Homebeter bloggenEenvoudig blog artikelen promoten: 10 tips
0
(0)

IJe blog en jezelf verkopen op het internetk zeg het hier niet voor het eerst: je helpt je blog enorm vooruit als je zeer regelmatig nieuwe berichten schrijft en publiceert. Je houdt Google te vriend en je zorgt dat je (trouwe) lezers niet de kans krijgen om je blog te vergeten…

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Als je veel artikelen op je blog zet, betekent het vaak ook dat ze relatief kort onder de aandacht van de doorsnee lezer/bezoeker komen. Je blogberichten verdwijnen vrij snel in de donkere archieven van je blog; aldus enkel nog bereikbaar voor de lezer die bereid is gedurende enkele minuten (een eeuwigheid op het internet) je blog te doorploegen. Jammer!

Bepaalde blog artikelen promoten?

De meeste bezoekers kijken niet veel verder dan hun neus lang is. Als het goed is besnuffelen ze hooguit de eerste 4 berichten berichten van je blog. Dat zijn dus de 4 laatst geschreven stukken. Toch kunnen er donders goeie redenen zijn om oudere blogposts (opnieuw) onder de aandacht te brengen bij je bezoeker. Ik denk dan aan:

 • welkomstberichten
 • berichten in verband met (win)acties en evenementen rondom je blog
 • belangrijke mededelingen voor je lezers
 • een koerswijziging op je blog
 • een specifieke vraag om medewerking aan je lezers
 • een waarschuwing voor je bezoekers
 • een artikel waar je erg trots op bent

Enfin, er zijn wel wat redenen te bedenken waarom je niet wil dat bepaalde content snel opgeslokt wordt door het archief. Gelukkig zijn er ook tal van manieren om berichten wat langer in de spotlights te houden, en dit zowel binnen als buiten het blog. Het hele verhaal over blog artikelen promoten via de social media laat ik hier grotendeels buiten beschouwing.

1. Maak je blogpost sticky

Hiermee zorg je ervoor dat het artikel in kwestie (altijd) bovenaan op je berichtenpagina blijft staan, ook al schreef je intussen recentere artikels. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hebben WordPress-bloggers hier geen aparte plugin voor nodig. Het is gewoon een van de standaardmogelijkheden in WordPress:

 1. Ga naar Bericht bewerken
 2. Ga naar de sectie Publiceren
 3. Klik op Zichtbaarheid
 4. Kies Op voorpagina plakken (sticky)
 5. Sla het geheel op

Het kan zijn dat je bericht nu een ietsje anders is vormgegeven. Dit hangt af van het WordPress-theme dat je voor je blog hebt gekozen.

2. Link naar een specifiek blogbericht in (al) je social media profielen

Als het goed is bevatten al je profielen op sociale media een link naar je blog. Niets belet je natuurlijk om (ook) te linken naar een specifiek artikel of pagina binnen je blog, waarop je de aandacht van je lezer wil vestigen.

3. Zet je artikel op een aparte pagina van je blog

Als een stuk wat langer in the picture moet blijven kan je er ook voor kiezen het weg te zetten op een vaste pagina van je blog. Die pagina kan vervolgens weer worden vastgemaakt aan het hoofdmenu. De kans dat lezers je artikel (blijven) vinden wordt zo aanzienlijk groter.

4. Maak een Sneeze page

“Nooit van gehoord.”, zeg je? Dat kan! Lees hier alles over de sneeze page voor het blog. Trouwens, in dezelfde hoek valt ook de interne linkbuilding onder te brengen.

5. Plaats een link (bovenaan) in de sidebar

Toegegeven, dit is een inkoppertje maar wel donders effectief. Zeker als je ook zorgt voor een wervende anchor text.

6. Plaats een lichtkrant op je blog

Sommigen vinden dat zo’n lichtkrant absoluut niet meer thuishoort op een blog anno 2015, maar je kan niet naast het feit dat zo’n sliert bewegende letters danig in het oog springt bij je lezers. Met de WordPress-plugin Post Title Marquee Scroll kan je makkelijk (titels van) blogposts selecteren en deze dan over de breedte van je sidebar laten lopen.

7. Toon de meest populaire blogposts in de zijbalk

Zowat alle blogplatformen en blogthemes hebben een variant van de Most popular posts ingebouwd. Maak er gebruik van!

In diezelfde hoek zit ook het gebruik maken van de zogeheten Related posts ofte You might also like: onder iedere blogpost verschijnt een rijtje met soortgelijke artikelen die op het blog te vinden zijn. Zo stimuleer je je bezoeker om meerdere van je blogs te raadplegen.

Overigens moet wel gezegd worden dat een populaire tool als LinkWithin serieuze nadelen heeft.

8. Gebruik een foto of opvallende banner in de sidebar

In de sidebar kan je natuurlijk ook een foto of banner plaatsen. Het liefst maak je die aanklikbaar naar het artikel van je keuze.

9. Plaats een link in de handtekening van je e-mail

Net zoals bij je social media profielen kan je ook een link naar een specifiek artikel plaatsen in je e-mail-handtekening. Iedereen die van jouw een e-mail ontvangt krijgt meteen een directe link naar dat ene blogbericht.

