Homebeter bloggenSuccesvol bloggen in een overbevolkte niche
0
(0)

succesvol bloggen in een overbevolkte nicheWil je als blogger echt succesvol worden – in de zin van een groot publiek trekken – dan moet je passioneel bloggen in een zeer specifieke niche. Het komt erop aan je blog te laten opvallen tussen honderden andere blogs. Ik weet het, ik herhaal het hier tot vervelens toe. Allemaal goed en wel, maar hoe pak je dat onderscheidend bloggen nu concreet aan? Drie voorbeelden uit de praktijk.

En wat ben ik blij dat de hierna volgende blogs zich situeren bij de beauty- en lifestyleblogs! Een segment met een overaanbod aan mooie, jonge en grenzeloos ambitieuze blog(ger)s. De concurrentie is er bikkelhard en het is als nieuwkomer buitengewoon moeilijk om je een plaatsje onder de zon – met het lezerspubliek dat daarbij hoort – te veroveren. Daar komt nog bij dat je werkt voor een publiek dat doorgaans erg kritisch en veeleisend is.

Maar succesvol bloggen in een overbevolkte niche, het kan dus nog!

Voorbeeld 1: Goedkoop natscheren

Over de vormgeving en layout van Goedkoop natscheren kunnen we kort zijn: op dat vlak zal het blog zich alvast niet onderscheiden. Het blog draait gewoon zonder gêne op Blogspot.com. Ook het sjabloon (blogtheme) werd quasi ongewijzigd overgenomen uit de standaardgalerij van Blogger. Als lezer zit je dus te kijken op een blog dat in 2005 hypermodern was.

Enfin, het gaat hier om de inhoud en niet om de verpakking dat moge duidelijk zijn.

Welke inhoud krijg je dan?

Een Nederlandstalig beautyblog (pfff… Nummertje 4.209.689)?

voor mannen (ow, daar kan je de straat niet mee plaveien)

alleen over scheren (zeker niet op iedere straathoek te vinden)

met scheermesje, -schuim en -kwast (geef hier dat vergrootglas)

voor een beperkt budget (stop maar met zoeken, Wesley is je man)!

Een hele kleine blogniche aanboren heet zoiets.

Toegegeven, de groep van mannen die op het internet op zoek gaan naar info over klassiek scheren is in potentie misschien niet zo groot (hoewel), maar diegenen die het wel doen vinden Goedkoop Natscheren op hun weg. Gegarandeerd!

Voorbeeld 2: Naoki

Zo op het eerste zicht heeft Naoki alle kenmerken van een typisch beauty- en lifestyleblog. Incluis de verplichte pastelkleurtjes her en der. Echter, klik de About-pagina aan en je leert dat blogger Sophie een passie heeft voor “gezond leven en eerlijke producten.” Ze voert bovendien het dierenwelzijn hoog in het vaandel.

Op Naoki.nl vind je dus alleen maar dierproefvrije cosmetica en andere gebruiksartikelen, daar steekt Sophie haar hand voor in het vuur. De site heeft dan ook een uitgebreide lijst met dierproefvrije cosmetica én een lijst van bedrijven die zich nog wel aan proeven op dieren bezondigen. Beide inventarissen worden overigens voortdurend bijgewerkt. Kwestie van goed beslagen ten ijs te komen.

Voorbeeld 3: Femmefrontaal

Femmefrontaal is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hier is immers geen sprake van beauty of persoonlijke verzorging. De enige verwijzing naar de sector van beauty- en lifestileblogs is te vinden in de talrijke fluo-roze accenten.

Onderwerp van gesprek hier is… de auto. Maar dan we de vrouwelijke kijk erop. Want graag of niet, de autobranche is toch nog steeds een mannenbastion. Vrouwen kijken toch een ietsje anders naar hun automobiel dan de doorsnee man. Hoe anders? Tja, dat moet je hen zelf maar vragen. Zelf heb ik het idee dat er een tikje meer rationaliteit aan te pas komt. Er is wat minder aandacht voor de onderhuidse techniek (en welke prestaties die techniek allemaal op de weg brengt), maar des temeer voor comfort, praktische zaken, dagelijks gebruiksgemak en – jawel – het uiterlijk. Dus toch die lifestyle!

De voordelen van zo’n blog met een duidelijk afgebakende niche zijn mij in ieder geval al langer duidelijk. Je wordt veel sneller opgemerkt en binnen afzienbare tijd wordt je zelfs als “expert” gevonden en (h)erkend. Ik hoop ook te hebben aangetoond dat een dergelijk unique selling point voor je blog soms vrij makkelijk te vinden is.

photo credit: photosteve101 via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “Succesvol bloggen in een overbevolkte niche”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Leuk, een blog over de vrouwelijke kijk op auto’s, hier zouden nog meer bloggers iets mee kunnen doen. Een vrouwelijke (of mannelijke) kijk op een onderwerp dat (vooral) het andere geslacht zou bezighouden in de clichéwereld.

