BlognicheMoet mijn blog een zo breed mogelijk publiek aanspreken of kan ik me beter richten op een welbepaalde doelgroep? Vaak wordt gedacht dat een blog zijn succes te danken heeft aan de grote diversiteit aan onderwerpen die aan bod komen. “Voor elk wat wils”, als het ware. Maar niks is minder waar…

 Met dank aan Marieke Strijker voor het aanbrengen van dit onderwerp.

Voor elk wat wils versus (h)erkenning

Blog “over van-alles-en-nog-wat” en je zal inderdaad een potentieel groter publiek aanspreken. Lezers zullen jouw blog wat makkelijker “per ongeluk” ontdekken.

Of ze je blog ook zullen onthouden, je blog later opnieuw zullen bezoeken, je blog zullen aanbevelen in hun netwerk, dat is nog maar de vraag. Als je de ene dag blogt over je hond, de andere dag haarfijn uitlegt hoe de relativiteitstheorie ook al weer in elkaar zit, de dag daarop je vakantieplannen wereldkundig maakt, om de volgende dag te bloggen over de akkefietjes met je baas of schoonmoeder, is er allicht elke dag wel iemand die je blog interessant vindt, maar de kans is klein(er) dat men terugkomt om de volgende stukken te lezen.  Zelden heeft een lezer immers zo’n breed interesseveld en lang niet iedereen houdt ervan telkens opnieuw verrast te worden…

Er zijn natuurlijk altijd wel uitzonderingen die de regel bevestigen. Het zou zomaar kunnen dat je een uitmuntend schrijver bent met een zeer bijzondere stijl die over alle hierboven genoemde onderwerpen telkens weer een spannend verhaal kan ophangen.

Kies een niche!

Kies een niche; één duidelijk onderwerp. Het heeft vele voordelen. Jij weet waar je focus ligt en je lezers weten (op den duur) wat ze bij jou mogen verwachten, komen je blog opnieuw bezoeken omwille van jouw expertise,  zullen jouw blog aanbevelen bij anderen als zijnde “the place to be” als het gaat om dat specifieke onderwerp. Dàt is het grote voordeel van een nicheblog!

Nog 2 neveneffecten van het specialiseren in een bepaald onderwerp:

  • Google zal je blog veel sneller opmerken en je blog hoger in haar zoekresultaten tonen. Ook Google ziet waarover jij het meeste blogt en ziet jou snel als een specialist ter zake als het gaat om die specifieke zoekwoorden. Voorwaarde hiervoor is wel dat je je blog een beetje optimaliseert ten einde hoger in de zoekresultaten te komen.
  • Mocht je je blog eventueel openstellen voor samenwerking met adverteerders, dan kan dit makkelijker als je blog zich richt op een bepaalde niche. Ook adverteerders zijn immers op zoek naar een bepaalde doelgroep om hun (marketing)pijlen op te richten.

Mindmaping = Brainstormen met jezelf

Hoe kom je er dan achter welke niche voor jou zou kunnen werken?

  • Zoek/kies een onderwerp dat je mateloos interesseert, eentje waar je niet over uitgepraat raakt.
  • Kies het onderwerp niet te breed.
  • Zorg ervoor dat je voor de vuist weg 15 onderwerpen kan noemen om over te bloggen (met het onderwerp van jouw keuze als insteek) 

Heb je moeite met het vinden van je niche, dan kan een sessie mindmapen je allicht helpen. Het komt in feite hierop neer dat je het (potentiële) hoofdonderwerp van je blog in het midden van een blanco vel papier zet, waaraan je allerlei woorden en associaties koppelt die verband houden met het onderwerp van je keuze.  Ook op die gekoppelde woorden kan je weer voortborduren en zo ontstaat een heel spinnenweb met onderwerpen binnen je blogniche.

Ik weet het, het klinkt allemaal wat zweverig, maar ik garandeer je dat het helpt. In een poging om het wat aanschouwelijk te maken maakte ik een mindmap  van een fictief blog:

Mindmap blog cake

Voordeel van deze “techniek” is dat je niet alleen je eigen gedachten en ideeën ordent. Je zet ook meteen een duidelijke structuur van je blog op poten, een leidraad waar je later op kan terugvallen.

Deze mindmap is gemaakt met Freeplane, een handig stukje freeware.

Belangrijk

Hier is de mindmap gemaakt om te brainstormen omtrent de opzet van een complete weblog, maar je kan het uiteraard ook gebruiken bij het schrijven van een enkel artikel …
En tenslotte is het ook van belang je gedachtegang niet te laten verstoren door eerder praktische vragen en bedenkingen als: “Hoe ga ik dat concreet uitwerken?”, “Ben ik wel origineel?”, “Kan ik dit wel maken?”

Dat zijn zorgen voor later!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan mag je mijn gratis e-book downloaden

photo credit: patrickjona via photopin cc