Tijd om even stil te staan bij wat veel bloggers beschouwen als één van de leukste dingen om te doen bij het opbouwen van een blog: het kiezen van het blogtheme – sjabloon in Blogger-jargon – en het experimenteren met de vele mogelijkheden qua opmaak en indeling van hun webstek. Maar waar moet je precies op letten bij de keuze van je blog template?
Als we denken aan de voorwaarden voor het maken van een succesvol blog denken we spontaan aan zaken zoals blogfrequentie, kwalitatieve inhoud, de SEO en de connectie van het blog met diverse social media. Niet helemaal onterecht, natuurlijk.
Bij de vraag “Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog?” vergeten we te vaak dat ook de keuze van je blog template een belangrijke rol speelt. Samen met het kleurgebruik en de indeling zorgt het ervoor dat je blog niet alleen bezocht, maar ook gelezen en doorsnuffeld wordt. Zorg voor een fijne – want erg makkelijke – leeservaring en de kans is aanzienlijk groter dat je bezoeker eerder vroeg dan laat naar je blog terugkeert. Kijk, dat is wat we willen!
Keuzestress
Ben je een WordPress-gebruiker dan heb je mogelijkheden zat als het gaat om de keuze van je blog lay-outje. Gratis downloadbaar, of een ietsje geavanceerdere betaalde versie (voor enkele tientallen dollars), dan wel helemaal op maat gemaakt door een designer voor een veelvoud van dat bedrag. Ze zijn te vinden in allerlei soorten en maten. Dus, laat je creativiteit en inspiratie de vrije loop en kom met een heel eigen(zinnige) inkleuring van jouw stukje internet.
Eerste indruk
Iedere blogger zou zich, vooraleer iets te beslissen over een nieuwe template – annex indeling, annex kleurenschema – voor zijn blog, moeten verplaatsen in een bezoeker die “per ongeluk” voor de eerste maal je site of weblog bezoekt. Een beetje zoals de expert in onderstaand filmpje doet. Erg leerzaam! Hij bekijkt hier bedrijfswebsites, maar de basiswetten van effectiviteit op het internet gelden voor iedereen. Zelfs voor hobbybloggers. Wel zou ik persoonlijk de tien seconden waar men het over heeft willen reduceren tot een seconde of vier. Dat lijkt me een stuk realistischer.
Smaak en kleur, look & feel
Over kleuren en smaken valt niet te twisten natuurlijk. Echter, wil je dat je blogs ook gelezen worden, zorg dan voor erg makkelijk leesbare teksten, zorg dat je bezoekers heel makkelijk door je oudere berichten heen kunnen banjeren.
Nu hangt ook heel veel af van het doel(publiek) van je blog. Een flitsend blog met tig verschillende fluokleurtjes zal geen probleem zijn als je het jonge grut wil aanspreken, een gemiddelde vijftiger houdt het na een kwart minuut waarschijnlijk definitief voor bekeken. Een site met enkel muziekvideo’s zal er anders uitzien dan een blog met politieke commentaren en een blog die je in hoofdzaak gebruikt om klanten naar je webshop te loodsen mag er anders uitzien dan een persoonlijk fotoblog.
Wekelijks kom ik wel een aantal blogs tegen waarvan ik zeg: “Fijn blog, op zich zelfs origineel ingedeeld, mooi verhaal, leuke schrijfstijl maar er is geen doorkomen aan, want:
- lettergrootte te petieterig
- lettertype te zwierig
- kleurencombinaties waar je schele hoofdpijn van krijgt
- irritante popups
- te uitgebreide en onoverzichtelijke menu’s
- lastig navigeren naar oudere berichten
- …
Het gevolg laat zich raden. Ik klik weg. Als het blog echt hele lekkere content heeft keer ik misschien op een later tijdstip een paar keer terug (je weet nooit of de blogger in kwestie intussen tot het inzicht is gekomen dat een en ander toch echt niet door de beugel kan) maar dat is het dan ook. Ga er maar van uit dat een doorsnee bezoeker een pak minder geduld heeft dan ik. Die klikt genadeloos weg om nooit meer terug te keren!
Je bent gewaarschuwd.
Geef een antwoord