Tips om je blog over te zetten naar een eigen domein

hosting voor je blog kiezenHoe je ‘t ook draait of keert, als blogger kom je pas écht “onder de grote mensen” als je blog aan 2 belangrijke criteria voldoet:

 1. je blog draait op WordPress
 2. je blogt op een eigen domein

Ik wil wel meteen één ding duidelijk stellen. Ik ben er de man niet naar om blogs die niet aan deze criteria beantwoorden als minderwaardig te beschouwen. Het draait om het verhaal, de inhoud. De techniek is bijzaak en moet de blogger alleen maar helpen om een blog te maken dat het waard is om gelezen te worden.

Naambordje

Als je een gratis blog neemt bij Blogger (Google) of WordPress(.com) kan je meteen ook een domeinnaam kopen. Dat gaat kinderlijk eenvoudig. In het dashbord van je blog zelf klik je enkele vakjes aan, kijk je of de domeinnaam van je keuze nog beschikbaar is, doe je de betaling en klaar is kees. Voor minder dan 20 USD ben je één jaar lang baas over je eigen stukje internet.

Nee, eigenlijk zeg ik het niet helemaal juist: in feite ben je baas over het naambordje van je (toekomstig) stukje internet. Voor de eigenlijke webruimte moet je terecht bij een hostingbedrijf. Kocht je je domeinnaam rechtstreeks via Blogger dan koos je voor de makkelijkste en goedkoopste weg.  Meer dan 2 muisklikken zijn niet nodig om van http://mijneigendomeinnaam.blogspot.com/ http://mijneigendomeinnaam.com/ te maken. Voor de rest blijft alles bij het oude: je blog draait op blogger en blijft dat ook doen zoals voorheen.

Verstoppertje spelen

Er zijn wel een paar nadelen verbonden aan deze oplossing. En niet van de minste! Zo wordt je blog gehost door een of andere obscure mastodont waarmee Google een ongetwijfeld lucratief contract afsloot. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zeker niet zolang er niks misloopt of – zoals het geval met Blogtrommel.com – zolang je je domein niet wil overbrengen naar een ander hostingbedrijf om nadien rustig verder te bloggen op WordPress.org. Om dat te doen heb je de zgn. “verhuiscode” nodig. Ieder hostingbedrijf (dus ook die obscure mastodont) is verplicht je die verhuiscode of token op eenvoudig verzoek te geven. En daar wringt het schoentje. Een eenvoudig verzoek richten aan een bedrijf waar je nauwelijks contactgegevens van hebt en dat jouw taal niet spreekt is nogal lastig. Verstoppertje spelen, Google en aanverwanten zijn er erg goed in.

Je krijgt in ieder geval de indruk dat er Google veel aan gelegen is het voor de doorsnee cliënt zo moeilijk mogelijk te maken om de benodigde info te verzamelen. Mijn huidige host is er uiteindelijk toch in geslaagd de “verhuiscode” van Blogtrommel.com vast te krijgen.

Niets in de pap te brokken

Nog een nadeel van Blogger. Het is een product van Google. Iedereen weet wat dat betekent. Meestal heb je te maken met donders goeie stukken “in the cloud” zwevende software. Gratis te gebruiken bovendien. Je bent echter geen eigenaar en dat betekent dat, wanneer Google beslist de stekker uit een bepaald project te trekken, jij als eindgebruiker daar hoegenaamd niks kan tegen inbrengen. Vraag het maar aan de gebruikers van iGoogle, Google Friends Connect en Google Reader…

En dit belangrijk argument in het nadeel van gratis bloggen mag ook niet worden vergeten!

Moraal van dit verhaal? Gebruik gerust de gratis blog-providers à la Blogger en WordPress.com. Het zijn prima oplossingen om je eerste stappen in het blogwereldje te zetten. Je kan naar hartenlust experimenteren en uitzoeken of bloggen echt iets voor jou is. Eens duidelijk is dat het je menens is, kan je serieus overwegen een eigen domein te nemen. Dat laatste is niet minder dan een must wanneer je professioneel blogt.

Goede hosting

Is bloggen echt je ding en voel je er wat voor om je blog (helemaal) in eigen beheer te nemen? Doe mij, maar vooral ook jezelf dan één plezier en koop je domeinnaam niet rechtstreeks via Google of WordPress. Het kan je nadien heel wat ergernissen besparen!!

