Veel bloggers piekeren zich suf over de beste dag om een blog te publiceren. Dat is toch wat ik merk als ik rondkijk op social media. En ook Google stuurt regelmatig bezoekers deze kant op. Ik schreef namelijk al eerder over het “juiste” moment van publiceren. Tijd voor nog wat extra inzichten en bedenkingen.
De teneur van dat artikel was duidelijk: het maakt allemaal niet zoveel uit wanneer je een artikel online zet. Op voorwaarde dat je geen blog hebt waarbij nieuws heet van de naald een belangrijke rol speelt, natuurlijk. Maar verder blijf ik dus onverkort achter die bewering van toen staan. Immers, als het op performant bloggen aankomt is de dag en het uur waarop je artikelen verschijnen nauwelijks relevant. Bloggen is een lange termijnproject, geen semi-permanent vuurwerk met een kort lontje. Zoveel andere factoren zijn zoveel belangrijker op weg naar blogsucces.
Vergeet Google
Er is alvast één partij waar je hoegenaamd geen rekening moet houden bij de keuze van je publicatiemoment: Google. Je weet immers nooit wanneer de Googlebots aan het werk gaan om je pagina te scannen op nieuwe content (en dus je ovenvers artikel opnemen in de zoekresultaten).
Wel is het zo dat Google je blog vaker bezoekt als je regelmatig nieuwe content plaatst. En bijgevolg zul je sneller (en hoger) in Google worden gerangschikt. Dit even tussendoor.
Bedenk ook dat een doorsnee bezoeker die via een zoekmachine op je blog komt zelden op je laatst geschreven blogpost stoot. Toch niet in eerste instantie. Veel vaker komt ‘ie terecht bij een (veel) oudere blogpost of pagina.
Eigen onderzoek
Zelf ben ik ervan overtuigd dat er niet zoiets bestaat als de beste dag om een blog te publiceren. Maar de vraag intrigeert me wel, en dus konden bezoekers van dit blog in de afgelopen periode een poll aanvinken: “Mijn blog heeft de MINSTE bezoekers op:
“Zaterdag” werd het vaakst aangeklikt (30%), “Woensdag” en “Donderdag” het minst (respectievelijk 4 en 7%). De andere dagen scoren om en nabij de 15%. Nu is dit onderzoek veel te kleinschalig maar de tendens die zich aftekent is toch opvallend.
Ook een site als blogtrommel.com mag op een zaterdag veel minder bezoekers ontvangen dan op andere dagen. Het verlies aan verkeer naar mijn blog kan op zaterdag oplopen tot zo’n 50%. Dat kan verbazen. Je zou denken dat men op zaterdag veel meer tijd heeft om blogs te lezen en/of met een eigen blog aan de slag te gaan en/of – om voor mijn blogniche te spreken – op zoek te gaan naar de betere blogtips.
Anderzijds is zo een zaterdag natuurlijk het geknipte moment om met manlief/vrouwlief/hond/kind iets leuks te doen in plaats van achter de pc te hangen…
Aan de andere kant is woensdag gemiddeld gesproken de drukste dag qua verkeer op Blogtrommel.com. Dat spreekt alvast de bovenstaande poll niet tegen…
Train je (vaste) bezoeker
Dé ideale dag om je blogpost te publiceren bestaat niet. Of beter gezegd: welke dag voor jouw blog de beste dag is om een artikel te plaatsen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Niet de dag, noch het uur van publicatie is het belangrijkst. Wel het feit dat je überhaupt nieuwe stukken aan je blog toevoegt én dat dat regelmatig gebeurt!
Je kunt eigenlijk vrij probleemloos van die spreekwoordelijke zaterdag je topmoment maken. Al wat jij daarvoor moet doen is elke zaterdag rond hetzelfde tijdstip een bericht online zetten dat de moeite van het aanklikken waard is. Daar hoort uiteraard ook de nodige stampij op diverse social media bij, dat is nogal wiedes.
Het punt is dat je vaste bezoekers/volgers gaan denken “Verrek, het is zaterdag, we zullen eens kijken naar het nieuwe bericht dat online is gekomen.” Mensen zijn gewoontedieren en bloglezers zijn geen haar beter.
