Wat is het beste tijdstip om een blog online te zetten?

Deze vraag stelde Silvie me via Twitter. Dank daarvoor!

Eigenlijk kunnen we kort zijn: er bestaat namelijk geen ideaal tijdstip om een nieuwe blogpost online te zetten. Net zomin als een ideale blogfrequentie overigens.

Zolang u kwaliteitsvolle blogs blijft produceren zullen uw lezers/volgers uw blog feilloos weten te vinden. Helemaal als u niet nalaat zo nu en dan wat publiciteit te voeren voor uw werk.

Het staat u dus vrij om uw moment van publiceren zelf te bepalen. De enige uitzondering vormen misschien de heel sterk actualiteitsgebonden blogs. Daar is het misschien niet zo handig om rond 23.45u. een blogje online gooien, al weet je natuurlijk nooit.

Ook over de ideale blogfrequentie doen veel indianenverhalen de ronde. Maar ook hier zijn geen vaste regels te bespeuren. Vast staat dat hoe vaker u een stuk aan uw blog toevertrouwt, des te meer bezoekers u mag ontvangen. Als u tenminste content aflevert waarvoor uw volgers met graagte terugkomen…

Even terug naar het tijdstip van publiceren. Kies het moment dat het beste bij u past. Trouwe bezoekers van dit blog weten intussen dat ze 2 keer per week een ovenverse blogpost mogen verwachten (iedere woensdag en iedere zondag, telkens in de loop van de voormiddag)*. Waarom juist dan? Het zijn de momenten dat ik het meeste tijd heb om:
 • een laatste keer het blogje te controleren voor het live gaat
 • promotie te voeren via social media (voornamelijk Twitter en Google Plus)
 • (zeer) snel te kunnen antwoorden op vragen, opmerkingen of suggesties van lezers/volgers

Dat betekent niet dat ik mijn lezers nooit verras door op ander momenten te publiceren. Bijvoorbeeld wanneer de brandende (blog)actualiteit dat vereist of gewoon omdat ik daar zin in heb. Zo nu en dan de “sleur” doorbreken, het kan nooit kwaad.

En hoewel het geen verplichting is, helpt het wel als er enige regelmaat in uw publicatieritme zit. Mensen zijn gewoontedieren en voor bloglezers geldt precies hetzelfde. Vooral uw verstokte volgers vinden het vaak fijn hun klok gelijk te kunnen zetten op het verschijnen van een nieuw bericht van uw hand. En verder komt het er gewoon op aan on top of mind te blijven bij uw lezer. Dat doet u (vooral) door met regelmaat nieuwe content online te zetten…

Als het goed is, valt de piek in uw bezoekersaantallen exact samen met het moment waarop u uw blogposts publiceert. Op welk onguur tijdstip dat ook moge wezen…

*Oh ironie: uitgerekend vandaag zit er wat vertraging op het schema. Dit als gevolg van een technische storing…

photo credit: the monk via photopin cc

4

14 Responses

Show all responses
 1. Simone
  11 december 2014
  • Sharp Ben
   11 december 2014
 2. Karlijn
  15 september 2013
  • Sharp Ben
   15 september 2013
 3. Ben Mualaba
  7 maart 2013
 4. appelig
  7 maart 2013
  • Ben Mualaba
   7 maart 2013
 5. Rianne
  6 maart 2013
  • Ben Mualaba
   6 maart 2013
 6. tussendroomendaad
  6 maart 2013
  • Ben Mualaba
   6 maart 2013
 7. Ben Mualaba
  6 maart 2013
 8. Joany de Vries
  6 maart 2013
  • Ben Mualaba
   6 maart 2013

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.