Geld verdienen met bloggen van A tot Z

Geld verdienen met bloggen. Voor sommige bloggers staat het zowat gelijk met heiligschennis. Veel groter is de groep die mordicus beweert niet voor het geld te bloggen, maar stiekem toch hoopt ooit iets te kunnen bijverdienen met hun blog. Drie keer raden voor wie dit bericht bedoeld is!

Laatste update: 02/02/2020

In het blogwereldje zijn er weinig onderwerpen waarover zoveel gebakken lucht verkocht wordt dan over geld verdienen met bloggen. Dat moet maar eens afgelopen zijn vind ik! Anders dan gewoonlijk ga ik me dit keer niet wagen aan een ellenlange uiteenzetting over dit nochtans boeiende onderwerp. Ikzelf heb namelijk weinig expertise op dit terrein.

Ik besloot me daarom te beperken tot het verzamelen van waardevolle artikelen omtrent geld verdienen met je blog en bij uitbreiding geld verdienen op het internet. Sommige stukken schreef jouw dienaar, andere zijn van de hand van gewaardeerde collega’s. Bedoeling is om de stukken zo te rangschikken dat we min of meer tot een logisch stappenplan komen. Daarbij worden de sprookjes gemeden en ben ik ook niet blind voor eventuele valkuilen.

1. Denk niet aan geld verdienen met bloggen, start een blog en maak plezier

 1. Start een blog, kies een niche voor je blog. Lees hier over het belangrijkste voordeel van zo’n nicheblog
 2. Werkt een nicheblog niet voor jou, overweeg dan een omniblog
 3. Een persoonlijk blog is doorgaans moeilijker te vermarkten
 4. Zet je blog meteen op de kaart
 5. Breng kwalitatieve content
 6. Kom met artikels die iedereen wil lezen
 7. Probeer dit vol te houden

2. Bouw een (trouw) lezerspubliek op

 1. Leer de basis van SEO
 2. Neem een Twitter-account dat je gebruikt in functie van je blog
 3. Deel je blogs op diverse social media

3. Verzorg je public relations en denk om je online imago

 1. Leer je blog en jezelf te verkopen
 2. Werk samen met andere bloggers
 3. Overweeg te gastbloggen
 4. Maak (en oefen) de elevator pitch van je blog
 5. Maak een mediakit voor je blog

Groot is de kans dat je nu nog geen eurocent aan je blog hebt verdiend (tenzij misschien een habbekrats via Google adsense). Maar je hebt tenminste een blog die interessant kan zijn voor adverteerders of andere partijen die willen profiteren van de bekendheid van jou(w blog). Vanzelfsprekend is er immers het succesvolle blog zelf – vol met lekkere, leuke, leerzame, humorvolle en verhelderende content – maar vooral (een netwerk van) mensen dat je ermee kan bereiken.

Het eerste en belangrijkste deel van het werk zit er min of meer op. Hoeveel tijd het kost om dit fundament te leggen? Reken op een periode van 6 tot 24 maanden. Veel hangt af van de tijd die je in het project wil/kan steken, de kwaliteit van het geleverde werk,de niche waarin je je begeeft en de sterkte van de concurrentie binnen diezelfde niche.

4. De kruimels vallen van tafel

 1. De eerste tekenen van succes: 21 alternatieve manieren om blogsucces te meten
 2. Nicheblogs VANAF 5.000 pageviews per maand worden commercieel interessant voor adverteerders (met meteen al een eerste waarschuwing)

Ook nu nog wordt er niet met geld gewapperd. Bedrijven en organisaties komen in deze fase vaak aandraven met “mooie gratis content voor op je blog” waarna jij een link naar hun website dient te plaatsen. Wat ook kan is dat men je bijvoorbeeld een product gratis ter beschikking stelt opdat jij het zou reviewen. Dit zijn de barter deals.

Verder worden vaak voorstellen tot linkruil gedaan: jij plaatst een link op je blog naar een site van hun keuze en jij krijgt een linkje retour. Dit zou beide partijen extra verkeer moeten opleveren. In theorie althans. De praktijk wijst uit dat het effect qua extra verkeer naar je blog op korte termijn nihil is. Linkruil kan – mits correct toegepast – enkel een effect hebben op langere termijn.

We zullen de grote euforie dus maar achterwege laten: als het over geld verdienen met bloggen gaat worden de echte succesverhalen geschreven bij bezoekersaantallen van zo’n 50.000 pageviews per maand. Dat staat ongeveer gelijk met 25.000 unieke bezoekers per maand.

In onderstaande podcast komt Kaya Quintana aan het woord. Ze is een ervaren blogger én heeft met Bloggers and Brands haar eigen mediabureau. Ze kan dus aardig wat vertellen over bloggen en geld verdienen.

5. Oké, tijd voor de knikkers

 1. Verdien geld met je blog: 7 methodes van makkelijk tot moeilijk
 2. Geld verdienen met bloggen: enquête bij 149 bloggers
 3. Meer verdienen met Google Adsense
 4. Minimumprijs voor een gesponsord artikel? 50 euro
 5. In een notendop: geld verdienen met bloggen
 6. Geld verdien met je (WordPress) blog doe je zo
 7. Wat is een faire prijs voor een advertentieblok op je blog?
 8. Geld verdienen met affiliate marketing: zo doe je dat!
 9. Hoe werkt affiliate marketing?
 10. Waar vind ik affiliate partners?
 11. Hoe schrijf ik een goede advertorial?
 12. Wat kan je vragen voor een advertorial of gastartikel?
 13. Wat is een eerlijke prijs voor een advertorial?
 14. Verdien geld met je blog via 24/7 Discount

Heb jij het in je om geld te verdienen met je blog? Test het hier!

