Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Blogspot: snel een gratis blog maken

Ben jij één van die mensen die denkt dat een blog beginnen duur, tijdrovend en technisch ingewikkeld is? Dan hoop ik je binnen tien minuutjes op andere gedachten te brengen. Bekijk onderstaande video’s en je kan per direct een gratis blog aanmaken met Blogspot.

Laatste update: 17/10/2020

Wat is Blogger?

Blogspot.com (meestal gewoon Blogger genoemd) is een blogplatform van Google en is gratis te gebruiken Dat laatste kan ook het geval zijn wanneer je blogt met WordPress.

Bijkomend voordeel is dat het verduiveld intuïtief is waardoor er quasi geen technische kennis of voorafgaandelijk studiewerk aan te pas komt. Plug and play zouden de Engelsen zeggen. Dat maakt Blogger bij uitstek geschikt als je gewoon zonder veel poespas wil bloggen en niet per se wil uitgroeien tot een internettycoon.

Tot voor kort  had Blogger een groot nadeel: de voorgestelde standaard templates waren/(zijn) weliswaar gratis, ze zagen er ook danig gedateerd uit. In 2017 werden echter 4 nieuwe, aanpasbare themes toegevoegd waarmee je je blog makkelijk een hedendaagse look and feel kan geven.

Overigens kan je ook via de site Btemplates.com heel wat Blogger templates vinden die wel de moeite waard zijn. En het beste nieuws? Vele Blogger layouts zijn gratis te downloaden.

Test hier of Blogger wat voor jouw is

Blogger.com krijgt een nieuwe interface

Vanaf juli 2020 wordt de interface van blogspot.com in een nieuw jasje gestopt. Het ziet er aan de achterkant nu allemaal wat gelikter uit, maar grote veranderingen qua mogelijkheden en functies zijn er niet te verwachten. Bedoeling is om je in staat te stellen je blog te beheren via de smartphone als je dat zou willen.

Maar belangrijker: dit is voor mij een duidelijk teken dat Google nog niet meteen van plan is om de stekker uit zijn blogplatform te trekken. Iets wat je zou kunnen vrezen gezien het feit dat er gedurende jaren geen (zichtbare) updates werden doorgevoerd…

a) Hoe een blog aanmaken met Blogspot?

Surf naar Blogger.com en log in met je Google-account. Heb je nog geen Google-account, dan dien je deze eerst aan te maken.

1. Je Google-account aanmaken

Via een Google-account kan je trouwens veel meer dan alleen een blog aanmaken met Blogspot.com. Google biedt een hele waaier aan gratis diensten. Gebruik je al een Gmail-adres, dan ben je automatisch in het bezit van een Google-account en kan je deze stap overslaan.

2. Je Blogger-blog aanmaken in de nieuwe versie

Er wordt je hier gevraagd om een naam/url te kiezen voor je blog. Omdat die in principe niet meer te wijzigen is, is het aan te raden wat langer na te denken over de naam van het blog.

In principe kan je de blogtitel altijd wijzigen. Met het linkadres van je blog kan dat echter niet.

3. Artikels schrijven en publiceren met Blogger

Klik op het rode plusje (rechtsonder) om een nieuw blogbericht aan te maken

Nieuwe blogpost maken in blogger.jpg
Het nieuwe startscherm voor Blogger anno 2020. Met links het hoofdmenu, centraal je lijst met blogberichten. Klik op het plusje rechtsonder om een nieuw blogbericht aan te maken.

Klik op het plusje om van start te gaan:

Nieuwe ribbon Blogger 2020.jpg
Heel opvallend: de nieuwe versie van Blogger is wat cleaner en moderner vormgegeven. Alle functies de nodig zijn om een goed blogbericht te maken zijn onder handbereik.

Mocht je op zoek zijn naar de mogelijkheden om tussenkopjes in te voegen (h2 en h3 tags), die vind je helemaal rechts op de knoppenbalk (drie puntjes).

Toegegeven, de nieuwe beheeromgeving van Blogspot vergt wat gewenning. En bepaalde functies zitten wat verborgen. Dit artikel van Bloggenenloggen.nl zet je echter goed op weg.

b) Hoe kan ik opnieuw inloggen op mijn Blogspot-blog?

Dat is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een computer met een internetverbinding. Surf naar Blogger.com en kies rechtsboven voor INLOGGEN. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Google-account in en bevestig. Je komt dan rechtstreeks in het beheerdersgedeelte – het dashboard – van je blog terecht.

Ben je reeds ingelogd met je Google-account (bijvoorbeeld omdat je net Gmail hebt gebruikt), surf je naar Blogger.com. Je komt dan meteen in het beheerdersgedeelte van je blog terecht.

