Homesocial mediaFacebookIs een Facebook pagina nuttig voor je blog?
0
(0)

FacebookMeer dan een jaar geleden stelden Limoentje en Femke me die vraag. Toen al had ik er bepaalde bedenkingen bij, maar nader onderzoek was nodig. Ik zette (opnieuw) een Facebook-account op en maakte een Facebook-pagina voor Blogtrommel.com aan. Overigens bestaat de Google plus-variant al wat langer. De bevindingen gelden grosso modo voor de beide pagina’s.

Is een Facebook pagina nuttig voor je blog? Brengt zo een pagina met andere woorden extra bezoekers naar je blog? Het antwoord is wederom niet zo eenduidig.

Kenbaar maken

Ben je actief op Facebook en heb je daar een grote vriendenkring opgebouwd, dan kan het interessant zijn om zo’n ‘bedrijfspagina’ aan te maken. Het is  een manier om je vrienden kennis te laten maken met je blog (er zijn immers nog heel wat mensen die het blog-fenomeen niet kennen). Als dat je enige bedoeling is heeft het weinig zin om een fan-pagina op te zetten. Dan is het makkelijker om vanuit je persoonlijk account een bericht rond te sturen met daarin een link naar je (blog)bericht.

Waarom je Facebook-pagina weinig ‘vind-ik-leuks’ heeft?

Sommige fan pages zijn niet veel meer dan een opeenstapeling van meldingen van nieuw verschenen berichten op het blog. Leuk, maar voor de gemiddelde volger niet interessant genoeg en zeker geen reden om fan te blijven van jouw Facebook-pagina. Veel volgers blijven op een andere manier op de hoogte van nieuw geschreven stukken op je blog. Twitter, de RSS-feed, en e-mail-abonnementen kunnen je lezer perfect geïnformeerd houden.

Je Facebook-pagina echt interessant maken dus

Om je blog echt te laten profiteren van je Facebook page moet je dus een connectie zien te maken tussen de twee. Het komt erop aan je volgers een goeie reden te geven om naast je blog en je Twitter-account ook nog eens je Facebook-pagina te gaan volgen. Dat klinkt logisch en simpel,  maar het lijkt mij verdomd lastig om een en ander in praktijk te (blijven) brengen.

Of je pagina al dan niet een succes wordt zal in grote mate afhangen van het feit of je erin slaagt om – naast de gewone status-updates – ook nog andere leuke berichtjes te posten. Dingen die zowel voor jezelf als voor je volgers een meerwaarde kunnen bieden, maar die anderzijds om wat voor reden dan ook niet de weg naar je blog vonden, maar wel aansluiten bij het onderwerp van je blog. Fans moeten hoe dan ook het gevoel hebben dat ze tot een exclusief clubje behoren wanneer zij besluiten jouw pagina leuk te gaan vinden. Of op zijn minst het idee hebben dat ze iets zullen missen als ze dat niet doen.

De Facebook fan page is dus een fijn instrument om:

 • je blog extra in de kijker te zetten
 • je lezers een extra mogelijkheid te geven om niks van je blog te missen
 • je Facebook-vrienden laten kennismaken met jouw blog
 • je lezer op de hoogte te houden van bepaalde randactiviteiten rondom je blog
 • je lezer toegang te geven tot ‘exclusieve’ content
 • snel Interessante links en (hele) korte tips meegeven
 • ook je volgers af en toe via je fan page een podium te geven (door hun blogs te delen)
 • een wedstrijdje te organiseren

Kannibalisme

Je ziet hopelijk meteen het probleem: als iets interessant genoeg is om op je fan page te zetten, waarom zou je er dan niet gewoon over bloggen? Het is met Facebook-pagina’s trouwens niet anders dan met je blog: ze onderhouden en er een succes van maken kost aardig wat tijd. Tijd die misschien ten koste gaat van het bloggen…

Ik ga dus niet ontkennen dat ik meer dan eens moeite heb om mijn eigen activiteiten op de diverse social media te onderhouden zoals het eigenlijk zou moeten. Ook is het lastig om zaken vaak genoeg te stofferen met leuke content. Bijgevolg haal ik ook onvoldoende ‘rendement’ in zake extra verkeer naar mijn blog. Anderzijds, verkeer naar je blog sluizen is ook een kwestie van alle-kleintjes-maken-één-groot en wie-het-kleine-niet-eert-is-het-grote-niet-weerd.

Voorraadkamer

Niets belet je natuurlijk om je Facebook-pagina ook voor een stuk te gebruiken als inspiratiebron voor je blog: de snel gedeelde content en mededelingen kunnen later eventueel herwerkt worden tot een ‘volwaardig’ blogbericht…

Een andere mogelijkheid bestaat erin te bloggen op Facebook via de zogeheten notities. Ideaal voor hele korte berichtjes, speciaal bedoeld voor je Facebook volgers.

