Is een Facebook pagina nuttig voor je blog?

Is een Facebook pagina nuttig voor je blog?

FacebookMeer dan een jaar geleden stelden Limoentje en Femke me die vraag. Toen al had ik er bepaalde bedenkingen bij, maar nader onderzoek was nodig. Ik zette (opnieuw) een Facebook-account op en maakte een Facebook-pagina voor Blogtrommel.com aan. Overigens bestaat de Google plus-variant al wat langer. De bevindingen gelden grosso modo voor de beide pagina’s.

Is een Facebook pagina nuttig voor je blog? Brengt zo een pagina met andere woorden extra bezoekers naar je blog? Het antwoord is wederom niet zo eenduidig.

Kenbaar maken

Ben je actief op Facebook en heb je daar een grote vriendenkring opgebouwd, dan kan het interessant zijn om zo’n ‘bedrijfspagina’ aan te maken. Het is  een manier om je vrienden kennis te laten maken met je blog (er zijn immers nog heel wat mensen die het blog-fenomeen niet kennen). Als dat je enige bedoeling is heeft het weinig zin om een fan-pagina op te zetten. Dan is het makkelijker om vanuit je persoonlijk account een bericht rond te sturen met daarin een link naar je (blog)bericht.

Waarom je Facebook-pagina weinig ‘vind-ik-leuks’ heeft?

Sommige fan pages zijn niet veel meer dan een opeenstapeling van meldingen van nieuw verschenen berichten op het blog. Leuk, maar voor de gemiddelde volger niet interessant genoeg en zeker geen reden om fan te blijven van jouw Facebook-pagina. Veel volgers blijven op een andere manier op de hoogte van nieuw geschreven stukken op je blog. Twitter, de RSS-feed, en e-mail-abonnementen kunnen je lezer perfect geïnformeerd houden.

Je Facebook-pagina echt interessant maken dus

Om je blog echt te laten profiteren van je Facebook page moet je dus een connectie zien te maken tussen de twee. Het komt erop aan je volgers een goeie reden te geven om naast je blog en je Twitter-account ook nog eens je Facebook-pagina te gaan volgen. Dat klinkt logisch en simpel,  maar het lijkt mij verdomd lastig om een en ander in praktijk te (blijven) brengen.

Of je pagina al dan niet een succes wordt zal in grote mate afhangen van het feit of je erin slaagt om – naast de gewone status-updates – ook nog andere leuke berichtjes te posten. Dingen die zowel voor jezelf als voor je volgers een meerwaarde kunnen bieden, maar die anderzijds om wat voor reden dan ook niet de weg naar je blog vonden, maar wel aansluiten bij het onderwerp van je blog. Fans moeten hoe dan ook het gevoel hebben dat ze tot een exclusief clubje behoren wanneer zij besluiten jouw pagina leuk te gaan vinden. Of op zijn minst het idee hebben dat ze iets zullen missen als ze dat niet doen.

De Facebook fan page is dus een fijn instrument om:

 • je blog extra in de kijker te zetten
 • je lezers een extra mogelijkheid te geven om niks van je blog te missen
 • je Facebook-vrienden laten kennismaken met jouw blog
 • je lezer op de hoogte te houden van bepaalde randactiviteiten rondom je blog
 • je lezer toegang te geven tot ‘exclusieve’ content
 • snel Interessante links en (hele) korte tips meegeven
 • ook je volgers af en toe via je fan page een podium te geven (door hun blogs te delen)
 • een wedstrijdje te organiseren

Kannibalisme

Je ziet hopelijk meteen het probleem: als iets interessant genoeg is om op je fan page te zetten, waarom zou je er dan niet gewoon over bloggen? Het is met Facebook-pagina’s trouwens niet anders dan met je blog: ze onderhouden en er een succes van maken kost aardig wat tijd. Tijd die misschien ten koste gaat van het bloggen…

Ik ga dus niet ontkennen dat ik meer dan eens moeite heb om mijn eigen activiteiten op de diverse social media te onderhouden zoals het eigenlijk zou moeten. Ook is het lastig om zaken vaak genoeg te stofferen met leuke content. Bijgevolg haal ik ook onvoldoende ‘rendement’ in zake extra verkeer naar mijn blog. Anderzijds, verkeer naar je blog sluizen is ook een kwestie van alle-kleintjes-maken-één-groot en wie-het-kleine-niet-eert-is-het-grote-niet-weerd.

Voorraadkamer

Niets belet je natuurlijk om je Facebook-pagina ook voor een stuk te gebruiken als inspiratiebron voor je blog: de snel gedeelde content en mededelingen kunnen later eventueel herwerkt worden tot een ‘volwaardig’ blogbericht…

Een andere mogelijkheid bestaat erin te bloggen op Facebook via de zogeheten notities. Ideaal voor hele korte berichtjes, speciaal bedoeld voor je Facebook volgers.

Gedeelde passies

Het duurt dus wel even eer je van je Facebook-pagina een propagandamachine voor je blog hebt gemaakt.

Maar hét grote voordeel is dat je het misschien niet allemaal alleen moet doen: zoek in je netwerk naar één of meerdere personen die dezelfde passie en visie delen en via enkele muisklikken kan je die mensen uitnodigen om je pagina mee te beheren. Twee of drie weten immers meer dan één. Twee of drie hebben doorgaans ook meer inspiratie en kunnen je pagina ook verder verspreiden in hun netwerk. Tel uit die winst!

Dus, is je Facebook pagina nuttig voor je blog? Het hangt af van de mate waarin je erin slaagt nieuwe/andere dingen te brengen voor je Facebook fans.

photo credit: birgerking via photopin cc

2

7 Responses

Show all responses
 1. Eli
  24 november 2013
 2. Rianne
  18 november 2013
  • Sharp Ben
   18 november 2013
   • Rianne
    18 november 2013
    • Sharp Ben
     18 november 2013
 3. Zij van hem
  17 november 2013
  • Sharp Ben
   17 november 2013

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.