Hier vind je alle verschillende blogs die je aanmaakte. Naar alle waarschijnlijkheid vind je slechts één blog. Maar het is dus mogelijk om verschillende blogs aan te maken op een en hetzelfde Google-account. En ook die blogs blijven gratis.

c) Nadelen van Blogger.com?

Tot zover dit stappenplan. Zoals je ziet heeft een blog aanmaken met Blogspot.com niet zo heel veel om het lijf. Er zijn echter ook drie grote nadelen aan Blogspot:

 1. Je wordt in sommige kringen niet echt voor vol aanzien met je Blogspot blog
 2. Het reactiesysteem – toch één van de pijlers van een doorsnee blog – werkt allesbehalve feilloos
 3. Vanaf 23 maar 2015 is het ook uitkijken met naakt op je blog

d) SEO en blogspot?

Doorgaans is zo’n Blogger-blog moeilijk vindbaar in Google. Al is het mijn overtuiging dat zulks eerder aan de blogger ligt en niet zo zeer aan de merites van Blogger zelf. Want bij Blogger kan je wel degelijk aan zoekmachineoptimalisatie doen.

Overigens kan je, wanneer je Blogspot gebruikt, geen gebruik maken van de onder WordPress-gebruikers razend populaire SEO-plugin Yoast SEO. Maar daar is een mouw aan te passen. Want Yoast biedt ook een zogeheten Real-time Content Analysis.  Je gaat als volgt te werk:

 1. Schrijf je artikel
 2. Plak de tekst van je artikel in het vak Enter the content that you’d like to analyse
 3. Geef in het vak daaronder de focus zoekterm van je bericht in

Overigens, wil je op termijn andere horizonten verkennen en een blog starten op WordPress, dan kan je zonder al te grote problemen je Blogger-blog overhevelen naar WordPress, met inbegrip van alle reacties.

Nog vragen over Blogger (blogspot.com)?

Is Blogspot.com gratis?

Ja, je kan Blogspot.com gratis gebruiken. Je hebt wel een Google-account nodig, maar ook dat is gratis. En dat blijft ook zo.

Hoe kan ik bij Blogger inloggen?

Vanop elke computer met internetaansluiting kan je inloggen bij Blogger (Blogspot.com). Surf naar Blogger.com, klik op Inloggen (rechtsboven) en meld je aan met het Google-account waarmee je eerder je blog aanmaakte.

Wat is een alternatief voor Blogspot?

Een mogelijk alternatief voor Blogger (blogspot.com) is WordPress.com. Ook dat blogplatform is gratis.

e) Heeft het einde van Google+ (G+) invloed op mijn Blogspot-blog?

In de lente van 2019 trekt Google de stekker uit Google+. Google+ was Google’s poging tot social media-platform dat de bedoeling had om de strijd aan te gaan met Facebook. Het platform is echter nooit echt van de grond gekomen.

Google+ staat echter compleet los van het Blogger-platform. Voor je blog verandert er niets, tenzij.. je je blog had gekoppeld aan de reacties van Google+. In dat geval moet die koppeling ongedaan gemaakt worden. Anders ben je de reacties onder je blogberichten die gemaakt zijn via G+ kwijt. In dit artikel krijg je meer uitleg over hoe één en ander in zijn werk gaat.

Ziezo, een eigen blog aanmaken met blogspot (Blogger.com) is al bij al vrij eenvoudig. En gratis!

Te proberen als je graag een blog (of website) wil beginnen zonder je te veel zorgen te maken over de technische kant van de zaak.

Blogspot versus WordPress

Doorgaans wordt WordPress(.com) erg geroemd omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en zijn professionelere uitstraling.

Maar Blogger is nog een stuk gebruiksvriendelijker, zeker als je gewoon een simpel blog wil opzetten. En vooral op het vlak van keuze qua tekstopmaak van de berichten  en pagina’s (lettertype, -kleur en grootte) heeft Blogger wat pijlen op zijn boog. Wil je diezelfde mogelijkheden bij WordPress, dan ben je in veel gevallen aangewezen op een duurbetaald style pack of een betaald WordPress-theme.

Zoiets simpels als het kiezen van je tekstopmaak is een optie bij het populairste c.m.s. ter wereld? Bizar!

En nog een laatste argument: wil je een gratis blog maken zonder reclame, dan is Blogger zowat de enige valabele optie.Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

41 reacties op “Blogspot: snel een gratis blog maken”

 1. yvon de raat avatar

  hoi ik heb een blog op blogspot maar als ik mezelf probeer op te zoeken op google zie ik niks staan

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ook niet als je de volledig url van je blog intikt?

