HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?De footer van je blog, wat moet je ermee?

De footer van je blog, wat moet je ermee?

Over het al dan niet inzetten van de footer van je blog zijn de meningen verdeeld. Sommigen bestempelen de footer als het meest overbodige onderdeel van een blog. Anderen vinden dat een footer best nuttig kan zijn en dus niet zomaar mag worden afgeschreven.

De footer bevindt zich helemaal onderaan een blog of webpagina. Hij is horizontaal van vorm en loopt over de volle breedte van je site. Niet zelden heeft ‘ie ook een (iets) andere achtergrondkleur. Zo valt de footer toch op – ondanks het feit dat die zich onderaan de webpagina bevindt – en hij geeft ook aan je bezoeker aan dat de pagina op zijn eind loopt. Je kan er net als in de zijbalk allerlei widgets in kwijt. Een footer is in de meeste gevallen altijd zichtbaar. Dus zowel op de homepage van je blog, als op iedere pagina die je aanmaakt, als onder ieder blogbericht

Als je die vraag aan je lezer/bezoeker van je blog stelt bestaat de kans dat hij of zij koudweg met ja zal antwoorden. Feit is dat, omdat de footer zich onderaan situeert, relatief weinig lezers ‘m onder ogen krijgen. Weinig mensen scrollen na het lezen van een artikel helemaal door tot beneden. Vaak wordt die footer dan nog alleen opgemerkt als zijnde het einde van de pagina, en is men niet geneigd om daar nog effectief wat te gaan zoeken.

Het hoeft dan ook niet echt te verbazen dat vele blogs gewoon geen footer hebben. En bij heel wat gratis WordPress-themes vind je trouwens al helemaal geen mogelijkheid om een footer in te bouwen.

Als je rekening houdt met het feit dat elementen onderaan een blog systematisch minder aandacht krijgen is het logisch dat je dingen in de footer – als je ‘m dus überhaupt al gebruikt – zet die niet zo belangrijk zijn. Of toch informatie waarvan het geen “ramp” is wanneer je bezoeker deze over het hoofd zou zien.  Welke informatie dat is kan ik bepalen. Dat is voor ieder blog anders en hangt in grote mate af van waar de prioriteiten voor jouw blog liggen. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan:

  • bepaalde contactinformatie
  • links naar social media
  • over-mij-informatie
  • links naar andere pagina’s op je blog
  • een disclaimer
  • informatie omtrent auteursrechten

Soms toch verrekte handig

Zo’n footer op je blog mag dan eerder als bijkomstig worden beschouwd, komt hij soms aardig van pas. Zoals gezegd blijft de footer steeds zichtbaar os – en in tegenstelling tot sidebars minder onderhevig aan wijzigingen – is hij dus bij uitstek geschikt om pakweg tracking codes in weg te moffelen (zoals wanneer je Google Analytics installeert). Een dergelijk stukje software is immers onzichtbaar aan de voorkant van een blog en wordt bijgevolg nogal snel vergeten. Door het zaakje in de footer te parkeren, weet je zeker dat allle pageviews geteld worden.