Homebeter bloggen16 tips voor meer reacties op uw blog
0
(0)

Als ik u vraag wat nou het leukste is aan bloggen, dan geeft u waarschijnlijk een antwoord met de woorden “veel bezoekers” en “veel reacties” in een hoofdrol. Vooral die reacties ontfutselen bij uw lezers is lang niet altijd even evident. Eens kijken hoe u meer interactie met uw lezer/bezoeker kan krijgen.

 

Andere tijden

Als u de bloggers van het eerste uur mag geloven kropen lezers vroeger veel vaker in de pen om reacties achter te laten. Niet zelden ontstonden hele conversaties naar aanleiding van één enkele blogpost. Die tijden liggen (definitief?) achter ons.

Niet alleen groeide het aantal blog(ger)s spectaculair (meer concurrentie). Sinds de opkomst van Facebook, Twitter en andere social is het voor de gehaaste en rot verwende internetter veel logischer (want minder tijdrovend) geworden een blogpost via social media te delen en op die manier appreciatie te tonen voor uw werk. Veel logischer in ieder geval dan in de pen te kruipen voor een uitgebreide reactie onder een bericht. Maar ik dwaal af. Tijd voor 16 tips voor meer reacties op uw blog.

1. Schrijf regelmatig leuke, informatieve stukken

Nogal wiedes, er moeten nu eenmaal lekkere en kwaliteitsvolle berichten te vinden zijn waarop eventueel kan gereageerd worden. Verras uw bezoeker, bied een originele oplossing aan en toon uw expertise.

2. Laat het reactieveld duidelijk zien!

Of maak een grote knop om te laten zien dat reacties welkom zijn.

3. Maak inloggen niet verplicht

Op veel blogs bent u als bezoeker verplicht in te loggen alvorens u kan reageren. Een prima manier om spam tegen te gaan, maar voor de toevallige passant die snel even wat wil zeggen over uw interessant artikel zijn het een paar extra handelingen die drempelverhogend werken.

4. Schakel de woordidentificatie uit!

Net als het verplicht inloggen is ook de woordidentificatie een manier om bezoekers (en bots) met minder eerbare bedoelingen buiten de deur te houden. Allemaal goed en wel maar de cijfer- en woordcombinaties zijn doorgaans erg slecht leesbaar en werken potentiële reageerders danig op de zenuwen. Er zijn andere manieren om spam te counteren!

5. Toon het aantal reacties dat een bericht uitlokte

Het feit dat een stuk veel reacties kreeg, is vaak een teken dat een bericht enige commotie veroorzaakte. De lezer – doorgaans niet vies van een beetje sensatie – is sneller geneigd het bericht in kwestie aan te klikken en misschien zelfs deel te nemen aan de discussie.

6. Schakel “waarderingsknoppen” in

Geef uw lezer de mogelijkheid zijn appreciatie voor uw werk uit te drukken middels één enkele muisklik. Niet elke bezoeker heeft altijd de tijd en de zin om enkele regels tekst te tikken.

7. Lok zelf reacties uit

 • kies een controversiële titel voor uw stuk
 • wees niet bang van krasse taal
 • durf buiten de lijntjes te kleuren en kort door de bocht te gaan
 • laat deuren op een kier, laat “gaten” in uw redenering
 • schrijf niet alsof u alle waarheid in pacht heeft
 • vraag uw lezer (aan het einde van het blog) expliciet wat hij ervan vindt, stel hem een pertinente vraag, vraag met nadruk om feedback

8. Modereer uw reacties niet (bij voorbaat)

Voor de lezer is het zoveel fijner te merken dat zijn reacties onmiddellijk in de groep worden gegooid (zonder eerst voor onbepaalde tijd “in moderatie” te gaan). Modereert u toch, zorg er dan voor dat de plaatsing van de reactie niet lang op zich laat wachten.

9. Reageer op ieder commentaar

Zeker als beginnend blogger is dit van groot belang. Bedank uw lezer voor zijn inbreng. Ook al is die negatief of kritisch. Het is immers niet evident dat die een commentaar schrijft! Beantwoord zijn vraag, toon betrokkenheid.