Waar je Nederlandstalige webhosting vindt? Heel simpel: Google even op ‘webhosting België’ of ‘webhosting Nederland.’ Meteen komen tientallen namen bovendrijven…

Registreer je domeinnaam bij hetzelfde bedrijf dat ook de hosting van je blog verzorgt.

Een goed hostingbedrijf:

 • spreekt (letterlijk) jouw taal
 • is bereikbaar
 • je kan er terecht met al je vragen
 • biedt technische ondersteuning bij problemen
 • biedt een voorlopig domein (om je blog in alle rust klaar te stomen alvorens “live” te gaan)
 • installeert WordPress op jouw domein
 • maakt regelmatig backups
 • kost tussen 25 à 40 €/jaar (domeinnaam + webruimte)

Kijk vooraleer je met een partij in zee gaat eerst even de kat uit de boom. Vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen met hun hosting-provider. Als je te lui of te gehaast bent om zelf op zoek te gaan, geef ik je graag een naam mee: Justhost.nl van Petra Blankwaard. Het is een regelrechte aanbeveling, dat had je ongetwijfeld begrepen.

Naar aanleiding van (reacties op) dit bericht schreef Petra Blankwaard een artikel met de titel Veel gestelde vragen over domeinnamen. Zoals je wellicht al kon vermoeden kom je alles te weten over de wondere wereld der domeinnamen.

In een eerder artikel ging Petra wat dieper in op de verschillen tussen WordPress.com (en Blogger) en WordPress.org. In beide gevallen werden jargon en technische termen zoveel mogelijk achterwege gelaten.

Verkeerd blogplatform gekozen? Geen paniek!

Heb je een verkeerde keuze gemaakt qua blogplatform of wil je pakweg overschakelen van je gratis blog naar een blog op een eigen domein? In dit artikel worden kort de verschillende scenario’s (en oplossingen) opgesomd aangaande blogs en domeinnamen.

Tot zover de tips om je blog over te zetten naar een eigen domein!

photo credit: Tim Dorr via photopin cc

62 antwoorden op “Tips om je blog over te zetten naar een eigen domein”

 1. Dus als je een domeinnaam aankoopt voor een Blogger blog, dan heb je in principe geen webhosting nodig? Of heb ik dat mis?

  1. Nee, dat klopt. Maar dat lijkt me evenwel niet het verstandigste om te doen. Als je met Blogger wil bloggen zou ik je domeinnaam kopen bij een Nederlands of Belgisch bedrijf van je voorkeur, en vervolgens je Blogger-blog linken aan die domeinnaam.

   In geval van problemen of een eventuele verhuis kan je dan tenminste iemand contacteren die jouw taal spreekt…

   1. Ja, absoluut. Voorlopig bekijk ik het bloggen enkel als een plezierige hobby, dus een Blogger-blog is voor mij (nu nog) voldoende. Een eigen domeinnaam vind ik er wél bijhoren. Ik wist alleen niet dat je ook zonder webhosting kon werken met een eigen domeinnaam op een Blogger-blog. Bedankt voor de snelle reactie!

 2. Ik hoop dat je me met volgende vraag kan helpen…:
  ik blog op WordPress(.com) en heb 18 euro betaald voor een eigen domeinnaam. Ik ging ervan uit dat er gewoon zou worden doorgelinkt zonder dat ik iets moest doen, zonder hosting etc… maar op dit moment gebeurt er niets…welke acties ga ik zelf nog moeten ondernemen?

  1. Uit je verhaal maak ik op dat je je domeinnaam aankocht bij WordPress. In principe zou je dan WordPress moeten contacteren met de vraag hoe het nu verder moet (en het is precies de reden waarom ik iedereen aanraad je domein NIET via WordPress te kopen. Ik probeer hulp te zoeken…

   1. Inderdaad, ik heb mijn domeinnaam bij WordPress aangekocht. Was me door een aantal mensen aangeraden. Helaas heb ik jouw blog nu pas ontdekt, bij het googelen naar een oplossing… Anders had ik het wellicht anders aangepakt… 🙂 (Ik blijf je blog intussen verder volgen!)

