Homebeter bloggenLezers lezen enkel je laatste bericht? Gooi je blogarchief open!

Lezers lezen enkel je laatste bericht? Gooi je blogarchief open!

Laatste update: 02/06/2018

Het is één van de grootste frustraties bij menig blogger: bezoekers die niet verder kijken dan hun neus lang is. En aangezien het merendeel van je bezoekers helemaal niks gemeen heeft met Pinocchio, krijgen slechts de laatst verschenen artikels aandacht. Dat moet anders kunnen met deze tips om je blogarchief open te gooien.

Overigens speelt dit fenomeen eens zo erg bij pas gestarte blogs. Zij hebben nog niet veel volgers op social media, maar vooral: het blog wordt nog niet goed gevonden in de zoekmachines. Is die zoekmachineoptimalisatie wel op orde, dan zijn het vaak de wat oudere berichten die vanuit Google worden aangeklikt.

Maar dan nog. Eens je bezoeker op je blog is terechtgekomen, wil je dat ‘ie zich niet beperkt tot het lezen van het artikel waar ‘ie quasi per ongeluk op is gestoten. Nee, als het effe kan wil je je lezer veel langer aan de gang houden zodat hij meerdere pagina’s gaat aanklikken.

En daar wringt het schoentje bij nogal wat blogs: het is voor bezoekers/lezers (veel) te moeilijk om snel bij de oudere content te geraken.

Blogarchief opengooien: 21 tips

Hier volgen de mogelijkheden om je blogarchief open te gooien. Het zijn er nogal wat. Hetgeen niet wil zeggen dat je ze allemaal op één en hetzelfde blog moet toepassen.

1. Kies het juiste blogtheme

Dit zeg ik hier niet voor het eerst. Kies een (WordPress)theme dat je in staat stelt om op de homepage veel (korte) stukjes uit je blogberichten te tonen. Blogthema’s in de magazine-stijl zijn hier sterk in. Ze geven je bezoeker de gelegenheid veel content te laten zien zonder dat hij zich een ongeluk moet scrollen, Krijgt je lezer dan geen keuzestress? Misschien, maar hij krijgt wel meteen een stuk of wat berichten te zien waar hij niet hoeft naar te zoeken.

Ander voordeel van thema’s in magazine-stijl: ze bieden je een grote flexibiliteit als het erom gaat te kiezen welke berichten je toont op die homepage. Dat hoeven dus niet noodzakelijk de laatst verschenen stukken te zijn. Je kan bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik maken om berichten uit een bepaalde categorie (niet) te tonen.

De meer traditionele blogtemplates tonen daarentegen standaard je laatst verschenen artikelen, en als die toevallig niet diegenen zijn waar je trots op kan zijn (of de stukken die je bezoeker niet interesseren), is dat een gemiste kans.

Gebruik je homepage vooral om met een gevarieerd aanbod te laten zien wat je in je mars hebt!

[wp_ad_camp_3]

2. Denk na over de menubalk van je blog

Nog een tip die vaker terugkomt. De menubalk is de place to be van je blog. Elkeen die ook maar een beetje interesse toont moet ‘m gezien hebben, daar kan je vanop aan. Vanuit dat oogpunt loont het zeker de moeite om na te denken wat je daar allemaal neerzet. Zeker omdat de plaats in die menubalk al bij al beperkt is.

Stel dat een nieuwe bezoeker op je site terechtkomt, wat wil je dat hij/zij dan zeker ziet? Welke pagina’s zou je bezoeker zeker moeten aanklikken. Dié moeten in je menu! Dus naast de About-pagina en je contactpagina moet er ook ruim plaats zijn voor een hele korte weg naar je allerbeste content.

Ook handig: met WordPress kan je categoriepagina’s in je menu’s stoppen. Je lezer is dan één muisklik verwijderd van alle berichten binnen een categorie.

