Google analytics gebruiken op je blog is natuurlijk fijn. Je krijgt quasi onmiddellijk een boel tabellen grafiekjes en cijfers naar je hoofd geslingerd waar een kat haar jongen niet in terugvindt. De kunst is natuurlijk om uit al die gegevens de info te halen die jij nodig hebt om je blog verder te helpen. Dus, ben je klaar voor een rondje “webanalyse op zakelijk niveau?”
Laatste update: 11/08/2019
Oké, de kop boven dit blogbericht mag dan misschien wat bij de haren getrokken zijn, hij toont wel aan hoe Google Analytics (GA) zich verhoudt tot andere toepassingen die zich met statistieken van een blog of website bezighouden: er worden veel meer gegevens verzameld. Daarnaast zijn ook tal van mogelijkheden om die data ook overzichtelijk te rapporteren.
Google Analytics gebruiken kan door de veelheid aan informatie die op je afkomt dus een beetje overweldigend zijn in het begin.
Het is niet de bedoeling om hier alle functies van Google Analytics te overlopen. Dat is gewoon onbegonnen werk en gaat ons veel te ver leiden. Ik beperk me dus tot wat voor een niet-professional interessant en/of nuttig en/of leuk zou kunnen zijn. Het plan is om hier niet al te ver uit te wijden.
Wil je Google Analytics gebruiken om er veel meer “verborgen data” uit te halen, klik dan hier even.
Kan je er niet genoeg van krijgen dan kan je nadien het programma verder exploreren.
En verder ga ik ervan uit dat de toepassing al in werking is op je blog. Is dat niet het geval, kijk dan even hoe je Google Analytics installeert.
Surf naar www.google.com/analytics/ en klik rechtsboven op “Aanmelden.” Log eventueel in met je Google-account.
Om één en ander te vergemakkelijken/verduidelijken maakte ik een korte slideshow.
We klikken meteen door naar dia nummer 3
Startpagina van je Google Analytics-account
Hier zie je al je blogs of websites waar je ooit GA hebt op losgelaten en (nog) niet hebt verwijderd.
Let ook op het gedeelte waar de kerncijfers (zie verder) staan. Dit zijn enkele belangrijke cijfers die je snel een idee geven van hoe goed je blog het tot de dag van gisteren deed. Standaard gaat het om cijfers over de voorbije maand. Opgepast: zie geen cijfertjes maar streepjes, dan is je blog of verwijderd (nog niet op GA) of er is iets mis met het codefragment dat GA in staat stelt om je blog te volgen (tracking code). Ik heb het dan over het feit dat de code is gewijzigd of dat je de code ergens hebt neergezet waar GA ‘m niet kan “zien.”
Klik op “Alle websitegegevens” om gedetailleerde statistieken van je blog te zien.
Over naar dia nummer 4
Aan de linkerkant zie je de lichtgrijze verticale zone die ik gemakshalve “Secties” heb genoemd. Simpel gezegd zijn dit de criteria en domeinen waarover GA gegevens bijhoudt. Elk van die secties heeft een overzichtspagina met een samenvatting van de belangrijkste cijfertjes met betrekking tot die bepaalde sectie. Daaronder bevinden zich tabbladen met nog meer info en grafiekjes.
Klik je “Alle websitegegevens” (zie vorige dia), dan kom je standaard in het:
Doelgroep(overzicht) van Google Analytics
Grosso modo geeft deze sectie antwoord op de vraag: “Hoeveel bezoekers heeft mijn blog (gehad)?”, en: “Hoeveel berichten en pagina’s en berichten werden er aangeklikt?”
Kijken we even naar 7 belangrijke cijfers (links) We vinden:
1. Sessies
Hoeveel keer werd je site bezocht tijdens de afgelopen periode?
2. Gebruikers
Hoeveel individuele/verschillende gebruikers (unieke bezoekers) bezochten je blog?
3. paginaweergaven
Beter bekend als pageviews. Hoeveel keer klikten je bezoekers een blogbericht of pagina aan?
Wil je meer informatie over pageviews, sessies en bezoekers?
4. Pagina’s/sessie
Als er een bezoeker op je blog kwam, hoeveel pagina’s klikte hij (gemiddeld) aan?
5. Gemiddelde sessieduur
Als er iemand je blog bezocht, hoelang bleef hij dan (gemiddeld) hangen?
6. Bouncepercentage
Percentage van bezoeken waarin je blog wordt bezocht zonder dat er een ander pagina wordt aangeklikt. Het bouncepercentage zou in principe zo laag mogelijk moeten zijn.
7. % nieuwe sessies
Het percentage van bezoeken waarin je blog voor de eerste keer wordt bezocht. Dit percentage wordt ook getoond in het cirkeldiagram (rechts).
De grote blauwe grafiek toont standaard het aantal sessies van de afgelopen maand. Klik op het kleine grafiekje onder de cijfers om de grafiek in detail te kunnen bekijken.
