Blogger of WordPress?

Wordpress Logo“Welk blogsysteem moet ik kiezen, Blogger of WordPress?” Het is een vraag die ik zo nu en dan voor de voeten geworpen krijg. Een lastige vraag vind ik dat, en eentje die ik niet even in een paar zinnen kan beantwoorden. Want zoals zo vaak hangt heel veel af van wat soort blogger je bent, wat jij belangrijk vindt én waar jouw ambities precies liggen. Want Blogger of WordPress, beide platformen hebben zo hun troeven.

Check hier welk blogplatform het beste bij je past

WordPress rules the world

Toch voor wat het bloggen betreft. Het is verreweg het meest verspreide c.m.s. (content management system). Die dominantie komt niet zomaar uit de lucht gevallen. WordPress is namelijk een super flexibel blogsysteem: Het systeem van de blauw-witte W biedt je de mogelijkheid om dagelijks je stukje te posten, maar mits enige handigheid en speurwerk kan je je blogje omtoveren tot een heuse interactieve  website met een boel extra functionaliteiten – voor jou en je bezoeker – die veel verder gaan dan wat voor een blog gebruikelijk is.

Bijkomend voordeel van die grote verspreiding is dat er ontzettend veel hulp te vinden is over (het opzetten van) een WordPress-blog. Het internet wemelt van de (gespecialiseerde) artikels, forums, groepen op social media, cursussen (Aff) en tutorials waar WordPress centraal staat.

Loop je dus ergens tegenaan, dan moet je als blogger nooit lang zoeken naar antwoorden of oplossingen. Ook niet als je alleen in het Nederlands geholpen wil worden.

.com of.org

WordPress komt in 2 varianten. Je kan helemaal gratis bloggen met WordPress.com. Het is een volledig webbased systeem dat je kant en klaar wordt aangeleverd, compleet met alle basisfunctionaliteit nodig om te bloggen. Je blog wordt gehost door WordPress zelf. De url van je weblog is dus http://mijnblog.wordpress.com/. WordPress zelf houdt de touwtjes in handen*, laat je middels een beperkt standaardpakket proeven van wat er zoal mogelijk is. Gratis bloggen heeft wel nadelen.

Wil je een blog als http://mijnblog.be/ of iets dergelijks dan neem je je toevlucht tot WordPress.org. Dit is een softwarepakket dat je kan downloaden. Ook dit pakket is gratis. Je dient dan eerst een domeinnaam en een hostingpakket te kopen, waarna je de software op je domein installeert. Niet zelden doet je host dat voor jou.

In tegenstelling tot de gratis versie (.com) biedt .org alleen een basispakket. Geen nood echter, de extra’s zijn snel en makkelijk toe te voegen via zogenaamde plugins. Dat zijn dus de kleine programma(onderdeeltjes) die je in staat stellen je blog (veel) verder aan te kleden of verder uit te breiden. Vele van die plugins zijn gratis te downloaden en te installeren. Voor sommige moet je betalen.

Ziehier een tiental essentiële (gratis) WordPress-plugins waar ik gaarne mee werk…

Opteer je voor WordPress.com dan kan je je lay-out slechts beperkt aanpassen via de gratis themes die worden aangeboden. Wel is er een grote keuze en er is er altijd wel eentje die bij je (behoeften) past. Betaal enkele tientallen dollar extra en een stylepack geeft je de mogelijkheden om bijvoorbeeld je lettertypes en -kleur aan te passen.. Ook als je blogt op een eigen domein (via WordPress.org dus) kan je gebruikmaken van de gratis themes.

Neem je geen genoegen met gratis themes dan kan je eventueel opteren voor een betaald (premium) WordPress thema dat je online aankoopt en vervolgens op je blog installeert.
En Blogger?Blogger logo

Blogger (blogspot) is het platform dat de verdienste heeft het bloggen voor iedereen écht toegankelijk te maken. Het is verduiveld intuïtief en  dat zorgt ervoor dat zelfs iemand die echt geen kaas heeft gegeten van het internet of computers binnen de 20 minuten een eigen webstek in de lucht kan hebben. Ook blogger kost helemaal niets en is webbased. Je hoeft dus helemaal niets te installeren op je pc.

Kijk even verder voor een handleiding op maat van startende Blogger-gebruikers.

Blogger is een product van Google en dat heeft zo zijn voordelen. Zo doet de internetgigant er alles aan om Blogger zeer vlotjes te laten “samenwerken” met haar andere producten zoals daar zijn: Picasa, Google Calendar, Youtube, Gmail etc.

Met je Blogspot-blog kan je ook gemakkelijk deelnemen aan Google Adsense en op die manier (theoretisch althans) een zakcentje proberen bij te verdienen. Dat laatste kan niet als je blogt via WordPress.com.

