Homebeter bloggenOver de keuze van je blog template
0
(0)

Tijd om even stil te staan bij wat veel bloggers beschouwen als één van de leukste dingen om te doen bij het opbouwen van een blog: het kiezen van het blogtheme – sjabloon in Blogger-jargon – en het experimenteren met de vele mogelijkheden qua opmaak en indeling van hun webstek. Maar waar moet je precies op letten bij de keuze van je blog template?

Als we denken aan de voorwaarden voor het maken van een succesvol blog denken we spontaan aan zaken zoals blogfrequentie, kwalitatieve inhoud, de SEO en de connectie van het blog met diverse social media. Niet helemaal onterecht, natuurlijk.

Bij de vraag “Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog?” vergeten we te vaak dat ook de keuze van je blog template een belangrijke rol speelt. Samen met het kleurgebruik en de indeling zorgt het ervoor dat je blog niet alleen bezocht, maar ook gelezen en doorsnuffeld wordt. Zorg voor een fijne – want erg makkelijke – leeservaring en de kans is aanzienlijk groter dat je bezoeker eerder vroeg dan laat naar je blog terugkeert. Kijk, dat is wat we willen!

Keuzestress

Ben je een WordPress-gebruiker dan heb je mogelijkheden zat als het gaat om de keuze van je blog lay-outje. Gratis downloadbaar, of een ietsje geavanceerdere betaalde versie (voor enkele tientallen dollars), dan wel helemaal op maat gemaakt door een designer voor een veelvoud van dat bedrag. Ze zijn te vinden in allerlei soorten en maten. Dus, laat je creativiteit en inspiratie de vrije loop en kom met een heel eigen(zinnige) inkleuring van jouw stukje internet.

Eerste indruk

Iedere blogger zou zich, vooraleer iets te beslissen over een nieuwe template – annex indeling, annex kleurenschema – voor zijn blog, moeten verplaatsen in een bezoeker die “per ongeluk” voor de eerste maal je site of weblog bezoekt. Een beetje zoals de expert in onderstaand filmpje doet. Erg leerzaam! Hij bekijkt hier bedrijfswebsites, maar de basiswetten van effectiviteit op het internet gelden voor iedereen. Zelfs voor hobbybloggers. Wel zou ik persoonlijk de tien seconden waar men het over heeft willen reduceren tot een seconde of vier. Dat lijkt me een stuk realistischer.

 Smaak en kleur, look & feel

Over kleuren en smaken valt niet te twisten natuurlijk. Echter, wil je dat je blogs ook gelezen worden, zorg dan voor erg makkelijk leesbare teksten, zorg dat je bezoekers heel makkelijk door je oudere berichten heen kunnen banjeren.

Nu hangt ook heel veel af van het doel(publiek) van je blog. Een flitsend blog met tig verschillende fluokleurtjes zal geen probleem zijn als je het jonge grut wil aanspreken, een gemiddelde vijftiger houdt het na een kwart minuut waarschijnlijk definitief voor bekeken. Een site met enkel muziekvideo’s zal er anders uitzien dan een blog met politieke commentaren en een blog die je in hoofdzaak gebruikt om klanten naar je webshop te loodsen mag er anders uitzien dan een persoonlijk fotoblog.

Wekelijks kom ik wel een aantal blogs tegen waarvan ik zeg: “Fijn blog, op zich zelfs origineel ingedeeld, mooi verhaal, leuke schrijfstijl maar er is geen doorkomen aan, want:

 • lettergrootte te petieterig
 • lettertype te zwierig
 • kleurencombinaties waar je schele hoofdpijn van krijgt
 • irritante popups
 • te uitgebreide en onoverzichtelijke menu’s
 • lastig navigeren naar oudere berichten

Het gevolg laat zich raden. Ik klik weg. Als het blog echt hele lekkere content heeft keer ik misschien op een later tijdstip een paar keer terug (je weet nooit of de blogger in kwestie intussen tot het inzicht is gekomen dat een en ander toch echt niet door de beugel kan) maar dat is het dan ook. Ga er maar van uit dat een doorsnee bezoeker een pak minder geduld heeft dan ik. Die klikt genadeloos weg om nooit meer terug te keren!

Je bent gewaarschuwd.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

9 reacties op “Over de keuze van je blog template”

 1. Roos Jansen avatar

  Beste Ben,

  Bedankt voor dit artikel! Ik wil zelf een blog beginnen, en dit heeft me zeker geholpen. Mooi filmpje ook 🙂 Eigenlijk lijkt het wel een beetje op een sjabloon maken, zoals in Word en je E-Mail, je maakt er namelijk een mooi persoonlijk geheel van.

  Liefs,
  Roos | http://www.iwriter.nl/

 2. sunny mama avatar

  Zeer informatief artikel + filmpje.
  Je eigen blog-lay-out beoordelen is veel moeilijker, vind ik, dan je tekst een nachtje laten sudderen en hem de volgende dag met fris gewassen ogen bij te polijsten.
  Aan feedback van anderen heb je – voor wat betreft je lay-out – niet altijd veel. Vaak gaat het dan eerder over smaakkwesties. Heeft te maken met de relatieve onbekendheid van blogs onder mijn leeftijdgenoten. Ze weten niet wat het is (een blog), ze weten niet wat ze ermee aankunnen en ze weten niet dat er überhaupt genavigeerd kan worden.
  Alsof ze in een museum een schilderij bekijken, staren ze ernaar en zeggen: ‘Mooi’. Komen niet op het idee om de muis over het beeldscherm te bewegen, laat staan te scrollen.
  Feedback van dames en heren die wel weten wat een blog is, is dus van harte welkom!