 2. Andjena Prins avatar

  Ah okay… of mijn blog daartoe behoort kan ik natuurlijk niet oordelen 😉 maar ik werk er hard aan om er uiteindelijk te komen, telt dat ook :)?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Tuurlijk! 😉

 3. Andjena Prins avatar

  Hallo Ben,

  bedankt voor je ultrasnelle reactie 🙂

  Fijn, je bevestiging dat ik het beter in die hoek kan gaan zoeken… vooral psychologie en af en toe beauty. Bloggen is zo leuk, maar ook tijdrovend. In mijn hoofd allerlei goede ideeën die ik komende tijd concreet wil maken.

  Ik wil me inderdaad vooral op vrouwen gaan richten, maar vind het leuk als ook mannen zich welkom voelen op mijn site. Heb jij, als man, een vraag omtrent psychologie?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Graag gedaan!

   Ik heb niet direct een vraag over psychologie, maar als ik die wel heb weet ik je te vinden. 😉

   Wat ik me wel afvraag: wil je een nieuw blog starten omtrent psychologie of wil je met je huidige blog een andere richting uit?

   1. Andjena Prins avatar

    Okay, ik houd je eraan 😉

    Wil eerst maar eens met mijn huidige blog vooral meer artikelen over psychologie schrijven en eventueel de layout aanpassen. Vanwaar je vraag?

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Omdat ik altijd op zoek ben naar interessante blogs voor op deze startpagina:

     http://blogtrommel.startsuper.nl/

 4. Andjena Prins avatar

  Hoi Ben,

  wat een fijne site voor de beginnende blogger! Ik kamp zelf ook met het probleem dat ik net begonnen ben met een blog binnen de beauty en lifestyle sector, met als verschil dat ik psycholoog ben en mijn werkervaring en aan psychologie aanverwante thema’s erin wil opnemen. Ik zit er zelfs over te denken om me volledig op psychologie te gaan focussen, aangezien hier nog niet veel blogs over zijn. Heb je nog tips? Alvast bedankt!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor de mooie woorden!

   Ik vind het altijd moeilijk om mensen advies te geven rond dit onderwerp. Als je graag (snel) een groot publiek wil uitbouwen en uitgroeien tot een blog met naam en faam, kies dan niet voor een beauty- en lifestyleblog. De concurrentie is er moordend, en het is dan ook zeer moeilijk om je een plaatsje onder de zon te verwerven.

   Een blog om en rond psychologie is dan ook een beter idee. Zoals je al zegt: daar zijn er niet zoveel van en dan is het gemakkelijker om op te vallen en dus lezers/volgers aan te trekken.

   Niks belet je natuurlijk om je voornamelijk op psychologie te richten en af en toe een onderwerp aan te snijden omtrent beauty en lifestyle. Zeker als je je richt op vrouwen is dat een combi die zou kunnen werken.

   Succes!

 5. Wesley avatar

  Ik lees net pas deze blogpost nadat ik in mijn statistieken het verkeer zag dat van deze blog af komt. Maar inderdaad mijn blog draait gewoon op Blogger.com en ik gebruik ook nog steeds een standaard sjabloon.

  Ik heb wel eens gebruikt een banner te maken, maar dat lukte mij gewoon niet en toen heb ik gekozen alleen de banner op mijn Facebook en Twitter te gebruiken. Momenteel zit ik overigens midden in een verhuizing, dus ik schrijf momenteel even niet al merken mijn lezers daar weinig van op het moment omdat ik vooruit plan.

  Mijn meeste bezoekers komen overigens van Google af, maar het is inderdaad een kleine groep die op het onderwerp scheren zoekt. De zoekwoorden waarmee mijn blog gevonden word blijft overigens wel groeien, maar het blijft echt een niche waar ik over blog.

 6. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Hoi Ben,

  Het is nog steeds mogelijk om van concurrenten die een grotere website hebben en die al langer op het internet bestaan te winnen.

  Ik heb regelmatig gehad dat mensen mij vroegen; Maar dat bestaat toch allang?!

  Het motiveert niet, maar blijven doorzetten is het beste wat je op zo’n moment kunt doen;)

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het verhaal bestaat misschien al lang, maar het is allicht nog niet verteld op jouw manier…

   Dat is wat ik altijd zeg als ik een dergelijke opmerking krijg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.