Het “klik and play-systeem” van blogger heeft ook minpunten. Want hoewel de kleurenschema’s in hoge mate te personaliseren zijn, kan dat nauwelijks met de indeling van het blog. De geboden standaardsjablonen zien er netjes uit – maar dat was ook al het geval in 2001 – en echt hip of strak vormgegeven kan je de zaak dus niet noemen. En een beetje aanmodderen met de kleurtjes brengt niet veel zoden aan de dijk. Iets beter is het gesteld met de  dynamische weergaven maar van enige vorm van personaliseren is hier bijna helemaal geen sprake meer…

Zou het kunnen dat Google zich de laatste jaren zo stilaan heeft neergelegd bij de heerschappij van WordPress en daarom niet meer investeert in haar blogplatform? Het zou me niet verbazen dat binnen dit en enkele jaren de stekker uit Blogspot getrokken wordt…

Voor- en nadelen

Ben je een blogger met enige ambitie, dan lijkt WordPress zowat de enige echte mogelijkheid. Via WordPress is je blog he-le-maal naar je hand te zetten. Het wordt alleen nog maar populairder en je wordt als blogger ook makkelijker serieus genomen. En omdat het zo wijdverspreid is, is het ook makkelijker om intensief met andere bloggers samen te werken (gastauteurs op elkaars blog en zo).

Nadeel is dan weer dat WordPress een beetje meer technische vaardigheden vereist om er het maximale uit te kunnen halen. Het vergt wat meer tijd om bepaalde zaken te doorgronden. Niks onoverkomelijks maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Het (vermeend) gebrek aan technische vaardigheden is de reden waarom Blogtrommel.com zo lang op Blogger gedraaid heeft…

De immense populariteit van WordPress heeft trouwens een keerzijde: het is nogal gevoelig voor spammers, hackers etc… Akismet installeren, ogen en oren openhouden en WordPress en plugins up-to-date houden is de boodschap. Ik spreek hier dan vooral de gebruikers van WordPress.org aan!

Lees hier meer over de beveiliging van je WordPress site.

Het relatieve zwakke punt van WordPress is zonder meer één van de pluspunten van Blogger: meer dan 42 maanden bloggen op een 4-tal blogs resulteerde in welgeteld 1 incident.

Via Blogger kan je in alle rust en eenvoud complexloos bloggen zonder kapsones. Voorlopig nog…

Qua potentieel om bezoekers te trekken ontlopen beide blogplatformen elkaar niet

Verkeerde keuze gemaakt?

Startte je je blog op Blogger maar wens je (op een later moment) liever over te stappen naar WordPress? Dat kan eigenlijk zonder al te grote problemen en zonder dat je het risico loopt je berichten of je reacties kwijt te raken. Mits enkele voorbereidende stappen is het overstappen van Blogger naar WordPress zo gepiept. En ook de omgekeerde beweging (van WordPress naar Blogger) is mogelijk.

 

Update 11/01/2014

Sinds enige tijd verschijnen op de WordPress.com-blogs advertieblokken onder de blogposts. Wil je die liever niet, dan ben je verplicht de ‘upgrade’ te nemen. Kostprijs: 30 dollar/jaar. Persoonlijk vind ik die prijs nogal overdreven…

Ook bij blogger (Blogspot.com) zie je soms advertentieblokken verschijnen. Maar als blogger kies je hier tenminste zelf of je ze wil hebben of niet. Een en ander gebeurt via Google Adsense én – niet onbelangrijk – de eventuele inkomsten die je daaruit haalt zijn voor jou…

Tumblr?

Naast Blogger of WordPress is er die andere belangrijke speler, Tumblr genaamd. Dit gratis blogplatform is eveneens erg gebruiksvriendelijk en is vooral sterk als het gaat om het integreren van foto en video. Verdere troeven zijn het gemak waarmee je een community kan opbouwen rondom je blog. Het duurt dan ook niet zo lang om een vaste lezersgroep te vinden.

 

photo credit: > ange < via photopin cc

photo credit: Mykl Roventine: Out & About via photopin cc

3

13 Responses

Show all responses
 1. Harry van der Brug
  6 juni 2017
  • Sharp Ben
   7 juni 2017
 2. Kelly
  15 juli 2016
  • Sharp Ben
   15 juli 2016
   • Kelly
    15 juli 2016
 3. Tania
  11 oktober 2014
 4. Annick (Tarot Cirkel)
  9 september 2014
 5. Harry
  20 oktober 2013
  • Sharp Ben
   20 oktober 2013
 6. Luna
  25 mei 2013
  • Sharp Ben
   25 mei 2013
 7. Rosalinde
  23 mei 2013
  • Sharp Ben
   24 mei 2013

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.