(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogseigen domeinTips om je blog over te zetten naar een eigen domein

Tips om je blog over te zetten naar een eigen domeinhosting voor je blog kiezenHoe je ’t ook draait of keert, als blogger kom je pas écht “onder de grote mensen” als je blog aan 2 belangrijke criteria voldoet:

 1. je blog draait op WordPress
 2. je blogt op een eigen domein

Ik wil wel meteen één ding duidelijk stellen. Ik ben er de man niet naar om blogs die niet aan deze criteria beantwoorden als minderwaardig te beschouwen. Het draait om het verhaal, de inhoud. De techniek is bijzaak en moet de blogger alleen maar helpen om een blog te maken dat het waard is om gelezen te worden.

Naambordje

Als je een gratis blog neemt bij Blogger (Google) of WordPress(.com) kan je meteen ook een domeinnaam kopen. Dat gaat kinderlijk eenvoudig. In het dashbord van je blog zelf klik je enkele vakjes aan, kijk je of de domeinnaam van je keuze nog beschikbaar is, doe je de betaling en klaar is kees. Voor minder dan 20 USD ben je één jaar lang baas over je eigen stukje internet.

Nee, eigenlijk zeg ik het niet helemaal juist: in feite ben je baas over het naambordje van je (toekomstig) stukje internet. Voor de eigenlijke webruimte moet je terecht bij een hostingbedrijf. Kocht je je domeinnaam rechtstreeks via Blogger dan koos je voor de makkelijkste en goedkoopste weg.  Meer dan 2 muisklikken zijn niet nodig om van http://mijneigendomeinnaam.blogspot.com/ http://mijneigendomeinnaam.com/ te maken. Voor de rest blijft alles bij het oude: je blog draait op blogger en blijft dat ook doen zoals voorheen.

Verstoppertje spelen

Er zijn wel een paar nadelen verbonden aan deze oplossing. En niet van de minste! Zo wordt je blog gehost door een of andere obscure mastodont waarmee Google een ongetwijfeld lucratief contract afsloot. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zeker niet zolang er niks misloopt of – zoals het geval met Blogtrommel.com – zolang je je domein niet wil overbrengen naar een ander hostingbedrijf om nadien rustig verder te bloggen op WordPress.org. Om dat te doen heb je de zgn. “verhuiscode” nodig. Ieder hostingbedrijf (dus ook die obscure mastodont) is verplicht je die verhuiscode of token op eenvoudig verzoek te geven. En daar wringt het schoentje. Een eenvoudig verzoek richten aan een bedrijf waar je nauwelijks contactgegevens van hebt en dat jouw taal niet spreekt is nogal lastig. Verstoppertje spelen, Google en aanverwanten zijn er erg goed in.

Je krijgt in ieder geval de indruk dat er Google veel aan gelegen is het voor de doorsnee cliënt zo moeilijk mogelijk te maken om de benodigde info te verzamelen. Mijn huidige host is er uiteindelijk toch in geslaagd de “verhuiscode” van Blogtrommel.com vast te krijgen.

Niets in de pap te brokken

Nog een nadeel van Blogger. Het is een product van Google. Iedereen weet wat dat betekent. Meestal heb je te maken met donders goeie stukken “in the cloud” zwevende software. Gratis te gebruiken bovendien. Je bent echter geen eigenaar en dat betekent dat, wanneer Google beslist de stekker uit een bepaald project te trekken, jij als eindgebruiker daar hoegenaamd niks kan tegen inbrengen. Vraag het maar aan de gebruikers van iGoogle, Google Friends Connect en Google Reader…

En dit belangrijk argument in het nadeel van gratis bloggen mag ook niet worden vergeten!

Moraal van dit verhaal? Gebruik gerust de gratis blog-providers à la Blogger en WordPress.com. Het zijn prima oplossingen om je eerste stappen in het blogwereldje te zetten. Je kan naar hartenlust experimenteren en uitzoeken of bloggen echt iets voor jou is. Eens duidelijk is dat het je menens is, kan je serieus overwegen een eigen domein te nemen. Dat laatste is niet minder dan een must wanneer je professioneel blogt.

Goede hosting

Is bloggen echt je ding en voel je er wat voor om je blog (helemaal) in eigen beheer te nemen? Doe mij, maar vooral ook jezelf dan één plezier en koop je domeinnaam niet rechtstreeks via Google of WordPress. Het kan je nadien heel wat ergernissen besparen!!

Waar je Nederlandstalige webhosting vindt? Heel simpel: Google even op ‘webhosting België’ of ‘webhosting Nederland.’ Meteen komen tientallen namen bovendrijven…

Registreer je domeinnaam bij hetzelfde bedrijf dat ook de hosting van je blog verzorgt.