Het is misschien verleidelijk om helemaal los te gaan met je hoofdmenu. Met heel veel verschillende items in tal van uitklapmenu’s. Leuk, maar niet altijd even effectief. Idealiter zou je lezer binnen twee klikken op zijn bestemming moeten zijn.

3. Overweeg een megamenu

Wil je toch heel erg veel informatie in de menubalk stoppen, dan kan je toch een megamenu maken voor je blog.

4. Dump dat archiefwidget

Heel wat bloggers denken spontaan aan het archiefwidget om hun blogarchief te ontgrendelen. Ten onrechte wat mij betreft. Zo’n widget – met zijn typische rijtje met data – is totaal niet meer aangepast aan de behoeften van de moderne bloglezer. Het zegt je lezer helemaal niks over je blog of je artikelen, neemt te veel plaats in de zijbalk in en nodigt je bezoeker niet uit om doorheen je blog te gaan struinen. Verderop in dit bericht zijn betere alternatieven te vinden.

Nee, volgens mij is zo’n klassiek archiefwidget alleen nog nuttig als je een echt dagboekblog hebt (waar het dus van belang is dat je lezers berichten in min of meer chronologische volgorde lezen).

5. Gebruik een uitgelichte afbeelding bij je artikel

Ook die uitgelichte afbeelding is een klassieker. Beeld prikkelt makkelijker de zinnen en de nieuwsgierigheid van je bezoeker. Je bericht valt op en wordt makkelijker aangeklikt.

6. Let odigitaal blogarchiefp de titel van je blogbericht

Idem dito voor die sprekende kop boven je artikel, dat spreekt voor zich.

7. Schenk veel meer aandacht aan je interne linkbuilding

Telkens je een nieuw bericht aan je blog toevoegt zou je ook spontaan moeten denken aan hoe je dat artikel kan linken aan je oudere stukken. Dat zou een tweede natuur moeten worden. Link vanuit je nieuwste bericht naar andere relevante artikelen op je blog (en vice versa) en maak van je blog een soort Wikipedia. Een Wikipedia die mensen dieper doet afdalen in de archieven van je blog…

8. Gebruik dus zeker related posts onder je berichten…

Vond de lezer je stuk interessant? Dan wil hij misschien nog wel meer lezen en dan komen de gerelateerde berichten bij het einde van je artikel goed van pas.

9. … maar vertrouw niet alleen daarop

Ik had ’t in punt 6 al over de interne linkbuilding. Het kan wel eens gebeuren dat het lastig is om op een natuurlijke manier naar andere berichten en pagina’s te linken. Of misschien gebruik je helemaal geen related posts. Dat is geen probleem. Plaats gewoon zelf – manueel – enkele links naar berichten die jijzelf passend vindt. Want zo’n automatische plugins komen ook niet altijd met de meest geschikte suggesties aandraven.

10. Let extra op de labeling van tags en categorieën

Er zijn bloggers die hun categorieën en tags de meest bizarre namen geven. Leuk, want het geeft een blog vaak meteen een persoonlijk cachet. Nadeel is wel dat bezoekers en lezers die je blog niet (zo goed) kennen ook niet goed weten wat ze kunnen verwachten. En aangezien nieuwsgierigheid het op het internet steeds vaker moet afleggen tegen tijdsdruk en onversneden luiheid, houd je het het best bij categorieën tags die voor iedereen direct verstaanbaar zijn.

11. Overweeg custom sidebars voor je blog

Vrij typisch aan een doorsnee blog is dat je één zijbalk hebt. Die is echter op alle pagina’s van je blog dezelfde. Dat beperkt je natuurlijk danig in de hoeveelheid info dat je er kwijt kunt. Of je moet een eindeloos lange sidebar maken. Geen optie, want dan schiet ‘ie zijn doel voorbij. Maar wat als je verschillende sidebars zou kunnen gaan gebruiken? Dus:

  • een zijbalk voor de homepage van je blog
  • een sidebar voor naast je opengeklikte artikel (bereikbaar via een link of de lees-meer op de homepagina)
  • een aangepaste zijbalk voor bij de archiefpagina’s van je blog
  • een sidebar voor naast de vaste pagina van je blog

We hebben het hier over custom sidebars, aanpasbare zijbalken in het Nederlands. Op sommige (premium) themes zijn ze inbegrepen, zo niet zijn er wel plugins voor te vinden.

