Snel en simpel een gratis blog aanmaken met Blogspot.com

Blogger logo

Voor gebruikers van blogspot.com (Blogger)

Ben jij één van die mensen die denkt dat een blog beginnen duur, tijdrovend en technisch ingewikkeld is? Dan hoop ik je binnen tien minuutjes op andere gedachten te brengen. Bekijk onderstaande video’s en je kan per direct een blog aanmaken met Blogspot.com.

Laatste update: 10/02/2019

Blogspot.com (meestal gewoon Blogger genoemd) is een blogplatform van Google en is gratis te gebruiken Dat laatste kan ook het geval zijn wanneer je blogt met WordPress. Bijkomend voordeel is dat het verduiveld intuïtief is waardoor er quasi geen technische kennis of voorafgaandelijk studiewerk aan te pas komt. Plug and play zouden de Engelsen zeggen. Dat maakt Blogger bij uitstek geschikt als je gewoon zonder veel poespas wil bloggen en niet per se wil uitgroeien tot een internettycoon.

Tot voor kort  had Blogger een groot nadeel: de voorgestelde standaard templates waren/(zijn) weliswaar gratis, ze zager er ook danig gedateerd uit. In 2017 werden echter 4 nieuwe, aanpasbare themes toegevoegd waarmee je je blog makkelijk een hedendaagse look and feel kan geven.

Test hier of Blogger wat voor jouw is

Doorgaans wordt WordPress(.com) erg geroemd omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en zijn professionelere uitstraling. Maar Blogger is nog een stuk gebruiksvriendelijker, zeker als je gewoon een simpel blog wil opzetten. En vooral op het vlak van keuze qua tekstopmaak van de berichten  en pagina’s (lettertype, -kleur en grootte) heeft Blogger wat pijlen op zijn boog. Wil je diezelfde mogelijkheden bij WordPress, dan ben je in veel gevallen aangewezen op een duurbetaald style pack of een betaald WordPress-theme.

Zoiets simpels als het kiezen van je tekstopmaak is een optie bij het populairste c.m.s. ter wereld? Bizar!

En nog een laatste argument: wil je een gratis blog maken zonder reclame, dan is Blogger zowat de enige valabele optie.

Enfin, onderstaande videoreeks leidt je langsheen alle basisfuncties van Blogger.

a) Hoe een Blogger-blog beginnen?

Surf naar Blogger.com en log in met je Google-account. Heb je nog geen Google-account, dan dien je deze eerst aan te maken.

 1. Je Google-account aanmaken

Via een Google-account kan je trouwens veel meer dan alleen een blog aanmaken met Blogspot.com. Google biedt een hele waaier aan gratis diensten. Gebruik je al een Gmail-adres, dan ben je automatisch in het bezit van een Google-account en kan je deze stap overslaan.

 2. Je Blogger-blog aanmaken

Er wordt je hier gevraagd om een naam/url te kiezen voor je blog. Omdat die in principe niet meer te wijzigen is, is het aan te raden wat langer na te denken over de naam van het blog.

3. Een (eerste) blogbericht schrijven en publiceren in Blogger

4. Een foto toevoegen aan je bericht

5. Een Youtube-filmpje invoegen in Blogger

6. Een bestaand bericht aanpassen of bijwerken

7. Extra pagina’s aanmaken voor je Blogger-blog

8. Links toevoegen in berichten en pagina’s

9. Opmaak en indeling van je blog wijzigen of aanpassen

10. Reacties op je blog beheren

b) Hoe kan ik opnieuw inloggen op mijn Blogspot-blog?

Dat is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een computer met een internetverbinding. Surf naar Blogger.com en kies rechtsboven voor INLOGGEN. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Google-account in en bevestig. Je komt dan rechtstreeks in het beheerdersgedeelte – het dashboard – van je blog terecht.

Ben je reeds ingelogd met je Google-account (bijvoorbeeld omdat je net Gmail hebt gebruikt), surf je naar Blogger.com. Je komt dan meteen in het beheerdersgedeelte van je blog terecht.

Hier vind je alle verschillende blogs die je aanmaakte. Naar alle waarschijnlijkheid vind je slechts één blog. Maar het is dus mogelijk om verschillende blogs aan te maken op een en hetzelfde Google-account. En ook die blogs blijven gratis.

c) Nadelen van Blogger.com?