Gedeelde passies

Het duurt dus wel even eer je van je Facebook-pagina een propagandamachine voor je blog hebt gemaakt.

Maar hét grote voordeel is dat je het misschien niet allemaal alleen moet doen: zoek in je netwerk naar één of meerdere personen die dezelfde passie en visie delen en via enkele muisklikken kan je die mensen uitnodigen om je pagina mee te beheren. Twee of drie weten immers meer dan één. Twee of drie hebben doorgaans ook meer inspiratie en kunnen je pagina ook verder verspreiden in hun netwerk. Tel uit die winst!

Dus, is je Facebook pagina nuttig voor je blog? Het hangt af van de mate waarin je erin slaagt nieuwe/andere dingen te brengen voor je Facebook fans.

photo credit: birgerking via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

7 reacties op “Is een Facebook pagina nuttig voor je blog?”

 1. Eli avatar

  Mijn facebook is gereserveerd voor vrienden, kennissen en familie. En daar zitten een paar loyale volgers tussen. Mensen die me vanaf het eerste uur volgen en feedback geven. Op die manier is het al waardevol.

  Ook is het, als je maar een beperkte kring hebt op FB, een ideale manier om concepten en formats uit te testen. Als iets op een gegeven moment veel likes genereerd, is het de moeite waard om in de blog te verwerken.

  Maar goed, ieder zijn manier om met het platform om te gaan. Er zijn meerdere wegen naar Rome, immers.

 2. Rianne avatar
  Rianne

  Omdat ik mijn blog wereldkundig maakte via mijn eigen facebookpagina en ik daar de instellingen op ‘Vrienden’ heb staan, kreeg ik er via die weg geen nieuwe lezers bij. Bovendien zijn niet al mijn vrienden blog-minded. Zij die mij wel graag lezen zijn lid geworden van mijn pagina Wiebeltjes. Aangezien die pagina openbaar is heb ik daar meer dan alleen maar vrienden die volger zijn.

  Soms zet ik wel eens een extra berichtje of foto op mijn pagina om mijn lezers nieuwsgierig te maken, en wanneer ik heel erg tevreden over een post ben, wil ik hem ook nog wel eens delen op mijn eigen tijdlijn…

  Ik vind het wel prettig werken zo. Twitter heb ik tegenwoordig wel, maar veel meer dan blogs delen en reageren op andere doe ik weinig met Twitter.

  Ik ben een Facebook mens.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het komt er ook op aan de social media te gebruiken die jij wil, waar jij je het prettigst bij voelt. En die ook in te zetten op de voor jou fijnste manier!

   Het heeft ook erg weinig zin je nieuwste blogjes te delen op sociale media waar je zelf niet of nauwelijks actief bent…

   1. Rianne avatar
    Rianne

    Klopt. Via Twitter krijg ik een stuk minder bezoekers dan via Facebook, al komen er toch wekelijks nog Twittervolgers bij.

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     En ieder platform heeft dan ook nog eens zijn eigen specifieke kneepjes om er het maximale uit te halen…

 3. Zij van hem avatar

  Het ligt denk ik ook aan je doelgroep en hoe zij internet gebruiken. Ik heb het idee dat het grote deel van mijn volgers voornamelijk op Facebook te vinden zijn en niet standaard elke dag de blogs checken die ze leuk vinden of gebruik maken van RSS. Ik heb een eigen Facebook-pagina voor mijn blog en ik merk dat ik op die manier meer bezoekers op mijn blog krijg dan ervoor. Elke nieuwe blog verschijnt heel gemakkelijk in de tijdlijn waardoor ze dus eigenlijk geen moeite hoeven te doen behalve doorklikken.
  Naast deze berichten probeer ik wel meer te doen met Facebook. Dus af en toe andere berichten dan enkel blog-links. Op die manier wil ik mijn ‘fans’ meer betrekken bij mijn product. Ik merk ook in de ‘vind ik leuk’s dat ik op die manier weer mensen (vrienden van fans) bereik die mij misschien in eerste instantie niet zouden zoeken.

  Voor mij is het dus een waardevolle tool die ik niet zou willen missen. En het levert mij meer bezoekers op dan Twitter.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je uitgebreide reactie en wees welkom hier! 🙂

   Het hangt er inderdaad sterk van af waar (op welke social media je volgers/fans het meest actief zijn. En jijzelf ook natuurlijk!

   Twitter kàn sneller resultaat opleveren, maar heeft uiteraard het nadeel dat ’t verschrikkelijk vluchtig is. Volgers van je fan page kunnen erg makkelijk doorheen je oudere updates bladeren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.