6. Zelf op zoek naar adverteerders voor op je blog…

In deze tijden van internet en social media is het in principe perfect mogelijk om zelf je stoute schoenen aan te trekken en bedrijven en organisaties aan te schrijven met een voorstel. Zorg er dan wel voor dat je kort en bondig kan uitleggen waar je blog over gaat. Het is dan zaak om – gewapend met je bezoekersstatistieken uit Google Analytics – duidelijk te maken wat het bedrijf in kwestie bij zo’n samenwerking te winnen heeft. Of beter nog: maak een blogpagina speciaal voor bedrijven en het halve werk gebeurt vanzelf!

7. Of toch maar werken via commerciële blogger netwerken?

Om mijn eigen gemak te dienen laat ik graag 2 oprichters van zo’n blogger netwerk het doel van hun onderneming uitleggen 😉

Zo’n blogger netwerk heeft voor- en nadelen. Uit een eigen steekproef over zin en onzin van blogger netwerken blijkt dat lang niet iedere blogger voordeel weet halen uit het lidmaatschap van zo’n blognetwerken.

8. Nog een stapje verder

Eens de samenwerking met adverteerders een feit is, kan je je (trouwste) lezers rechtstreeks aanspreken via een nieuwsbrief bijvoorbeeld. Kijk hier hoe je een geautomatiseerde mailinglijst voor je blog aanmaakt. Je adverterende partner zal blij zijn dat je geen afwachtende houding aanneemt maar je doelgroep meteen bij de melk zet…

9. Niet alles kan

 1. Hoe zit het met commerciële activiteiten op een gratis blogplatform?
 2. Houd ook rekening met de wetgeving en deontologie rondom blogs en reclame

Dan is er ook nog het hele dilemma rond (het gebruik van) do follow en no follow links in gesponsorde blogartikels. Kort gezegd: Bedrijven en adverteerders willen graag dat jij in de blogposts naar hen verwijst via do follow links, terwijl Google graag wil dat je no follow links gebruikt wanneer je werd betaald voor een artikel. Hoe ga je daar als blogger mee om?

10. Herhaal de stappen 1 tot 3…

 Update: alternatieven om online geld te verdienen met content

Publiceer op een artikelenwebsite

Dan zijn er nog de vele artikelen sites waar je gratis je “kwalitatieve” en “unieke’ content kan plaatsen. Doorgaans werkt het als volgt: jij maakt een account aan, waaraan je ook je Google Adsense-account koppelt. Als jij een artikel publiceert en een lezer klikt de bijbehorende advertentie aan, dan vloeit een deel van dat geld door naar jouw account. De artikelensite Foogli.nl werkt dan weer met het affiliateprogramma van Bol.com en je kan ook enkele stuivers verdienen als lezers je artikel waarderen.

Klinkt allemaal heel leuk, maar mijn persoonlijke ervaring leert toch dat je al aardig wat artikels moet geschreven hebben eer er wat geld jouw richting komt uitgerold. Mijn advies is dan ook: als het je bedoeling is geld te verdienen met je content vergeet dan die artikelensites, begin een blog en steek daar je hele ziel en zaligheid in. Het levert je op de iets langere termijn zoveel meer op!

Tot zover het verhaal over geld verdienen met bloggen. De bottom line is me intussen duidelijk: eerst bezoekers naar je blog krijgen, daarna de poen scheppen… Om het naadje van de kous te kennen mag je je door een 40-tal artikelen werken. Vergeet intussen niet met leuke, onderhoudende en leerrijke blogs te blijven komen voor je lezer?

photo credit: Skley via photopin cc


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

11 reacties op “Geld verdienen met bloggen van A tot Z”

 1. Geert avatar

  Ik wist niet dat je zoveel kan doen met bloggen.
  Dankjewel voor informatie.

 2. Wesley Velroij avatar

  Ik heb de hoop allang opgeven dat ik een mooi zakcentje met mijn weblog kan verdienen, maar desondanks blijf ik door bloggen 🙂 Want ik blog niet om er veel geld mee te verdienen, maar om mensen te helpen door mijn ervaringen met scheerproducten te delen.

 3. Nanouk avatar
  Nanouk

  Hoi Ben, handig zo’n artikel met alles op een rijtje!

  Omdat je altijd van die handige, leuke en leerzame blogs schrijft, wil ik je graag het stokje van de Sunshine Award doorgeven: http://ygeneratie.wordpress.com/2014/11/19/sunshine-award/ Ben benieuwd naar je 7 weetjes!

  Groetjes, Nanouk

 4. Jacco avatar

  Aaahhhhh….dit kost me wel een dag lezen!
  Wel heel erg waardevol artikel!
  Misschien dat ik na dit stuk toch maar eens vaker iets probeer te schrijven.
  Thx voor het maken!

 5. Andjena Prins avatar

  Heel fijn hoe je het zo hebt opgesomd en komende tijd hoef ik me in elk geval niet te vervelen 😉 genoeg leesvoer!

 6. Erik avatar

  Fijn dat je alles op een rijtje hebt gezet. Bedankt voor de waardevolle informatie.

 7. Eline avatar
  Eline

  Handig artikel, zo alles op een rijtje!

 8. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Super artikel, hier kunnen we wat mee! 😀

 9. robert avatar

  Vervelend….zeer tegen mijn zin natuurlijk, maar ik ken mijn verantwoordelijkheid: dan blijf ik toch maar bloggen voor mijn lol 🙂

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Wat niet is kan nog komen, natuurlijk…

   1. robert avatar

    Awel, blijf natuurlijk wel een Hollander he? haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.