Homebeter bloggenBlogger of WordPress?
, ,

Blogger of WordPress?

Wordpress Logo“Welk blogsysteem moet ik kiezen, Blogger of WordPress?” Het is een vraag die ik zo nu en dan voor de voeten geworpen krijg. Een lastige vraag vind ik dat, en eentje die ik niet even in een paar zinnen kan beantwoorden. Want zoals zo vaak hangt heel veel af van wat soort blogger je bent, wat jij belangrijk vindt én waar jouw ambities precies liggen. Want Blogger of WordPress, beide platformen hebben zo hun troeven.

Check hier welk blogplatform het beste bij je past

WordPress rules the world

Toch voor wat het bloggen betreft. Het is verreweg het meest verspreide c.m.s. (content management system). Die dominantie komt niet zomaar uit de lucht gevallen. WordPress is namelijk een super flexibel blogsysteem: Het systeem van de blauw-witte W biedt je de mogelijkheid om dagelijks je stukje te posten, maar mits enige handigheid en speurwerk kan je je blogje omtoveren tot een heuse interactieve  website met een boel extra functionaliteiten – voor jou en je bezoeker – die veel verder gaan dan wat voor een blog gebruikelijk is.

Bijkomend voordeel van die grote verspreiding is dat er ontzettend veel hulp te vinden is over (het opzetten van) een WordPress-blog. Het internet wemelt van de (gespecialiseerde) artikels, forums, groepen op social media, cursussen (Aff) en tutorials waar WordPress centraal staat.

Loop je dus ergens tegenaan, dan moet je als blogger nooit lang zoeken naar antwoorden of oplossingen. Ook niet als je alleen in het Nederlands geholpen wil worden.

.com of.org

WordPress komt in 2 varianten. Je kan helemaal gratis bloggen met WordPress.com. Het is een volledig webbased systeem dat je kant en klaar wordt aangeleverd, compleet met alle basisfunctionaliteit nodig om te bloggen. Je blog wordt gehost door WordPress zelf. De url van je weblog is dus http://mijnblog.wordpress.com/. WordPress zelf houdt de touwtjes in handen*, laat je middels een beperkt standaardpakket proeven van wat er zoal mogelijk is. Gratis bloggen heeft wel nadelen.

Wil je een blog als http://mijnblog.be/ of iets dergelijks dan neem je je toevlucht tot WordPress.org. Dit is een softwarepakket dat je kan downloaden. Ook dit pakket is gratis. Je dient dan eerst een domeinnaam en een hostingpakket te kopen, waarna je de software op je domein installeert. Niet zelden doet je host dat voor jou.

In tegenstelling tot de gratis versie (.com) biedt .org alleen een basispakket. Geen nood echter, de extra’s zijn snel en makkelijk toe te voegen via zogenaamde plugins. Dat zijn dus de kleine programma(onderdeeltjes) die je in staat stellen je blog (veel) verder aan te kleden of verder uit te breiden. Vele van die plugins zijn gratis te downloaden en te installeren. Voor sommige moet je betalen.

Ziehier een tiental essentiële (gratis) WordPress-plugins waar ik gaarne mee werk…

Opteer je voor WordPress.com dan kan je je lay-out slechts beperkt aanpassen via de gratis themes die worden aangeboden. Wel is er een grote keuze en er is er altijd wel eentje die bij je (behoeften) past. Betaal enkele tientallen dollar extra en een stylepack geeft je de mogelijkheden om bijvoorbeeld je lettertypes en -kleur aan te passen.. Ook als je blogt op een eigen domein (via WordPress.org dus) kan je gebruikmaken van de gratis themes.

Neem je geen genoegen met gratis themes dan kan je eventueel opteren voor een betaald (premium) WordPress thema dat je online aankoopt en vervolgens op je blog installeert.




En Blogger?Blogger logo

Blogger (blogspot) is het platform dat de verdienste heeft het bloggen voor iedereen écht toegankelijk te maken. Het is verduiveld intuïtief en  dat zorgt ervoor dat zelfs iemand die echt geen kaas heeft gegeten van het internet of computers binnen de 20 minuten een eigen webstek in de lucht kan hebben. Ook blogger kost helemaal niets en is webbased. Je hoeft dus helemaal niets te installeren op je pc.