 3. Falco Renierkens avatar

  Hallo Ben, wederom een geweldig artikel!

  Volgens mij is de groep die twijfelt groter dan de groep die 100% zeker is met het ontwerp van zijn of haar blog. Zelf vraag ik me ook geregeld af wat ik beter zou kunnen doen.

  Momenteel ben ik echter wel tevreden met het ontwerp en richt ik me meer op het maken van content. De groep lezers neem in elk geval rustig maar zeker toe en meer kan ik me dan ook niet wensen 🙂

  Dank voor weer een boeiend artikel.

 4. Marjanne56 avatar

  Als je al niet was afgehaakt, verzoek ik je hierbij om met je kritische ogen en kennis mijn blog te bekijken. Ik zie met belangstelling jouw tips en trics tegemoet?
  Al weet ik dat over smaak niet valt te twisten, houd ik wel van kritiek.

  Niet vergeten hè; ik ben een opschrijver en geen schrijver!
  Bedankt voor meer dan 10 sec. van je tijd 😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Maar ook opschrijvers willen gelezen worden, toch?
   Ik kijk dadelijk even naar je site!

 5. Ximaar avatar

  Hoe een thema ervaren wordt hangt erg van het apparaat en de instellingen af van de bezoeker. Een bezoeker met een scherm met hoge resolutie ziet vaak hetzelfde blog een stuk kleiner op z’n scherm dan iemand met een scherm met lagere resolutie. Vervolgens is het ook maar de vraag of zo’n scherm-instelling op standaard staat of dat ie op continu ingezoomed of uitgezoomed staat. Vervolgens kunnen sommige mensen de helderheid van het scherm achterlijk hoog zetten of juist erg fles en dan heb je nog PC-, Laptop-, Tablet- en Smartfoongebruikers met allemaal een eigen voorkeur. Het is in elk geval goed om de instelling van je blog ook eens op ander apparaten te bekijken dan alleen de eigen PC.

  Of je met smartfoongebruikers als blogger rekening moet houden weet ik niet. Een deel betaalt per MB en die gebruiken ‘m meer om snel iets op te zoeken en niet om op het gemak een weblog van voor tot achter te lezen.

  Hier vind ik de letters in de berichten behoorlijk groot. Bij velen vond ik het vroeger juist te klein en nu heb ik zelf letters die wel een tikkie groter mogen. Probleem is dat dat bij WP.com in het thema ingebakken zit. Bij het huidige thema krijg ik het huidige lettertype en -grootte. Ik kan dat wel veranderen, maar dan moet ik dat in elk bericht opnieuw doen met een instructie.

  De meeste andere thema’s vallen om andere redenen af als navigatie of het wegvallen van de zijkolom als je in een bericht zit.

  Blogspot doet het op dit punt beter. Binnen een thema mag je voor alles eigen lettertyppes, -kleuren en -groottes kiezen waaronder een berg webfonts. Je kan er ook de kolombreedte per thema traploos instellen. Maar blogspot heeft een ander nadeel, ik vind hun reageeroptie nog altijd verre van plezierig.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Veel is al op te lossen door te kiezen voor het zogenaamde ‘responsive design,’ waarbij het blog zich zoveel mogelijk aanpast aan het scherm waarop de bezoeker het blog bekijkt. Dat werkt normaliter ook bij smartphones.

   Inderdaad, Blogger heeft inderdaad een stuk meer mogelijkheden als het gaat om de keuze van lettertypes en -groottes dan WordPress.com in z’n standaardversie…

   Hier zijn de letters van de blogberichten ruim bemeten, dat klopt. Dat komt omdat ikzelf niet de meest performante ogen heb – en ik wil met alle gemak door mijn eigen site kunnen banjeren – en ik wil mijn bezoekers graag uitnodigen om zo moeiteloos mogelijk te gaan lezen.

   1. Ximaar avatar

    Iets instellen alleen op je eigen blog ter compensatie van je ogen is niet zo handig/verstandig. Je kan dan beter de zoomoptie van je browser op 120% instellen en dan zijn overal de letters groter.

    Die responsive dingen vind ik ook niet zo prettig, die ik nu heb heeft een vaste breedte waardoor de regels niet te lang worden. Die optie zouden ze in de responsive versies ook in moeten bouwen. Dwz te lange regels (meer dan 60 karakters breed) vind ik vervelend lezen en per blog de breedte van m’n browser instellen doe ik alleen als het een zeer interessant blog is. Het thema dat ik heb biedt voor sommige mobiele apparaten een aangepast (vereenvoudigd) thema aan. Op een tablet past m’n huidige breedte.

    Mijn oude website was destijds via frames responsive en daar werkte ik met berichten verdeeld over 2 kolommen. Die optie heb ik nog nooit in een huidig responsive thema gezien. Wat dat betreft zou ik er zelf 1 moeten maken. Dat effect van vroeger kan ik overigens ook in m’n huidige blog met de table-functie, maar dat is me teveel werk. 😉

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Daar heb je een punt! Alleen, als ik mijn browser anders instel heeft dat weer nadelen voor andere sites die ik bezoek. Bovendien ben ik niet de enige hier in huis die deze pc gebruikt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.