Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Wat is een landingspagina?

“You’ll never get a second chance to make a first impression.”

Dat geldt zeker ook voor uw blog!

Eerder vertelde ik (onder andere) al uitvoerig waarom  uw blog weinig bezoekers krijgt, ondanks het feit dat u erg regelmatig blogt en echt wel toegevoegde waarde levert.

Een andere mogelijkheid kan zijn dat uw landingspagina  niet optimaal werkt.

Wat is een landingspagina?

Vooraleer verder te gaan is een definitie misschien wel handig. De landingspagina is de pagina waarop uw bezoeker terecht komt als ie op een link naar uw weblog klikt, zonder dat ook maar één millimeter is gescrold.

Soms tegengestelde belangen

Als het goed is zijn de blogger en zijn lezer twee handen op één buik. Evident is zulks echter niet. Zo wil de lezer bijvoorbeeld graag:

 • een snelle toegang tot informatie (liefst panklaar te gebruiken)
 • een snelle oplossing voor zijn probleem (zonder ver te hoeven zoeken)
 • een snelle bevrediging van zijn behoefte
De blogger van zijn kant legt het beste van zichzelf in het blog en ziet zijn bloed, zweet en tranen graag beloond met:
 • (veel) meer bezoekers op zijn blog
 • toegewijde lezers (die elk stuk dat online komt tot de laatste letter verslinden)
 • vele enthousiaste volgers
 • wat zakgeld (verdiend met reclame-inkomsten)

De betere landingspagina

Een goede landingspagina maakt of kraakt de eerste indruk die men van u als blogger heeft en zorgt ervoor dat hierboven beschreven tegengestelde belangen elkaar min of meer in evenwicht houden. De landingspagina van uw blog zou op zo’n manier moeten ingedeeld zijn dat zowel u als uw bezoekers daar wel bij varen.Concreet gaat het erom dat uw bezoeker maximaal gestimuleerd wordt om uw weblog vaker te bezoeken, “dieper in uw blog te trekken”, hem of haar de actie te laten ondernemen die u graag zou willen.

Veel aandacht moet daarbij gaan naar het gedeelte van uw blog (zijbalken en blogposts) boven de vouw: het stuk van uw blog dat zichtbaar is zonder dat uw bezoeker heeft moeten scrollen. Het is de belangrijkste “zone” van uw blog. Het is de zone bij uitstek om:
 • uw bezoeker  in een oogopslag duidelijk te maken waar uw weblog (niet) over gaat
 • uw lezer laten kennismaken met uw allerlekkerste content
 • uw lezer uit te nodigen om zich te abonneren op een nieuwsbrief
 • uw contactgegevens achter te laten
 • een product aan de man te brengen
 • uw lezer de weg te tonen naar uw populairste berichten
 • uw lezer uit te nodigen om deel te nemen aan een wedstrijd
 • uw bezoeker warm te maken voor wat ie niet mag missen
 • ….

Voor elke blog andere prioriteiten

Natuurlijk is het niet aan mij om te bepalen hoe u uw landingspagina moet opbouwen. Dat is immers voor iedereen verschillend, aangezien dat in grote mate afhangt welke prioriteiten u(w blog) heeft. In principe komt het erop neer dat u de items (blogposts, gadgets, lijsten met links, tekstjes, foto’s, enz…) die u het allerbelangrijkste vindt, zo hoog mogelijk op de pagina dient te plaatsen. Zo is de kans het grootst dat het oog van uw bezoeker/lezer/volger erop valt. Vervolgens is natuurlijk ook de kans  groter dat er verder wordt doorgeklikt.

Wie zich nog wat verder in de materie wil verdiepen moet de video (in het Engels) maar eens bekijken. Omdat het hier gaat om een Hangout On Air tutorial van Google+, ligt de nadruk natuurlijk nogal sterk op het Blogger-platform. Maar uiteraard gelden dezelfde principes bij andere blogplatforms. Vanaf de 13de  minuut komen enkele interessante praktijkvoorbeelden aan bod. Daarom wou ik ‘m u niet onthouden.

Toegepast op Blogtrommel.com?*

Ook de indeling van Blogtrommel.com wijzigde langzaamaan met de bovenstaande “wetenschap” in het achterhoofd. In willekeurige volgorde:

 • de header werd minder hoog (zodat er meer ruimte vrijkwam voor items boven de vouw)
 • de blogbeschrijving maakt duidelijker waar dit blog over gaat
 • het zoekvak kreeg een plaatsje bovenaan in het scherm
 • de verschillende pagina’s werden tabbladen (net onder de header)
 • enkel de laatste blogpost is volledig leesbaar (er is meer content zichtbaar zonder dat u zich te pletter hoeft te scrollen)
 • Onder iedere blogpost verschijnen nog 5 “gerelateerde artikels”
 • de berichten die de “kern” van dit blog uitmaken werden samengebracht (Hot topics)
 • de mogelijkheden om dit blog te volgen werden gegroepeerd kregen een meer prominente plaats
 • de 10 populairste berichten aller tijden werden uit de kelder van dit blog gevist en kregen een plaatsje veel hogerop (in de rechter zijbalk)
 • ook de lijst met de leden/volgers van Blogtrommel.com kreeg een meer zichtbare plaats op de  zijbalk (een manier om mijn appreciatie ten aanzien van hen te tonen en meteen ook niet-leden te laten zien dat het mogelijk is om lid te worden)

Levert de betere landingspagina ook extra bezoekers op?

