0
(0)

Eens je bezoeker op je blog is beland, wil je natuurlijk dat ‘ie je artikel leest en niet meteen weer weg klikt. Related posts kunnen hierbij helpen. Wat zijn related posts, waarom zijn ze zo belangrijk voor een blog en hoe komen ze op je blog terecht? Een woordje uitleg en wat praktische tips.

Related posts zijn in principe niet veel meer dan een kleine verzameling linkjes naar andere blogberichten op je blog. Het gaat dan vooral om blogberichten die gelijkaardig zijn aan het stuk dat je bezoeker op dat moment aan het lezen is (of net gelezen) heeft). In het Nederlands spreken we gewoon over gerelateerde of aanverwante berichten.

Deze links naar gerelateerde blogberichten worden automatisch gegenereerd (op basis van trefwoorden, tags en categorieën). Vervolgens kunnen deze links in de zijbalk van je blog worden getoond, dan wel onder het blogbericht.

Gerelateerde berichten blijken meestal redelijk nuttig als je je lezer langer op je blog wil houden. Je kan er van op aan dat iemand die je bericht helemaal gelezen heeft ook wel geïnteresseerd zal zijn in wat je nog meer over dat onderwerp te vertellen hebt. En “toevallig” zijn daar dan enkele aanverwante artikels in de buurt!

Meer berichten die worden aangeklikt en bezoekers die langer op je blog blijven hangen. Leuk voor jou, en bovendien is het ook een belangrijk signaal voor Google en andere internetzoekmachines. Zij zullen je blog meer waarderen en bijgevolg je blog hoger in de zoekresultaten plaatsen. En dat brengt dan weer meer bezoekers naar je blog. Niks dan goed nieuws dus!

Zowat elk blogsoftwarepakket of blogthema die naam waardig zou een related posts-functie moeten hebben. Het is meestal gewoon een kwestie van een widget naar de zijbalk van je blog slepen en het zaakje instellen volgens de eigen persoonlijke voorkeur.

Steeds meer thema’s – maar dus niet allemaal – bieden ook de mogelijkheid om (automatisch gegenereerde) artikels te plaatsen onder het bericht zelf. Al dan niet voorzien van een bijbehorende uitgelichte afbeelding, zodat ze nog meer in het oog springen.  Persoonlijk zou ik de keuze van mijn blogtheme onder andere laten afhangen van de mogelijkheid om gerelateerd berichten te tonen onder de artikels. Blog je via WordPress.org, dan kan je desnoods ook een aparte plugin installeren als je blogtheme niet over de nodige functionaliteiten beschikt. Je zou dan kunnen kijken naar de plugin Related posts for WordPress.

En eigenlijk belet niets je om gewoon zelf manueel een lijstje samen te stellen met interne links naar aanverwante berichten. Het gaat hier dan uiteraard om gewone tekstlinkjes.

Vergeet tot slot ook niet je lezer uit te nodigen om meer pagina’s te bezoeken door simpelweg in je pagina’s en artikels zelf te verwijzen naar relevante berichten.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?