HomeIn personaBrief aan de beautybloggers
0
(0)

Zemanta Related Posts ThumbnailHey meiden!

Ja, jullie zullen het me vast niet kwalijk nemen dat ik jullie aanspreek zoals jullie steevast je eigen doelgroep aanspreken.

We weten het allemaal: beauty- en lifestyleblogs zijn booming business en sommigen onder jullie verdienen met die business intussen een dik belegde boterham.

Dat geld, de roem en de gratis producten – niet noodzakelijk in die volgorde – steekt jullie begrijpelijkerwijs de ogen uit. Een blog opzetten vereist echter weinig geld noch technologische kennis, dus wat let je om een beautyblog te starten? Niets!

Het is aandoenlijk, dat kinderlijk enthousiasme waarmee jullie pastelroze webstekjes online zetten in de hoop er ooit een stuiver aan over te houden of uit te groeien tot de nieuwe Beautygloss.nl of Cyntia Schultz.

Op zich is er bar weinig mis met een flinke portie ambitie. Het probleem is alleen dat jullie niet de enigen zijn die daarmee bezig zijn. Je kan intussen zowat de straat plaveien met pastelkleurige sites die dames tussen 10 en 45 vertellen welk smeerseltje er nu weer in hun beautycase ontbreekt. De concurrentie is dus moordend, de geleverde content bijlange na niet onderscheidend genoeg om het kopje boven het landschap uit te steken.

Voor de lol (of voor mijn vrouw) breng ik af en toe wel eens een bezoekje aan een cosmetica-afdeling. Steevast val ik achterover als ik naar het prijskaartje kijk dat aan sommige beautyproducten hangt.

Om maar te zeggen dat ik wel snap waarom vele beautybloggers zo wanhopig naar gratis producten hengelen. Zeker in het begin van de bloggers carrière blijft het bij wanhopig hengelen: een weblog die hoop en al enkele maanden in de lucht is, gezegend met slechts een handvol bezoekers (maar mét tarievenkaart); ik kan me vergissen, maar het is niet iets waar fabrikanten, bedrijven en organisaties op zitten te wachten.

Diezelfde bedrijven verwachten (veel) originele, in goed lopende zinnen verpakte inhoud die duizenden unieke bezoekers op de been brengt.

Overigens hebben al die beautyblogs me ook iets wezenlijks geleerd: Google (en ook WordPress.com) nemen het niet zo nauw met hun eigen ‘algemene voorwaarden.’ Dat is althans de indruk die ik krijg als ik het aantal Blogspot-blogs tel dat schaamteloos commerciële activiteiten ontwikkelt. In theorie is zulks gewoon verboden.

En over bezoekers gesproken: wie zijn dat eigenlijk? Zijn het geïnteresseerde dames op zoek naar degelijke info over een bepaald product of wordt je blog vooral onder de voet gelopen door collega beauties die enkel komen kijken omdat jij bij hun een reactie achterliet genre “Hé meid, wat een leuk geschreven artikel?” In het slechtste geval zijn ze er misschien enkel op uit om je ideeën te jatten. Het gevaar voor inteelt loert altijd om de hoek!

Vandaag een beautyblog beginnen is eigenlijk gekkenwerk. Wil je desondanks toch opschuiven richting MissLipgloss en mascha? Dan is het in ieder geval compleet zinloos om met z’n allen in één en hetzelfde gat te duiken. Je hebt wel enige kans op slagen als je verzot bent op bloggen, bereid bent in een zeer kleine niche te kruipen en het hoe dan ook helemaal anders aan te pakken dan je grote voorbeelden én je collega-bloggers.

Met deze aartsmoeilijke opdracht (dat besef ik wel) wens ik je graag alle succes toe!

Collegiale groet,

Sharp Ben

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

17 reacties op “Brief aan de beautybloggers”

 1. Arnoud avatar

  Ik vind dit eigenlijk niet vallen onder ‘bloggen’, het is gewoon reclame. In bloggen moet toch iets meer van jezelf zitten. Ikzelf behoor tot de oude, ‘old school’ generatie bloggers en binnen die categorie van oorspronkelijke bloggers tellen dergelijke ‘blogs’ totaal niet mee.
  Natuurlijk, iedereen moet lekker doen waar hij/zij zin in heeft, maar ik vind het eigenlijk een beetje gênant wanneer je over niets anders weet te bloggen dan uiterlijkheden. Verdiep je eerder eens in belangrijker zaken die onze samenleving raken, zoals milieu, kinderarbeid (dikwijls ook gerelateerd aan mode), dieren (proefdieren, als je het dan over make-up wilt hebben), armoede, recht en onrecht en ga zo maar door. Wanneer Ben wat kritische opmerkingen maakt, wordt dat direct als ‘denigrerend’ bestempeld. Dat is wel erg makkelijk. Bloggen is publiceren en dan moet je incasseringsvermogen hebben. Het heeft ook niets van doen met een ‘nieuwe generatie’, bloggen is leeftijdsloos en wie zich eenmaal op het speelveld begeeft speelt volledig mee. Ook zie je dat die nieuwe generatie meestal na korte tijd alweer is uitgeblogd. Geld en gratis producten moeten niet de motivatie zijn om te bloggen. Het gaat dan meestal nergens over.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Geweldig! 😉