Het kan inderdaad zijn dat er op zaterdag relatief weinig potentiële lezers online zijn, Maar je verstokte fans, volgers of abonnees – en voor hen doe je ’t uiteindelijk toch allemaal – weten je lekkere content heus wel te vinden. En al helemaal als je blog zichzelf al bewezen heeft.
Sedert begin 2012 heeft Blogtrommel.com 2 vaste publicatiemomenten. Zondagmorgen rond 9 uur en Woensdagmorgen rond 7 uur. Daar is in al die tijd slechts een paar keer van afgeweken.
Waarom juist die tijdstippen? Omdat mij dat het beste uitkomt. En – al moet ik toegeven dat het gevaarlijk is om in de schoenen van mijn vaste volgers/abonnees te kruipen – mij lijkt het leuk om voor de hectiek van alle dag zich echt laat gevoelen, een stukje te lezen. Hoe dan ook, zelfs een blinde mol die mijn blogstatistieken in Google analytics bekijkt kan de piekmomenten qua verkeer op mijn blog er zo uithalen…
Er komen soms ook op andere dagen blogberichten online. Wanneer precies, daar is geen pijl op te trekken. Als ik door de actualiteit “gedwongen” wordt of gewoon omdat ik het leuk vind. Maar slechts per hoge uitzondering gaat dit ten koste van blogs op de de vaste dagen. Dit heeft het voordeel dat ik mijn vaste lezers kan verrassen en misschien ook nieuwe lezers kan aantrekken.
(Kantoor)tijd doden
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste blogs gelezen worden rond 10 uur in de ochtend. Tussen 3 en 4 uur in de namiddag is er een 2de piek. Wat mij opvalt: in de voormiddag valt de hausse zowat samen met de koffiepauze op kantoor. In de namiddag zit datzelfde kantoorvolk de tijd te doden in afwachting om huiswaarts te keren. Precies op dat moment keren ook de studenten terug uit school.
Bij Blogtrommel.com is dat fenomeen zeker te merken. Maar ik zie nog een bijkomende piek tussen 9 en 10 uur ’s avonds. Blog je voor een internationaal (niet-Europees) publiek, dan moet je de klok van vijven in het achterhoofd houden: voor ons Europeanen nog een mooi tijdstip om blogs te checken, zo vlak voor het avondeten, aan de Amerikaanse oostkust is het dan tijd voor de lunch, terwijl men aan de westkust aan de koffie zit. Meer naar het oosten is het dan al later op de avond en zit men lang uitgezakt op de bank.
Zeker, het kan je blog helpen als je op die tijdstippen publiceert, maar ik zou dan zeker ook je activiteiten op social media niet uit het oog verliezen. Blogs delen en vermenigvuldigen volgens de regels van de kunst dus.
Kom op tijd in actie op social media
En deel dus je blogs op de momenten dat je publiek online is én tijd heeft om jouw onweerstaanbare linkjes aan te klikken. Welke zijn die momenten? Bovenstaande tijdstippen geven in ieder geval een duidelijke indicatie. Verder leert mijn ervaring dat je niet bang hoeft te zijn om te experimenteren. Het is zeer goed mogelijk dat jij het meeste “rendement” haalt wanneer er net wat minder volk op Facebook of Twitter zit en je update of tweet net daardoor extra in de kijker loopt. Er is dan namelijk veel minder concurrentie met andere slimme bloggers die je timeline overspoelen.
Ook hier geldt dat je je bezoeker tot op zekere hoogte kan trainen door systematisch rond hetzelfde tijdstip tweets en updates in het rond te sturen.
Om een lang verhaal kort te maken: experimenteer vooral bij de start van je blog met verschillende publicatiemomenten en blogfrequenties, maar kies zo snel mogelijk een vaste formule die je tot in lengten van dagen kan volhouden. Op social media daarentegen, verschiet je je beste kruit het liefst op een goed moment: de ogenblikken waarop ook je volgers actief zijn op de diverse social media platformen. Zo vergroot je de kans dat je volgers je berichten gaan lezen en – hopelijk – opnieuw delen.
Succes!
Geef een antwoord