Tot zover dit stappenplan. Zoals je ziet heeft een blog aanmaken met Blogspot.com niet zo heel veel om het lijf. Er zijn echter ook drie grote nadelen aan Blogspot:

 1. Je wordt in sommige kringen niet echt voor vol aanzien met je Blogspot blog
 2. Het reactiesysteem – toch één van de pijlers van een doorsnee blog – werkt allesbehalve feilloos
 3. Vanaf 23 maar 2015 is het ook uitkijken met naakt op je blog

Doorgaans is zo’n Blogger-blog moeilijk vindbaar in Google. Al is het mijn overtuiging dat zulks eerder aan de blogger ligt en niet zo zeer aan de merites van Blogger zelf. Want bij Blogger kan je wel degelijk aan zoekmachineoptimalisatie doen.

Overigens, wil je op termijn andere horizonten verkennen en een blog starten op WordPress, dan kan je zonder al te grote problemen je Blogger-blog overhevelen naar WordPress, met inbegrip van alle reacties.

d) Heeft het einde van Google+ (G+) invloed op mijn Blogspot-blog?

In de lente van 2019 trekt Google de stekker uit Google+. Google+ was Google’s poging tot social media-platform dat de bedoeling had om de strijd aan te gaan met Facebook. Het platform is echter nooit echt van de grond gekomen.

Google+ staat echter compleet los van het Blogger-platform. Voor je blog verandert er niets, tenzij.. je je blog had gekoppeld aan de reacties van Google+. In dat geval moet die koppeling ongedaan gemaakt worden. Anders ben je de reacties onder je blogberichten die gemaakt zijn via G+ kwijt. In dit artikel krijg je meer uitleg over hoe één en ander in zijn werk gaat.


Meer van dat?

photo credit: Mykl Roventine: Out & About via photopin cc

37 antwoorden op “Snel en simpel een gratis blog aanmaken met Blogspot.com”

 1. Hallo, ik kan sinds kort op mijn I pad geen foto’s meer toevoegen. Ik krijg dan een error melding met code 400. Kunt U mij vertellen waar deze code voor staat?

  1. Dat kan ik van hieruit moeilijk beoordelen. Ik zou eens even kijken naar de opslagcapaciteit (voor de foto’s) van je blog. Zit je tegen de opslaglimiet aan dan kan het zijn dat je die melding krijgt.

 2. Blogger is de laatste paar jaar aardig vooruit gegaan. Zeker een aanrader voor diegenen die gratis een website willen maken. Toevallig laatst weer een blog gemaakt om het weer eens te testen. Vroeger het echt een klassieke look and feel. Voelde een beetje gedateerd aan. Ik zag dat ze een paar nieuwe thema’s hadden geplaatst. Toch, blijft het me verbazen dat Google blogger op een laag pitje heeft staan. Terwijl zo’n groot bedrijf als Google waarschijnlijk een gigantisch budget heeft voor dergelijke producten. Ik zou graag eens een onderzoek willen doen naar wat mensen van WordPress versus Blogger vinden. En, dan alleen de gratis versies.

 3. Kan niet op mijn http.www.pietschreuder.blogspot.com komen
  om te bewerken of nieuwe bericht te plaatsen. Enige weken geleden kreeg ik nog de mogelijkheid “alle berichten” die je kon bewerken en opnieuw plaatsen, of een nieuw bericht plaatsen. Moet ik daarvoor apart “Google” inloggen?
  Piet Schreuder

 4. Zoals ik al in het comment van 15 juli schreef kan ik niet in mijn eigen blog komen. Typ ik de volledige url in, dan krijg ik als antwoord dat ik met mijn eigen mailaccount geen recht op toegang tot de url heb. Wat moet ik nu doen.

  1. Ook niet als je de volledig url van je blog intikt?

   In dat geval moet je eens even kijken naar het dashboard van je blog. Ga naar “Instellingen”, kies dan voor voor “Basis” en kijk dan bij “Privacy” en klik bij “Zichtbaar voor zoekmachines” op “Bewerken”. Het vakje onder “Mogen zoekmachines je blog vinden?” moet uiteraard aangeklikt zijn.

