Hyperlinks maken

Hoewel misschien niet zo opvallend, zijn hyperlinks quasi onmisbaar op een blog of webpagina. Hier leg ik uit hoe je hyperlinks (links) aanmaakt en waarom het hyperlinks maken zo belangrijk is voor je blog.

Wat zijn hyperlinks?

Heel simpel eigenlijk. Hyperlinks zijn “aanklikbare woorden” – meestal makkelijk te herkennen aan de min of meer opvallende kleur – die twee webpagina’s aan elkaar koppelen (linken). Wanneer je (bezoeker) zo’n link aanklikt kom je zonder omwegen op die andere pagina terecht. Het is dus dé manier om je snel van de ene webpagina naar de andere te brengen.

Overigens kan je niet alleen met tekstlinks werken, je kan ook foto’s aanklikbaar maken.

Soorten links

Er zijn twee soorten links:

  • Interne links: hyperlinks die je bezoeker naar een ander artikel of pagina binnen je eigen blog brengen.
  • Externe links: links die verwijzen naar een artikel of pagina buiten je eigen blog. Je kan in principe hyperlinks maken naar om het even welke pagina op het internet.

Hoe hyperlinks aanmaken?

Links maken in je webtekst gaat heel eenvoudig. Hier volgt de werkwijze:

  1. Zoek het artikel waarnaar moet worden gelinkt
  2. Kopieer het volledige webadres dat je vindt bovenin de adresbalk van je browser (CTRL+c)
  3. Ga via het dashboard van je blog naar het artikel waarin je een interne link wil plaatsen
  4. Selecteer het woord (of de woorden) die aanklikbaar moeten worden
  5. Kies voor “Link (invoegen)Plak het volledige webadres dat je zonet selecteerde in stap 2 in het daartoe bestemde vak (CTRL+v)
  6. Je bent klaar, vergeet de wijzigingen niet op te slaan!

Onderstaande video toont de manier van werken in WordPress. Op andere blogplatformen is het procedé erg gelijklopend.

Hyperlinks maken: waarom is het zo belangrijk voor een blog?

Hyperlinks maken je blog in de eerste plaats veel sneller doorzoekbaar. Door oordeelkundig gebruik te maken van linkjes kan je je blog in één klap een stuk gebruiksvriendelijker maken. En vooral interne links kunnen ervoor zorgen dat je bezoeker meerdere artikelen van je blog bezoekt en dus langer blijft hangen. Dat komt dan weer de SEO van je blog ten goede.

Je ziet dat ik ook in dit artikel hyperlinks heb gebruikt. De links voeren jou langsheen andere artikelen die voor jou eventueel interessant zouden kunnen zijn als je nog meer (over dit onderwerp) zou willen weten. Naar alle waarschijnlijkheid ha je deze artikelen niet gevonden als ik geen hyperlinks had gemaakt. Jij zou bijgevolg (veel) eerder weer naar een andere site vertrokken zijn…

Om diezelfde reden zou je kunnen opteren om wat minder externe links te gaan gebruiken (met zo’n externe link stuur je je bezoeker immers weg van je blog). Die redenering gaat echter wat kort door de bocht. Idealiter wil je je lezer echter de best mogelijke informatie voorschotelen, om het even of die nu te vinden is op je eigen blog dan wel ergens anders op het internet. Je bezoeker zal dat erg weten te appreciëren.

Bovendien helpen links – zowel interne als externe – Google om je site (nog) beter te begrijpen. En ook dat helpt je blog beter te ranken in de zoekmachines.

Foto: Kleefaan.nl