Homesocial mediaGoogle+ – wat moet een blogger ermee? (update)
0
(0)

Google plis badgge Inzake populariteit en gebruikersaantallen heeft Google+ het aartsrivaal Facebook nog niet echt lastig kunnen maken. Maar als het aan Google lag zou daar wel eens erg snel verandering in kunnen komen. En bloggers en andere webschrijvers kunnen daar maar beter op voorbereid zijn.

Waarom Google+ ?

Eén van de criteria die Google gebruikt om te bepalen welke pagina’s bovenaan in de zoekresultaten moeten komen is door te kijken hoe vaak ze gedeeld worden. Dus ook hoe populair ze zijn op social media (de zogeheten social signals). Deel dus je blogs systematisch en je blog zal er wel bij varen.

Aangezien Facebook – maar ook Twitter bijvoorbeeld – populaire social media zijn wil Google graag toegang tot de gegevens van de netwerken. Die krijgt Google dan ook, maar alleen in ruil voor een flink pak geld natuurlijk.

Daarom is Google dus zelf met een eigen social medium begonnen. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat Google zich in de toekomst – en die begint vandaag – veel meer zal richten op wat op haar eigen platform gebeurt in plaats van op andere sociale netwerken.

Nu al is duidelijk dat Google de signalen die het ontvangt uit zijn eigen sociale netwerk in verhouding zwaarder laat doorwegen in het algoritme van zijn zoekmachine. Met andere woorden, de likes van Facebook verliezen aan invloed terwijl de +1 van Google plus almaar krachtiger wordt…

Shares uit Google+ opgenomen in de zoekresultaten

Ik heb het zelf al een paar keer mogen ondervinden. Ik tik een zoekopdracht in in Google en tot mijn eigen stomme verbazing klik ik een share van Google’s sociale netwerk aan in plaats van een link naar een webpagina. Sterker nog: op zoek naar informatie over een bloggerelateerd onderwerp kom ik mijn eigen share tegen, die hoger gerangschikt staat dan het eigenlijke blogbericht waarvan sprake in die bewuste share! Toeval? Een foutje van Google of toch het gevolg van mijn “reputatie” bij Google? Enfin, je ziet hopelijk wel het potentieel.

Google Authorship

Nog een voordeel is dat je via dit platform ook ten volle gebruik kan maken van Google Authorship. Om een lang verhaal kort te maken geef je – door je blog te koppelen aan je Google+- profiel – Google een extra wapen in de strijd tegen copycats en duplicate content.

Rich snippets (update)

Je zag ze steeds vaker opduiken, de zoekresultaten in Google waaraan een profielfoto van de auteur van het artikel werd toegevoegd.  Ook dat kon worden geregeld via “Google met het plusje.” Kon, want Google heeft onlangs beslist het systeem weer af te voeren. Het bleek te moeilijk om die profielfoto compatibel te maken met alle platformen en alle apparaten waarmee de zoekmachine kan worden geraadpleegd. Jammer, natuurlijk want jouw artikel in de zoekresultaten opgeleukt met een foto, het gaf je toch een zekere status. Het is bovendien geweten dat mensen vaker een zoekresultaat aanklikken met een foto. Maar dat behoort dus tot het verleden. In een moeite door verdwijnt trouwens ook de Circle count, de teller die aangeeft hoeveel gebruikers jou aan hun kringen hebben toegevoegd…

Exit Facebook dus?

Zijn al deze voordelen van die aard om Facebook dan maar vaarwel te zeggen?

Niet echt. Facebook is nog steeds vele malen groter en populairder dan de tegenhanger van Google. Google kan het zich voorlopig dus nog niet permitteren om Facebook links te laten liggen. Bovendien, zoals elk social medium is ook dit platform pas nuttig als je er ook echt actief bent. Je moet immers daar zijn waar ook je netwerk te vinden is. Dat is allemaal nogal wiedes.

Het meest ideale is natuurlijk dat je je op zoveel mogelijk social media engageert, maar die tijd moet je (willen) hebben, natuurlijk. Het duurt namelijk wel een tijdje eer je er je draai vindt en een netwerkje hebt opgebouwd.

Ben je echter nog niet actief op één van beide netwerken (en zou je er één moeten kiezen), geef dan de voorkeur aan het social netwerk van Google. Zelfs als je er nog niet onmiddellijk mee aan de slag gaat.

De interactie tussen gebruikers verloopt er over het algemeen wat stroever en minder informeel dan bij Facebook of Twitter. Het richt zich ook wat meer tot mensen die graag de social media “beroepsmatig” inzetten. Het is wel makkelijker om berichten op te sporen over onderwerpen die je interesseren. Van dit zoekverkeer kan jij ook een graantje meepikken door je blogs te delen, zelfs al heb je zeer weinig mensen in je kringen.

photo credit: The Daring Librarian via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

7 reacties op “Google+ – wat moet een blogger ermee? (update)”

 1. Sonja avatar

  Ik heb het idee dat Google+ nog niet ingeburgerd is als een social media site als Facebook. Kan ik wel leuk posten op Google+, maar met twee vrienden is dat ook weer zoiets 😉 ga de ontwikkeling ervan wel in de gaten houden..

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Tja, alle begin is moeilijk natuurlijk…

 2. carel de mari avatar

  ik ga het maar eens proberen maar er gebeurt hier niet veel op G+

 3. Rianne avatar
  Rianne

  Ik heb mijn google+ account onlangs losgekoppeld van mijn blog en zelfs compleet opgeheven. Ik deed er niets en er gebeurde daar niets. En om alleen voor het bloggen een account te onderhouden: Dacht het toch van niet…Dan maar wat minder bezoekers. Daar kan ik (niet meer) wakker van liggen.

 4. Lilith avatar

  Ik heb een account op google plus, maar ik ben eigenlijk niet meteen van plan om het te gebruiken. Ik begin eerlijk gezegd een hekel te krijgen aan google door hun zelfbevestigende en gepersonaliseerde aanpak. Niet dat facebook wat dat betreft beter is, maar kom…

 5. Bloggelientje avatar

  Ik onderken ook zeker het belang van Google+. Maar sinds december is het een stuk lastiger geworden om je profielfoto in de zoekresultaten te krijgen helaas. Google heeft het author algoritme veranderd.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat wist ik niet. IK heb Google authorship pas geïmplementeerd in december. Heb ik geluk gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.