   1. Ik heb hetzelfde probleem. Ik kan wel inloggen via login blogspot en in mijn blog kijken. Maar zoek ik op het …..blogspot.com adres krijg ik de mededeling” kan ik niet vinden”.
    Ik heb al je aanwijzingen hierboven al opgevolgd, maar het lukt me nog steeds niet

 5. Is er een mogelijkheid om een blog aan te maken waar ik informatie op kan posten en vervolgens (via een wachtwoord) kan laten bekijken door een aantal mensen (alleen lezen).

  Het moet een blog zijn dat niet gelinkt is aan Facebook, Twitter of Whats App, want ik heb alleen een adres en geen E-mailadressen of telefoonnummers van deze mensen. Het gaat om ±100 mensen.

  1. Het is inderdaad mogelijk om je Blogger-blog af te schermen voor het grote publiek. Zo kan je mensen (die jij selecteert) je blog laten lezen. Zij moeten echter wel beschikken over een Google-account. Je bezoekers moeten inloggen met dat Google-account om toegang te krijgen tot je blog.

   Je kan er ook voor kiezen om je blog niet te laten opnemen in de zoekmachines, zodat je blog in principe alleen vindbaar is voor diegene die het adres van je blog kennen…

 6. Ik blog via blogger, omdat dit voor mij het gemakkelijkst is. Ik ben niet zo handig als het aankomt op het zelf maken van een website. Is blogger volgens jou de meest geschikte site om een blog te maken als je weinig kennis hebt op dit vlak?

  1. Ja, Blogger is een valabel alternatief. WordPress is misschien een ietsje omslachtiger, maar onoverkomelijk is het allemaal niet. WordPress maakt het wat makkelijker om je site een “professionele look” aan te meten. En het heeft ook wat meer mogelijkheden.

 7. Ik heb een Blogger-blog aangemaakt en ook al 8 berichten gepubliceerd. Nu wil ik nog een pagina toevoegen maar onder de pagina’s staat bij mij niet eens de startpagina. Hoe kan dat?

  1. Ik heb even gekeken. Volgens mij kan je nog altijd gewoon een nieuwe pagina aanmaken. Maar het is zo dat Blogger de pagina met al je blogberichten niet ziet als een echte pagina.
   De term “startpagina” slaat in dit geval op de pagina met je laatst gepubliceerde berichten.

   1. Klopt, onderaan. Dus anders dan in het filmpje. Ik krijg echter in deze variant mijn zelf aangemaakte pagina’s niet gepubliceerd. Hoe doe ik dat, als ik vragen mag? Zou u van deze variant misschien niet ook zo’n geweldig filmpje willen plaatsen? Ik ben overigens erg blij met uw site.

 8. Hoi,

  Ik wil het lettertype van mijn blog aanpassen, maar het valt mij op dat het lettertype van mijn oude blogberichten niet meeverandert. Klopt dit?

  1. Dat laatste zou me ten zeerste verbazen.

   Binnen Blogger kan je het uiterlijk van je blog wijzigen door in het dashboard te kiezen voor “sjabloon,” vervolgens “wijzigen” en dan kiezen voor “lettertype.”

 9. hallo,
  Ik heb al een blog op blogspot. Maar kan ik dan ook nog een blog aanmaken via mijn blog en dan met het icoon: nieuwe blog aanmaken

  vrgr
  Jorie

 10. Ik wil graag een blog maken en heb dit nog nooit gedaan!
  Nu is mijn vraag ik weet niet of mij dit gaat bevallen en is dit echt helemaal gratis dat wil wel zeker weten!!
  Groetjes Angela

  1. Ja, een blog beginnen met blogspot.com is absoluut helemaal gratis. Het enige wat je nodig hebt is een Google-account. Je dient met andere woorden een eigen Gmail-adres aan te maken. Ook dat is gratis. In de video’s bij dit artikel worden alle stappen beschreven.

   Een andere plek om helemaal gratis te bloggen is http://wordpress.com/

   Je hebt alleen een geldig e-mailadres nodig. Voor meer info klik de onderstaande link aan:

   https://www.blogtrommel.com/gratis-blog-beginnen-met-wordpress-com/

   Succes!