Laten we voor de lol eens kijken naar twee “piekmaanden” (qua bezoekersaantallen) in het bestaan van Blogtrommel.com. De ene periode blogde ik met veel enthousiasme, maar met (veel) minder oog voor optimalisatietechnieken allerhande. Een halfjaar later was echter duidelijk te merken dat de toepassing van de hierboven beschreven technieken/trucs hun effect niet hadden gemist.
Een snelle blik op de cijfers en tabellen van ons aller Google Analytics leert mij dat:
 • het totaal aantal bezoeken voor Blogtrommel.com meer dan 70% toenam
 • het totaal aantal pageviews eveneens steeg met 68%
 • het aantal unieke bezoekers met 56% toenam
 • het aantal pageviews per bezoeker een fractie lager uitkwam
 • de gemiddelde bezoeker intussen een minuut minder van zijn kostbare tijd spendeert op mijn site

Blogstatistiekjes (van een relatief jong blog) uit twee  verschillende periodes vergelijken is altijd gevaarlijk. Zoveel verschillende factoren spelen immers een rol. Bovendien is een en ander het resultaat van een continue proces. Zo zal de betere zoekmachineoptimalisatie(strategie) van dit blog op termijn ook wel zijn steentje hebben bijgedragen.

Wel staat vast dat ik aan mijn blogfrequentie niets wijzigde en dat ik zeker niet méér promotie voer via social media. Integendeel … Dus kan ik er redelijkerwijs vanuit gaan dat bovengenoemde maatregelen hun effect hebben gehad. Hoe ziet uw landingspagina eruit?
Gaat u rekening houden met bovenstaande tips of niet?

*= Onlangs werd de lay-out van Blogtrommel.com gewijzigd. Niet alle voorbeelden zijn even duidelijk. De basisprincipes blijven wel van kracht.

photo credit: PhillipC via photopin cc


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

6 reacties op “Wat is een landingspagina?”

 1. Anneke de Bundel avatar

  Hi Ben,

  Dank opnieuw voor je informatieve verhaal. Ik ben momenteel hard bezig te vernieuwen. althans mijn blogsite, zelf word ik alleen maar ouder, dus er zit altijd wat bruikbaars bij.

  Als ik jou nog een tip mag geven: Je hebt de mogelijkheden om te volgen gegroepeerd. Ik moest echter nog wel even zoeken. Het is ook mogelijk om bv bij rss feed alleen t icoontje te laten zien, zoals ik onlangs ontdekte bij mijn eigen site. Mensen snappen wel dat ze daar op moeten drukken en het maakt teksten als volg via rss overbodig en ruimt lekker op. Dat geldt ook voor de andere iconen.

  1. Ben Mualaba avatar

   Iedereen wordt ouder, ik ook! Dank voor de tips. Ik ben alleen niet zo handig met die dingen 😉

 2. tussendroomendaad avatar

  Scrollen vind ik eerlijk gezegd niet erg, integendeel. Als ik voor de eerste keer op een blog kom, lees ik meestal het bovenste stuk en dan scroll ik nog een titel of drie naar beneden om te zien of de overige berichtjes mij ook liggen en welke onderwerpen de blogger kiest 🙂
  Verder is de lay-out nu inderdaad verbeterd! Ik moest wel even wennen, omdat ik eerst vond dat de tekst te links stond. Ik vind de rechterbalk eigenlijk nog steeds behoorlijk breed en om die reden durft hij wel eens de aandacht afleiden, maar dat kan geen kwaad als daar de juiste dingen te vinden zijn op een overzichtelijke manier en dat is nu wel in orde ^^
  Over mijn eigen startbaan ben ik best tevreden, al had ik heel graag een lay-out gehad met verschillende vakjes waar je dan op kunt klikken om verder te lezen… (zoals bij http://sylviakuijsten.com/ ) – helaas zijn de mogelijkheden bij een gratis WordPress beperkter 🙂

  1. Ben Mualaba avatar

   Echte blogliefhebbers draaien inderdaad hun hand niet om voor een beetje scroll-werk, maar zo werkt het (helaas) niet voor iedereen… En er moet in eerste instantie ook een goede reden zijn om door te scrollen, natuurlijk.
   Dank voor je complimenten aangaande de lay-out van dit blog. Er is zeker nog ruimte voor verbetering. Zo is de zijbalk bijvoorbeeld wat te druk. Daarmee snijd ik ook een beetje in m’n eigen vel, aangezien ik mijn lezers wel erg veel gelegenheid bied om andere oorden op te zoeken. Anderzijds is dat het hele opzet van Blogtrommel.com. Bovendien ben ik helemaal niet handig en moet ik het dus doen met wat Blogger me voorschotelt…
   Als ik me niet vergis zijn er wel gratis WordPress themes te vinden met vakjes, maar die zijn wel erg clean en zakelijk.

 3. Elisabeth Derogee avatar
  Elisabeth Derogee

  Dit soort artikelen zijn zo slecht voor mij. Ik voel direct al weer de behoefte om mijn blog volledig aan te passen. Lekker weer een nieuw theme!

  1. Ben Mualaba avatar

   Ow sorry, er komen er zo nog wel een paar 🙂 Het hoeft ook allemaal niet in één keer. Sowieso ‘moet’ er helemaal niets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.