HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Belangrijk: een header voor je blog
0
(0)

Oké, tijd om even stil te bij  één van de belangrijkste onderdelen van je blog: de header. Het is zowat het allereerste dat je bezoekers in het oog springt wanneer ze op jouw blog belanden. En omdat je nooit een tweede kans krijgt om een goede eerste indruk te maken, kan je aan de header voor je blog maar beter genoeg aandacht besteden.

Wat is een header?

De header – ook wel omslag of banner genoemd – is een meestal erg visueel getint element bovenaan je blog. Heel vaak bestaat het uit:

  • een markante foto of afbeelding die over de volle breedte van het blog is uitgerold
  • de naam van je blog
  • een ondertitel (vertelt waar je blog over gaat)
  • eventueel een logo

De vorm, de plaats en de opmaak  van al die elementen mag je in de meeste gevallen helemaal zelf kiezen. Laat je creativiteit de vrije loop, zou ik durven zeggen.

Aan welke criteria moet de header voor je blog voldoen?

In de eerste plaats moet de header opvallen. Nogmaals het is het eerste wat bezoekers te zien krijgen wanneer ze je blog bezoeken. Een beetje lezer of blogliefhebber bezoekt algauw enkele tientallen sites per dag. Wil je dat je lezer je blog op een later tijdstip nog voor de geest kan halen dan helpt het als de header van je blog wat uit de band springt.

Ook je blognaam moet duidelijk zichtbaar zijn. Het liefst toon je die naam in de vorm van het (in de browser) in te tikken adres (zoals Blogtrommel.com). Het kan immers nooit kwaad je bezoekers alvast het exacte internetadres van je blog subtiel in het hoofd te laten prenten.

Vergeten we ook niet de ondertitel of baseline van je blog. Deze geeft een (onbekende) bezoeker meteen van bij het begin al een idee waarover je blogt. Die baseline is bij voorkeur erg kort. Maximaal 10 woorden. Het oogt immers al snel slordig als je meerdere regels tekst in de header zet. Wil je meer over jou(w) blog vertellen, maak dan een About-pagina. Oh ja, die baseline mag best een beetje cryptisch en prikkelend van inslag zijn. Denk erom: je bezoeker nieuwsgierig maken, daar is het je allemaal om te doen.

Hoe maak je een header voor je blog?

Een header voor je blog creëren kan heel eenvoudig. De meeste blogplatformen bieden je de mogelijkheid om je blognaam in te tikken en minimaal vorm te geven. En hetzelfde geldt voor de ondertitel. Je bent dus helemaal niet verplicht om een omslagfoto te gebruiken. Je blog ziet er dan snel een ietsje zakelijker uit.

Wil je een header met foto dan is het van belang het juiste formaat ervoor te kiezen. De meeste blog templates geven de ideale afmetingen mee voor de foto van je header. Dit wordt uitgedrukt in pixels (px). Het is erg aan te raden je aan de aanbevolen afmetingen te houden, anders is je foto moeilijk zichtbaar of erg korrelig.

Er zijn verschillende programma’s waarmee je relatief snel een header kan maken of bijsnijden om aan te passen aan het blogtheme van je keuze. Ik noem er maar een paar:

Compacte header

Hoewel zo’n header mag opvallen is het toch voordelig als je ‘m ook niet te hoog maakt. Er is sowieso een tendens waarneembaar waarbij headers eerder smal en compact uitvallen, zodat er op de landingspagina meer ruimte vrijgemaakt wordt voor de eigenlijke bloginhoud “boven de vouw” (above the fold). Dan kom je dus al snel uit bij een header die alleen bestaat uit een blogtitel en een baseline. Zeker wanneer je een (dia)slider gebruikt bovenaan je blog is dit het overwegen waard.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?