   In dat geval moet je eens even kijken naar het dashboard van je blog. Ga naar “Instellingen”, kies dan voor voor “Basis” en kijk dan bij “Privacy” en klik bij “Zichtbaar voor zoekmachines” op “Bewerken”. Het vakje onder “Mogen zoekmachines je blog vinden?” moet uiteraard aangeklikt zijn.

   1. yvonne avatar
    yvonne

    Ik heb hetzelfde probleem. Ik kan wel inloggen via login blogspot en in mijn blog kijken. Maar zoek ik op het …..blogspot.com adres krijg ik de mededeling” kan ik niet vinden”.
    Ik heb al je aanwijzingen hierboven al opgevolgd, maar het lukt me nog steeds niet

 2. Fred Schouten avatar
  Fred Schouten

  Is er een mogelijkheid om een blog aan te maken waar ik informatie op kan posten en vervolgens (via een wachtwoord) kan laten bekijken door een aantal mensen (alleen lezen).

  Het moet een blog zijn dat niet gelinkt is aan Facebook, Twitter of Whats App, want ik heb alleen een adres en geen E-mailadressen of telefoonnummers van deze mensen. Het gaat om ±100 mensen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het is inderdaad mogelijk om je Blogger-blog af te schermen voor het grote publiek. Zo kan je mensen (die jij selecteert) je blog laten lezen. Zij moeten echter wel beschikken over een Google-account. Je bezoekers moeten inloggen met dat Google-account om toegang te krijgen tot je blog.

   Je kan er ook voor kiezen om je blog niet te laten opnemen in de zoekmachines, zodat je blog in principe alleen vindbaar is voor diegene die het adres van je blog kennen…

 3. in10jaarfo avatar

  Ik blog via blogger, omdat dit voor mij het gemakkelijkst is. Ik ben niet zo handig als het aankomt op het zelf maken van een website. Is blogger volgens jou de meest geschikte site om een blog te maken als je weinig kennis hebt op dit vlak?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, Blogger is een valabel alternatief. WordPress is misschien een ietsje omslachtiger, maar onoverkomelijk is het allemaal niet. WordPress maakt het wat makkelijker om je site een “professionele look” aan te meten. En het heeft ook wat meer mogelijkheden.

 4. Octavia avatar
  Octavia

  Ik heb een Blogger-blog aangemaakt en ook al 8 berichten gepubliceerd. Nu wil ik nog een pagina toevoegen maar onder de pagina’s staat bij mij niet eens de startpagina. Hoe kan dat?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik heb even gekeken. Volgens mij kan je nog altijd gewoon een nieuwe pagina aanmaken. Maar het is zo dat Blogger de pagina met al je blogberichten niet ziet als een echte pagina.
   De term “startpagina” slaat in dit geval op de pagina met je laatst gepubliceerde berichten.

   1. Alice avatar

    Klopt, onderaan. Dus anders dan in het filmpje. Ik krijg echter in deze variant mijn zelf aangemaakte pagina’s niet gepubliceerd. Hoe doe ik dat, als ik vragen mag? Zou u van deze variant misschien niet ook zo’n geweldig filmpje willen plaatsen? Ik ben overigens erg blij met uw site.

 5. Jane avatar
  Jane

  Hoi,

  Ik wil het lettertype van mijn blog aanpassen, maar het valt mij op dat het lettertype van mijn oude blogberichten niet meeverandert. Klopt dit?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat laatste zou me ten zeerste verbazen.

   Binnen Blogger kan je het uiterlijk van je blog wijzigen door in het dashboard te kiezen voor “sjabloon,” vervolgens “wijzigen” en dan kiezen voor “lettertype.”

 6. Hoeksema avatar
  Hoeksema

  hallo,
  Ik heb al een blog op blogspot. Maar kan ik dan ook nog een blog aanmaken via mijn blog en dan met het icoon: nieuwe blog aanmaken

  vrgr
  Jorie

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat is geen enkel probleem!

 7. Angela avatar
  Angela

  Ik wil graag een blog maken en heb dit nog nooit gedaan!
  Nu is mijn vraag ik weet niet of mij dit gaat bevallen en is dit echt helemaal gratis dat wil wel zeker weten!!
  Groetjes Angela

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, een blog beginnen met blogspot.com is absoluut helemaal gratis. Het enige wat je nodig hebt is een Google-account. Je dient met andere woorden een eigen Gmail-adres aan te maken. Ook dat is gratis. In de video’s bij dit artikel worden alle stappen beschreven.

   Een andere plek om helemaal gratis te bloggen is http://wordpress.com/

   Je hebt alleen een geldig e-mailadres nodig. Voor meer info klik de onderstaande link aan:

   http://www.blogtrommel.com/gratis-blog-beginnen-met-wordpress-com/

   Succes!

