Aantal woorden blog

Volgens mij de derde meest voorkomende vraag bij beginnende bloggers (op 1 staat Waarover moet ik bloggen?” en op 2 Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn blog?”).

Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over de “ideale” lengte van een blogbericht, gemeten naar het aantal woorden.

Ook hier zijn geen heldere duidelijk richtlijnen te geven. Het hangt er dus (alweer) vanaf welke norm je jezelf oplegt. Het is jouw weblog en dus bepaal jij hoeveel woorden je nodig hebt om je (blijde) boodschap te verkondigen. Te vaag antwoord? Oké, dit zijn mijn persoonlijke overwegingen en bedenkingen over dit onderwerp.

Minimaal 250 woorden

Waarom? Google heeft zowat 250 woorden nodig om je tekst te kunnen “interpreteren.” Onder andere op basis van die interpretatie bepaalt Google hoe relevant je tekst is en waar die thuishoort in de zoekresultaten.

Ideale lengte: 300 à 600 woorden

Hé, daar heb je dan toch een concreet cijfer! 500 is het vaakst geciteerde concrete cijfer. Niet voor niks, natuurlijk. Voor de blogger is die lengte vaak voldoende om een gestoffeerd en samenhangend verhaal op te hangen. Voor de lezer/volger/bezoeker is het doorgaans prima te behappen in een tijdsbestek van 2 tot 3 minuten.

Langere blogberichten?

Kunnen ook! Google en andere zoekmachines zijn er dol op. Zij gaan er simpelweg van uit dat een langer blog meer (relevante) info bevat, vollediger en dus waardevoller is. Bij gevolg schatten zij het bericht hoger in, wat er op termijn voor zal zorgen dat je blog hoger in de zoekresultaten wordt getoond.

Opgepast! Langer is niet altijd lekkerder!

Met bovenstaande wetenschap in het achterhoofd is het misschien verleidelijk om dan maar eindeloos te blijven door emmeren. Er bestaat natuurlijk ook nog zoiets als een fijne leeservaring voor je waarde bezoeker. Die wil zo snel als ook maar enigszins mogelijk de info van het scherm schrapen en dan snel weer over tot de orde van de dag.

Ontelbare keren is het mij overkomen: van blog naar blog zappend, interessante stukken tegenkomend, maar pfieuw wat een lengte.  Nu even niet. Straks zéker terugkomen. Ik hoef er verder geen tekeningetje bij te maken: van uitstel kwam veel vaker afstel. Het is bovendien geweten dat moderne internetters zeer snel afgeleid zijn. Tot slot: lange lappen tekst lezen van een beeldscherm, het is een vermoeiende bezigheid.

oh ja! Hier nog enkele tips voor goed leesbare teksten.

Maximaal 1500 woorden

Is voor mij zowat de uiterste grens. Is een blog bericht langer? Dan kan je overwegen om je blogstuk in 2 te splitsen. Een ramp is dat niet. Je hebt dan 2 berichten voor de prijs van 1 portie moeite. En je lezer heeft een extra reden om je blog (later) nog eens opnieuw te bezoeken!

Uizonderingen

Die zijn er ook: bij instructieblogs, how to’s kookblogs en dergelijke is het natuurlijk onzin om het aantal woorden te beperken. Instructies moeten immers duidelijk zijn en als daar 3500 woorden voor nodig zijn dan is dat maar zo.

Als ik naar mezelf kijk moet ik vaststellen dat ik zelden of nooit naar het aantal woorden in mijn bericht kijk. Enkel de maximale lengte houd ik in mijn achterhoofd.

Tot zover het ideale aantal woorden voor een blog.

Om een lang verhaal kort te maken…

  • gebruik zoveel woorden als je nodig hebt om je punt te maken (maar geen woord meer)
  • blijf on topic
  • Verplaats jezelf in de schoenen van je lezer

En jij?

Tel jij het aantal woorden als je een blogbericht schrijft? Wat is jouw langste blogbericht ooit? Ik ben benieuwd!

 

P.s: het aantal woorden in deze blogpost: 571

 

photo credit: hddod via photopin cc