Homesocial mediaWat jij voor je blogger kan doen
0
(0)

Beste lezers en volgers,

Ik heb niet de gewoonte jou rechtstreeks aan te spreken, maar voor alles moet er een eerste keer zijn. Dit wordt geen klaagzang of aanklacht. Wel een warme oproep.

Wijlen Amerikaans president John F. Kennedy sprak ooit tot zijn landgenoten:

“My fellow Americans, ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

Vrij vertaalt en toegepast op mijn eigen blogniche wordt dat dan:

“Beste lezers, volgers en medebloggers, vraag niet wat de blog(ger) voor jou kan doen, vraag wat jij kan betekenen voor je blog(ger).”

En nu ik er zo over nadenk: dat is nogal wat! Voor jou als lezer heeft het er vaak alle schijn van dat de blogger immer vrij en vrolijk zijn stukjes bij elkaar tikt; binnen een kort tijdsbestek bovendien. En er lijkt maar geen einde te komen aan diens inspiratie en motivatie. Die indruk kan kloppen. Voor menig blogger is het bloggen ‘a way of live’, de zaligste manier om aan te modderen in eenzaamheid. Maar eerlijk is eerlijk, het is ook jouw taak om als lezer de inspiratie en motivatie van je favoriete blogger op peil te houden. Dat kan op verschillende manieren:

1. Niet skimmen maar lezen

In een leerrijk, leuk, lief of lekker blogje gaan algauw enkele uurtjes werk zitten. Ik weet het, je tijd op het internet is kostbaar maar voor een blogger is het fijn te weten dat zijn werk van a tot z wordt gelezen.

2. Gebruik je mantel der liefde

En knijp dus een oogje dicht bij een grammaticale blunder, tikfouten of een andere onnauwkeurigheid. Haak niet meteen af. Eén en ander is waarschijnlijk het gevolg van de wil om jou zo snel mogelijk van nieuwe content te voorzien. Een dt-fout opgemerkt? Laat dat niet weten onder het bericht in kwestie, maar trek even aan de mouw van je blogger via social media of stuur je blogger een aardige mail.

3. Treed uit de anonimiteit van de statistiekjes

Stijgende bezoekersaantallen. Daar is het ons, bloggers om te doen. Maar een geschreven reactie van een echte lezer van vlees en bloed is zoveel meer waard dan anonieme cijfertjes. Veel bloggers doen er alles aan om meer reacties op hun blog te krijgen. Geef ons onze mooiste beloning en kruip in de pen! Het is immers altijd leuk te weten voor wie je blogt en wat je publiek zoal van je werk vindt. Twee dingen die je met geen mogelijkheid uit de bloggrafieken kan halen.

4. Deel onze lekkerste content!

Vind je onze creatieve uitspattingen de moeite waard, maar heb je geen zin om een reactie achter te laten, neem dan even de moeite om het bericht te delen in je netwerk. Voor jou is dat een simpele handeling van één of twee muisklikken, voor ons is dat een boost in onze statistieken. En daar blijft het niet bij!

5. Geef ons inspiratie

Wil je ons graag zien bloggen over een bepaald onderwerp? Vind je het jammer dat sommige topics niet (meer) aan bod komen in onze kolommen? Laat het ons dan alsjeblieft weten. Het doet wel wat met een blogger te weten dat ie niet altijd hoeft aan te modderen in eenzaamheid, maar integendeel de zekerheid te hebben aan iets te schrijven waar een lezer op zit te wachten.

Beste lezer, dit is wat jij voor je blogger kan doen. Ik dank dat het niet eens zo overdreven is om te stellen dat jij als bezoeker ook een verpletterende verantwoordelijkheid hebt in het voortbestaan van jouw favoriete blog. Houd je blogger wakker, alert en gemotiveerd. Vul zijn inspiratietank en verlos ‘m zo nu en dan uit zijn eenzaamheid.

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Jouw blogger,

Sharp Ben

 

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

17 reacties op “Wat jij voor je blogger kan doen”

 1. Ilse avatar

  Je beschrijft inderdaad de ideale lezer! Wat zou het toch fijn zijn wat meer comments te krijgen. Mijn bezoekersaantallen schieten de lucht in als mijn moeder eens een bericht deelt, want zij heeft veel meer facebook vrienden dan ik.

  Zal ik deze ook maar even delen dan? Misschien breng ik mensen op een idee 😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Die moeders toch! Als we die niet hadden! 😉

   Jij bent bedank voor het delen. Dat maakt mij dan weer heel blij. 😉

 2. Rianne avatar
  Rianne

  Gedeeld via Twitter! Maar dat had je misschien al wel gezien.

  Ik ben inderdaad dol op reacties maar weet dat het soms lastig is om te reageren. Voor de zoveelste keer schrijven ‘Dat vind ik ook’, of ‘Grappig geschreven’ of iets anders in die trant zet geen zoden aan de dijk. Dus ik begrijp het lage aantal reacties wel al is het niet altijd leuk.

