HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?
0
(0)

Op een blog zijn je berichten – meestal – het belangrijkste. Maar een beetje blog is ook gestoffeerd met wat ik zou durven noemen “secundaire blogelementen” zoals een About- en andere vaste pagina’s, de menubalk(en), de zijbalken, de footer enzovoort.

De bedoeling van dit alles is om je blog verder “aan te kleden” en/of de bezoeker van je blog wat extra informatie te geven over jou(w blog), dan wel om ‘m  – bijvoorbeeld – relatief snel aan je contactgegevens te helpen of toegang te geven tot je archieven met eerder geschreven artikels.

Ik gebruik ditmaal heel bewust een vraagteken in de titel van dit hoofdstuk. De reden daarvoor is simpel. Niet alle blogs hebben al deze blogelementen (nodig). Veel hangt immers af van het opzet en het doel van je blog. Wat wil je met je blog bereiken? Wat wil je dat je bezoeker zeker ziet of doet wanneer ‘ie op je blog aankomt? Antwoorden op die vragen zullen zeker verschillend zijn op een zakelijk blog dan op een privé-blog met familierecepten. En daarvan hangt dus ook af of bepaalde blogelementen nu wel of niet aanwezig zouden moeten zijn op een blog.

Er is overigens een duidelijke tendens waarneembaar in blogland om blogelementen tot een minimum te beperken of zelfs helemaal aan het oog van de bezoeker te onttrekken: Zijbalken (sidebars) die hooguit nog een paar widgets bevatten en menubalken die niet zichtbaar zijn tenzij de gebruiker een knop aanklikt, bijvoorbeeld. Men gaat ervan uit dat de aandacht van een moderne internetter tegenwoordig zeer snel is afgeleid en al te drukke zijbalken, footers en menubalken (om er maar een paar te noemen) te veel aandacht en concentratie van je lezer vraagt, waardoor deze vaak niet eens aan lezen toekomt…

Blogtrommel.com heeft nog wel een zijbalk. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen die dit blog bezoekt snel aan de blogtips kan, de mogelijkheid heeft om dit blog met een muisklik te volgen en in met mij in contact kan komen indien nodig. Hoewel ik de nieuwbakken bezoeker misschien wat keuzestress bezorg, blijft diezelfde bezoeker wel wat langer op mijn blog hangen…


Meer info over onmisbare blogelementen

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?