beter bloggen


Zet twee bloggers bijeen en binnen de 7 seconden zijn ze aan het ouwehoeren over de bezoekersaantallen van hun blog. Echt verrassend is dat niet. Bloggen is een nogal arbeidsintensieve hobby en daar wil je als blogger wel wat voor terug. Lezers en bezoekers bijvoorbeeld.

Zeker nu het blog als discussieforum – met vele reacties onder het blog – definitief schijnt te hebben afgedaan, lijken de cijfertjes en de statistieken over het aantal bezoekers van een blog zowat het enige tastbare instrument te zijn om het succes van je blog te meten. Alleen: met cijfers kan je alles bewijzen en het is bovendien erg makkelijk om appelen met citroenen te gaan vergelijken. Want ‘pageviews’, ‘bezoeken’, en ‘unieke bezoekers’, het zijn bijvoorbeeld termen die vrolijk en ongestraft door elkaar worden gebruikt. Enfin, tijd om de mist een beetje te laten opklaren…

Pageviews versus bezoeken (sessies) versus unieke bezoekers

Stel dat ik vandaag je blog ontdek en ik je enige bezoeker ben. Ik bezoek je site 1 maal.

In je statistieken van vandaag zie je 1 bezoek (sessie), 1 ‘unieke bezoeker’ (ik) en 1 ‘bezoeker’.

Stel dat ik je blog fantastisch vind en er niet op uitgekeken raak. Ik bezoek je blog vandaag 35 keer.

In de statistieken van vandaag merk je nog steeds 1 ‘unieke bezoeker’ (ik), maar ook 35 sessies/pageviews/bezoeken.

Een bezoek of sessie duidt op een reeks pageviews uitgevoerd door een unieke bezoeker binnen een bepaalde tijdspanne.

Als ik tijdens mijn 35 bezoeken telkens 3 keer een pagina of blogbericht aanklik zie jij in je statistieken 1 ‘unieke bezoeker (ik), 35 bezoeken en 105 pageviews.

De term ‘Unieke bezoekers’ duidt dus op het aantal verschillende mensen dat jouw blog heeft bezocht.

De pageviews duiden op het totaal aantal kliks waarvoor alle unieke bezoekers tijden al hun bezoeken aan je blog zorgden. Elke sessies kan goed zijn voor meerdere pageviews.

Cijfers zeggen niet alles

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat, wanneer velen van ons het over onze bezoekersaantallen hebben, we enkel melding maken van het aantal pageviews. Logisch natuurlijk: het is het hoogste cijfer dat uit onze statistieken te halen valt en hoge cijfers maken indruk in dit wereldje.

Als iemand zegt: “Mijn blog heeft 5000 bezoekers.”, dan zegt me dat in eerste instantie niet bijster veel. Want zijn het 5000 bezoekers per dag? Per week? Per uur? Per maand? Unieke bezoekers? Pageviews?

En dan nog blijft het moeilijk om cijfertjes te interpreteren. Zo is het perfect mogelijk dat een blog een klein maar zeer trouw publiek heeft, wat zich uit in een klein aantal unieke bezoekers en een relatief groot aantal pageviews. Of net het omgekeerde: een groot aantal unieke bezoekers maar een klein aantal pageviews. Dat kan wijzen op het feit dat een blog wel erg makkelijk gevonden wordt, maar dat bezoekers om wat voor reden dan ook niet vinden wat ze zoeken…

Wellicht is daarom het aantal unieke bezoekers van een weblog van veel groter belang. Adverteerders (maar niet alleen zij) kijken liever naar het aantal mensen van vlees en bloed dat een blog bereikt over een bepaalde periode. En wat doen al die bezoekers eigenlijk op je blog? Lezen ze je berichten, bezoeken ze trouw meerdere pagina’s, blijven ze lang hangen, laten ze reacties achter op je blog of zijn ze binnen een paar seconden alweer weg?

En laat nu net dat aantal unieke bezoekers moeilijk te traceren zijn met de standaardapplicatie voor statistiekjes uit Blogger of WordPress. Om daar behoorlijk zicht op te krijgen moet je je toevlucht nemen tot gespecialiseerde programma’s als Google Analytics.

Cijfers manipuleren

Het is poepsimpel en nog helemaal legaal ook! Bezoek Blogtrommel.com. De home page toont je meteen een hele reeks artikelen zonder dat je je te pletter hebt moeten scrollen. Maar het zijn natuurlijk maar hele korte stukjes. Net genoeg om je nieuwsgierig te maken als het goed is. Wil je verder lezen, dan moet je de grote knop aanklikken en zo bezorg jij mij al een eerste extra pageview. Vergelijk dat maar eens met een blog waar tientallen artikelen integraal netjes onder elkaar staan. De bezoeker heeft vanzelfsprekend veel minder nood aan klikken…

Heb je veel berichten met interne links dan scheelt het ook een slok op een borrel. Je zet je bezoeker subtiel aan om dieper in je blog te kijken, maar verplicht hem/haar tot niks.

En als de mist is opgetrokken dan zien we dat alles relatief is. Zelfs het aantal bezoekers van een blog!

P.S: Wie geïnteresseerd is in wat cijfermateriaal van Blogtrommel.com weet het te vinden…