Homebeter bloggen9 x eenvoudig visuele content voor je blog maken

9 x eenvoudig visuele content voor je blog maken

Het oog wil ook wat. Zeker het oog van de verwende bloglezer. Een blog met alleen maar tekst en zonder leuke visuele elementen, je kan er vandaag de dag eigenlijk niet meer mee komen aanzetten. Goed nieuws voor diegenen die niet zo handig met fototoestel en Photoshop. Visuele content voor je blog maken en/of importeren kan perfect zonder camera en ingewikkelde bewerkingssoftware.

Uitzonderingen

Die zijn er natuurlijk overal. Klassiek voorbeeld is het blog van (internet)marketinggoeroe Seth Godin. Het enige visuele element van betekenis bestaat uit zijn karakteristieke profielfoto (opmerkelijke call-to-action inbegrepen). De opmaak en indeling was ook al hot en hip in het jaar 2000. Alleen al daardoor steekt het blog de kop boven het maaiveld uit, natuurlijk.

Maar goed, voor alle mindere goden:

Visuele content maken voor je blog: 9 tips




1. Youtube-video’s

Dit is dé manier om zonder poespas je blog(post) van leuk (bewegend) beeld te voorzien. Je kan het filmpje – dat zowel van jezelf kan zijn als van iemand anders – gewoon insluiten in je artikel. Vinden de andere youtubers het dan niet erg dat je hun materiaal gebruikt? In het overgrote deel van de gevallen niet. Hun werk blijft op Youtube staan (en verhuist dus niet naar jouw blog), hun credits blijven aanwezig en de publicatie op jouw blog zorgt in potentie natuurlijk voor extra views.

En het hoeft niet te stoppen bij Youtube-filmpjes. Hetzelfde kan met podcasts en diareeksen. Kies voor delen/embedden en plak vervolgens het stukje code in je blogbericht (terwijl je in de tekstmodus staat).

2. Gratis stockfoto’s

Dan zijn er uiteraard de vele sites waar je gratis beeld voor je blog vandaan kan halen. Het is wel altijd opletten of de beelden wel echt rechtenvrij zijn. Foto’s met een zogeheten CCO-licentie mag je vrij gebruiken en bewerken.

3. Betaalde beeldbanken

Er zijn ook veel plaatsen waar je moet betalen voor je beeldmateriaal. Ben je echt een veelschrijver en heb je voor ieder blogartikel een bijpassende (uitgelichte) afbeelding nodig, dan kan dat in de papieren gaan lopen. Bij Shutterstock heb je bijvoorbeeld abonnementen vanaf zo’n 30 euro per maand. Dan heb je natuurlijk wel foto’s van topkwaliteit en het platform biedt je ook een hele trits aan mogelijkheden om plaatjes te bewerken en geschikt te maken voor zowat elke denkbare toepassing.

4. Makkelijke online beeldbewerkers

Meteen denken we aan Canva. De bedoeling is dat je je pas gedownloade foto hier aan je bibliotheek toevoegt en verder bewerkt om er – bijvoorbeeld – een mooie pin voor Pinterest van te maken. Canva heeft trouwens een boel kant-en-klare social media graphics en andere sjablonen ter beschikking.

Een alternatief voor Canva is te vinden in Fotojet. De mogelijkheden zijn er wel wat minder uitgebreid.

5. Pablo

Onlangs ontdekt ik Pablo. Echt foto’s bewerken is er niet bij, maar de tool stelt je wel in staat om in no time prachtige social media graphics te maken. Fotootje kiezen, het gewenste formaat kiezen, tekstje erop plakken, filtertje erover gooien en je creatie downloaden. Meer hoeft dat niet te zijn!

6. Tweets embedden

Een erg leuke manier om jezelf, maar ook anderen letterlijk te citeren in je artikel. Door verschillende tweets onder elkaar te zetten kan je zelfs een complete dialoog reproduceren.

  1. ga naar Twitter
  2. selecteer de tweet die je wil embedden
  3. klik op het kleine pijltje rechts (meer)
  4. kies in het uitklapmenu voor de derde optie (tweet embedden)
  5. kopieer het codefragment uit het kadertje (CTRL+C)
  6. keer terug naar het dashboard van je blog en ga in de HTML-modus staan
  7. Plak het bewuste codefragment (CTRL+V) op de plaats waar je ’t hebben wil

Wanneer je terugkeert in de visuele modus zie je echter geen tweet in beeld. Geen paniek! het heeft allemaal erg veel weg van de opmaak van een blockquote. En zelfs wanneer je aan de voorkant van de blog gaat kijken, valt er geen tweet te ontwaren. Die krijg je eigenlijk pas te zien wanneer je je blog bezoekt als je niet bent ingelogd in WordPress…

7. Infographics embedden

Een laatste manier om visuele content voor je blog binnen te brengen is door gebruik te maken van infographics. Wat misschien minder geweten is is dat het internet bulkt van de infographics die je vrijelijk mag insluiten in je content. onderaan de infographic vind je vaak de caption (de internetlink naar het origineel). De bedoeling is dan uiteraard wel dat je in je artikel verwijst naar de originele locatie van het werk. Of hoe denk je dat die grote jongens aan al de backlinks komen?

Waar vind je mooie infographics? Pinterest is hier geweldig voor. Let wel op dat, wanneer je wil gaan embedden, je niet gewoon de Pinterest-url kopieert, maar op zoek gaat naar de originele link.

En hoe krijg je de afbeelding uiteindelijk in je artikel geïntegreerd? Je hebt 2 manieren om de klus te klaren:

  1. je kopieert de infographic naar je computer via de rechter muisknop en Afbeelding opslaan als… Daarna kan je het zaakje uploaden naar je WordPress-blog (in de mediabibliotheek). Van daaruit kan de infographic in je blogpost worden geplakt.
  2. je kopieert de url van de infographic via rechter muisknop en Adres van afbeelding kopiëren. Keer nu terug naar WordPress en kies daar voor Media toevoegen. Je bladert echter niet zoals gewoonlijk in je mediabibliotheek, maar kiest aan de linkerkant van het scherm voor de optie Toevoegen via url. Plak de zonet gekopieerde url in het daartoe bestemde venster.

Deze methodes hebben elk zo hun voor- en nadeel. Als je de afbeelding eerst naar je pc versast (en vervolgens upload naar je blog, dan neemt dit uiteraard (kostbare) webruimte weg. Voeg je daarentegen je plaatje in via de oorspronkelijke url dan bespaar je webruimte. Maar je hebt het nadeel dat als de infographic om een of andere reden wordt verplaatst of verwijderd, jij met een gebroken link zit. En dat de bewust infographic uit je blogbericht is verdwenen. Voor beide oplossingen valt dus wel wat te zeggen.

8. Zelf infographics maken?

Euhm… We gingen het simpel houden, toch? Ja, klopt! Maar zit je nu zelf op een pak interessante data die ook fijn zou zijn voor je lezer, dan biedt wederom Canva je de mogelijkheid om via sjablonen en tal van grafische elementen snel een infographic te maken. Te proberen!

9. Omstreden visuele content voor je blog?

Oké, misschien is deze suggestie wat bij de haren getrokken, maar ik zet ze er toch maar even tussen. Waarom experimenteer je niet met andere vormen van visuele content voor je blog? ik heb het dan over advertentieblokken van Google Adsense, banners van affiliatepartners en opt-in-formulieren voor nieuwsbrieven en dergelijke.

Dus, wil je leuke visuele content op je blog, dan zijn dit alvast een paar mogelijkheden. Je bent zeker niet veroordeeld tot je fototoestel.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.