Flexibele sidebars bieden je een stuk meer mogelijkheden. Onder meer als het erom gaat widgets te gebruiken die je blogarchief openzetten.

12. Zet gerelateerde artikelen naast je uitgeklapte artikel in de zijbalk

Zo kan je zonder schroom een flink deel van je zijbalk spenderen aan een widget dat aanverwante artikels toont aan het artikel dat op dat moment is opengeklapt. Je toont zo je geïnteresseerde lezer de kortste weg naar gelijkaardige berichten…

13. Toon enkele van je meest recente berichten in de zijbalk, naast je uitgeklapte artikels

In de zijbalk naast je opengeklapte artikel hoort ook een lijstje met de laatst verschenen of meest populaire berichten. Een bezoeker die – via Google bijvoorbeeld – op een artikel komt van 3 jaar geleden, wil wellicht niet te ver zoeken naar recenter werk.

En hetzelfde geldt voor de zijbalken bij vaste pagina’s op je blog of de archiefpagina’s.

14. Plaats meer dan één zoekvak op je blog

Talrijk zijn de blogs waar je als bezoeker/lezer veel te lang moet zoeken naar de zoekmachine van het blog. Iedere pagina op een blog moet volgens mij minstens één zoekvak hebben. Liefst twee of zelfs nog meer als je lange artikels en pagina’s hebt. Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk om je site te doorzoeken!

15. Gebruik de footer van je blog

Dus ja, ook in de footer hoort een zoekvak! Verder is dit ook de plaats voor de links naar je social media-accounts, contactinformatie, links naar je belangrijkste berichtcategorieën, het opt-in formulier voor je nieuwsbrief, enz..

Een tijd terug was de footer vaak letterlijk en figuurlijk het ondergeschoven kindje op een blog. Nu lijkt hij weer wat aan belang te winnen. Je kan ervan uit gaan dat iemand die helemaal tot aan de footer scrolt meer dan gemiddeld geïnteresseerd is in jou(w blog). Dat is geen reden om die persoon nog een keer uit te nodigen om nog een volgende stap te zetten.

16. Maak zelf (handmatig) een lijstje van je populairste berichten en pagina’s

Vrij prominent in de sidebar (van de homepage) zou ik een klein lijstje – 5 tot 10 items – met links zetten. Dat kunnen je meest geraadpleegde berichten of de best scorende pagina’s van je blog in Google, maar dat hoeft niet per se. Het zijn vooral de artikels waarvan jij zegt: “Beste bezoeker, als je dit blog bezoekt en je wil maar één pagina aanklikken, laat het dan een van deze zijn.”

Waar dat goed voor is? Je kan je lezer de kortste weg tonen naar datgene waarvoor de mensen meestal naar je blog komen. En daarnaast kan je zelf op een subtiele manier promotie maken voor een artikel dat niet noodzakelijk zou komen bovendrijven wanneer je het allemaal aan plugins en widgets zou overlaten.

17. Overweeg een archiefpagina te maken

Er zijn altijd wel mensen die graag een volledig overzicht hebben van ALLES wat je hebt gepubliceerd. Dat kan dus een behoorlijk lange lijst worden. Er bestaan plugins die je helpen om zo een pagina te maken. Met dergelijke plugins wordt je archiefpagina volautomatisch bijgewerkt telkens er een nieuw bericht op je blog verschijnt. Oef!