Kijk even verder voor een handleiding op maat van startende Blogger-gebruikers.

Blogger is een product van Google en dat heeft zo zijn voordelen. Zo doet de internetgigant er alles aan om Blogger zeer vlotjes te laten “samenwerken” met haar andere producten zoals daar zijn: Picasa, Google Calendar, Youtube, Gmail etc.

Met je Blogspot-blog kan je ook gemakkelijk deelnemen aan Google Adsense en op die manier (theoretisch althans) een zakcentje proberen bij te verdienen. Dat laatste kan niet als je blogt via WordPress.com.

Het “klik and play-systeem” van blogger heeft ook minpunten. Want hoewel de kleurenschema’s in hoge mate te personaliseren zijn, kan dat nauwelijks met de indeling van het blog. De geboden standaardsjablonen zien er netjes uit – maar dat was ook al het geval in 2001 – en echt hip of strak vormgegeven kan je de zaak dus niet noemen. En een beetje aanmodderen met de kleurtjes brengt niet veel zoden aan de dijk. Iets beter is het gesteld met de  dynamische weergaven maar van enige vorm van personaliseren is hier bijna helemaal geen sprake meer…

Zou het kunnen dat Google zich de laatste jaren zo stilaan heeft neergelegd bij de heerschappij van WordPress en daarom niet meer investeert in haar blogplatform? Het zou me niet verbazen dat binnen dit en enkele jaren de stekker uit Blogspot getrokken wordt…

Voor- en nadelen

Ben je een blogger met enige ambitie, dan lijkt WordPress zowat de enige echte mogelijkheid. Via WordPress is je blog he-le-maal naar je hand te zetten. Het wordt alleen nog maar populairder en je wordt als blogger ook makkelijker serieus genomen. En omdat het zo wijdverspreid is, is het ook makkelijker om intensief met andere bloggers samen te werken (gastauteurs op elkaars blog en zo).

Nadeel is dan weer dat WordPress een beetje meer technische vaardigheden vereist om er het maximale uit te kunnen halen. Het vergt wat meer tijd om bepaalde zaken te doorgronden. Niks onoverkomelijks maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Het (vermeend) gebrek aan technische vaardigheden is de reden waarom Blogtrommel.com zo lang op Blogger gedraaid heeft…

De immense populariteit van WordPress heeft trouwens een keerzijde: het is nogal gevoelig voor spammers, hackers etc… Akismet installeren, ogen en oren openhouden en WordPress en plugins up-to-date houden is de boodschap. Ik spreek hier dan vooral de gebruikers van WordPress.org aan!

Lees hier meer over de beveiliging van je WordPress site.

Het relatieve zwakke punt van WordPress is zonder meer één van de pluspunten van Blogger: meer dan 42 maanden bloggen op een 4-tal blogs resulteerde in welgeteld 1 incident.

Via Blogger kan je in alle rust en eenvoud complexloos bloggen zonder kapsones. Voorlopig nog…

Qua potentieel om bezoekers te trekken ontlopen beide blogplatformen elkaar niet

Verkeerde keuze gemaakt?

Startte je je blog op Blogger maar wens je (op een later moment) liever over te stappen naar WordPress? Dat kan eigenlijk zonder al te grote problemen en zonder dat je het risico loopt je berichten of je reacties kwijt te raken. Mits enkele voorbereidende stappen is het overstappen van Blogger naar WordPress zo gepiept. En ook de omgekeerde beweging (van WordPress naar Blogger) is mogelijk.

 

Update 11/01/2014

Sinds enige tijd verschijnen op de WordPress.com-blogs advertieblokken onder de blogposts. Wil je die liever niet, dan ben je verplicht de ‘upgrade’ te nemen. Kostprijs: 30 dollar/jaar. Persoonlijk vind ik die prijs nogal overdreven…

Ook bij blogger (Blogspot.com) zie je soms advertentieblokken verschijnen. Maar als blogger kies je hier tenminste zelf of je ze wil hebben of niet. Een en ander gebeurt via Google Adsense én – niet onbelangrijk – de eventuele inkomsten die je daaruit haalt zijn voor jou…

Tumblr?