  (ps. Ik kon de vakken zo invullen. Geen centje pijn)

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, ook dat natuurlijk. Het geven van (opbouwende) commentaar is ook een kunst. Je kan een weblog leuk, leerrijk, lief of lekker vinden, je kan dat maar een paar keer laten weten zonder al te voorspelbaar of saai over te komen.

   De volgende stap is het volgen van het blog in kwestie, als dat al niet eerder gebeurde…

   Dank voor de feedback en het delen!

 3. Odet avatar

  Een oproep naar mijn hart :). Ik probeer juist t reageren vaker omdat ik weet hoeveel mooier reacties het bloggen nog maken. ‘Liken’ en ‘delen’ zijn t nieuwe reageren maar halen het niet bij echte letters. En letters, daar houden bloggers van, toch?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zo is dat. Ik had ’t niet beter kunnen zeggen. 😉

 4. Bloggelientje avatar

  Wat een geweldige post! Hij is me uit het hart gegrepen. Ik zal hem delen op mijn Facebookpagina!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Waauuww, wat een mooi compliment!

 5. Elisabeth Derogee avatar
  Elisabeth Derogee

  Erg leuk, Ben! Erg leuk.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank Elisabeth, erg veel dank!

 6. Corine avatar

  Ik heb ‘m helemaal gelezen hoor, met plezier. Maar wel met een nog wat slaperig hoofd 😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Kijk, daar doet een mens het dus allemaal voor! 😉

 7. Arjan van den Berg avatar

  Laat ik na het delen van je blog op Twitter en Facebook dan ook zo aardig zijn om een reactie achter te laten.;-) Je zou zeggen dat dit ‘logisch’ voor de lezer zou zijn, maar dat valt inderdaad ‘een beetje tegen’. Het lijkt er inderdaad op dat wij schijnbaar moeiteloos de ene tekst na de andere tekst tikken, maar daar komt wel een hoop bij kijken. Indrukken opvangen, filteren, nadenken hoe je het wilt verwoorden, soms wat drempels overstappen…

  Ik heb op mijn blog ook wel eens zo’n oproep gedaan, maar 1) die van jou is helder geschreven, 2) ik heb niet zoveel lezers die er gehoor aan kunnen geven en 3) mensen zien jou denk ik toch een beetje als een deskundige op dit gebied, als je begrijp wat ik bedoel.;-)

  Laten we hopen dat ze er gehoor aan geven. Want natuurlijk vinden we het leuk om zelf te schrijven, maar we doen het ook voor de interactie, om in ‘gesprek’ te komen van de lezer. Een blogger stort zijn hart uit, geeft zijn ziel en leegt zijn hoofd en krijgt vervolgens een radiostilte te verwerken. Een beetje ‘n afwijzing, maar dan veel minder erg.

  1. Mindel avatar

   Gelijk op FB gedeeld! Helder en prettige oproep! Oeps mag ik je nog tip geven? Bij geef een reactie zie je niet waar e-mailadres, naam en site moeten. Ik gok nu maar wat! Ben benieuwd. 😉

   1. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Het is je dus gelukt!
    Overigens vind ik het wel vreemd dat jij niet kan zien in welk veld je wat moet ingeven. Bij mij komt alles mooi op het scherm…
    Last but not least: Heel erg veel dank; voor je reactie, het compliment aan mijn adres en het delen!

  2. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je uitgebreide reactie!
   Het is waar dat almaar minder lezers en volgers zich de moeite getroosten om een inhoudelijke reactie achter te laten op een blog. Een voorlopig onomkeerbare tendens; te wijten aan de opkomst van social media, die het mensen oneindig veel makkelijker maakt hun appreciatie te tonen.
   Overigens hoeft een radiostilte aan de kant van de bezoekers nog niet te betekenen dat men je werk niet apprecieert. Je weet het als blogger in dat geval niet zeker.

   1. Arjan van den Berg avatar

    Als ik reageer, is het meestal uitgebreid. Ik ben meestal lang van stof, maar heb doorgaans ook wat te zeggen, dus dat komt goed uit. Ik weet dat het een tendens is en dat het niet persoonlijk is. Een ‘vind ik leuk’ is natuurlijk ook wel leuk, maar haalt het niet bij een reactie.

    Dat van die radiostilte is een zin uit m’n laatste blog (een beetje over hetzelfde onderwerp) die een beetje plagerig – eigenlijk naar de lezer – was bedoeld om een reactie uit te lokken. Ik krijg al voldoening van het schrijven zelf, maar interactie is toch zeker ook leuk. Ik zie het ook niet echt als een afwijzing. Ik weet dat mensen die m’n blogs lezen ze waarderen (dat hebben we ook wel eens gezegd en anders lezen ze het ook niet; het is een vast clubje, heb ik het idee), maar het is leuk als ze dat zo nu en dan ook laten weten. Vandaar dat jouw oproep zeker welkom is.;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.