    Ik heb me ook al suf gezocht naar échte contactgegevens van WordPress, maar ze lijken me te blijven omleiden naar allerhande fora… 🙁

 3. Hey allemaal,
  een vraagje .. ik heb een domein naam gekocht bij STRATO alleen ik weet niet hoe je dan op wordpress je domein naam moet veranderen. ik heb geen hosting blahblahblah. Ik wil gewoon alleen dat men www. veranderd

 4. Dank voor de uitleg. Ik heb al een eigen domein. Mijn blog slakopreis.blogspot.nl is overgezet (in december jl., gedaan door zoon) naar http://www.slakopreis.nl. Dit is een overkoepelend blog, waaraan ik een aantal afzonderlijke reisblogs heb gehangen. Die blijven echter hun eigen domeinnaam houden. Mijn vraag is nu: kan ik die afzonderlijke blogs ook overzetten naar http://www.slakopreis.nl. Dan krijgen ze toch allemaal ook diezelfde domeinnaam of zie ik dat verkeerd? Of maak ik er dan juist een zootje van.? Ik heb begrepen dat ik op die afzonderlijke blogs dan een redirect link kan/moet plaatsen om bezoekers, die daar zoeken om te leiden naar het overkoepelende blog, maar dat de afzonderlijke blogs wel gewoon in blogspot blijven bestaan.
  Bedankt voor hulp/antwoord alvast. Ik ben weliswaar een enthousiast reisblogster maar heb niet veel verstand van de techniek. Voorlopig ben ik dus nog wel tevreden met Blogger en hoef ik niet zo nodig over te stappen naar WordPress.
  In het blog-dashboard van ieder reisblog bij blogspot lijkt het bij bij instellingen en publiceren iig kinderlijk eenvoudig om een eigen domeinnaam in te voeren. Of zie ik iets over het hoofd.

  1. Hallo,

   De links in bovenstaande reactie werken momenteel even niet….

   In principe is het mogelijk om meerdere blogs onder te brengen in één domein. Echter, niet ieder hostingbedrijf staat dit toe. Neem in ieder geval contact op met je hostingprovider. Die moet in staat zijn op al je vragen te antwoorden.

   Indien het mogelijk is je verschillende blogs onder te brengen in één pakket, moet je er wel voor zorgen dat dat voldoende ruim is om al je blogs te kunnen onderbrengen.

   Als blogger met enige ervaring stel ik me wel vragen bij het nut van al die verschillende reisblogs. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om één groot reisblog te maken ipv allemaal kleine blogjes. Zeker gezien het feit dat het hier toch gaat over reisblogs. Dus, maak één reisblog en maak daarbinnen dan categorieën/tags met wat nu nog aparte blogs zijn.

   Op die manier maak je een groot, sterk (online) merk en zal je bijvoorbeeld ook makkelijker gevonden worden in de zoekmachines…

   1. ja, ik heb er ook al eens aan gedacht om de verschillende blogs onder 1 blog onder te brengen. Weet jij een manier om bloggerblogs samen te voegen. Of moet ik dan alle verschillende Posts handmatig een voor een via kopiëren en plakken over brengen. Dan heb ik wel wat regenachtige zondagmiddagen nodig, haha.

     1. Dag Ben,

      Even ter info. Ik ben je raad aan het opvolgen en bezig om alle afzonderlljke reisblogs onder te brengen in Slakopreis.nl. Op zich blijkt dit namelijk niet moeilijk: Via het dashboard van ieder blog naar instellingen – overig en dan blog exporteren. Opslaan in een mapje op je computer. Dan weer naar het dashboard van Slakopreis – Instellingen – Overig en blog importeren. Een kind kan de was doen, zeker als je de optie ‘direct publiceren’ kiest. Het wordt toch nog wel een klus, omdat ik tegelijkertijd de permalink verander en de zoekinstructies invul en labels toeken. Via die labels ga ik de berichten via een dropdown menu zichtbaar maken in de side-bar. Ik ben dus nog wel even bezig.
      Maar ik wilde even laten weten dat verschillende blogs samenvoegen in Blogger dus helemaal niet ingewikkeld is.
      Met vriendelijke groet, trudy

 5. Hi, ik had een vraagje. Ik heb een domeinnaam gekocht bij GoDaddy.com en ik zoek me helemaal suf hoe ik deze kan toevoegen aan Blogger, weet jij het misschien?

   1. Blogger heeft daar zelf allemaal documentatie over, en voor de grote jongens als Godaddy.com zijn er ook allemaal handleidingen. Ik denk dat Laura het beste even in het Engels kan zoeken ”How to add my domain to blogger with Godaddy.com”.