 2. Hennie avatar

  En dan heb je Tutje. Spuit 11. Met een midlifecrisis beautyblog. En zich schuldig maakt aan alles hierboven. Maar ik houd vast aan je laatste alinea.

 3. Het Sushimeisje avatar

  Ik blog over Aziatische mode dus heb niet zo veel met beauty gemeen maar ik herken dit echt wel. Als ik kijk op de groepen die op Facebook bestaan waar mensen hun laatste artikelen kunnen droppen…veel dezelfde soort artikelen, soms in een week praat iedereen over hetzelfde product of hetzelfde evenement..en dan zonder er een creatieve draai aan te geven waardoor het artikel zich van alle anderen artikels onderscheidt.

  Maar voor die meiden is het gewoon een hobby en velen van hen ontvangen gewoon genoeg bezoekers. Bloggers zoeken elkaar namelijk ook op 😉
  Ik vind dit best wel jammer, de blogs worden zo een eenheidsworst en een leuke, originele blog vinden is moeilijk.

 4. Wesley Velroij avatar

  Ik ben geen meid, maar in principe behoort mijn weblog ook gewoon tot de categorie beautyblog en de reden dat ik mijn blog schrijf is heel simpel.

  Ik wil namelijk mijn ervaringen delen met de klassieke scheerproducten welke ik gebruik, en natuurlijk kan dat ook op forums of Facebook groepen maar daar heb ik niet de volledig vrijheid om te schrijven wat ik wil.

  Ik ben overigens nooit begonnen met bloggen voor de gratis producten, en ik koop de meeste producten gewoon zelf. Ik vind beautyblogs in algemene zin trouwens heel waardevol, want als consument wil ik vaak graag weten hoe goed of slecht een product is en dan ga ik dus op Google zoeken op de hoop een review te vinden.

  Nou goed in de mannen wereld kun je die reviews meestal vergeten, in de klassiek scheergemeenschap vind je ze wel maar vaak genoeg ook niet en een review over een douchegel? shampoo? vergeet het maar bijna geen man schrijft dat soort artikelen, en dat vind ik zelf erg jammer.

 5. Marianne avatar

  Hier een voormalig beautyblogger. Ook ik bevond me op het level dat ik werd uitgenodigd voor persevents en producten kreeg thuisgestuurd in ruil voor een review op m’n blog maar wat je schrijft over haat, nijd, frustratie, en ontgoocheling klopt helemaal. Sterker nog, er is een forum waar de beautyblogs (lees: de schrijfster van de blog) uitgebreid worden besproken. En met ‘besproken’ bedoel ik neergehaald. Als je iets schrijft wat deze forummers niet aanstaatm krijg je ineens een kanon aan negatieve comments afgevuurd. De haat en nijd en jaloezie is ook ten top onder de bloggers zelf. Niemand gunt elkaar iets. Precies de reden dat ik gestopt ben.
  Ik vond het echt onwijs leuk en vond het ook super dat bedrijven in mij wilde investeren in ruil voor een blogpost maar gewoon die sfeer… Niks aan! Nu een mamablog waarop ik schrijf wat ik wil (dus is mamablog wel de juiste benaming?) en is de sfeer onder de ‘mama’s’ veel relaxter!

  Voor mij nooit meer beautyblogs!

 6. Valerie avatar

  Hey Sharp Ben, Sorry voor mijn late reactie maar ik las dit artikel vandaag pas en wilde toch reageren. Ik vind je kritiek helemaal terecht. Mijn toevoeging is alleen dat veel meiden dit puur als een hobby zien en van dromen houden. Net zoals one direction in het echt bekijken en dan thuis zelf de liedjes zingen. Zo hebben mannen toch ook vaak de droom om prof voetballer te worden? Daarom “investeren” zij ook tijd en geld in trainen, spelen en voetbalschoenen. Het is gewoonweg een hobby van deze tijd. Groeten, Valerie

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dag Valerie,

   Alle reacties blijven welkom op welk moment dan ook. Als reacties al worden afgesloten, dan is dat om het teveel aan spamreaties tegen te gaan.

