Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Moet je blog ook aan de Google Analytics?

Google Analytics“Webanalyse op zakelijk niveau” staat er ietwat protserig in de productomschrijving van Google Analytics. Of wij daar als simpele hobbyblogger ook wat mee moeten? Het zou zomaar kunnen!

Wat is Google Analytics?

Ik weet het wel, het staat stoer om glashard te beweren dat je “voor jezelf” blogt en dus geen enkele behoefte hebt aan statistieken omtrent het wel en wee van je blog. Ligt je ambitie een ietsje verder of wil je vanuit je blog een online business opbouwen dan is Google Analytics – vaak afgekort tot GA – eigenlijk een must.

Dat is trouwens ook het geval als je vroeg of laat wil gaan verdienen aan je blog. Eén van de belangrijkste dingen die bedrijven en organisaties aan je vragen vooraleer te beslissen een samenwerking met je (blog) aan te gaan, zijn je bezoekersstatistieken. Gemeten via Google Analytics. Als het erop aankomt is GA nu eenmaal de enige referentie.

Google Analytics is een gratis webtoepassing van Google bedoeld om statistieken van een blog of website te verzamelen en later gedetailleerd weer te geven.

Zowat ieder blogplatform heeft wel een sectie waarin je een blik krijgt op de statistieken van je blog. Echter, deze zijn nogal summier en hebben vaak alleen betrekking op een aantal basisgegevens zoals de pageviews en de verwijzingen van je blog. Met Google Analytics kan je bijvoorbeeld ook:

 • exact weten hoeveel unieke bezoekers je (blog) had
 • exact weten hoeveel pageviews je had tussen 15 december 2013 en 1 maart 2014
 • weten via welke social media platforms je het meeste verkeer krijgt
 • meten hoeveel pagina’s van je blog een gemiddelde lezer aanklikt tijdens zijn bezoek
 • weten hoelang een bezoek aan jouw blog gemiddeld duurt
 • meten hoeveel bezoekers er nù op je blog zijn (en welke berichten ze aanklikken)
 • weten waar je bezoekers vandaan komen (wonen)
 • weten hoeveel percent van je lezers je blog voor ’t eerst bezoekt
 • weten via welke pagina men je site binnenkomt en weer verlaat
 • ….

Google Analytics op je blog installeren

Het programma is gratis te installeren en te gebruiken. Je moet echter wel een Google-account hebben.

In onderstaande video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je Google Analytics installeert. Vooral de eerste 9 minuten zijn van tel.

Belangrijke opmerkingen:

 1. Aan de “voorzijde” van je blog kan niemand (ook jij niet) zien dat je Google Analytics gebruikt.
 2. Het codefragment komt op je blog via een tekst-widget (HTML-gadget voor de Blogspot-gebruikers onder ons).
 3. Het is erg belangrijk dat je het codefragment voor Google Analytics ergens plaatst waar het altijd “zichtbaar” is. Dus niet – bijvoorbeeld – in de tweede sidebar die enkel zichtbaar is vanaf de homepagina van je blog. De reden hiervoor is dat dan niet alle kliks worden meegeteld en je statistieken dus waardeloos zijn. Het is misschien het veiligste om de code onder te brengen in de footer.
 4. Na implementatie duurt het 24 uur eer de eerste statistieken tevoorschijn komen.
 5. Mocht je meerdere sites hebben dan kan je ook daar (met hetzelfde account) Google analytics installeren.

Nog even terugkomen op mijn beginvraag: je hebt Google Analytics helemaal niet nodig om (goed) te kunnen bloggen. Ben je een erg faalangstig  type, dan blijf je er zelfs beter ver vandaan. Het bloggersgilde telt echter heel wat cijferfetisjisten en die kunnen zeker hu hartje ophalen. Maar daarover later meer.

 


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

9 reacties op “Moet je blog ook aan de Google Analytics?”

 1. Ninja moeder avatar
  Ninja moeder

  Toevallig zat ik er vandaag aan te denken GA te installeren! Thanks voor deze nuttige toelichting!

 2. Frederique avatar

  Ik ben zo’n autist die ongeveer geilt op statistiekjes. Toch kijk ik eigenlijk nauwelijks naar de resultaten en doe ik er vrij weinig mee. Ja, de grafiekjes, die zien er mooi uit 😛

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Daar doe je helemaal niemand kwaad mee, toch? In één van de volgende blogberichten ga ik wat dieper in op de cijfertjes en grafieken in Google Analytics. Dus wil je daar graag wat meer over weten, stay tuned!

   1. Frederique avatar

    Mezelf af en toe denk ik, als ik weer naar mooie grafiekjes aan het kijken ben 😛

 3. Laura avatar

  @ Ximaar: bij GA zie je ook nog maar ongeveer 5% van alle keywords, en de boosdoener is Google. Die schermt zoekopdrachten via Google af, dus wat je nog ziet zijn bijv. de zoekwoorden uit Bing. En dit geldt dan voor alle meetprogramma’s, Google geeft het aan niemand meer door. Je kunt wel nog zien wat de bestemmingspagina was in GA (ook handig!) en hebt daardoor wel een beeld. En door Google Webmaster Tools ernaast te gebruiken, krijg je nog meer info.

  @ Blogtrommel: de 24 uur na implementatie is achterhaald. Binnen twee minuten zie je realtime bezoek al terug en de statistieken worden meerdere keren per dag zichtbaar, dus na een paar uur kun je het wel zien. Implementatie gaat voor mensen met eigen hosting vaak nog makkelijker: steeds meer themes hebben theme-options waar de de trackingcode in kunt zetten. Kwestie van copy paste. Anders raad ik je aan hem in de footer of header te zetten i.p.v. in een textwidget. Footers en headers zijn altijd zichtbaar, op elke pagina!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   @Laura: dank voor de erg waardevolle toevoeging. Dat die vertraging in de implementatie intussen achterhaald is, wist ik niet.

   1. Laura avatar

    Ik werk er de hele dag door mee, dus dan zie je dat het steeds sneller en sneller gaat 🙂

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Goed om weten dat jij expertise hebt op het vlak van Google Analytics. 😉

 4. Ximaar avatar

  Ik heb het maar een half jaartje gebruikt en vond het destijds minder dan Extreme.com, die een betere lijst had met laatste bezoekers met hun zoekwoorden en/of doorverwijzers. Dwz ik vind alleen info gekoppeld aan locatie belangrijk omdat ik een regionaal blog heb en dus absoluut niet geïnteresserd ben naar bezoekjes van buiten Nederland. Extreme is helaas niet toe te passen op wordpress.com vanwege javascript.

  Maar ook extreme functioneerde net als de huidige tracker in wordpress.com steeds slechter omdat google de zoekwoorden blokkeert. Ben wel benieuwd of ze dat ook doen in Google Analytics of dat ze op deze manier de concurrentie dwarszitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.