 6. In principe is het perfect mogelijk om je bezoekers te ‘redirecten’: als je bezoekers dan op je WordPress.com-blog klikken worden ze automatisch omgeleid naar je nieuwe blog. Een beetje hostingbedrijf moet dat voor je kunnen regelen… Je vindt hier meer informatie

 7. Hallo, ik heb een vraag.
  Ik blog nu al via wordpress, ik heb daarnaast een .nl-adres en wil daar eigenlijk volledig op overstappen met een hosting.
  Mijn vraag luidt nu: wat gebeurt er met de volgers die ik via wordpress heb? Blijven die bewaard of verlies ik die?

  Ik hoop op een antwoord,

  Groetjes Anieke

 8. Vandaag na alle tevredenheid dankzij jouw blogpost een eigen domein en hostingpakket bij Just Host gekocht, geweldig die Petra, ik kan het iedereen die nog twijfelt aanbevelen. Dank je voor je heldere blogs Ben, ik zoek nu nog even verder naar de uitleg over wat ik nog meer kan doen in wordpress, ik voorzie hierin nog uren speelplezier. Manlief ziet dat er niet gekookt gaat worden en offert zichzelf vrijwillig op om naar de snackbar te gaan, feest alom.

  1. Hé Shirley, wat een leuke reactie! Het was een hele klus om zo’n groot blog over te hevelen, maar is goed gelukt. Ik reset vandaag nog even je categorieen en dan is het ‘af’ 🙂

 9. Hoi!

  Misschien een beetje een stomme vraag, maar ik heb zojuist een domein aangeschaft bij justhost en ik wil deze koppelen aan mijn blog op blogger. Ik kom er alleen niet helemaal uit waar ik op justhost nou die DNS instellingen kan aanpassen..

  Alvast ontzettend bedankt!

  1. Hoi Kelly,

   Ik heb het net voor je in orde gemaakt. Heb je er nu gelijk een gezicht bij. Veel blogplezier! 🙂

   Gr. Petra

 10. Eerst en vooral: dank voor je reactie hier.

  Ik weet natuurlijk niet precies wat je plannen zijn met je blog. Mijn ervaring is dat 400 MB ruim voldoende is als je blog niet te veel grote foto’s van topkwaliteit bevat.

  Het is natuurlijk perfect mogelijk om te starten met een kleiner hostingpakket en nadien een upgrade doen mocht dat nodig zijn.

  In dit artikel vind je nog wat meer info:

  https://www.blogtrommel.com/domeinnamen-en-webhosting/

  Ik wens je veel succes!

 11. Hi, ik ben momenteel bezig met het vinden van een goede host en domeinnaam om mijn blogger site over te schakelen. Ik vraag me alleen af hoe groot je hostingspakket moet/kan zijn. Ik zit erover te denken om het “medium” pakket te nemen, met 400mb en 10GB dataverkeer, alleen weet ik niet of dit veel is of weinig? Mijn website zou uitsluitend uit geschreven artikelen met foto’s bestaan (geen youtube kanaal/filmpjes)

 12. L.s
  Ik heb dus een weblog bij world press
  Ik heb een domein naam geregstreed bij mijn domein.nl
  Ik betaalde vorig jaar 19 Euro voor een heel jaar.
  Maar nu sturen ze zonder opgave van redenen een factuur van Euro 23.95
  Kan dat zo maar
  Wat kan ik doen om deze kosten te drukken.?

  1. Ik vrees dat daar op zich weinig tegen in te brengen is… Je zou op zoek kunnen gaan naar goedkopere webhosting en dan bij Domein.nl je “verhuiscode” aanvragen om vervolgens het zaakje over te brengen naar je nieuwe webhost…

   Het is natuurlijk je goed recht om contact op te nemen en te vragen naar de reden van de prijsverhoging.

   Ik heb natuurlijk geen idee wat er allemaal in je hostingpakket zit voor 23.95 euro, maar naar mijn aanvoelen is die prijs erg schappelijk…

 13. Hoi,
  Ik heb een vraag, ik heb namelijk een blog gemaakt op WordPress een maand geleden en nu wil ik wel een eigen domeinnaam kopen alleen wil ik niet dat alles verloren gaat. Ik wil namelijk een domeinnaam kopen op exonet omdat het daar 10 euro kost inplaats van 21 euro bij WordPress zelf. Weet jij wat ik moet doen om te zorgen dat mijn blog gewoon hetzelfde blijft?