 11. Hoi! Ik wil graag tabbladen hebben op mijn blog van blogspot, zoals u bijvoorbeeld de kopjes ‘Succesplan voor je blog’ en ‘Populaire blogs’ heeft. Hoe doe ik dit? Groetjes, Eva

  1. Je kan gewoon nieuwe pagina’s aanmaken in Blogspot. Het werken met pagina’s gaat op dezelfde manier als werken met berichten. Als ik me niet vergis kan je bepalen of en zo ja welke pagina’s je wil tonen en of je deze dan als een lijst in de zijbalk van je blog wil hebben, dan wel als een menubalk bovenaan je blog.

 12. Dat is toevallig, ik heb juist twee dagen terug een blogspot blog aagemaakt, en ben er nog wel mee aan het rommelen. Ik vind het minder overzichtelijk dan WordPress, maar vind alle extra opties als lettertype, kleur e.d. wel heel fijn! Handig blog trouwens! 🙂

  1. Hoi,hoi,
   Ik ben ook fan van Blogger, liever als WordPress blogs.
   Ik heb een vraag mss kunnen jullie me helpen. Ik wil een betaalde Template voor mijn blog. Hebben jullie tips voor mij?
   Omdat er zo veel keuze is.
   Gr. ElsaR

 13. Mijn weblog draait zelf ook op Blogger, en het inderdaad niet zo heel moeilijk om een blog via Blogger op te zetten 🙂 En het beste vind ik nog dat Google in principe een van de beste gratis hosters is die je kunt krijgen, en het schrijven van artikelen vind ook erg handig via Blogger.

  Ik kan wat dat betreft dan ook Blogger van harte aanraden, en mocht je serieuzer gaan bloggen dan kun je een domein kopen bij bijvoorbeeld Versio en dan aan je Blogspot koppelen.

 14. Ik gebruik naast wordpress.com ook blogspot.com, omdat je daar javascript op kan plaatsen en ze hebben een mooie optie voor het tonen van een lijst met laatste berichten van andere websites. Dat je een vrije keus hebt in lettertypes, waaronder die via het web en traploze breedte-instellingen zijn absoluut pre’s. Reclamevrij is het ook, maar daar heb ik met ABP geen last van op WordPress.com.

  Toch zijn er 2 dingen die me totaal niet zinnen bij blogspot. Het eerste is reageren. Van meet af aan was en is dat slechter dan bij WordPress of Typepad (voorheen webminlog). Bij mij staat het reageren op m’n blogspot uit en bij andere blogspotters reageer ik vrijwel niet omdat ik het te lastig vind of het werkt niet. Je moet al bij Google inloggen wil het een beetje lukken en Google hoeft van mij niet al mijn reacties te weten gekoppeld aan mijn mailadres. Ik heb dus ook geen gmail. Bij WordPress is het een stuk beter geregeld op dat gebied (Aksimet is een uitkomst en zadelt je niet op met onleesbare Captcha’s). Maar ook daar doe ik niet mee aan gravatar wat ook zo’n methode is om de reageerders te bespioneren voor reclamedoeleinden. (Disqus vind ik overigens ook geen aanrader.)

  Het 2de punt is dat blogspot je geen webruimte geeft, maar je spullen bij picasa of dergelijke laat stallen. WordPress.com geeft 3 GB webruimte. Ik heb dan ook mijn foto’s voor blogspot op de webruimte van wordpress staan.

  Het beheer van blogspot is behoorlijk anders dan dat van wordpress. Bij blogspot heb ik veel meer moeten zoeken naar de opties, maar dat komt omdat ik wordpress en typepad (wat vrijwel hetzelfde is) gewend was. De kans is groot dat een blogspotgebruiker ook erg moet wennen aan de wordpress-aanpak. Daarbij kan ik erg slecht tegen het zogenaamde intuitieve CMS’en. Weebly gaat daar een stuk verder in en daar ben ik na een tijdje maar mee gestopt.

  1. Ja, zowat elk CMS heeft zijn sterke en zwakke punten. Wat ik zo jammer vind is dat de meeste bloggers er veel te laat achter komen welke precies de voor- en nadelen zijn van Blogger of WordPress (of welk ander CMS dan ook).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.