Een goed hostingbedrijf:

 • spreekt (letterlijk) jouw taal
 • is bereikbaar
 • je kan er terecht met al je vragen
 • biedt technische ondersteuning bij problemen
 • biedt een voorlopig domein (om je blog in alle rust klaar te stomen alvorens “live” te gaan)
 • installeert WordPress op jouw domein
 • maakt regelmatig backups
 • kost tussen 25 à 40 €/jaar (domeinnaam + webruimte)

Kijk vooraleer je met een partij in zee gaat eerst even de kat uit de boom. Vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen met hun hosting-provider. Als je te lui of te gehaast bent om zelf op zoek te gaan, geef ik je graag een naam mee: Justhost.nl van Petra Blankwaard. Het is een regelrechte aanbeveling, dat had je ongetwijfeld begrepen.

Naar aanleiding van (reacties op) dit bericht schreef Petra Blankwaard een artikel met de titel Veel gestelde vragen over domeinnamen. Zoals je wellicht al kon vermoeden kom je alles te weten over de wondere wereld der domeinnamen.

In een eerder artikel ging Petra wat dieper in op de verschillen tussen WordPress.com (en Blogger) en WordPress.org. In beide gevallen werden jargon en technische termen zoveel mogelijk achterwege gelaten.

Verkeerd blogplatform gekozen? Geen paniek!

Heb je een verkeerde keuze gemaakt qua blogplatform of wil je pakweg overschakelen van je gratis blog naar een blog op een eigen domein? In dit artikel worden kort de verschillende scenario’s (en oplossingen) opgesomd aangaande blogs en domeinnamen.

Tot zover de tips om je blog over te zetten naar een eigen domein!

photo credit: Tim Dorr via photopin cc

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


62 reacties op “Tips om je blog over te zetten naar een eigen domein”

  • Nee, dat klopt. Maar dat lijkt me evenwel niet het verstandigste om te doen. Als je met Blogger wil bloggen zou ik je domeinnaam kopen bij een Nederlands of Belgisch bedrijf van je voorkeur, en vervolgens je Blogger-blog linken aan die domeinnaam.

   In geval van problemen of een eventuele verhuis kan je dan tenminste iemand contacteren die jouw taal spreekt…

   • Ja, absoluut. Voorlopig bekijk ik het bloggen enkel als een plezierige hobby, dus een Blogger-blog is voor mij (nu nog) voldoende. Een eigen domeinnaam vind ik er wél bijhoren. Ik wist alleen niet dat je ook zonder webhosting kon werken met een eigen domeinnaam op een Blogger-blog. Bedankt voor de snelle reactie!

 1. Ik hoop dat je me met volgende vraag kan helpen…:
  ik blog op WordPress(.com) en heb 18 euro betaald voor een eigen domeinnaam. Ik ging ervan uit dat er gewoon zou worden doorgelinkt zonder dat ik iets moest doen, zonder hosting etc… maar op dit moment gebeurt er niets…welke acties ga ik zelf nog moeten ondernemen?

  • Uit je verhaal maak ik op dat je je domeinnaam aankocht bij WordPress. In principe zou je dan WordPress moeten contacteren met de vraag hoe het nu verder moet (en het is precies de reden waarom ik iedereen aanraad je domein NIET via WordPress te kopen. Ik probeer hulp te zoeken…

   • Inderdaad, ik heb mijn domeinnaam bij WordPress aangekocht. Was me door een aantal mensen aangeraden. Helaas heb ik jouw blog nu pas ontdekt, bij het googelen naar een oplossing… Anders had ik het wellicht anders aangepakt… 🙂 (Ik blijf je blog intussen verder volgen!)

    Ik heb me ook al suf gezocht naar échte contactgegevens van WordPress, maar ze lijken me te blijven omleiden naar allerhande fora… 🙁

 2. Hey allemaal,
  een vraagje .. ik heb een domein naam gekocht bij STRATO alleen ik weet niet hoe je dan op wordpress je domein naam moet veranderen. ik heb geen hosting blahblahblah. Ik wil gewoon alleen dat men www. veranderd

 3. Dank voor de uitleg. Ik heb al een eigen domein. Mijn blog slakopreis.blogspot.nl is overgezet (in december jl., gedaan door zoon) naar http://www.slakopreis.nl. Dit is een overkoepelend blog, waaraan ik een aantal afzonderlijke reisblogs heb gehangen. Die blijven echter hun eigen domeinnaam houden. Mijn vraag is nu: kan ik die afzonderlijke blogs ook overzetten naar http://www.slakopreis.nl. Dan krijgen ze toch allemaal ook diezelfde domeinnaam of zie ik dat verkeerd? Of maak ik er dan juist een zootje van.? Ik heb begrepen dat ik op die afzonderlijke blogs dan een redirect link kan/moet plaatsen om bezoekers, die daar zoeken om te leiden naar het overkoepelende blog, maar dat de afzonderlijke blogs wel gewoon in blogspot blijven bestaan.
  Bedankt voor hulp/antwoord alvast. Ik ben weliswaar een enthousiast reisblogster maar heb niet veel verstand van de techniek. Voorlopig ben ik dus nog wel tevreden met Blogger en hoef ik niet zo nodig over te stappen naar WordPress.
  In het blog-dashboard van ieder reisblog bij blogspot lijkt het bij bij instellingen en publiceren iig kinderlijk eenvoudig om een eigen domeinnaam in te voeren. Of zie ik iets over het hoofd.