  1. Je kunt zover ik weet een backup van je berichten maken en deze terugzetten wanneer je een hosted WordPress installatie opgezet hebt. Ik persoonlijk ben overigens hartstikke blij dat ik met mijn blogspot gewoon zonder extra kosten mijn domein eraan kon koppelen.

   Want op deze manier hoef ik de blog niet zelf te hosten en hoef ik dus alleen ongeveer € 5 voor de domeinnaam te betalen per jaar.

   1. Hoi Esmée, je kunt op 2 manieren je blog op eigen domein weergeven: 1. koppelen eigen domein aan wordpress.com (alleen de URL verandert, verder niks) en 2. Overstappen van wordpress.com naar wordpress.org op eigen hosting. In dat geval heb je domein + hostingpakket nodig.

    Voor een .nl domein liggen de tarieven gemiddeld rond de 5 euro per jaar, een .com domein is iets duurder. Waar je je domein bestelt maakt niet veel uit, dus je kunt rustig op prijs gaan shoppen. Voor hosting moet je denken aan 30-50 euro per jaar.

    Bij wordpress.com (al of niet op eigen domein) heb je geen omkijken naar updates en backups. Nadeel is dat je geen volledige vrijheid hebt op gebied van styling en gebruik van plugins.
    Bij WP op eigen hosting kun je doen wat je wilt qua styling en plugins, maar zijn updates en backups ook voor eigen rekening.
    Wat ik een groot voordeel vind van WP op eigen hosting is dat de vindbaarheid in zoekmachines veel beter is.

    Gr. Petra

  2. Dank voor je reactie.

   Uit je verhaal maak ik op dat je nu een WordPress.com-blog hebt…

   Het komt erop neer dat je bij Exonet een domeinnaam koopt, maar ook een hosting-pakket. Vervolgens kan je op dat domein WordPress.org installeren.

   Nadien kan je dan een kopie maken van je WordPress.com-blog (via “extra” en vervolgens “exporteren”).
   Die kopie kan je bewaren op je computer.

   Vervolgens ga je naar je nieuwe blog en kan je de kopie op je blog “importeren.”

   Dat is heel in het kort hoe een en ander in zijn werk gaat…

   Ik wens je veel succes!

 14. Volgens mij maakt het weinig uit of je nou via Blogger ( Een dienst van Google ) of WordPress blogt, voor mij was de keuze juist makkelijk en koos ik voor Blogger.

  Zo hoefde ik niet weer ergens een account aanmaken en kon ik dus met mijn Google account eenvoudig een blog creëren, en in tegenstelling tot WordPress kan ik advertenties tonen op mijn Blogspot.

  En verder is het nog altijd mogelijk om een domein te kopen voor zeg maar € 5 per jaar en deze te koppelen aan mijn blogspot, dan hoef ik niks met hosting te doen en ik acht de kans klein dat Google Blogger schrapt.

  1. Ja, ook Blogger heeft duidelijk zijn voordelen, vooral qua gebruiksgemak en intuïtief werken…
   Niet zomaar afschrijven dus!

   1. Ik heb gister een domein geregistreerd bij Strato, zodat ik deze vervolgens kon koppelen aan blogger.

    Nou ik dus lezen hoe je dat moest en je zou twee cname records aan moeten maken, en optioneel kon je daarnaast drie A records gebruiken.

    Dus ik wil dat instellen bij STRATO en vervolgens vind ik geen optie op cnames in te stellen, dus heb ik STRATO gemaild en zei zeggen vervolgens ja meneer dat kan niet.

    Dus nu heb ik mijn domein, maar krijg ik heb niet gekoppeld aan blogger, en als doorverwijs domein zie ik ook niet zitten.

    1. Ja, dat heb ik dus ook. Nu kun je ‘gewoon’ bij strato, domeinbeheer een ‘forward’ instellen. Vink extern in en daar vul ik dan mijn blogspotadres in.

     Men tikt mijn ‘domeinnaam’ in en komt op mijn blogspot.

     Maar nu het gekke. Als ik een link plaats van mijn blog en een bericht aanklik; dan krijg ik dus alsnog een link met blogspot erin.

     Hoe kan ik dit verhelpen? Zeker als bij strato dus die optie niet is om die twee namen in te voeren?!