   Er is natuurlijk niks mis met dromen en die proberen na te jagen. En ja, ook jongens dromen ervan ooit de nieuwe Messi te worden. Helemaal niks mis mee, zolang dat dromen het plezier niet in de weg staat.

   Onder (jonge) beautybloggers proef ik vaak wat haat, nijd, frustratie, en ontgoocheling. Het plezier van het bloggen verdwijnt (blijkbaar) als sneeuw voor de zon als ze niet 500 bezoekers per dag binnentrekken en bedrijven dus niet staan te drummen om met hen te gaan samenwerken. Tot daar ook nog geen probleem. Maar ik merk dat veel meiden het daar dus erg moeilijk mee hebben en zich vervolgens vertwijfeld afvragen hoe dat komt. Ik heb gewoon op een aantal pijnpunten willen wijzen.

 7. Maris avatar

  Wat een heerlijke blog dit. Ik heb dit trouwens ook met mamabloggers. Komen ook maar uit de grond zetten en allemaal vertellen ze over diezelfde wasbare luiers en die Nuby producten die ze aangeboden krijgen. Wees ORGINEEL!

 8. Juliette avatar

  pfoei…. Wat moet ik ervan zeggen… Goede brief heb je geschreven, alleen ben ik het ook wel eens met Carolien. Ik denk dat vele beautybloggers zich dit te persoonlijk zullen aantrekken.

  Zelf (beautybloggertje, ik durf het bijna niet te zeggen) vind ik het niet denigrerend. Ik vind het goed om dit te lezen, het geeft je soms weer een andere manier van kijken naar dingen of situaties.
  Ik vind het heerlijk als ik zie dat mijn bezoekersaantallen stijgen.. Maar dat is niet de reden waarom ik blog. Ik blog omdat ik er plezier in heb, en mocht ik dingen ‘krijgen’ van een bedrijf of merk dan verwachten ze er ook iets voor. Dus dan word het toch weer werken 😉

  Ik zie het geheel als een hobby, maar erg leerzaam vind ik het ook. Ik vind het namelijk super, om elke keer weer stukje bij beetje de kwaliteit omhoog te brengen (qua fotografie maar ook de leerweg die je volgt door veel te schrijven)

  Ik vind je artikel inspirerend om te lezen. Wie weet wat voor ideeen eruit komen!
  😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je leuke reactie (en welkom hier) 🙂

   Nogmaals, ik heb niemand persoonlijk willen aanvallen of kwetsen. Ik heb enkel de vinger op een wonde willen leggen: er zijn misschien wel te veel beautyblogs, waardoor het voor iedereen – pure hobbyisten en would be professionals – om niet te verdrinken in de massa. Dat vind ik berejammer, gezien de enorme hoeveelheid werk die er in zo’n blog gaat zitten…

   1. Juliette avatar

    Ik zie het ook niet als aanval.. Maar dat is mijn persoonlijk kijk hierop. Maar veel mensen raken nog al snel over hun toeren, als ze iets van tegengas krijgen. 😉
    Er zijn er inderdaad heel erg veel, en het is onwijs moeilijk om je te ondersceiden in deze niches. Maar uiteindelijk zal het vanzelf weer minder worden, en komt er weer een nieuw ‘ding’

    Mocht je meer van die brieven schrijven, ik houd je in de gaten 😉 Altijd interessant!

 9. Carolien Geurtsen avatar

  Eerste wat er bij me opkomt is, oef, wat denigrerend geschreven Ben.

  Ik zelf heb helemaal niks met beautyblogs maar wel met meiden, en snap heel goed waarom het enorm tot de verbeelding spreekt om zelf ook een blog te beginnen over produkten die je eerst met je zakgeld en later met je jongverdiende geld moet kopen, wetende dat je dan mogelijk ook zelf producten voor niets kunt gaan krijgen of wie weet een zakcent of er een boterham mee kunt gaan verdienen.
  Je laatste alinea, onuitgewerkt en wel, raakt een beetje aan waar ze echt wat aan zouden hebben, goeie en makkelijk toegankelijke tips over hoe hun eigen stem, hun eigen geluid, hun eigen insteek te vinden, dicht bij zichzelf te blijven en meer van die dingen waar ook den oudere eventueel meer ervaren blogger zijn of haar uitdaging heeft liggen.