  • Hallo,

   De links in bovenstaande reactie werken momenteel even niet….

   In principe is het mogelijk om meerdere blogs onder te brengen in één domein. Echter, niet ieder hostingbedrijf staat dit toe. Neem in ieder geval contact op met je hostingprovider. Die moet in staat zijn op al je vragen te antwoorden.

   Indien het mogelijk is je verschillende blogs onder te brengen in één pakket, moet je er wel voor zorgen dat dat voldoende ruim is om al je blogs te kunnen onderbrengen.

   Als blogger met enige ervaring stel ik me wel vragen bij het nut van al die verschillende reisblogs. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om één groot reisblog te maken ipv allemaal kleine blogjes. Zeker gezien het feit dat het hier toch gaat over reisblogs. Dus, maak één reisblog en maak daarbinnen dan categorieën/tags met wat nu nog aparte blogs zijn.

   Op die manier maak je een groot, sterk (online) merk en zal je bijvoorbeeld ook makkelijker gevonden worden in de zoekmachines…

   • ja, ik heb er ook al eens aan gedacht om de verschillende blogs onder 1 blog onder te brengen. Weet jij een manier om bloggerblogs samen te voegen. Of moet ik dan alle verschillende Posts handmatig een voor een via kopiëren en plakken over brengen. Dan heb ik wel wat regenachtige zondagmiddagen nodig, haha.

     • Dag Ben,

      Even ter info. Ik ben je raad aan het opvolgen en bezig om alle afzonderlljke reisblogs onder te brengen in Slakopreis.nl. Op zich blijkt dit namelijk niet moeilijk: Via het dashboard van ieder blog naar instellingen – overig en dan blog exporteren. Opslaan in een mapje op je computer. Dan weer naar het dashboard van Slakopreis – Instellingen – Overig en blog importeren. Een kind kan de was doen, zeker als je de optie ‘direct publiceren’ kiest. Het wordt toch nog wel een klus, omdat ik tegelijkertijd de permalink verander en de zoekinstructies invul en labels toeken. Via die labels ga ik de berichten via een dropdown menu zichtbaar maken in de side-bar. Ik ben dus nog wel even bezig.
      Maar ik wilde even laten weten dat verschillende blogs samenvoegen in Blogger dus helemaal niet ingewikkeld is.
      Met vriendelijke groet, trudy

 4. Hi, ik had een vraagje. Ik heb een domeinnaam gekocht bij GoDaddy.com en ik zoek me helemaal suf hoe ik deze kan toevoegen aan Blogger, weet jij het misschien?

 5. In principe is het perfect mogelijk om je bezoekers te ‘redirecten’: als je bezoekers dan op je WordPress.com-blog klikken worden ze automatisch omgeleid naar je nieuwe blog. Een beetje hostingbedrijf moet dat voor je kunnen regelen… Je vindt hier meer informatie

 6. Hallo, ik heb een vraag.
  Ik blog nu al via wordpress, ik heb daarnaast een .nl-adres en wil daar eigenlijk volledig op overstappen met een hosting.
  Mijn vraag luidt nu: wat gebeurt er met de volgers die ik via wordpress heb? Blijven die bewaard of verlies ik die?

  Ik hoop op een antwoord,

  Groetjes Anieke

 7. Vandaag na alle tevredenheid dankzij jouw blogpost een eigen domein en hostingpakket bij Just Host gekocht, geweldig die Petra, ik kan het iedereen die nog twijfelt aanbevelen. Dank je voor je heldere blogs Ben, ik zoek nu nog even verder naar de uitleg over wat ik nog meer kan doen in wordpress, ik voorzie hierin nog uren speelplezier. Manlief ziet dat er niet gekookt gaat worden en offert zichzelf vrijwillig op om naar de snackbar te gaan, feest alom.

  • Hé Shirley, wat een leuke reactie! Het was een hele klus om zo’n groot blog over te hevelen, maar is goed gelukt. Ik reset vandaag nog even je categorieen en dan is het ‘af’ 🙂

 8. Hoi!

  Misschien een beetje een stomme vraag, maar ik heb zojuist een domein aangeschaft bij justhost en ik wil deze koppelen aan mijn blog op blogger. Ik kom er alleen niet helemaal uit waar ik op justhost nou die DNS instellingen kan aanpassen..

  Alvast ontzettend bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.