 15. Dag Ben,

  Misschien is deze vraag al gesteld maar moet je voor elk blog dat je hebt dan een domeinnaam ‘kopen’?
  Dat wordt dan een kostbare aangelegenheid. Of zijn hier andere mogelijkheden voor?

  1. Hoi Wendy, klopt, maar de kosten vallen reuze mee: een domeinnaam kost maar 5-10 euro per jaar, afhankelijk van het type (.nl, .com etc). De opslag / hosting kun je het beste ergens regelen waar je meerdere domeinen onder 1 hostingpakket mag draaien.

  2. Wendy,

   In principe is dat zo, ja. Wat je wel kan doen is – en nu wordt het een beetje technisch – een Domeinnaam kopen en meerdere subdomeinen aanmaken. Op elk van die subdomeinen komt dan een ander blog te staan.

   Stel je koopt Wendyborn.nl, dan zou je een blog kunnen bijhouden op dat domein en de andere blogs worden dan Wendyborn.nl/site1/, wendyborn.nl/site2/, Wendyborn.nl/site3 enzovoort.
   Elk van die sites kan je apart vormgeven en krijgt dan ook een eigen login en zo.

   Waar je wel rekening moet mee houden is dat je in dat geval best een groter (en dus wat duurder) hostingpakket neemt met genoeg webruimte om al die sites in de lucht te houden.

   In ieder geval zou ik eens te rade gaan bij een professional…

   Ik beloof je hierop terug te komen.

 16. Ik heb het altijd zo begrepen:

  Je hebt ruimte nodig op het internet. Dat stukje ruimte huur je in bij een host(een host is een gastheer, die heel veel ruimte op internet heeft, en dit onderhoudt en “verhuurt”. je krijgt er van je host gereedschap bij: Worpress, dit heb je nodig om je site te bouwen.
  En dat alles begint met een naam. Want je wilt de ruimte op het internet benutten met een site, die een naam heeft: de domeinnaam.
  Het stukje inernet is jouw “domein”.
  Ik ben er superblij mee en heb nooit gratis geblogt, het is mijn hobby en dan vind ik € 4,00 per maand echt niks, je krijgt alle hulp als er wat is, het in een wonder dat het voor de host uit kan hoor 😉
  Menig hobby is stukken duurder! ( ik heb inmiddels 4 sites… en dan nog valt het mee, inderdaad, ga maar eens naar de bios 😉

 17. Ik voel mij een volkomen nitwit. Ben van blogger naar WP overgestapt (kinderlijk eenvoudig) maar snap geen hout van het hele hosting gebeuren. Ik weet ineens weer waarom ik mij geen ICT-er wil noemen.

  1. Na het doornemen van de overige reacties begint mij e.e.a. duidelijk te worden. Maar nog lang niet alles.

 18. Ik vraag me nog wel af wat er gebeurt wanneer je, zoals ik, al ergens een domeinnaam hebt geregistreerd. En vervolgens op wordpress.com via je die domeinnaam wilt gaan bloggen (voor 13 dollar per jaar). Volgens mij blijft dan alles exact hetzelfde, behalve dan dat je geen wordpress meer in je url hebt staan, maar de domeinnaam die ik al eerder had aangeschaft. WordPress zal nog steeds de houting doen denk ik?

  1. Nee, dan moet je op je eigen domein WordPress.org installeren en kan je verder bloggen. Je moet dan wel ook nog webruimte huren…
   Het is niet wordpress dat de hosting doet, maar het bedrijf waar je je webruimte huurt.
   Je gebruikt wel de zgn. CMS van WordPress…

   1. Ik heb een domeinnaam van mijndomein.nl en ik blog op wordpress.com. De url verwijst door wp, lezers zien er niks van. Misschien is dat ook wat Appelig bedoelt?

    1. Ik denk dat ik dat ook heb, al moet ik zeggen dat ik dit best een ingewikkeld onderwerp vind. Het is allemaal zo vaag, omdat het daar ergens in het wereldwijde web zit en niet tastbaar is.

     Maar ik heb een websitenaam (domeinnaam?) geregistreerd bij Transip en dan een doorstuurservice waardoor lezers automatisch worden doorgestuurd naar de WordPresspagina. Betekent dit dat wp de hosting doet, maar dat ik dat ook ergens anders kan onderbrengen?

     1. Dat klopt, voor zo ver ik weet. Je domeinnaam en je webruimte (hosting) zijn 2 verschillende dingen…

     2. Klopt Nanouk, en bij wordpress.com ben je begrensd tot wat ze beschikbaar stellen aan themes en functies, als je hosting elders onderbrengt kun je met je blog/website doen wat je wilt.

