zoeken doorgaans naar iets en zijn binnen een minuut weer weg. Als ze het niet direct vinden, dan klikken ze op nog wat andere bercihten, maar vaak blijft het daar bij. Medebloggers zijn ook aardig, daar niet van. Maar het liefste heb ik geïnteresseerde bezoeker uit m’n regio en hun aandeel is echter zeer beperkt. SEO gaat daar dan ook niet bij helpen. Een keer iets in de papieren regiokrant zetten werkt eigenlijk nog het beste. Ik zou dat kunnen doen, maar ben daar niet narcistisch genoeg voor.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      (Vreemd, want ik heb ook niks gemerkt of gezien maar je bent er nu en daar ben ik blij om). 🙂

      Via SEO – en dus Google – trek je inderdaad een bepaald publiek aan, waar je als “die hard” blogger niet direct op zit te wachten. Maar je kan er niet om heen dat het via die weg is dat je blog aan “nieuw” publiek komt. Een klein deel van dat zoekverkeer groeit uit tot fan/trouw volger.

      1. Ximaar avatar

        (Het probleempje kan ook bij mij hebben gelegen.)

        Er zullen idd mensen via Google blijven hangen. Maar in mijn geval zal dat bitter weinig zijn, mogelijk zelfs onder de 1%. Via bloggers waar ik in bloglijsten sta of waar ik bij het reageren mijn url achterlaat (zoals hier) krijg ik vrijwel zeker meer bezoekers die hangen blijven. Probleem is dan weer wel dat dat in hoofdzaak medebloggers zijn en niet blogloze mensen uit de regio. Zoals ik al aangaf bereik je die waarschijnlijk nog het beste met een stukje in de regionale krant.

  3. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    Hoi Ben,

    Ze zeggen dat Google ongeveer kijkt naar 250 factoren op je website. Ik weet niet of dit klopt, maar in mijn optiek is het een feit als je eerlijk tegenover je bezoekers bent, en passie hebt voor hetgeen wat je doet, dat je een heel eind komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.