social media

Beste lezers en volgers,

Ik heb niet de gewoonte jou rechtstreeks aan te spreken, maar voor alles moet er een eerste keer zijn. Dit wordt geen klaagzang of aanklacht. Wel een warme oproep.

Wijlen Amerikaans president John F. Kennedy sprak ooit tot zijn landgenoten:

“My fellow Americans, ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

Vrij vertaalt en toegepast op mijn eigen blogniche wordt dat dan:

“Beste lezers, volgers en medebloggers, vraag niet wat de blog(ger) voor jou kan doen, vraag wat jij kan betekenen voor je blog(ger).”

En nu ik er zo over nadenk: dat is nogal wat! Voor jou als lezer heeft het er vaak alle schijn van dat de blogger immer vrij en vrolijk zijn stukjes bij elkaar tikt; binnen een kort tijdsbestek bovendien. En er lijkt maar geen einde te komen aan diens inspiratie en motivatie. Die indruk kan kloppen. Voor menig blogger is het bloggen ‘a way of live’, de zaligste manier om aan te modderen in eenzaamheid. Maar eerlijk is eerlijk, het is ook jouw taak om als lezer de inspiratie en motivatie van je favoriete blogger op peil te houden. Dat kan op verschillende manieren:

1. Niet skimmen maar lezen

In een leerrijk, leuk, lief of lekker blogje gaan algauw enkele uurtjes werk zitten. Ik weet het, je tijd op het internet is kostbaar maar voor een blogger is het fijn te weten dat zijn werk van a tot z wordt gelezen.

2. Gebruik je mantel der liefde

En knijp dus een oogje dicht bij een grammaticale blunder, tikfouten of een andere onnauwkeurigheid. Haak niet meteen af. Eén en ander is waarschijnlijk het gevolg van de wil om jou zo snel mogelijk van nieuwe content te voorzien. Een dt-fout opgemerkt? Laat dat niet weten onder het bericht in kwestie, maar trek even aan de mouw van je blogger via social media of stuur je blogger een aardige mail.

3. Treed uit de anonimiteit van de statistiekjes

Stijgende bezoekersaantallen. Daar is het ons, bloggers om te doen. Maar een geschreven reactie van een echte lezer van vlees en bloed is zoveel meer waard dan anonieme cijfertjes. Veel bloggers doen er alles aan om meer reacties op hun blog te krijgen. Geef ons onze mooiste beloning en kruip in de pen! Het is immers altijd leuk te weten voor wie je blogt en wat je publiek zoal van je werk vindt. Twee dingen die je met geen mogelijkheid uit de bloggrafieken kan halen.

4. Deel onze lekkerste content!

Vind je onze creatieve uitspattingen de moeite waard, maar heb je geen zin om een reactie achter te laten, neem dan even de moeite om het bericht te delen in je netwerk. Voor jou is dat een simpele handeling van één of twee muisklikken, voor ons is dat een boost in onze statistieken. En daar blijft het niet bij!

5. Geef ons inspiratie

Wil je ons graag zien bloggen over een bepaald onderwerp? Vind je het jammer dat sommige topics niet (meer) aan bod komen in onze kolommen? Laat het ons dan alsjeblieft weten. Het doet wel wat met een blogger te weten dat ie niet altijd hoeft aan te modderen in eenzaamheid, maar integendeel de zekerheid te hebben aan iets te schrijven waar een lezer op zit te wachten.

Beste lezer, dit is wat jij voor je blogger kan doen. Ik dank dat het niet eens zo overdreven is om te stellen dat jij als bezoeker ook een verpletterende verantwoordelijkheid hebt in het voortbestaan van jouw favoriete blog. Houd je blogger wakker, alert en gemotiveerd. Vul zijn inspiratietank en verlos ‘m zo nu en dan uit zijn eenzaamheid.

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Jouw blogger,

Sharp Ben