HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Wat zijn de portaalpagina’s op je blog?

Wat zijn de portaalpagina’s op je blog?

Eén van de grootste uitdagingen voor een groot en succesvol blog? Hoe zorg je ervoor dat de bezoekers en lezers van je blog snel en gemakkelijk de voor hen meest interessante informatie kunnen vinden? Welnu, portaalpagina’s op je blog kunnen een deel van de oplossing zijn.

Snel specifieke informatie vinden op een blog?

Voor wie niet zo vertrouwd is met een blog kan het erg lastig zijn om een blog snel te doorzoeken. Zeker wanneer het een groot blog betreft met honderden blogberichten en -pagina’s. Natuurlijk kan je altijd een zoekbalk integreren in je blog, archiefpagina’s gebruiken of andere manieren vinden om het blogarchief toegankelijk te maken.

Maar dan nog blijft het probleem overeind dat de geboden info meestal erg versplinterd is. Vooral bij een informatief nicheblog kan dat erg frustrerend zijn voor je lezer. De informatie is er wel, maar is erg verspreid doorheen de archieven van het blog.

Portaalpagina’s op je blog?

Een portaalpagina is meestal geen gewoon blogbericht maar een vaste blogpagina. Daar waar je bij een sneeze page of een landingspagina voor nieuwe bezoekers ietwat lukraak de kortste weg toont naar je beste werk,  pak je het bij zo’n portaalpagina een ietsje anders aan. Hier verzamel en order je (links naar) je artikels zo dat ze tezamen een soort actiegerichte minicursus vormen, een logisch stappenplan waarin je lezer alle info vindt nodig om iets helemaal te doorgronden.

Waar kunnen die portaalpagina’s dan over gaan?

De inhoud van dergelijke pagina’s kan uiteraard erg verschillend zijn. Veel hangt hier af van je nicheblog, stel ik me voor. Denk aan de onderwerpen waar je erg vaak over schrijft of de topics waar je voortdurend vragen over krijgt, bijvoorbeeld.

Hier op Blogtrommel.com zijn de portaalpagina’s  opgebouwd omtrent de vragen die het vaakst gesteld worden op deze site. De bewuste pagina’s zijn opgevat als kleine overzichtsartikels. Je vindt ze in de zijbalk van dit blog onder het kopje TOPARTIKELS.

Ook het aantal portaalpagina’s op je blog ligt niet vast. Is het onderwerp heel uitgebreid  dan kan het nuttig zijn om meerdere portaalpagina’s in het leven te roepen. Wel is het belangrijk dat je lezers een handig overzicht krijgen. Of desgevallend een chronologisch proces voorgeschoteld krijgen in plaats van her en der op het blog brokjes informatie bijeen te moeten scharrelen.

De voordelen van portaalpagina’s op je blog?

Om het meeste voordeel uit je portaalpagina’s te halen is het van belang dat je ze niet wegmoffelt maar in tegendeel een prominente plaats geeft. Op de homepage, in de sidebar of in de footer, bijvoorbeeld.

Omdat zo’n portaalpagina’s heel wat nuttige artikels bundelt zijn geïnteresseerde bezoekers geneigd om wat langer op je blog te blijven hangen en meerdere pagina’s aan te tikken. En dus zijn dergelijke pagina’s ook goed voor de vindbaarheid in Google.