HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsMenu’s instellen in WordPress

Menu’s instellen in WordPress

Ook menu’s instellen in WordPress is kinderspel. Hierbij een kort stappenplan gevolgd door enkele tips en bedenkingen.

De meest bekende en – gebruikte vorm is de zogenaamde menubalk: een rij linkjes die vaak net onder de header te vinden is. Maar dikwijls kan zo’n menu ook een plekje in de zijbalk of de footer van je blog of website.

WordPress-menu aanmaken en instellen

Kies in het dashboard van je blog het tabje Weergave. Vervolgen ga je naar Menu’s.

Heb je nog geen menu’s aangemaakt, dan kies je bovenaan uiteraard voor een nieuw menu aanmaken. Geef het menu een naam naar keuze.

Je kan dus binnen WordPress verschillende menu’s maken die je eventueel afwisselend kan gebruiken. Heel wat WordPress-themes maken het mogelijk om meerdere menu’s tegelijk te draaien. Men spreekt hier over primaire en secundaire menu’s.

Standaard gaat WordPress ervan uit dat je voor een menu pagina’s gebruikt die je al eerder aanmaakte voor je blog (vink de pagina’s aan die je wil invoegen en klik op Aan menu toevoegen).

Maar je hoeft je dus niet te beperken tot die bewuste pagina’s. Het is ook mogelijk om categorieën en berichttypen toe te voegen. Via Aangepaste links kan je tevens verwijzen naar individuele artikelen van je blog of zelfs naar artikelen en pagina’s die helemaal buiten je blog liggen.

Daartoe kies je dus voor Aangepaste links waarna je de url van de betreffende pagina in het daartoe bestemde vakje plakt. Het vakje voor de link tekst geeft de naam van het linkje zoals die op het scherm wordt getoond. Klik tenslotte op Aan menu toevoegen.

Aan de rechterkant vind je een lijst met alle items die je aan je menu hebt toegevoegd. Je kan wijzigingen aanbrengen in de volgorde van de items en je kan ook submenu’s maken door te rommelen met de menustructuur. Via het driehoekje rechts kan je eventueel nog de link tekst wijzigen.

Vergeet niet als je klaar bent de wijzigingen op te slaan.

Als menu-items hebt met meerder pagina’s dan wil je waarschijnlijk niet dat de eerste link meteen ook de eerste pagina opent. Je wil dat er zich een uitklapmenu ontvouwt met daaronder de sub-items.

Dit doe je door een extra aangepaste link toe te voegen die je (op het niveau boven) de sub-items plaatst. Echter in het veld waar normaal de url zou komen plaats je een hashtag (#).

Simpel en logisch

Algemeen wordt aangeraden het menu van je blog zo compact en logisch mogelijk te houden. Probeer dus niet te veel pagina’s in je menu’s te stoppen. Een menubalk die bestaat uit meer dan één rij maakt een blog meteen een stuk rommeliger. Geef de voorkeur aan de pagina’s die er echt toe doen. Het is niet de bedoeling dat je je lezer te veel keuzestress geeft. Een bezoeker met keuzestress loopt gegarandeerd weg!

Gebruik ook duidelijke labels die iedereen meteen begrijpt. Vooral ook de mensen die je blog (helemaal) niet kennen!