10. Meng u in de discussie en/of moedig ze aan

U hoeft het niet per se met uw lezer eens te zijn. Verdedig uw standpunt, leid de conversatie in goeie banen, stel je reageerder bijkomende vragen,…

11. Sluit uw commentaren niet te vroeg af/laat ook kritische reacties toe

In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om de discussie af te sluiten, bijvoorbeeld omdat de conversatie maar eindeloos blijft doorgaan en men hopeloos afwijkt van het eigenlijke onderwerp. Wees in elk geval voorzichtig en geef lezers geenszins het gevoel dat u bijvoorbeeld de discussie afblokt zodra er teveel kritische geluiden uw richting uitkomen.

12. Treed keihard op tegen spammers en al wie zich niet aan uw regels houdt

Krasse taal is geen probleem, maar er is geen enkele reden om lezers die anderen moedwillig beledigen, kleineren of er alleen maar op uit zijn linkjes te dumpen zonder pardon uit uw blog te verwijderen. Laat er geen gras over groeien!

13. Houd uw eigen tussenkomsten bondig

Het is niet nodig om heel uitgebreid op een reactie van een lezer te reageren. Is dit toch nodig, bewaar het dan voor een volgende blogpost. U was toch op zoek naar inspiratie om te bloggen?

14. Beloon uw commenter!

Bedank hem of haar voor de input, bezoek diens blog en laat er op uw beurt een commentaar achter dat verder gaat dan: “Fijn stuk!”, “Goed geschreven!” of “Leuk!”.

15. Doe iets met de verkregen reacties

Dit sluit een beetje aan bij de vorige suggestie. Het heeft weinig zin om feedback te vragen en er vervolgens niet mee aan de slag te gaan. Lees ook tussen de regels door, ontdek welke berichten een gevoelige snaar raakten en welke vragen er onderhuids opborrelen. Schrijft u (later) een blogpost naar aanleiding van een commentaar van een bezoeker? Vermeld dan de link naar diens blog in uw stuk.

16. Geef zelf het goede voorbeeld!

Bezoek zelf blogs, en laat daar af en toe een inhoudelijk stevig commentaar achter. Wees daarbij steeds vriendelijk en beleefd, ook wanneer u het grondig oneens bent met de blogger waarbij u een reactie achterlaat! Een beetje humor wil daarbij wel eens helpen!

 

photo credit: net_efekt via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “16 tips voor meer reacties op uw blog”

 1. Ben Mualaba avatar

  Tja, sommigen maken van hun blog een versterkte burcht en zijn vervolgens verbaasd dat reacties van lezers uitblijven… Zoals Wordprees het standaard instelt vind ik heel fijn (de eerste keer moderaten en vervolgens de commentaar automatisch plaatsen). Het geeft je als blogger de kans om eerst te zien met wie je te maken hebt.
  Niet alle stukjes zullen in even grote mate kunnen voldoen aan puntje 7 (dat is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak in hoofde van de lezer). Maar het helpt wel!
  En ja, naarmate je blog bekender wordt krijg je makkelijker reacties. Als je een reactie achterlaat op een blog met een groot publiek is de kans groter dat je wordt opgemerkt.

 2. tussendroomendaad avatar

  Niet-bloggers reageren nooit op mijn blog, hoewel de instellingen het hen helemaal niet moeilijk maken! (Ik ken blogs waarbij je ofwel een gmailadres moet hebben om te reageren, ofwel een account op één of andere obscure site). Ik ben het eens met alle tips en de meeste instellingen komen overeen met deze van mijn blog. Bij mij wordt de eerste post die een bezoeker plaatst wel gemodereerd – de volgende verschijnen dan automatisch.
  Verder is er één puntje waar ik niet aan voldoe (denk ik): ik schrijf zelden stukjes die voldoen aan puntje 7.

