Brief aan de beautybloggers

Brief aan de beautybloggers

Zemanta Related Posts ThumbnailHey meiden!

Ja, jullie zullen het me vast niet kwalijk nemen dat ik jullie aanspreek zoals jullie steevast je eigen doelgroep aanspreken.

We weten het allemaal: beauty- en lifestyleblogs zijn booming business en sommigen onder jullie verdienen met die business intussen een dik belegde boterham.

Dat geld, de roem en de gratis producten – niet noodzakelijk in die volgorde – steekt jullie begrijpelijkerwijs de ogen uit. Een blog opzetten vereist echter weinig geld noch technologische kennis, dus wat let je om een beautyblog te starten? Niets!

Het is aandoenlijk, dat kinderlijk enthousiasme waarmee jullie pastelroze webstekjes online zetten in de hoop er ooit een stuiver aan over te houden of uit te groeien tot de nieuwe Beautygloss.nl of Cyntia Schultz.

Op zich is er bar weinig mis met een flinke portie ambitie. Het probleem is alleen dat jullie niet de enigen zijn die daarmee bezig zijn. Je kan intussen zowat de straat plaveien met pastelkleurige sites die dames tussen 10 en 45 vertellen welk smeerseltje er nu weer in hun beautycase ontbreekt. De concurrentie is dus moordend, de geleverde content bijlange na niet onderscheidend genoeg om het kopje boven het landschap uit te steken.

Voor de lol (of voor mijn vrouw) breng ik af en toe wel eens een bezoekje aan een cosmetica-afdeling. Steevast val ik achterover als ik naar het prijskaartje kijk dat aan sommige beautyproducten hangt.

Om maar te zeggen dat ik wel snap waarom vele beautybloggers zo wanhopig naar gratis producten hengelen. Zeker in het begin van de bloggers carrière blijft het bij wanhopig hengelen: een weblog die hoop en al enkele maanden in de lucht is, gezegend met slechts een handvol bezoekers (maar mét tarievenkaart); ik kan me vergissen, maar het is niet iets waar fabrikanten, bedrijven en organisaties op zitten te wachten.

Diezelfde bedrijven verwachten (veel) originele, in goed lopende zinnen verpakte inhoud die duizenden unieke bezoekers op de been brengt.

Overigens hebben al die beautyblogs me ook iets wezenlijks geleerd: Google (en ook WordPress.com) nemen het niet zo nauw met hun eigen ‘algemene voorwaarden.’ Dat is althans de indruk die ik krijg als ik het aantal Blogspot-blogs tel dat schaamteloos commerciële activiteiten ontwikkelt. In theorie is zulks gewoon verboden.

En over bezoekers gesproken: wie zijn dat eigenlijk? Zijn het geïnteresseerde dames op zoek naar degelijke info over een bepaald product of wordt je blog vooral onder de voet gelopen door collega beauties die enkel komen kijken omdat jij bij hun een reactie achterliet genre “Hé meid, wat een leuk geschreven artikel?” In het slechtste geval zijn ze er misschien enkel op uit om je ideeën te jatten. Het gevaar voor inteelt loert altijd om de hoek!

Vandaag een beautyblog beginnen is eigenlijk gekkenwerk. Wil je desondanks toch opschuiven richting MissLipgloss en mascha? Dan is het in ieder geval compleet zinloos om met z’n allen in één en hetzelfde gat te duiken. Je hebt wel enige kans op slagen als je verzot bent op bloggen, bereid bent in een zeer kleine niche te kruipen en het hoe dan ook helemaal anders aan te pakken dan je grote voorbeelden én je collega-bloggers.

Met deze aartsmoeilijke opdracht (dat besef ik wel) wens ik je graag alle succes toe!

Collegiale groet,

Sharp Ben

 

1

17 Responses

Show all responses
 1. Arnoud
  18 mei 2015
 2. Hennie
  24 april 2015
 3. Het Sushimeisje
  13 april 2015
 4. Wesley Velroij
  25 september 2014
 5. Marianne
  19 september 2014
 6. Valerie
  30 augustus 2014
  • Sharp Ben
   30 augustus 2014
 7. Maris
  10 mei 2014
 8. Juliette
  16 april 2014
  • Sharp Ben
   16 april 2014
   • Juliette
    17 april 2014
 9. Carolien Geurtsen
  23 februari 2014
  • Sharp Ben
   23 februari 2014
   • Carolien Geurtsen
    23 februari 2014
 10. Ximaar
  23 februari 2014
  • Sharp Ben
   23 februari 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.