HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Waarom externe links in een nieuw venster openen?
0
(0)

Sommige hyperlinks worden, wanneer je ze aanklikt, automatisch in een nieuw tabblad van de browser geopend. Dat is geen toeval. In dit artikel bekijken we waarom externe links in een nieuw venster openen nuttig is. En hoe je een en ander veer elkaar krijgt in WordPress. Moeilijk is het niet.

Waarover gaat het?

Zoals je weet kan je lezers eenvoudig naar een andere webpagina sturen via linkjes in een artikel. Dat kan grosso modo op twee manieren. Ofwel neemt de aangeklikte pagina direct de plaats in van de oorspronkelijke pagina (die laatste verdwijnt dan uit beeld), ofwel wordt de doelpagina geopend in een nieuw tabblad van de browser.

Dit is weer zo’n pietluttig detail, maar het is echt wel van belang. Het vaakst zie je externe links openen in een nieuw venster, maar het kan dus ook met interne linkjes (hyperlinks binnen je eigen website).

a) Extra gebruiksgemak voor je bezoeker

Soms is het inderdaad handig wanneer een pagina niet direct (helemaal) uit beeld verdwijnt. Door ervoor te zorgen dat het gelinkte artikel wordt geopend in een apart tabblad, kan je bezoeker/lezer makkelijk switchen tussen beide artikels. Wil je bijvoorbeeld een schema of stappenplan tonen naast een gerelateerd artikel dan kan je dat op die manier oplossen.

Je vindt het belangrijk dat je artikels/blogberichten goed vindbaar zijn in Google? Dan is het een goed idee om in ieder geval de linkjes die je plaatst naar pagina’s buiten je eigen website te laten openen in een nieuw tabblad.

Zo blijft jouw eigen pagina langer openstaan en is de kans groter dat je bezoeker na het bezoek aan die externe pagina terugkeert naar jouw blog om verder te lezen. Je lezer brengt dus meer tijd door op jouw site/klikt meer pagina’s aan. Voor Google is zulks een zeer positief signaal.

Doe dit niet en jouw blog verdwijnt helemaal uit beeld zodra je bezoeker op de externe link klikt. En het is onwaarschijnlijk dat lezers nog op hun stappen terugkeren. Voor jouw blog is dat een gemiste kans.

Dat is vrij simpel te regelen, zowel in de klassieke WordPress-editor als in Gutenberg.

a) De klassieke WordPress-editor

 1. Selecteer de linktekst (de woorden waarachter de link moet komen)
 2. Kies voor Link toevoegen
 3. Plak de de url van het artikel waar je heen wil linken in het venster
 4. Klik op het tandwieltje
 5. Klik het selectievakje Open link in een nieuw tabblad
 6. Sla het zaakje op

b) De Gutenberg-editor

Eenzelfde verhaal in de nieuwe Gutenberg-editor van WordPress:

 1. Selecteer de linktekst
 2. Klik op het link-icoontje (CTRL+K)
 3. Plak de url in het daartoe bestemde venster
 4. Selecteer het schuifbalkje In een nieuw tabblad openen
 5. Bevestig je keuze door op het pijltje te klikken

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?