  Eigenlijk heb ik ook nog een aanvulling voor jouw lijstje:
  als jouw blog bekender wordt, krijgt hij ook meer reacties. Het is een soort kettingreactie… Nieuwe bloggers zoeken vaak ietwat grotere blogs om een reactie achter te laten zodat hun link gevonden wordt. (Twitter speelt er volgens mij ook een rol in – zo ben ik hier namelijk vandaag terecht gekomen 😀 )

 3. josé Hagendoorn avatar
  josé Hagendoorn

  Ik vind het lastig om reacties te krijgen om mijn blog, ik krijg wel reacties maar dan via facebook of persoonlijk. Ik schrijf omdat het leuk vind om te schrijven, en hoop natuurlijk dat anderen het ook leuk vinden. Ik wil niet dat mensen zich verplicht gaan voelen om te reageren. Hoe los ik dat op? Door meer vragen in mijn blog te zetten?

  1. Ben Mualaba avatar

   Mijn ervaring is ook dat veel lezers (vooral niet-bloggers) het erg moeilijk vinden om een commentaar achter te laten Koudwatervrees denk ik. En het is natuurlijk een pak makkelijker (sneller) om met ‘likes’ rond te strooien.
   Af en toe een gerichte ‘pikante’ vraag stellen aan je lezers kan helpen.
   Voor een stuk komt het erop neer dat je lezers moet ’trainen’. Waarmee ik bedoel dat je ze moet laten wennen aan het feit dat onder een blogpost ook hun commentaar van harte welkom is. En dat een reactie van de kant van je lezer ook iets is waar jij als blogger eerder vroeg dan laat mee aan de slag gaat.

 4. Debbie Peteri avatar
  Debbie Peteri

  Ik ben in ieder geval blij, dat jij punt 4 eindelijk zelf hebt doorgevoerd 😉 Morgen verschijnt er toevallig ook een stuk op mijn blog over lezers & reacties…..

  P.S. Ik vind je ‘reageer als’ keuzes eveneens wat lastig/veel….

  1. Ben Mualaba avatar

   Ja, dat was op aanraden van een moegetergde lezer die het aandurfde het mij onomwonden te vertellen.

   Die ‘reageer als’ keuzes, daar kan ik niks aan verhelpen. Dat zijn de standaardinstellingen van Blogger…

 5. Molly avatar

  Dat modereren vind ik verschrikkelijk bij sommige blogs, ik zit soms 4x zo’n ding in te vullen.
  Veel lezers vind ik niet zo belangrijk, een reactie wel.
  Ik blog vooral omdat ik er zelf zoveel plezier aan beleef om allerlei soorten kunst op te sporen;-)

  1. Ben Mualaba avatar

   Tja, bewijzen dat je geen robot bent, het is soms heel moeilijk. Die ondingen kan men maar beter afschaffen.

 6. Anneke de Bundel avatar

  Dank je wel voor de tips. Hoewel mij niet onbekend vind ik het altijd weer leuk om te lezen. Waar ik benieuwd naar ben is of er meer mensen zijn die ‘worstelen’ met trouwe lezers die na een jaar of langer afhaken en niets meer laten horen, terwijl ik naar mijn idee niet anders ben gaan schrijven.

  1. Ben Mualaba avatar

   Nee, jij bent bedankt voor je reactie. 🙂 Ik denk dat heel wat bloggers dat fenomeen kennen. Het heeft er – naar mijn mening – gewoon mee te maken dat de verwende lezer op een gegeven moment zijn blik verruimt, andere oorden gaat opzoeken. Er zit nu eenmaal een limiet op de tijd die een lezer kan besteden aan (het volgen van) blogs. En de tijd die men wil/kan spenderen aan het schrijven van inhoudelijke commentaar is zo mogelijk nog veel beperkter. Bovendien speelt hier ook nog eens het we-hebben-het-nu-wel-gezien fenomeen.
   En ja, ik weet het: ook ik heb hier boter op het hoofd. Ik volg naar schatting enkele tientallen weblogs van dichterbij, maar slechts een handvol daarvan krijgen – met periodes dan nog – regelmatig een reactie.
   Die vele blogs die ik ontdek(te) en die ik – hoewel ze zeker de moeite meer dan waard zijn – onmogelijk kan blijven volgen, krijgen een plaatsje in Blogtrommel.com. Klaar om ook door anderen ontdekt te worden…

 7. Rianne avatar
  Rianne

  Euh… Hoe ga ik hier inhoudelijk op reageren… Ik zit met mijn mond vol tanden.

  1. Ben Mualaba avatar

   Hihih… Zie je wel, je reageert inhoudelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.