Homebeter bloggen11 creatieve manieren om lange lappen tekst op te splitsen

11 creatieve manieren om lange lappen tekst op te splitsen

Bezoekers hebben in toenemende mate een afkeer voor lange (geschreven) artikels. Bloggers die het vooral van hun tekstverhalen moeten hebben weten dus waar de uitdagingen liggen. Al te lange lappen tekst opsplitsen en dus blogberichten op een aantrekkelijke manier indelen. Hoe wassen we dat varkentje? 

Grote lappen tekst opsplitsen: 11 tips

1. Kies het juiste blogtheme

Je moet de keuze van je blogtheme aanpassen aan het soort artikels dat je (meestal) publiceert. Ligt de focus van je blogs op de tekst, dan ga je op zoek naar een layout die vooral je geschreven content goed tot zijn recht laat komen. Concreet wil je een theme dat:

  • van nature vrij sober van opzet is
  • een zeer duidelijk en aangenaam leesbaar lettertype biedt
  • lettertypes voor de bodytekst heeft die zeker groot genoeg zijn
  • uit zichzelf voldoende witruimte tussen de alinea’s creëert
  • je content goed tot zijn recht laat komen (ook als je géén foto’s of andere media in je artikel gebruikt)

Allemaal goed en wel, maar in deze tijden waarin blogs veel weg hebben van multimediale magazines, is het wel eens moeilijk om een mooi tekstgericht thema te vinden. Moderne themes wringen zich vaak in allerlei bochten om (kamerbreed uitgerold) beeld van topkwaliteit te brengen. Mooi, maar als tekstblogger heb je het misschien niet allemaal nodig.

Ik ben altijd fan van blogthema’s in de zogeheten magazinestijl. Met op de homepage een mozaïek van artikels (met uitgelichte foto’s en een kort stukje tekst). Nadeel van dit soort layouts is dat een featured image vaak verplicht is wil je niet geconfronteerd worden met een lelijk wit of grijs vak op de plaats waar die dekselse foto komen moet.

Momenteel gebruikt BT het WordPress twenty fifteen thema, precies omwille van de redenen die ik hierboven opsomde.

Jullie zouden op die manier een aangenamere leeservaring moeten krijgen. Ondanks het feit dat berichten hier dikwijls nogal lang uitvallen…

[wp_ad_camp_3]

2. Schrijf kortere blogberichten

En dan een tip onder de noemer voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je kortere blogberichten schrijft verkleint ook de kans op al te lange epistels, dat is de logica zelve.

3. Maak kortere alinea’s

Met kortere alinea’s genereer je automatisch meer witruimte in je artikel. Wat zijn kortere alinea’s? Ergens tussen de 5 en de 8 regels.

4. Zorg voor splijtende tussenkopjes

Lange lappen tekst opsplitsen kan natuurlijk ook door om de paar alinea’s een spraakmakende tussenkop in de strijd te gooien. Ze houden bovendien je lezer bij de les.

5. Foto’s en andere media slim neerzetten

Natuurlijk zijn foto’s een ideaal middel om langere artikels op te delen en op te leuken. Denk daarbij niet alleen aan die obligate uitgelichte afbeelding. Langere artikels kunnen gerust meerdere afbeeldingen – maar bijvoorbeeld ook Youtube-video’s – gebruiken.

Gebruik je (gratis) stockfoto’s, probeer dan toch een beetje verrassend uit de hoek te komen. Duik bijvoorbeeld eens wat dieper in de archieven op zoek naar een foto die niet op elke straathoek van het web te vinden is.

Plaats de foto of video niet steeds bovenaan in je bericht, maar om en rond de “vouw” van het scherm. Waarom? Je triggert je bezoeker vaker om nog even door te scrollen en misschien toch nog langer op je blog te blijven…

6. Plaats een horizontale lijn in je blog


Een hele simpele. In het berichtvenster van het dashboard van je blog vind je ook een knop “Horizontale lijn.” deze kan je natuurlijk ook gebruiken om je tekst wat duidelijker op te delen. Hoe het er precies komt uit te zien hangt af van je blogthema.

7. Gebruik blockquotes

Plaats ergens in het midden van je bericht een (block)quote: een opvallende zinsnede uit je artikel die je er via de bijzondere opmaak van blockquotes uitlicht.

Ligt de focus van je blogs op de tekst, dan ga je op zoek naar een layout die vooral je geschreven content goed tot zijn recht laat komen.

De precieze vormgeving van zo’n quote hangt wederom af van je blogtheme.

8. Embed een relevante tweet

Je kan een tweet in je blogpost plakken. Het kan een tweet van jezelf zijn of van een ander.

9. Gebruik Click to tweet

Met Click to tweet maak je een kant-en-klare tweet aan. Hij kan je artikel visueel opbreken. En daarnaast maak je het Twitter-gebruikers super gemakkelijk om je artikel te delen. Twee vliegen in één klap heet zoiets.

Er zijn overigens WordPress-plugins die je toelaten om snel een “tweetable” aan te maken.

10. Een lang artikel spreiden over meerdere pagina’s

Heb je een echt  heel lang stuk – 1500 woorden en meer bijvoorbeeld – dan zou je kunnen overwegen om het artikel in twee te splitsen. Je hebt dan een vervolgverhaal bestaande uit twee aparte artikels.

Maar wist je dat het ook mogelijk is om een artikel (een blogbericht of een pagina) op te splitsen over meerdere kortere pagina’s? In plaats van je lezer eindeloos door je artikel te laten scrollen, maak je kortere pagina’s. Onderaan vindt men dan een paginering die men kan aanklikken om het vervolg te lezen. Hoe je dat doet?

  1. Tik je bericht (helemaal af)
  2. Ga in de HTML-modus staan
  3. Kies op welke plaats je je lezer naar een volgende pagina wil laten gaan
  4. Neem een nieuwe regel (tik Enter) en tik het volgende stukje code in:
  5. <!–nextpage–>
  6. Sla het zaakje op

Zo kan je gerust meerdere pagina’s aanbrengen. En hoewel het om één en hetzelfde artikel gaat, genereert je lezer telkens ook een extra pageview wanneer ‘ie een ander pagina binnen je artikel aanklikt.

Ik gebruikte deze techniek onder meer in het artikel over het maken van een kennisbank voor je blog.

Maar doe dit wel oordeelkundig. Want er zijn ook lezers die een grondige hekel hebben aan rondklikken…

11. Plak een advertentieblok van Google Adsense in je blog

Je grote lappen tekst opsplitsen dan ook door er een advertentieblok van Google tussen te smokkelen. Waarschijnlijk is het niet zo mooi en niet iedereen zal het kunnen appreciëren, maar het kan dus wel. Google voorziet tegenwoordig zelf in responsive advertenties, dus in theorie kan je ze makkelijker integreren en zouden ze je bezoeker niet te erg mogen storen.

Zo, de grote lappen tekst opsplitsen, het is zeker iets dat je moet proberen. Wedden dat je lezer dieper in je content duikt?

Verder lezen?

photo credit: luis de bethencourt via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.