 8. Eva avatar
  Eva

  Hoi! Ik wil graag tabbladen hebben op mijn blog van blogspot, zoals u bijvoorbeeld de kopjes ‘Succesplan voor je blog’ en ‘Populaire blogs’ heeft. Hoe doe ik dit? Groetjes, Eva

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Je kan gewoon nieuwe pagina’s aanmaken in Blogspot. Het werken met pagina’s gaat op dezelfde manier als werken met berichten. Als ik me niet vergis kan je bepalen of en zo ja welke pagina’s je wil tonen en of je deze dan als een lijst in de zijbalk van je blog wil hebben, dan wel als een menubalk bovenaan je blog.

 9. Sherita avatar
  Sherita

  Dat is toevallig, ik heb juist twee dagen terug een blogspot blog aagemaakt, en ben er nog wel mee aan het rommelen. Ik vind het minder overzichtelijk dan WordPress, maar vind alle extra opties als lettertype, kleur e.d. wel heel fijn! Handig blog trouwens! 🙂

 10. Bloggelientje avatar

  Ik ben een groot fan van Blogger. Ik heb diverse WordPress blogs, maar Blogger blijft mijn favoriet.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ook wegens het grote gebruiksgemak, of zijn er nog meer redenen?

  2. ElsaRblog avatar

   Hoi,hoi,
   Ik ben ook fan van Blogger, liever als WordPress blogs.
   Ik heb een vraag mss kunnen jullie me helpen. Ik wil een betaalde Template voor mijn blog. Hebben jullie tips voor mij?
   Omdat er zo veel keuze is.
   Gr. ElsaR

 11. Wesley Velroij avatar

  Mijn weblog draait zelf ook op Blogger, en het inderdaad niet zo heel moeilijk om een blog via Blogger op te zetten 🙂 En het beste vind ik nog dat Google in principe een van de beste gratis hosters is die je kunt krijgen, en het schrijven van artikelen vind ook erg handig via Blogger.

  Ik kan wat dat betreft dan ook Blogger van harte aanraden, en mocht je serieuzer gaan bloggen dan kun je een domein kopen bij bijvoorbeeld Versio en dan aan je Blogspot koppelen.

 12. Ximaar avatar

  Ik gebruik naast wordpress.com ook blogspot.com, omdat je daar javascript op kan plaatsen en ze hebben een mooie optie voor het tonen van een lijst met laatste berichten van andere websites. Dat je een vrije keus hebt in lettertypes, waaronder die via het web en traploze breedte-instellingen zijn absoluut pre’s. Reclamevrij is het ook, maar daar heb ik met ABP geen last van op WordPress.com.

  Toch zijn er 2 dingen die me totaal niet zinnen bij blogspot. Het eerste is reageren. Van meet af aan was en is dat slechter dan bij WordPress of Typepad (voorheen webminlog). Bij mij staat het reageren op m’n blogspot uit en bij andere blogspotters reageer ik vrijwel niet omdat ik het te lastig vind of het werkt niet. Je moet al bij Google inloggen wil het een beetje lukken en Google hoeft van mij niet al mijn reacties te weten gekoppeld aan mijn mailadres. Ik heb dus ook geen gmail. Bij WordPress is het een stuk beter geregeld op dat gebied (Aksimet is een uitkomst en zadelt je niet op met onleesbare Captcha’s). Maar ook daar doe ik niet mee aan gravatar wat ook zo’n methode is om de reageerders te bespioneren voor reclamedoeleinden. (Disqus vind ik overigens ook geen aanrader.)

  Het 2de punt is dat blogspot je geen webruimte geeft, maar je spullen bij picasa of dergelijke laat stallen. WordPress.com geeft 3 GB webruimte. Ik heb dan ook mijn foto’s voor blogspot op de webruimte van wordpress staan.

  Het beheer van blogspot is behoorlijk anders dan dat van wordpress. Bij blogspot heb ik veel meer moeten zoeken naar de opties, maar dat komt omdat ik wordpress en typepad (wat vrijwel hetzelfde is) gewend was. De kans is groot dat een blogspotgebruiker ook erg moet wennen aan de wordpress-aanpak. Daarbij kan ik erg slecht tegen het zogenaamde intuitieve CMS’en. Weebly gaat daar een stuk verder in en daar ben ik na een tijdje maar mee gestopt.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, zowat elk CMS heeft zijn sterke en zwakke punten. Wat ik zo jammer vind is dat de meeste bloggers er veel te laat achter komen welke precies de voor- en nadelen zijn van Blogger of WordPress (of welk ander CMS dan ook).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.