Homebeter bloggenGratis bloggen heeft een prijs
0
(0)

Gratis bloggenHet is mij lange tijd onduidelijk geweest wat nu eigenlijk het voordeel is van het bloggen op een eigen domein.  Voor een hobbybloger als ik maakte de argumenten als “Het is meer je eigen ding” en “Het staat professioneler” niet bijster veel indruk op me. Ik zag de bloggende hobbyisten op hun eigen domein vaak als snoevers die veel te hard hun best deden om zich het aura van (web)schrijver aan te meten. Snoevers met geld teveel bovendien! 🙂

In een eerder stuk schreef ik al uitvoerig over de pro’s van gratis bloggen, maar ook waarom ik uiteindelijk toch ben overgestapt op een eigen domein.

Ik repte toen met geen woord over de misschien wel allerbelangrijkste reden voor het overstappen op een eigen domein: 

Als je gratis blogt ben je strikt juridisch gezien niet eens eigenaar van je eigen content!

Ja, je leest het goed: jij maakt een gratis blog aan bij Blogger of WordPress(.com), maakt spetterende content, draagt er de volle verantwoordelijkheid voor, maar het is de blogprovider die eigenaar blijft van jouw creativiteit. Maar als er ooit iets mee gebeurt kan je als blogger niet eens verhaal halen.

Hoe erg dat is mag elkeen voor zichzelf uitmaken. Voor mij persoonlijk voelt het toch een beetje aan als een parkeerplaatsuitbater die je aanbiedt je auto gratis te stallen voor de duur van je reis, maar in ruil daarvoor zich het recht toekent om (buiten jouw medeweten) zo nu en dan eens met je auto te gaan joy-riden.

Als Google (of WordPress) van de ene dag op de andere besluit de stekker uit het gratis bloggen te halen, men op een blauwe maandag beslist jouw blog uit de ether te halen omdat het niet voldoet aan de ‘algemene voorwaarden’ kan jij daar als blogger bar weinig tegen inbrengen.  Zo’n vaart hoeft het niet te lopen natuurlijk (de kip met de gouden eieren zal – zeker in het geval van WordPress – niet zomaar worden geslacht), maar helemaal uit de lucht gegrepen is zo’n scenario niet.  Vooral Google (blogger) heeft er een handje van weg om handige en populaire toepassingen vakkundig de das om te doen als er niet genoeg dollars mee te verdienen zijn.

Natuurlijk zal de soep nooit zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend. Google heeft meestal de gewoonte om een eventuele stopzetting van een dienst ruim op voorhand aan te kondigen en desgevallend doenbare alternatieven te voorzien. En ik vermoed dat de 2 giganten er veel aan gelegen is om imagoschade als gevolg van een eventueel feilen in the cloud te vermijden.

Maar het kan ook anders. Vraag  dat maar eens aan bloggers die ooit een Web-log.nl-account hadden.

BELANGRIJK: Het gratis bloggen breng ook wat beperkingen met zich mee als het je bedoeling is geld te verdienen aan je blog.

photo credit: Alan Cleaver via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?11 reacties op “Gratis bloggen heeft een prijs”

 1. Jan avatar
  Jan

  En heel veel die daar niet bij nadenken. Er zijn mensen die leven van hun blog en deze ondergebracht hebben bij Blogger (Blogspot). Je moer er toch niet aandenken wanneer Google (weer eens) een konijn uit de hoge hoed haalt!

 2. Jennn avatar

  web-log.nl, in 1 woord: DRAMA! Bestaat het eigenlijk nog? *gaat op zoek*

  Hoe dan ook, blij dat ik daar weg ben

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Neen, het bestaat niet meer. Het is overgegaan in de handen van WordPress …

 3. Linda Kwakernaat avatar

  Zijn de meiden en ik ooit begonnen bij MSN-groups
  En ineens alles weg!
  Punt.nl is ook gemigreerd, redelijk succesvol!

 4. Lilith avatar

  Allé, dan zal ik toch nog maar eens denken over een eigen domein, alhoewel ik eigenlijk wel vertrouwen heb in WordPress. Tegenover facebook daarentegen word ik steeds maar wantrouwiger…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik heb ook meer vertrouwen in WordPress.

   Als je aan een eigen domein denkt, wacht dan nog even. Op dit blog vallen binnenkort nog enkele waardevolle tips te rapen omtrent dit onderwerp… 😉

   1. Lilith avatar

    Joepie! ‘k Ben blij dat te horen! Ik heb er een tijdje geleden al het een en ander over opgezocht, maar dat is echt Chinees voor iemand die helemaal niets van hosting en zo weet…

 5. Sandy avatar
  Sandy

  oei, Web-log…dat was echt om te huilen ja. Uit frustratie heb ik mijn allereerste blog een jaar geleden helemaal uit de lucht gehaald. En ook MSN groups was ooit erg populair, leuk, gezellig (2000+ leden) en….foetsie. Gelukkig had ik net van tevoren mijn msn-site verhuisd naar een eigen ruimte. Handig stukje tekst!

  1. Leonella avatar

   Ja, ik herinner me MSN Groups nog wel. Het walhalla voor mensen die content jatten en plaatjes direct linkten in plaats van zelf te uploaden. Toen werd ik er boos om… Eigenlijk vond ik het helemaal niet erg dat dat toen verdween.

   En Clubs.nl viel ook behoorlijk uit de gratie toen je er ineens voor moest betalen. Daarvóór was ik er enorm actief.

 6. Elisabeth Derogee avatar
  Elisabeth Derogee

  Kijk, dat wist ik dus niet. Er is veel wat ik niet weet. Daarom ben jij er.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat komen de WordPress en Googles van deze wereld je niet aan je neus hangen, natuurlijk.Ik weet het ook nog maar kort. Het zelfde geldt trouwens voor wat je aan Facebook toevertrouwt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.