Meer pageviews nodig? Maak een content buffet!

Meer pageviews nodig? Maak een content buffet!

content buffetNogal wat bloggers (en bezoekers) schenken te weinig aandacht aan de wat oudere blogberichten. Jammer, want je hebt ze natuurlijk niet geschreven om ze in de donkere krochten van je blogarchief te laten beschimmelen. Nu zijn er verschillende manieren om oudere content (opnieuw) onder de aandacht van je lezers te brengen en aldus meer pageviews op je blog te krijgen. Het content buffet is er één van.

Wat is een content buffet?

Het content buffet (zie bovenaan in de zijbalk van dit blog) is een – compacte – verzameling van linkjes naar belangrijke content op je blog of website. Elders op het web heeft men het dan meestal over een “kennisbank” of zelfs “content kanon.” Ikzelf houd het dus liever op het minder academische en iets vredelievender “content buffet.” Hoewel, er is in mijn ogen een wezenlijk verschil tussen een content buffet en een kennisbank.

Klik op een linkje en je krijgt onmiddellijk toegang tot alle berichten die ik over een onderwerp heb geschreven.

Het grote voordeel van een kennisbank die goed ineen zit, is dat je op een aantrekkelijke, uitnodigende manier je archief kan opengooien. Bezoekers krijgen in één oogopslag een idee van wat er zoal op je blog te rapen valt. Vooral wanneer je blog honderden berichten telt kan dit interessant worden. Bovendien hoeft zo een kennisbank niet noodzakelijk veel plaats in te nemen in je sidebar (in tegenstelling tot de meeste standaardopties). Plaats het content buffet op een goed zichtbare plek en je krijgt bijna gegarandeerd meer pageviews.

Hoe maak je een content buffet?

Om een kennisbank/content buffet in de sidebar te plaatsen nemen we een leeg tekstwidget. Daarvoor hebben een stukje HTML-code nodig. Hieronder zie je (een stukje van) de code die ik heb gebruikt voor het maken van mijn content buffet. Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik me beperkt tot de code voor 4 items. Maar je kan uiteraard zoveel links in je content buffet opnemen als je wil. Elke regel hieronder bevat de code voor 1 item uit de kennisbank (één link).

Wil je zelf een kennisbank aanmaken voor je blog dan is het misschien wijs om het onderstaand codefragment te kopiëren en vervolgens aan jouw situatie aan te passen.

<a title=”Beste blogtips” href=/category/beter-bloggen/>Beste blogtips</a> &nbsp;|&nbsp;

<a title=”Blogs in social media” href=/category/social-media/>Blogs in social media</a> &nbsp;|&nbsp;

<a title=”Boeken” href=/category/recesie/>Boeken</a> &nbsp;|&nbsp;

<a title=”Eigen domein” href=/category/eigen-domein/>Eigen domein</a> &nbsp;|&nbsp;

Waarbij je de bruin gekleurde tekst zelf moet aanpassen. Ze heeft betrekking op de naam (het label, de aanklikbare tekst) van een item in je kennisbank. Deze kan je kiezen. Zorg er in ieder geval voor dat de tekst links en rechts gelijk blijft.

De groene tekst bevat de slug, het adres van de categorie. Waar vind je dat adres?

 1. ga naar de voorkant van je blog
 2. klik een categorie (of tag) aan die je wil opnemen in je kennisbank
 3. kijk in de browser, kopieer het gedeelte onmiddellijk na je bloglink
 4. plak dat gedeelte in de code

Meer pageviews voor je blog met een kennisbank?

Of je bezoekers inderdaad gebruik gaan maken van je content buffet – en je dus meer pageviews kan genereren – hangt grotendeels af van twee factoren. Is je kennisbank goed zichtbaar en spreken de linkjes je bezoekers aan.

Vooral wanneer je nieuwe bezoekers wil uitnodigen om via het content buffet dieper je blog in te duiken, is het van belang concrete en beschrijvende linkjes te gebruiken. Cryptische omschrijvingen en woordspelingen zijn leuk voor jezelf en ingewijden, maar iemand die je blog niet kent heeft er verdomd weinig aan.

Prikkel je nieuwe lezers met linktitels die niet zouden misstaan in het zoekvak van een zoekmachine. En durf ook meerdere woorden te gebruiken. Het maakt je blog ook sterker in diezelfde zoekmachines.

Tot zover het verhaal achter mijn content buffet. Zelf ben ik ervan overtuigd – al is het wederom moeilijk om er harde cijfers op te plakken – dat het voor meer pageviews heeft gezorgd.

6

12 Responses

Show all responses
 1. Mark
  11 februari 2017
 2. Ximaar
  2 februari 2015
  • Sharp Ben
   2 februari 2015
 3. Nienke | The Travel Tester
  31 januari 2015
  • Sharp Ben
   31 januari 2015
 4. Wesley Velroij
  29 januari 2015
 5. Saar
  28 januari 2015
  • Sharp Ben
   28 januari 2015
 6. Danielle
  28 januari 2015
  • Sharp Ben
   28 januari 2015
 7. Zo simpel is dan geluk
  28 januari 2015
 8. sunny mama
  28 januari 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.