16 tips voor meer reacties op uw blog

Als ik u vraag wat nou het leukste is aan bloggen, dan geeft u waarschijnlijk een antwoord met de woorden “veel bezoekers” en “veel reacties” in een hoofdrol. Vooral die reacties ontfutselen bij uw lezers is lang niet altijd even evident. Eens kijken hoe u meer interactie met uw lezer/bezoeker kan krijgen.

 

Andere tijden

Als u de bloggers van het eerste uur mag geloven kropen lezers vroeger veel vaker in de pen om reacties achter te laten. Niet zelden ontstonden hele conversaties naar aanleiding van één enkele blogpost. Die tijden liggen (definitief?) achter ons.

Niet alleen groeide het aantal blog(ger)s spectaculair (meer concurrentie). Sinds de opkomst van Facebook, Twitter en andere social is het voor de gehaaste en rot verwende internetter veel logischer (want minder tijdrovend) geworden een blogpost via social media te delen en op die manier appreciatie te tonen voor uw werk. Veel logischer in ieder geval dan in de pen te kruipen voor een uitgebreide reactie onder een bericht. Maar ik dwaal af. Tijd voor 16 tips voor meer reacties op uw blog.

1. Schrijf regelmatig leuke, informatieve stukken

Nogal wiedes, er moeten nu eenmaal lekkere en kwaliteitsvolle berichten te vinden zijn waarop eventueel kan gereageerd worden. Verras uw bezoeker, bied een originele oplossing aan en toon uw expertise.

2. Laat het reactieveld duidelijk zien!

Of maak een grote knop om te laten zien dat reacties welkom zijn.

3. Maak inloggen niet verplicht

Op veel blogs bent u als bezoeker verplicht in te loggen alvorens u kan reageren. Een prima manier om spam tegen te gaan, maar voor de toevallige passant die snel even wat wil zeggen over uw interessant artikel zijn het een paar extra handelingen die drempelverhogend werken.

4. Schakel de woordidentificatie uit!

Net als het verplicht inloggen is ook de woordidentificatie een manier om bezoekers (en bots) met minder eerbare bedoelingen buiten de deur te houden. Allemaal goed en wel maar de cijfer- en woordcombinaties zijn doorgaans erg slecht leesbaar en werken potentiële reageerders danig op de zenuwen. Er zijn andere manieren om spam te counteren!

5. Toon het aantal reacties dat een bericht uitlokte

Het feit dat een stuk veel reacties kreeg, is vaak een teken dat een bericht enige commotie veroorzaakte. De lezer – doorgaans niet vies van een beetje sensatie – is sneller geneigd het bericht in kwestie aan te klikken en misschien zelfs deel te nemen aan de discussie.

6. Schakel “waarderingsknoppen” in

Geef uw lezer de mogelijkheid zijn appreciatie voor uw werk uit te drukken middels één enkele muisklik. Niet elke bezoeker heeft altijd de tijd en de zin om enkele regels tekst te tikken.

7. Lok zelf reacties uit

 • kies een controversiële titel voor uw stuk
 • wees niet bang van krasse taal
 • durf buiten de lijntjes te kleuren en kort door de bocht te gaan
 • laat deuren op een kier, laat “gaten” in uw redenering
 • schrijf niet alsof u alle waarheid in pacht heeft
 • vraag uw lezer (aan het einde van het blog) expliciet wat hij ervan vindt, stel hem een pertinente vraag, vraag met nadruk om feedback

8. Modereer uw reacties niet (bij voorbaat)

Voor de lezer is het zoveel fijner te merken dat zijn reacties onmiddellijk in de groep worden gegooid (zonder eerst voor onbepaalde tijd “in moderatie” te gaan). Modereert u toch, zorg er dan voor dat de plaatsing van de reactie niet lang op zich laat wachten.

9. Reageer op ieder commentaar

Zeker als beginnend blogger is dit van groot belang. Bedank uw lezer voor zijn inbreng. Ook al is die negatief of kritisch. Het is immers niet evident dat die een commentaar schrijft! Beantwoord zijn vraag, toon betrokkenheid.

10. Meng u in de discussie en/of moedig ze aan

U hoeft het niet per se met uw lezer eens te zijn. Verdedig uw standpunt, leid de conversatie in goeie banen, stel je reageerder bijkomende vragen,…

11. Sluit uw commentaren niet te vroeg af/laat ook kritische reacties toe

In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om de discussie af te sluiten, bijvoorbeeld omdat de conversatie maar eindeloos blijft doorgaan en men hopeloos afwijkt van het eigenlijke onderwerp. Wees in elk geval voorzichtig en geef lezers geenszins het gevoel dat u bijvoorbeeld de discussie afblokt zodra er teveel kritische geluiden uw richting uitkomen.

12. Treed keihard op tegen spammers en al wie zich niet aan uw regels houdt

Krasse taal is geen probleem, maar er is geen enkele reden om lezers die anderen moedwillig beledigen, kleineren of er alleen maar op uit zijn linkjes te dumpen zonder pardon uit uw blog te verwijderen. Laat er geen gras over groeien!

13. Houd uw eigen tussenkomsten bondig

Het is niet nodig om heel uitgebreid op een reactie van een lezer te reageren. Is dit toch nodig, bewaar het dan voor een volgende blogpost. U was toch op zoek naar inspiratie om te bloggen?

14. Beloon uw commenter!

Bedank hem of haar voor de input, bezoek diens blog en laat er op uw beurt een commentaar achter dat verder gaat dan: “Fijn stuk!”, “Goed geschreven!” of “Leuk!”.

15. Doe iets met de verkregen reacties

Dit sluit een beetje aan bij de vorige suggestie. Het heeft weinig zin om feedback te vragen en er vervolgens niet mee aan de slag te gaan. Lees ook tussen de regels door, ontdek welke berichten een gevoelige snaar raakten en welke vragen er onderhuids opborrelen. Schrijft u (later) een blogpost naar aanleiding van een commentaar van een bezoeker? Vermeld dan de link naar diens blog in uw stuk.

16. Geef zelf het goede voorbeeld!

Bezoek zelf blogs, en laat daar af en toe een inhoudelijk stevig commentaar achter. Wees daarbij steeds vriendelijk en beleefd, ook wanneer u het grondig oneens bent met de blogger waarbij u een reactie achterlaat! Een beetje humor wil daarbij wel eens helpen!

 

photo credit: net_efekt via photopin cc

5

12 Responses

Show all responses
 1. Ben Mualaba
  25 februari 2013
 2. tussendroomendaad
  25 februari 2013
 3. josé Hagendoorn
  25 februari 2013
  • Ben Mualaba
   25 februari 2013
 4. Debbie Peteri
  24 februari 2013
  • Ben Mualaba
   24 februari 2013
 5. Molly
  24 februari 2013
  • Ben Mualaba
   24 februari 2013
 6. Anneke de Bundel
  24 februari 2013
  • Ben Mualaba
   24 februari 2013
 7. Rianne
  24 februari 2013

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.