  2. Klopt wat je zegt Appelig. Het maakt alleen de URL makkelijker te onthouden. Het grote verschil tussen die constructie en ‘eigen’ hosting (met wordpress.org) is dat je op eigen hosting plugins kunt installeren, volledige vrijheid hebt mbt thema’s, en veel beter vindbaar bent in zoekmachines.

   1. Dank je Petra. Ik dacht al dat het zoiets was. Het is een soort tussenvorm. Wel een eigen domeinnaam, maar geen eigen hosting. Wel makkelijk zo en ik was eigenlijk al redelijk tevreden over de zoekresultaten van mijn blog. 🙂 Die eigen domeinnaam ga ik binnenkort sowieso doen, met de hosting wil ik nog even wachten.

 19. Dank voor je complimenten Ben! Wat voor klanten een prettige combinatie is, is de kennis op zowel hosting vlak als WordPress zelf. Qua service: ik vind het prettig als vragen snel worden beantwoord en problemen snel worden opgelost. Zo ga ik dus ook met klanten om: snel en goed. 🙂

 20. Ik ben nog steeds aan het twijfelen. Ik vind zo’n eigen domein bijlange na niet goedkoop…
  Daarnaast heb ik nog een vraag: als je stopt met betalen voor dat domeinnaam, wat gebeurt er dan met de site? Wordt hij zomaar verwijderd? Zo’n gratis platform mag je voor zover ik weet gerust een aantal jaar leeg laten – hij loopt niet weg… Of heb ik dat verkeerd voor?

  1. Of de prijs van zo’n eigen domein (+webruimte)te duur is, daarover wil ik me niet uitspreken. Dat moet ieder voor zich uitmaken. Voor mij persoonlijk – en daar druk ik op – vind ik het allemaal nog wel meevallen. Voor de prijs van een bioscoopavondje annex hapje en drankje met z’n tweeën ben ik een jaar aan het bloggen… Alles is relatief.

   Als je stopt met betalen voor je domein, wordt je site verwijderd en komt je domeinnaam vrij voor een eventuele andere koper.

  2. Als je je domein niet meer betaalt (dus opzegt) kun je op die domeinnaam niet meer bloggen. Op dat moment is je hosting (opslagruimte) ook overbodig. Wat je het beste kunt doen als je voor langere tijd wilt pauzeren: maak een backup (of laat je host een backup maken) en bewaar die op je computer. Zeg de hosting op en behoud alleen de domeinnaam, dat kost nauwelijks en je hebt daarmee de zekerheid dat je naam niet door iemand anders in gebruik wordt genomen. Als je weer verder wilt bloggen regel je weer hosting, zet de backup terug.

 21. Ik heb heel veel aan je artikel gehad! Het heeft mij bewogen om toch de stap te nemen en het gewoon te doen. Eerst durfde ik het niet, uit angst dat ik van alles kwijt zou raken en er dingen mis zouden gaan tijdens het overstappen van Blogger naar WordPress/eigen domein. Uiteindelijk heb ik het gedaan en ik kan iedereen die met dezelfde twijfels zit, aanraden het ook te doen!

  Overstappen is haast kinderlijk eenvoudig. Het overzetten van Blogger berichten naar WordPress is binnen enkele minuten gebeurd (misschien een idee om de link naar jouw YT uitlegfilmpje neer te zetten, Ben?). De meeste tijd ben je kwijt aan het naar je zin maken van jouw theme en de opmaak van je berichten zo nodig iets aanpassen.

  Zelf heb ik goede ervaringen met YourHosting, een Nederlandstalige hosting provider die veel ondersteuning en support biedt en binnen een werkdag op de mail reageert. Dus mocht je op zoek zijn naar goede hosting zou ik zeker naar Ben z’n tip of naar YourHosting kijken. Dan weet je zeker dat je een betrouwbare hosting provider hebt.

  Nogmaals Ben, geweldige tips. Het was voor mij net dat laatste zetje dat ik nodig had om de stap te maken en daar ben ik je erg dankbaar voor.

  1. Hihi, dank voor je uitgebreide reactie! Ik ben in ieder geval blij dat ik je van je koudwatervrees kon afhelpen…

   Dat Youtube-filmpje embed ik in een latere blogpost…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.