Categorieën
blogger blogplatform Blogtips voor beginners

Snel en simpel een gratis blog aanmaken met Blogspot.com

Blogger logo

Voor gebruikers van blogspot.com (Blogger)

Ben jij één van die mensen die denkt dat een blog beginnen duur, tijdrovend en technisch ingewikkeld is? Dan hoop ik je binnen tien minuutjes op andere gedachten te brengen. Bekijk onderstaande video’s en je kan per direct een gratis blog aanmaken met Blogspot.

Laatste update: 10/08/2019

Blogspot.com (meestal gewoon Blogger genoemd) is een blogplatform van Google en is gratis te gebruiken Dat laatste kan ook het geval zijn wanneer je blogt met WordPress. Bijkomend voordeel is dat het verduiveld intuïtief is waardoor er quasi geen technische kennis of voorafgaandelijk studiewerk aan te pas komt. Plug and play zouden de Engelsen zeggen. Dat maakt Blogger bij uitstek geschikt als je gewoon zonder veel poespas wil bloggen en niet per se wil uitgroeien tot een internettycoon.

Tot voor kort  had Blogger een groot nadeel: de voorgestelde standaard templates waren/(zijn) weliswaar gratis, ze zagen er ook danig gedateerd uit. In 2017 werden echter 4 nieuwe, aanpasbare themes toegevoegd waarmee je je blog makkelijk een hedendaagse look and feel kan geven.

Test hier of Blogger wat voor jouw is
Doorgaans wordt WordPress(.com) erg geroemd omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en zijn professionelere uitstraling. Maar Blogger is nog een stuk gebruiksvriendelijker, zeker als je gewoon een simpel blog wil opzetten. En vooral op het vlak van keuze qua tekstopmaak van de berichten  en pagina’s (lettertype, -kleur en grootte) heeft Blogger wat pijlen op zijn boog. Wil je diezelfde mogelijkheden bij WordPress, dan ben je in veel gevallen aangewezen op een duurbetaald style pack of een betaald WordPress-theme.

Zoiets simpels als het kiezen van je tekstopmaak is een optie bij het populairste c.m.s. ter wereld? Bizar!

En nog een laatste argument: wil je een gratis blog maken zonder reclame, dan is Blogger zowat de enige valabele optie.

Enfin, onderstaande videoreeks leidt je langsheen alle basisfuncties van Blogger.

a) Hoe een Blogspot blog beginnen?

Surf naar Blogger.com en log in met je Google-account. Heb je nog geen Google-account, dan dien je deze eerst aan te maken.

 1. Je Google-account aanmaken

Via een Google-account kan je trouwens veel meer dan alleen een blog aanmaken met Blogspot.com. Google biedt een hele waaier aan gratis diensten. Gebruik je al een Gmail-adres, dan ben je automatisch in het bezit van een Google-account en kan je deze stap overslaan.

 2. Je Blogger-blog aanmaken

Er wordt je hier gevraagd om een naam/url te kiezen voor je blog. Omdat die in principe niet meer te wijzigen is, is het aan te raden wat langer na te denken over de naam van het blog.

3. Een (eerste) blogbericht schrijven en publiceren in Blogspot

4. Een foto toevoegen aan je bericht

5. Een Youtube-filmpje invoegen in Blogger

6. Een bestaand bericht aanpassen of bijwerken

7. Extra pagina’s aanmaken voor je Blogger-blog

8. Links toevoegen in berichten en pagina’s

9. Opmaak en indeling van je blog wijzigen of aanpassen

10. Reacties op je blog beheren

b) Hoe kan ik opnieuw inloggen op mijn Blogspot-blog?

Dat is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een computer met een internetverbinding. Surf naar Blogger.com en kies rechtsboven voor INLOGGEN. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Google-account in en bevestig. Je komt dan rechtstreeks in het beheerdersgedeelte – het dashboard – van je blog terecht.

Ben je reeds ingelogd met je Google-account (bijvoorbeeld omdat je net Gmail hebt gebruikt), surf je naar Blogger.com. Je komt dan meteen in het beheerdersgedeelte van je blog terecht.

Hier vind je alle verschillende blogs die je aanmaakte. Naar alle waarschijnlijkheid vind je slechts één blog. Maar het is dus mogelijk om verschillende blogs aan te maken op een en hetzelfde Google-account. En ook die blogs blijven gratis.

c) Nadelen van Blogger.com?

Tot zover dit stappenplan. Zoals je ziet heeft een blog aanmaken met Blogspot.com niet zo heel veel om het lijf. Er zijn echter ook drie grote nadelen aan Blogspot:

  1. Je wordt in sommige kringen niet echt voor vol aanzien met je Blogspot blog
  2. Het reactiesysteem – toch één van de pijlers van een doorsnee blog – werkt allesbehalve feilloos
  3. Vanaf 23 maar 2015 is het ook uitkijken met naakt op je blog

d) SEO en blogspot?

