Meer bezoekers uit Google op je blog krijgen

Voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

Nu, na bijna drie jaar bloggen is zowat 30 tot 50% – een beetje afhankelijk van het moment waarop je in de statistieken kijkt – van alle verkeer op Blogtrommel.com afkomstig uit zoekmachines. Lang niet slecht voor iemand die zich allesbehalve een een SEO-expert mag noemen.

Gratis bezoekers uit google

En hoewel ik altijd waarschuw om niet te veel aandacht te besteden aan de zoekmachine optimalisatie van je blog, kan je er niet om heen dat die SEO er wel voor zorgt dat mijn blog iedere dag door 25 à 50 mensen gevonden/ontdekt wordt. Als je dan weet dat ieder bezoek goed is voor 2,25 pageviews… Zo’n anderhalf jaar terug bleef dat aantal steken op een klein tiental (40 pageviews).

Ok, die cijfers ogen misschien niet zo indrukwekkend, maar bedenk dan wel dat dit een dagelijks weerkerend fenomeen is. Het zijn steeds nieuwe, gratis bezoekers waar ik in principe niks voor hoef te doen. En hoewel lang niet alle bezoekers uit Google “ideale lezers” zijn, is het minste wat je kan zeggen dat het lezerspubliek van dit blog zich op die manier stelselmatig uitbreid.

Hoe is het zover kunnen komen? Heel simpel:

 • overstappen van Blogger naar WordPress
 • 2 keer per week bloggen/publiceren, niet meer
 • vrij simpele SEO-technieken toepassen

Beren en kampeerders

Ook jij kan veel meer bezoekers uit Google op je blog krijgen. En het goede nieuws is dat je blog niet eens optimaal ingericht moet zijn (dat is bij Blogtrommel.com trouwens ook niet het geval) om een behoorlijk resultaat te halen. Het is met de zoekmachine optimalisatie van je blog een beetje zoals de twee vrienden uit het volgende verhaal:

De twee besluiten te gaan kamperen in de vrije natuur. Wanneer ze in de verte het geluid van een wilde beer horen, zet één van hen het in paniek op een lopen. De andere neemt nog even de tijd om makkelijkere kleren en loopschoenen aan te trekken. De man die alvast was beginnen rennen draait zich om en roept naar zijn kompaan: “Hé malloot, waar blijf je nou? Je denkt toch niet sneller te kunnen zijn dan die beer?”

Roept de ander: “Dat niet, maar zo ben ik in ieder geval een stuk sneller dan jij!”

Meer bezoekers uit Google op je blog krijgen is geen voer voor specialisten. Enkele simpele vuistregels volstaan. Het is verder vooral een kwestie van volhouden én het net iets beter doen dan je concurrent. Wees met andere woorden de kampeerder met sportschoenen en je komt als vanzelf hoger in de zoekresultaten van Google.

Dat is een van de dingen die ik leer uit onderstaand webinar van Wilko van der Ploeg (WordXpression.com). Van hem komt trouwens ook de anekdote van onze twee kamperende vrienden.

Ik wil dit graag met jullie delen om dat je in een klein anderhalf uur een duidelijk en volledig beeld krijgt van de belangrijkste principes van SEO (voor WordPress). In voor iedereen verstaanbaar Nederlands dan nog! Je leert wat je kan, mag en zou moeten. Maar ook wat niet mag.

 

5

6 Responses

Show all responses
 1. Wiko van der Ploeg
  24 juli 2014
  • Sharp Ben
   24 juli 2014
 2. Ximaar
  24 juli 2014
  • Sharp Ben
   24 juli 2014
   • Ximaar
    24 juli 2014
 3. Rowdy Groothedde
  23 juli 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.