10 tips voor blogs die lekker weglezen

10 tips voor blogs die lekker weglezen

blogs die lekker weglezenJe bent wel in voor een rondje langsheen je favoriete blogs. Echter, welke blogberichten zal je ook effectief gaan lezen? De leerzame blogs? Waarschijnlijk! De berichten die je een glimlach om de mond brengen? Uiteraard! Blogs gezegend met een fijne schrijfstijl? Laat maar komen! En wie weet wil je en passant zelfs nog iets leren; verrast of ontroerd worden…

Heeft je schrijfsel tenminste een paar van bovenstaande eigenschappen, dan is de kans aanzienlijk groter – als de titel boven je blogpost ook een beetje sexy is – dat je stuk in het oog springt en gelezen wordt. Met een beetje geluk wordt het blogbericht zelfs veel verder verspreid via social media.

Wanneer ik zo rondkijk in de blogosfeer valt me op hoe vaak die lekkere blogs vakkundig de nek worden omgewrongen door blunders op het vlak van lay-out, tekstopmaak, bladspiegel, indeling of hoe je het ook noemen wil. Bij deze dus enkele tips voor blogs die lekker weglezen.

1. Zorg voor rustige kleurencombinaties

Als tekst een belangrijke rol speelt op je blog dan zijn er niet zoveel mogelijkheden. Neem geen risico’s en kies voor de body van je blog een kleur die verdacht veel wegheeft van zwart, op een achtergrond die zo dicht mogelijk aansluit bij effen wit. Niet cool, ik weet het maar het is wel wat vele lezers gewoon zijn.

Kinderen vinden deze kleur doorgaans nogal aantrekkelijk en zullen dus geen bezwaar maken,Maar ik geef het je op een briefje: de gemiddelde volwassene zal deze alinea vermoedelijk gewoon skippen. Hoe waardevol de informatie ook moge zijn!

Deze kleurtjes passen goed voor linkjes en tussentitels, maar zijn gewoon waardeloos wanneer een tekst langer wordt dan pakweg 75 woorden. En als je er nog mocht aan twijfelen, hetzelfde kan gezegd worden over witte letters op een zwarte achtergrond. Het is gewoon te vermoeiend voor de ogen. Hoe goed ik ook mijn best doe, ik haak af na 2 of 3 regels. Toegegeven, ik heb niet de ogen van een jachtpiloot. Maar zelfs als er helemaal niks mis is met je zicht zal je toch moeten vaststellen dat het lezen van een gekleurde tekst een stuk meer inspanning vergt…

2. Kies een gepast lettertype…

Kies dus voor lekker strak boven frivool en zwierig. Wederom zijn die laatsten nog het meest geschikt om te gebruiken bij titels en tussenkopjes. Voor de rest van je blog mag het lekker saai, doch degelijk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een schreefloos lettertype, en dit om dezelfde redenen als hierboven aangehaald.

3. en kies letters die groot genoeg zijn!

Niet alleen voor de (tussen)koppen trouwens. de rest van de tekst mag zeker groot genoeg. 14px mag ‘ie zeker wel hebben. Je bezoeker zal een stuk sneller in je blogpost duiken als hij/zij niet eerst voelbaar de blik moet scherpstellen maar gewoon zonder moeite kan beginnen lezen.

Natuurlijk kan je lezer ervoor kiezen om zelf de tekst van je blog te vergroten. Als blogger zou ik daar maar niet te erg op rekenen. Voor je bezoeker is zo’n muisklik of toetsencombinatie wel weer een extra bewerking.

4. Maak de content(kolom) niet te breed

Zo kan je bezoeker je tekst lezen zonder de ogen al te zeer van links naar rechts over het scherm te laten glijden. Een smallere tekstkolom versnelt het lezen en zorgt dus voor een aangenamere leeservaring.

5. Opgepast voor pop-ups en muziekjes

De gemiddelde lezer vindt het bloedirritante ondingen. Ook al zijn ze erg makkelijk weg te klikken, ze onderbreken het natuurlijke surfgedrag van je bezoeker. Heb je een zakelijk blog, dan is het alleen maar te hopen dat je klanten je niet als vreselijk pushy ervaren. En wat dan gezegd van die muziek die helemaal uit het niets – op volle sterkte, je zal het altijd zien – door de luidsprekers schalt? Ik schrik me geheid het apezuur en die goede eerste indruk die je hoopte te maken mag je meteen vergeten!

6. Beperk het aantal regels per alinea

Weinig dingen zijn zo ontmoedigend voor de lezer als de confrontatie met lappen platte tekst waar geen einde aan lijkt te komen. Deel je tekst op in kleinere stukjes. Alinea’s dus van 5 tot 8 regels elk. Idealiter wordt slechts één gedachte idee per alinea behandeld. En elke alinea wordt afgesloten met een duidelijke witregel.

7. Gebruik tussenkopjes

Die tussentitels hebben meerdere doelen: ze creëren als vanzelf meer witruimte en dus rust voor de ogen van je bezoeker), geven de blogpost een structuur mee (waar ook je lezer wat aan heeft) en tenslotte zet zo’n goed gekozen tussenkop je lezer aan om toch vooral verder te lezen tot aan het einde. Zeker als je ook voor die tussenkopjes kiest voor een beetje sterke titels.

 8. Gebruik opsommingstekens

Geef je een lange opsomming van feiten tips en chronologische stappen, dan dan je die beter niet in een doorlopende tekst proberen te gieten. Houd het overzichtelijk voor de lezer en gebruik opsommingstekens of maak een genummerde lijst.

9. Wees relatief zuinig met vetgedrukte tekst

Vooral bij sommige zakelijke blogs wordt rijk ruim gebruik gemaakt van vetgedrukte tekst. Om belangrijke dingen te benadrukken, natuurlijk. Op zich is daar niks mis mee maar een en ander mag er niet toe leiden dat de helft van het bericht vetgedrukt is. Dan heeft dat helemaal geen functie meer en vergeet ook niet dat zulks ook niet prettig leest.

10. Bouw je berichten op volgens een herkenbaar stramien

Het geeft je blog een persoonlijk watermerk. En het zorgt ervoor dat trouwe bezoekers/lezers zich per direct thuis voelen. Ik moet hierbij meteen erkennen dat in deze tip ook het gevaar van een (saaie) voorspelbaarheid schuilt. Waarschijnlijk zullen er ook wel lezers zijn die hierdoor juist afhaken…

Ziezo, dat waren een tiental tips voor blogs die lekker weglezen. Zoals je merkt focuste ik me hier uitsluitend op de lay-out en indeling van de tekst.

Je blog speelt hiermee in op de legendarische gemakzucht van de doorsnee internetgebruiker anno 2015. Die leest slechts zelden een stuk van A tot Z, maar scant tussendoor snel even zijn content.

Ik stel me wel de vraag of je daar als blogger altijd moet aan toegeven…

photo credit: luis de bethencourt via photopin cc

5

13 Responses

Show all responses
 1. Gustavo Woltmann
  18 januari 2017
 2. Myriam
  29 januari 2015
 3. Mandy
  8 januari 2015
 4. She
  5 januari 2015
 5. sunny mama
  5 januari 2015
 6. Danielle
  4 januari 2015
 7. Daantje
  4 januari 2015
 8. Saar
  4 januari 2015
 9. Lenneke
  4 januari 2015
 10. Ximaar
  4 januari 2015
  • Sharp Ben
   4 januari 2015
 11. Lies
  4 januari 2015
  • Sharp Ben
   4 januari 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.