Doorgaans is zo’n Blogger-blog moeilijk vindbaar in Google. Al is het mijn overtuiging dat zulks eerder aan de blogger ligt en niet zo zeer aan de merites van Blogger zelf. Want bij Blogger kan je wel degelijk aan zoekmachineoptimalisatie doen.

Overigens kan je, wanneer je Blogspot gebruikt, geen gebruik maken van de onder WordPress-gebruikers razend populaire SEO-plugin Yoast SEO. Maar daar is een mouw aan te passen. Want Yoast biedt ook een zogeheten Real-time Content Analysis.  Je gaat als volgt te werk:

  1. Schrijf je artikel
  2. Plak de tekst van je artikel in het vak Enter the content that you’d like to analyse
  3. Geef in het vak daaronder de focus zoekterm van je bericht in

Overigens, wil je op termijn andere horizonten verkennen en een blog starten op WordPress, dan kan je zonder al te grote problemen je Blogger-blog overhevelen naar WordPress, met inbegrip van alle reacties.

e) Heeft het einde van Google+ (G+) invloed op mijn Blogspot-blog?

In de lente van 2019 trekt Google de stekker uit Google+. Google+ was Google’s poging tot social media-platform dat de bedoeling had om de strijd aan te gaan met Facebook. Het platform is echter nooit echt van de grond gekomen.

Google+ staat echter compleet los van het Blogger-platform. Voor je blog verandert er niets, tenzij.. je je blog had gekoppeld aan de reacties van Google+. In dat geval moet die koppeling ongedaan gemaakt worden. Anders ben je de reacties onder je blogberichten die gemaakt zijn via G+ kwijt. In dit artikel krijg je meer uitleg over hoe één en ander in zijn werk gaat.


Meer van dat?

photo credit: Mykl Roventine: Out & About via photopin cc

41 reacties op “Snel en simpel een gratis blog aanmaken met Blogspot.com”

Blogger gebruikt om mijn vakantie foto’s te plaatsen, met een beetje tekst, ideaal. een bulk foto’s in één keer uploaden gaat makkelijk.
Maar helaas blogger werkt niet meer voor mij. Ik had een deel van mijn laatste vakantie erop en wilde verder, blijkt dat deze de voortgang niet meer bewaard.
Op een ander laptop geprobeerd, zelfde probleem.
Vraag bij Blogger Community gelegd, na een veel te lange wacht tijd eindelijk antwoord, maar geen oplossing. Het wordt voor gelegd bij de expert, dus of ik überhaupt nog antwoord krijg is de vraag.

En zou het niet gewoon zo kunnen zijn dat je webruimte opgebruikt is? Destijds had Google – en dus Blogger – een (gratis) opslag van 3GB.
Als die zijn opgebruikt kan je via die weg geen foto’s meer uploaden.

Hallo, ik kan sinds kort op mijn I pad geen foto’s meer toevoegen. Ik krijg dan een error melding met code 400. Kunt U mij vertellen waar deze code voor staat?

Dat kan ik van hieruit moeilijk beoordelen. Ik zou eens even kijken naar de opslagcapaciteit (voor de foto’s) van je blog. Zit je tegen de opslaglimiet aan dan kan het zijn dat je die melding krijgt.

Blogger is de laatste paar jaar aardig vooruit gegaan. Zeker een aanrader voor diegenen die gratis een website willen maken. Toevallig laatst weer een blog gemaakt om het weer eens te testen. Vroeger het echt een klassieke look and feel. Voelde een beetje gedateerd aan. Ik zag dat ze een paar nieuwe thema’s hadden geplaatst. Toch, blijft het me verbazen dat Google blogger op een laag pitje heeft staan. Terwijl zo’n groot bedrijf als Google waarschijnlijk een gigantisch budget heeft voor dergelijke producten. Ik zou graag eens een onderzoek willen doen naar wat mensen van WordPress versus Blogger vinden. En, dan alleen de gratis versies.

Kan niet op mijn http.www.pietschreuder.blogspot.com komen
om te bewerken of nieuwe bericht te plaatsen. Enige weken geleden kreeg ik nog de mogelijkheid “alle berichten” die je kon bewerken en opnieuw plaatsen, of een nieuw bericht plaatsen. Moet ik daarvoor apart “Google” inloggen?
Piet Schreuder

Zoals ik al in het comment van 15 juli schreef kan ik niet in mijn eigen blog komen. Typ ik de volledige url in, dan krijg ik als antwoord dat ik met mijn eigen mailaccount geen recht op toegang tot de url heb. Wat moet ik nu doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.