Homebeter bloggenIs je weblog een marktplaats of een versterkte burcht?

Is je weblog een marktplaats of een versterkte burcht?

Gebruiksvriendelijk blog makenHet blijft – alle mogelijke strategieën en hulpmiddelen ten spijt – erg lastig om bezoekers voor je blog te krijgen. Hoe goed je blogs ook zijn. En nog veel moeilijker is het om je bezoeker effectief aan het lezen te krijgen. Dat laatste heb je als blogger voor een groot stuk zelf in de hand. Het komt erop aan een toegankelijk en gebruiksvriendelijk blog te maken.

Veel van je bezoekers komen haast per ongeluk op een willekeurige pagina van je blog terecht. Niet zelden als gevolg van reflexmatig handelen. Van jouw kant heb je drie seconden om je toevallige bezoeker ervan te overtuigen dat jij hebt wat hij zoekt, en – als dat niet het geval is – hij in ieder geval het idee heeft waar jouw blog dan wel over gaat. Idealiter blijft je lezer toch hangen om even op je blog rond te struinen.

Dat lukt bij de ene blog al wat makkelijker dan bij de andere. En sommige bloggers maken het hun bezoekers haast onmogelijk om snel een idee te krijgen van wat er op hun blog te vinden, te krijgen en te beleven valt. Het lijken welhaast versterkte burchten!

Menig blogger vergeet hoe gehaast en gemakzuchtig een bezoeker anno 2014 is. Iedere muisklik, iedere scrollbeweging, ieder wachtwoord, iedere popup, iedere zoekactie, iedere onnodige omleiding en iedere traag ladende foto kan er één te veel zijn.

Een gebruiksvriendelijk blog maken: leren van bibliothecarissen en winkeliers…

…wiens taak het is de collectie – boeken of andere waar – zo te ordenen en te presenteren dat ze voor alle geïnteresseerden zo makkelijk mogelijk toegankelijk is. Een open marktplaats, zo je wil. Het helpt dus ook als een en ander een beetje uitnodigt en prikkelt.

Hierna enkele maatregelen die ik nam om de collectie van Blogtrommel.com makkelijk raadpleegbaar te maken.

1. beschrijving van je blog in Google

Beginnen bij het begin. Je blogtitel en meta description. Je blogtitel is net als je ondertitel (maximaal 60 karakters) te zien in de eerste regel van het zoekresultaat van de zoekmachine. De meta description (maximum 154 tekens) beschrijft heel kort waar je blog over gaat. In de zoekmachine geef je je bezoeker aldus al enig idee op wat voor blog hij terecht zal komen als hij de link aanklikt. Probeer in je blogtitel en beschrijving steeds enkele zoektermen te verwerken die voor jouw blog belangrijk zijn.

Nogal wat bloggers schenken geen aandacht aan de meta description en/of laten ‘m gewoon leeg. Jammer!

2. Header

Probeer een duidelijke, aansprekende header te maken. Zo’n header valt op, is niet te verwarren met die van enig andere blog en geeft je bezoeker als het goed is meteen mee op welk soort blog ‘ie is beland.

Maak de header ook niet te hoog. De plaats op de landingspagina is immers beperkt.

3. Menubalk

Voor Blogtrommel.com heb ik ervoor gekozen om die simpel en beschrijvend te houden. Heb je het allereerste item (‘gratis downloads’) gezien? Wie wil dat nou niet? Merk ook op dat achter de menu-items pagina’s verborgen zitten met linkjes die rechtstreeks toegang geven tot belangrijke content op dit blog.

4. indeling van de homepage

a) Slider

Een makkelijke en zeer opvallende manier om recente (of al wat oudere) blogberichten (opnieuw) voor het voetlicht te plaatsen.

b) Meer lezen-knop

De meningen over het gebruik van de meer lezen-knop zijn verdeeld. Zowel bij bloggers als onder de lezers. Op de hoofdpagina van een weblog gebruik ik ‘m erg graag: je kan er niet om heen dat zo’n knop je in staat stelt om op een kleine oppervlakte veel korte stukjes van blogposts te tonen. Ik kan een een staalkaart tonen van wat Blogtrommel.com zoal te bieden heeft, zonder dat jij als lezer veel moet klikken of scrollen.

Zo’n aanpak toont nog maar eens het belang van goede, aansprekende titels.

c) Sidebar

Ook de indeling van de zijbalk van de blog speelt een belangrijke rol bij het ‘ontsluiten’ van de blogcontent.

Bij de inrichting van het bovenste – en dus belangrijkste – gedeelte van de sidebar is alles erop gericht bezoekers dieper dit blog in te trekken. Dat begint bij de opvallende zoekbalk.

Daarnaast is er ook het archief. Om plaats te sparen opteerde ik ervoor om het archief ‘als dropdown’ weer te geven en niet het volledige archief in z’n volle glorie. Die optie is sowieso te verkiezen als je blog ouder dan een half jaar is.

Daaronder geef ik de categorieën weer (‘Dit blog in ’t kort’). In plaats van de meer gangbare en min of meer cryptische tag(wolk) ging de voorkeur hier naar echte beschrijvende links zodat iedereen – of je nu kind aan huis bent of toevallige passant – weet wat er te rapen valt.

En dan zijn er nog de meest gelezen artikels van de afgelopen maand. Bezoekers hebben de neiging enkele van de meest populaire blogposts aan te tikken…

Pas daaronder is er plaats voor artikelen en sites buiten dit blog.

De plaats van de poll varieert altijd een beetje.

5. Andere maatregelen

Niet te onderschatten is de interne linkbuilding die ervoor zorgt dat lezers op een ongedwongen manier worden uitgenodigd om meerdere stukken te lezen. Tegenwoordig wordt bijna geen enkel artikel meer geplaatst zonder één of meer interne links.

Nog in de categorie van interne linkbuilding zijn de zogenaamde gerelateerde blogs. Een rijtje met links naar aanverwante artikelen onder je blogartikel. Eventueel vergezeld van een uitgelichte afbeelding. Deze worden automatisch gegenereerd op basis van inhoud en toegekende tags en categorieën.

Als jij een nieuw artikel online zet dan kan het zijn dat de gerelateerde artikelen onder je blogposts gewijzigd worden. Het programma kiest immers de blogposts die het best passen.

Google even op ‘Related posts’ voor meer info;

6. Gebruiksvriendelijk blog en lagere bounce rate

Aldus wordt Blogtrommel.com een open blog met een lagere bounce rate. Alles is eraan gedaan om meteen duidelijk te maken waar dit blog over gaat en de content zo makkelijk mogelijk bereikbaar te maken.

7. Nadelen?

Die zijn er ongetwijfeld ook. Ik had het al over de meer lezen-knop die een deel van mijn bezoekers de gordijnen injaagt. En waarschijnlijk zal ook niet iedereen gelukkig zijn met het grote aantal linkjes in sommige artikels en pagina’s (dit zou bij sommige lezers kunnen leiden tot keuzestress). Het is een keuze die ik maak en die mijn lezers te nemen of te laten hebben…

 

photo credit: szeke via photopin cc
2 reacties op “Is je weblog een marktplaats of een versterkte burcht?”

 1. Mariel avatar

  Goede tips, de meesten pas ik ook toe. Wel een kanttekening bij een hoge bounce rate; het hoeft niet perse negatief te zijn. Als iemand toch 3 of 4 minuten op een pagina doorbrengt ben ik daar toch blij mee ondanks dat de bounce rate 100 % is. It’s all about perspective.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Heel juist! Cijfers zeggen inderdaad ook niet alles…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.