10. Kies een goede template voor je blog

Door te kiezen voor een theme dat je in staat stelt bepaalde artikelen (uit bepaalde categorieën) op de homepage van je blog te blijven tonen, toon je je lezer ook makkelijk de weg naar je beste stukken. Themes in de zogenaamde magazine stijl zijn hier doorgaans erg sterk in.

Tot zover mijn 10 tips om individuele blogposts voor het voetlicht te plaatsen bij je bezoekers. En het goede nieuws ligt ‘m voor mij vooral in het feit dat blog artikelen promoten op deze manier zonder al te veel bombarie kan geschieden…

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

10 reacties op “Eenvoudig blog artikelen promoten: 10 tips”

 1. Lenneke avatar

  Moet hier ook echt eens wat meer naar kijken, dus heb zeker wat aan je tips. Dank je wel!

 2. Saar avatar

  Net geïnspireerd door dit blog een lijstje in mijn sidebar toegevoegd met ‘aangeraden door lezers’ (op basis van de likes) en eentje met de posts die ik zelf leuk vind. Eens zien wat het resultaat zal zijn. Nu wel mijn stats goed in de gaten houden, lol.

 3. Danielle avatar

  Bedankt voor de tips! Ik gebruik zelf al een menu met verschillende categorieën die redelijk vaak word gebruikt maar populaire artikelen af en toe weer terug laten komen op de eerste pagina is ook zeker niet verkeerd!

 4. Erik avatar

  Bedankt voor de tips Sharp Ben! Heb weer een aantal ideeën opgedaan.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Geen dank! Daar zijn we voor!

 5. Linda avatar

  Wat een handig blogje, ik heb sinds een weekje een plug-in Review Old Post geïnstalleerd die automatisch oude berichten uit het archief opnieuw deelt via facebook en twitter. Levert aardig wat bezoekers op. Alles is aan te passen; welke categorieën of zelfs per blog een repost krijgen, hoe oud ze minimaal moeten zijn, of er een tekst bij moet komen, hoe het vermeld moet worden, hoe vaak etc.

  In de sidebar heb ik ook een popular widget, die de populairste blogjes van de afgelopen 24 uur publiceert en dus sterk wisselt.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor de tip! Die plugin kan hier ook nog wel eens van pas komen…

 6. Sharp Ben avatar
  Sharp Ben

  Die aparte tag-pagina van jou vind ik een schitterend idee, zeker als je een groot archief hebt en veel categorieën en labels. Ga ik onthouden!

  Ik ben niet zo wild van een tag/categorie-wolk in de sidebar omdat deze vaak nogal cryptisch omschreven worden – en dus relatief weinig wordt aangeklikt – en al snel zeer veel kostbare plaats in de zijbalk innemen. Ik vind het trouwens ook niet mooi, al is dat natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

  1. Ximaar avatar

   Met weinig sleutelwoorden kan zo’n tagcloud wel, maar als het er teveel worden dan lijkt mij zo’n aparte pagina beter. Voordeel van die tagcloud is dat zoiets automatisch kan. Die heb ik ook 1x laten maken door WordPress. Vervolgens heb ik de html-inhoud naar een pagina verplaatst en hou het sinds die tijd handmatig bij, omdat ik zoiets niet automatisch op een pagina of in een blogbericht kreeg. Voordeel is dat ik er categoriën en tags door elkaar in kan zetten of overlappende tags weg kan laten. Maar je moet wel een beetje met html om kunnen gaan zoals ik het nu doe en wat dat betreft voor veel bloggers geen echte aanrader.

 7. Ximaar avatar

  Aan iets bewegends als een lichtkrant begin ik al 10 jaar niet meer en het stoot me als bezoeker enorm af. Wel heb ik in de zijkolom bovenin een paar links die ik promoot met een klein plaatje en korte toelichting. Wat ik ook al jaren doe is in diezelfde kolom een 8-tal ‘eerder berichten’ plaatsen uit het verleden. Ik laat dit niet doen via een meestpopuliareblogpost-widget, want dan verandert dat lijstje nooit. Dus doe ik het handmatig en verander ik de inhoud per maand, waarbij ik de berichten promoot waar ik zelf het meeste mee heb of die weer actueel zijn geworden.

  Zelf vind ik het gebruik van categoriën, tags en/of labels erg belangrijk. Die komen onder of boven een bericht en sturen je door naar eerdere blogberichten over hetzelfde onderwerp. Dat werkt alleen goed als je algemene tags als ‘boeken’ of ‘fietsen’ en dergelijke gebruikt, waar dan een bericht of 20 in te vinden zijn. Eenmalige tag’s als ‘blauwe rolschaatsen’ zijn totaal nutteloos en zorgen ervoor dat bezoekers niet meer door gaan klikken op zoiets. Helaas gebruiken veel bloggers geen tags of ze gebruiken ze op de verkeerde manier waardoor promotie via die optie tegenvalt.

  Die tags kan je ook in een tag-cloud in de zijbalk plaatsen. Ik heb er teveel en doe het op een aparte tag-pagina http://ximaar.wordpress.com/tags/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.