beter bloggen

succesvol bloggen in een overbevolkte nicheWil je als blogger echt succesvol worden – in de zin van een groot publiek trekken – dan moet je passioneel bloggen in een zeer specifieke niche. Het komt erop aan je blog te laten opvallen tussen honderden andere blogs. Ik weet het, ik herhaal het hier tot vervelens toe. Allemaal goed en wel, maar hoe pak je dat onderscheidend bloggen nu concreet aan? Drie voorbeelden uit de praktijk.

En wat ben ik blij dat de hierna volgende blogs zich situeren bij de beauty- en lifestyleblogs! Een segment met een overaanbod aan mooie, jonge en grenzeloos ambitieuze blog(ger)s. De concurrentie is er bikkelhard en het is als nieuwkomer buitengewoon moeilijk om je een plaatsje onder de zon – met het lezerspubliek dat daarbij hoort – te veroveren. Daar komt nog bij dat je werkt voor een publiek dat doorgaans erg kritisch en veeleisend is.

Maar succesvol bloggen in een overbevolkte niche, het kan dus nog!

Voorbeeld 1: Goedkoop natscheren

Over de vormgeving en layout van Goedkoop natscheren kunnen we kort zijn: op dat vlak zal het blog zich alvast niet onderscheiden. Het blog draait gewoon zonder gêne op Blogspot.com. Ook het sjabloon (blogtheme) werd quasi ongewijzigd overgenomen uit de standaardgalerij van Blogger. Als lezer zit je dus te kijken op een blog dat in 2005 hypermodern was.

Enfin, het gaat hier om de inhoud en niet om de verpakking dat moge duidelijk zijn.

Welke inhoud krijg je dan?

Een Nederlandstalig beautyblog (pfff… Nummertje 4.209.689)?

voor mannen (ow, daar kan je de straat niet mee plaveien)

alleen over scheren (zeker niet op iedere straathoek te vinden)

met scheermesje, -schuim en -kwast (geef hier dat vergrootglas)

voor een beperkt budget (stop maar met zoeken, Wesley is je man)!

Een hele kleine blogniche aanboren heet zoiets.

Toegegeven, de groep van mannen die op het internet op zoek gaan naar info over klassiek scheren is in potentie misschien niet zo groot (hoewel), maar diegenen die het wel doen vinden Goedkoop Natscheren op hun weg. Gegarandeerd!

Voorbeeld 2: Naoki

Zo op het eerste zicht heeft Naoki alle kenmerken van een typisch beauty- en lifestyleblog. Incluis de verplichte pastelkleurtjes her en der. Echter, klik de About-pagina aan en je leert dat blogger Sophie een passie heeft voor “gezond leven en eerlijke producten.” Ze voert bovendien het dierenwelzijn hoog in het vaandel.

Op Naoki.nl vind je dus alleen maar dierproefvrije cosmetica en andere gebruiksartikelen, daar steekt Sophie haar hand voor in het vuur. De site heeft dan ook een uitgebreide lijst met dierproefvrije cosmetica én een lijst van bedrijven die zich nog wel aan proeven op dieren bezondigen. Beide inventarissen worden overigens voortdurend bijgewerkt. Kwestie van goed beslagen ten ijs te komen.

Voorbeeld 3: Femmefrontaal

Femmefrontaal is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hier is immers geen sprake van beauty of persoonlijke verzorging. De enige verwijzing naar de sector van beauty- en lifestileblogs is te vinden in de talrijke fluo-roze accenten.

Onderwerp van gesprek hier is… de auto. Maar dan we de vrouwelijke kijk erop. Want graag of niet, de autobranche is toch nog steeds een mannenbastion. Vrouwen kijken toch een ietsje anders naar hun automobiel dan de doorsnee man. Hoe anders? Tja, dat moet je hen zelf maar vragen. Zelf heb ik het idee dat er een tikje meer rationaliteit aan te pas komt. Er is wat minder aandacht voor de onderhuidse techniek (en welke prestaties die techniek allemaal op de weg brengt), maar des temeer voor comfort, praktische zaken, dagelijks gebruiksgemak en – jawel – het uiterlijk. Dus toch die lifestyle!

De voordelen van zo’n blog met een duidelijk afgebakende niche zijn mij in ieder geval al langer duidelijk. Je wordt veel sneller opgemerkt en binnen afzienbare tijd wordt je zelfs als “expert” gevonden en (h)erkend. Ik hoop ook te hebben aangetoond dat een dergelijk unique selling point voor je blog soms vrij makkelijk te vinden is.

photo credit: photosteve101 via photopin cc