Naast Blogger of WordPress is er die andere belangrijke speler, Tumblr genaamd. Dit gratis blogplatform is eveneens erg gebruiksvriendelijk en is vooral sterk als het gaat om het integreren van foto en video. Verdere troeven zijn het gemak waarmee je een community kan opbouwen rondom je blog. Het duurt dan ook niet zo lang om een vaste lezersgroep te vinden.

 

photo credit: > ange < via photopin cc

photo credit: Mykl Roventine: Out & About via photopin cc

Laatst verschenen berichten

13 reacties op “Blogger of WordPress?”

  1. Harry van der Brug avatar

    Ik begrijp de voorkeur voor WordPress niet helemaal. Ik heb verschillende websites en blogs en gebruik beide platforms WordPress en Blogger.
    Wordpress is prima hoor en voor een op domein gehoste bedrijfswebsite beter.
    Maar wanneer ik gewoon lekker wil schrijven is Blogger erg handig. Bovendien lijkt het mij een mythe dat het hebben van een domeinnaam zoveel voordelen biedt tenzij je graag een merk of bedrijfssite opzet.. Ook de prestaties in Google zijn bij WordPress bepaald niet beter. Het enige dat WordPress wel biedt is meer gedoe om je blog / website op te zetten. Maar om lekker te schrijven: Blogger!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik snap je punt. Maar zoals je zelf ook al aangeeft: het hangt er allemaal erg van af hoe je tegen zo’n blogproject aankijkt. En wat je er (uiteindelijk) mee wil bereiken.

      En aangezien veel bloggers er – al dan niet stiekem – van dromen om “groot te worden”, gaat de voorkeur van die mensen vaak uit naar WordPress. Wat an sich niks afdoet aan de kwaliteiten van Blogger!

  2. Kelly avatar

    Hi,
    Wat leuk dat ik je website vind, het geeft erg veel waardevolle informatie voor mij (en anderen) als beginnende blogger.

    Zelf ben ik een beetje aan het experimenteren met beide bovenstaande blogsites. En nu heb ik hier een vraag over.
    Hoe komt het dat als ik een artikel deel op Blogspot, dit 100 vieuws krijgt en een artikel op WordPress maar 6?

    Groetjes
    Kelly

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is moeilijk te zeggen. Het heeft er vermoedelijk (ook) mee te maken dat de (blog)volgfunctie bij blogger beter bekend is/vaker gebruikt wordt bij Blogspot. Ik zou daar niet te erg van wakker liggen.

      1. Kelly avatar

        Dank je voor de reactie. Ik kan ze ook gewoon alle twee gebruiken.. 🙂

  3. Tania avatar

    Ik blijf een fan van Blogger. Met de “Free Blogger Templates” die je overal op het internet kan vinden, ben je helemaal niet meer beperkt tot de sjablonen van Blogger zelf. En je leert gaandeweg wat knutselen met HTML waardoor je alles naar je hand kan zetten.

    Ik blog nu al een aantal maanden en ik heb ontdekt dat ik vooral plezier heb om een blog op te zetten, af te werken en daarna te promoten als een totaalproduct zoals http://tafelsoefenen.blogspot.be/. Blogger is daar in mijn aanvoelen perfect voor. Ook de Adsense gaat goed en je kan er inderdaad makkelijk wat mee verdienen.

  4. Annick (Tarot Cirkel) avatar

    WordPress(.com) heeft mijn voorkeur. Ik vind het zeer gebruiksvriendelijk.
    Indien je merkt dat er nieuwe ’thema’s zijn die beter aansluiten, kan je voor een nieuwe look kiezen.

    Via de wordpress community krijg je veel blog tips en ze helpen je graag als je een probleem hebt.