18. Maak een sneeze page

Ook dit is een aparte pagina op je blog, bedoeld om nieuwe lezers meteen veel verder je blog in te sturen. Vaak is zo’n sneeze page opgezet rondom één centraal thema (dat belangrijk is voor je blog) en waar jij dan alle berichten die je over dat topic schreef verzamelt. Eventueel voorzien van een korte inleiding.

Je sneeze page zou bijvoorbeeld prima een plaatsje kunnen vinden in de menubalk.

19. Maak een pagina speciaal voor nieuwe bezoekers

Dan de nieuw-hier-begin-hier-pagina. Ook op deze pagina maak je nieuwkomers snel wegwijs op je blog. Anders dan de archiefpagina uit punt 16 stel je de lijst handmatig samen en selecteer je dus je beste werk, eventueel opgedeeld per categorie en kort ingeleid. Ook deze pagina kan perfect in het hoofdmenu van je weblog resideren.

20. Zet linkjes naar je beste artikels in je About-pagina

De About-page van een blog wordt relatief vaak geraadpleegd. Logisch dat je op deze pagina enkele linkjes wil naar berichten en pagina’s naar keuze…

21. Maak een content buffet

Een content buffet??? Het is dé manier om op een redelijk kleine oppervlakte veel informatie over verschillende onderwerpen binnen je blog op een gestructureerde wijze samen te brengen. Een soort categorie- en tagwolk ineen, maar dan beter! Mijn content buffet zie je momenteel in de footer van dit blog.

En zo zijn we aan het einde gekomen van dit spelletje kat-bij-de-melk-zetten. Zoals je ziet komt het er wederom op aan het je bezoeker/lezer zo makkelijk mogelijk te maken om in je blogarchief te duiken. Een en ander kan soms dubbelop lijken. En het is soms ook een kwestie van experimenteren om dan te zien wat het best werkt.

Een en ander zou moeten leiden tot een lagere bounce rate en een bezoeker die langer op je blog blijft.

Heb jij nog tips om je blogarchief open te smijten?

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Lezers lezen enkel je laatste bericht? Gooi je blogarchief open!”

  1. Melanie avatar

    Goeie tips. Ik sla het oo om later in alle rust naar te kijken.

  2. Mies Huibers avatar

    Mooie tips weer. Die van die custom sidebars vond ik een goeie. Even wat aan het uitproberen met een plug in.

  3. Sandor Quatfass avatar

    Plaats (relevante!) interne links in je artikel naar eerder geschreven artikelen en overzichtspagina’s van gerelateerde content (categoriepagina’s, sneeze pages e.d)

    1. Sandor Quatfass avatar

      Ik las dat je hem er wel tussen hebt staan, maar zeker de combi met niet alleen linken naar artikelen, maar ook naar die overzichtspagina’s vind ik erg sterk!

  4. Ximaar avatar

    Het meeste pas ik toe. Een menu met zoekvak zou altijd op een vaste plek in beeld moeten blijven. Helaas is dat bij de meeste thema’s niet zo en dan zou je halverwege nog eens een menu en zoekvak moeten plaatsen.

    Voor mij hoeft het niet, ik gebruik een zoekbalk die altijd in beeld blijft en waarmee ik zelf binnen een blog of andere website zoek. DSat ding vind ook meer omdat die ook binnen de reacties zoekt en een zoekveld van Worpress doet dat bijvoorbeeld niet.

    Punt is ook dat veel bezoekers ‘voor niets’ komen. Dwz er zijn vaste terugkerende bezoekers en die lezen vanzelfsprekend het laatste bericht. Die zullen ook doorklikken op een relevante link. Maar als mensen de SEO te goed maken dan komen er mensen die helemaal niets op je blog te zoeken hebben. Denk aan mensen buiten het Nederlandse taalgebied of mensen die naar iets op zoek zijn als een groene bromfiets en op mijn blog een bericht krijgen dat ik gesneden ben door een groene bromfiets. Die zijn ook zo weer weg en gaan echt niet kijken in m’n archief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.