  Twee weken terug sprong een 14 jarige jongen midden in de blogpraat chat op maandag avond met: “hey wat vinden jullie van mijn blog? met een link erbij.
  De eerste reactie was een onwelkome sneer, van het kom hier niet even spammen gehalte, waarop ik me geroepen voelde om hem uit te leggen wat blogpraat chat is en dat ik graag later even naar zijn blog wilde kijken, en zo geschiedde.

  Zijn blog/site eienlijk, met filmpjes en al en ik primaire kleuren gemaakt, past totaal bij zijn leeftijd en dus ook bij zijn doelgroep, en ik kon er weinig anders dan dat over teruggeven op eerste en tweede gezicht. Maar zijn enthousiasme en vastberadenheid spatte ervan af, en ook dat heb ik hem, met nog een of twee nadere suggesties, teruggegeven.
  Ik geloof dat hij ergens binnenkort een echte #blogpraat chat review krijgt.
  Ik kijk ernaar uit. Vooral omdat ik het interessant vind in hoeverre semi-oud rotten in staat zijn een generatie kloof te overbruggen en hem de feed back te geven waar hij heel heel leergierig naar vraagt en waar hij iets aan heeft.
  De nieuwe generatie Ben, ook de nieuwe generatie bloggers, hoeft niet echt door ons begrepen te worden, net als wij dat niet hoefden toen wij jong waren, dat is althans mijn mening. Stiekum hoop ik zelf dat geen van de beauty bloggers jouw stuk gaat lezen, om Wild hun eigen rivieren te kunnen blijven bevaren totdat ze feedback krijgen waar ze echt wat aan hebben, al vermoed ik ook dat velen eigenwijs genoeg in hun vel zitten om er zich niet al te veel van aan te trekken als ze bovenstaande wel lezen, en je zlefs ook zeer effectief van repliek te dienen als ze zich daar la door geroepen voelen – en gun ze om hun eigen weg vinden bij mensen, bloggers, vrouwen en mannen, waar ze een rolmodel in zien en op hun eigen wijze van kunnen leren hoe ze verder willen gaan.
  Niets persoonlijks tegen jou Ben, want ik heb je hoog zitten, en ik hoop van harte dat je erbij bent als het blog waar ik het net over had, NB van een mede-Belg, binnenkort gereviewed wordt. With a big smile i dare you to take that challenge and dive into it.
  No stringes attached hoor, en nogmaals, niks persoonlijks.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Beste Carolien,

   Hartelijk dank voor je wel zeer uitgebreide reactie.

   Waar zal ik beginnen?

   Eerst en vooral ligt/lag het niet in mijn bedoeling om een bloggersgroep te misprijzen of te beledigen. “Baas op eigen blog” en “Iedere vogel zingt zoals ie gebekt is,” het zijn 2 gezegden die ik hoog in het vaandel voer. En die gelden zeker ook voor jonge beautybloggers. Als ik dus denigrerend overkom, dan wil ik me daar gaarne voor excuseren.

   Anderzijds is het ook zo dat ook Sharp Ben zingt zoals ie gebekt is op zijn eigen blog (en al helemaal in de rubriek “In persona” waarin ook deze post thuishoort.

   Als man van 40+ snap ik inderdaad misschien helemaal niks meer van water er in hoofden van tieners en jonge vrouwen omgaat, maar als blogger leg ik de vinger op een aantal “problemen” op weg naar iets meer professionalisme. En als ik zo rondneus op fora voor beautybloggers is het dat waar men eigenlijk naar op zoek is…

   En niemand hoeft naar mij te luisteren, natuurlijk.

   1. Carolien Geurtsen avatar

    korte comments zijn mij inderdaad bijna vreemd en ook nu weer heb ik mijn eigen gouden regel toegepast – als je een comment van meer dan 10 regels schrijf, Geurtsen, wijdt er dan ook een eigen blogpost aan, dus dat heb ik maar gedaan 😉

    Misschien heb je m al gezien of zelfs al gereageerd, ik ga straks even kijken 😉
    Fijne avond morgen dag en tot weerleesz

    Verder kan je natuurlijk zo losz gaan op je blog – en voor mijn part ook elders dat doe ik zelf tensl;otte hier ook – als je maar wilt, zo hoef je ook verder niks met de mijne …bieb bieb – hartegroet van de buurvrouw
    i

 10. Ximaar avatar

  Zelf mijdt ik dergelijke blogs, ieder zijn meug. Wat ik me afvraag is of het wel gemaakt wordt door de groep die je aangeeft. Waarom zullen het geen vieze oude mannetjes zijn of mensen die voor dergelijke winkels werken en op een erg goedkope manier aan klantentrekken doen?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Die suggestie lijkt me wel erg sterk, maar op het internet is niks onmogelijk, natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.