  5. Harry avatar
    Harry

    Erg informerend artikel en leuke reacties!
    Ik snapte de algemene voorkeur voor WordPress nooit zo goed. Functionaliteit oké maar een blog draait volgens mij om artikelen en daar kun je ook in blogger best mee wegkomen. Daarbij zie ik de waarde die aan domeinnamen gehecht wordt niet helemaal. In het zoekmachinetijdperk tikken maar weinig mensen een hele url in. Goede titels en goede content zijn naar mijn idee de dingen waar je het mee moet doen. Misschien dat een domeinnaam goed smoelt maar dat is volgens mij alles.
    De waarde van dit verhaal is voor mij dat het de zaken gewoon even naast elkaar zet. Leuk artikel en mijn keus is was al gemaakt en is weer wat definitiever geworden!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je reactie en het mooie compliment aan mijn adres!

      Je bent een overtuigd blogger op Blogspot.com (net al ik vroeger) en dit artikel is niet bedoeld om je daarvan af te brengen.

      Het voordeel van een eigen domeinnaam is dat jij eigenaar bent van je teksten die op jouw domein staan. Nu gaat Blogger (en dus Google) met een groot deel van jouw pluimen lopen. Daarbij ‘staat het professioneler’, het geeft aan dat het je menens is.

      Als al deze argumenten op jou bitter weinig indruk maken zie ik geen enkele reden waarom je zou overstappen op een eigen domein.

      En natuurlijk heb je helemaal gelijk: alles begint met het schrijven van goede artikelen die je lezers graag lezen!

  6. Luna avatar

    Hm, ik hoor vaker dat Blogger niet erg professioneel is en dat idee krijg ik in deze post. Daar ben ik het niet mee eens; Ik ben ook een actieve, ambitieuze blogger en werk met Blogger. Ik vind het een super systeem, makkelijk, en ik kan er ook de lay-out op zetten die ik wil. Ik vind dat Blogger en WordPress gelijk zijn. That’s it. Het gaat niet om het programma dat je gebruikt maar gewoon wat voor je berichten je plaatst.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je reactie… Wat ik hier neergeschreven heb is mijn persoonlijke mening (en ervaring) en jij mag het daar natuurlijk mee oneens zijn. Maar – zoals ik hierboven al zei – iedere Blogger moet voor zichzelf uitmaken welk blogsysteem het beste aansluit bij zijn/haar behoeften en waar men het liefst mee werkt.

      En zoals je zelf ook al aangeeft: het is het blogplezier en de kwaliteit van je berichten die zullen bepalen of je blog succesvol zal worden. Niet het programma waarmee je blogt.

  7. Rosalinde avatar

    Ben, bedankt voor deze blogpost! Zelf heb ik hier lang over getwijfeld en zo zijn er zeker meer bloggers. Ik denk dat je als blogger eerst op Blogger zou moeten beginnen om een beetje vertrouwd te raken met HTML en design. Daarna de overstap naar WordPress. Of, nog beter, een oefen Blogger blog aanmaken én een WordPress blog die je gebruikt zodra je de smaak te pakken hebt op je oefenblog.

    De reden daarvoor is dat bloggen in het begin vaak al moeilijk genoeg is (je moet je niche vinden, je ritme vinden en echt gaan zitten en schrijven, terwijl je in het begin weinig tot geen lezers hebt) en je volgens mij daarom niet meteen op WP (toch wat ingewikkelder dan Blogger) moet starten.

    Nogmaals, fijne blog!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor ‘t compliment!

      Persoonlijk zou ik enkel nog voor Blogger opteren wanneer je werkelijk geen kaas hebt gegeten van bloggen, de pc of het internet. In alle andere gevallen zou ik direct starten met een (gratis) WordPress-blog.

      Waarom? Als WordPress-blogger is het voor iedereen meteen duidelijk dat het je menens is. Bovendien krijg je – alleen al door het reactiesysteem en de ingebouwde mogelijkheden om je blog te volgen – sneller meer bezoekers.

      En àls je dan beslist om je blog echt naar een “hoger niveau” te tillen – door bijvoorbeeld te gaan bloggen op een eigen domein, kan het makkelijker wanneer je vertrekt vanaf een WordPress-blog.

      De transitie van Bloggger naar WordPress is weliswaar niet echt onoverkomelijk (zoals je zelf mocht ondervinden), maar het zorgt toch altijd weer voor onverwachte strubbelingen.

      Maar eenieder moet natuurlijk voor zichzelf bepalen via welke weg hij/zij tot de oplossing komt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.