Bovenaan rechts is de periode in te stellen waarop de cijfers, grafieken en tabellen van GA betrekking hebben. Voer een begin- en einddatum in. Dat kan eender welke periode zijn, voor zover er natuurlijk gegevens beschikbaar zijn, dat spreekt. Ook is het mogelijk cijfers van twee opeenvolgende periodes met elkaar te vergelijken. Zo kan je erg makkelijk een evolutie zien.
Tot zover het doelgroepoverzicht van GA. In deze sectie is (via de tabbladen) verder nog info en grafieken te vinden over onder meer:
- het aantal nieuwe en terugkerende bezoekers op je blog
- hoelang en hoeveel bezoekers op je blog rondhangen
- welke browser en besturingssysteem ze gebruiken om jouw blog te bezoeken
- hoe vaak bezoeker een pagina of blogbericht aanklikken tijdens een bezoek

We gaan verder met dia 5
Realtime
In de sectie realtime kom je zowat alles te weten over de bezoekers die nu – als in: “op dit moment” – op je blog rondhangen. Je leert onder andere hoeveel actieve bezoekers er zijn, of ze een laptop of mobiele telefoon gebruiken om je site te bezoeken, waar je bezoekers zich bevinden, via welke kanalen ze op je blog zijn gekomen…
Persoonlijk vind ik het erg leuk om bijvoorbeeld het onmiddellijk effect van een share op Twitter of andere social media te zien. Steevast goed voor een opkikker in eenzame blogtijden! Daarom alleen al zou ik Google Analytics gebruiken.
Tijd voor dia 6
Acquisitie-overzicht
Hier krijg je antwoord op de vraag: “Waar komt al het bezoek/verkeer op mijn blog vandaan?” Links valt het kleurige taartdiagram opvalt. Deze toont:
1. Organic Search
Het aandeel bezoeken dat op je blog komt via zoekmachines.
2. Social
Het aandeel bezoeken dat binnenkomt via diverse social media.
3. Referral
Het aandeel sessies dat afkomstig is vanaf andere sites of blogs.
4. Direct
Het aandeel sessies van afkomstig van mensen die de url van je blog rechtstreeks hebben ingetikt in hun internetbrowser.
Naast het taartdiagram zie je (nogmaals) een grafiek met het aantal sessies over de ingestelde periode.
In het gedeelte daaronder zie je het aantal kliks dat elk topkanaal op je blog binnenbracht. Klik de blauwe link aan om meer details en grafieken te zien over elk kanaal afzonderlijk.
Dan gaan we nu verder met dia 7
Deze pagina geeft een lijst van alle verkeersbronnen die bezoekers naar je blog hebben gebracht. In dit geval zie je de topkanalen (zie vorige dia) mee in de lijst verschijnen.
De verkeersbronnen worden getoond in volgorde van belangrijkheid. Wat ik in de dia “Criteria” noemde ken je van dia 4.
In deze sectie vind je ook de “organische zoekwoorden.” Met andere woorden: “Via welke zoekwoorden wordt je blog aangeklikt?” Daarbij moet wel worden opgemerkt dat slechts 5% van de zoektermen bekend gemaakt worden. Het overgrote deel van de zoektermen wordt door Google geheim gehouden.
En zo zijn we aanbeland bij dia 8
Gedrag
In deze sectie kom je aan de weet welke pagina’s (achtereenvolgens) worden aangeklikt door je bezoekers.
In deze sectie vind je onder meer een overzicht van alle bezochte berichten en pagina’s op je blog. Het overzicht is gelijkaardig aan de lijst met verkeersbronnen (zie dia 7).
Ook leuk: de in- en uitstappagina’s. Anders gezegd: via welke pagina’s komen mensen (het vaakst) binnen op je blog en waar verlaat men je blog opnieuw (niet op dia)?
Op de dia is de zogenaamde “gedragsstroom” te zien. Je leest het schema als volgt:
- Interactie = (door)klik
- Volg de blauwe lijnen
- Hoe dikker de lijnen en vlakken, hoe meer verkeer
- De rode vlakken wijzen erop dat men van je blog is weggeklikt
- Sleep de tabel verder naar rechts en klik op de pijl om volgende interacties te bekijken
Tot zover deze oefening “wegwijs in Google Analytics in minder dan 1500 woorden.” Sorry voor dit bombardement aan termen, cijfers, grafieken en tabellen. De echte freak kan hier zijn hartje ophalen en nog lang na de ingebruikname met regelmaat nieuwe functies ontdekken.
Binnenkort verschijnt een derde en laatste deel in deze minireeks. Dan ga ik wat dieper in op de voor- en nadelen van het gebruik van GA op je blog. Verder ook nog aandacht voor de concrete acties die je zou kunnen ondernemen om je blog te verbeteren.
Google Analytics gebruiken vind ik persoonlijk erg leuk. Maar ik ben dan ook ietwat maniakaal bezig met de cijfertjes van mijn blog. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ik niet de enige ben…
Geef een antwoord