Eenvoudig blog artikelen promoten: 10 tips

Eenvoudig blog artikelen promoten: 10 tips

IJe blog en jezelf verkopen op het internetk zeg het hier niet voor het eerst: je helpt je blog enorm vooruit als je zeer regelmatig nieuwe berichten schrijft en publiceert. Je houdt Google te vriend en je zorgt dat je (trouwe) lezers niet de kans krijgen om je blog te vergeten…

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Als je veel artikelen op je blog zet, betekent het vaak ook dat ze relatief kort onder de aandacht van de doorsnee lezer/bezoeker komen. Je blogberichten verdwijnen vrij snel in de donkere archieven van je blog; aldus enkel nog bereikbaar voor de lezer die bereid is gedurende enkele minuten (een eeuwigheid op het internet) je blog te doorploegen. Jammer!

Bepaalde blog artikelen promoten?

De meeste bezoekers kijken niet veel verder dan hun neus lang is. Als het goed is besnuffelen ze hooguit de eerste 4 berichten berichten van je blog. Dat zijn dus de 4 laatst geschreven stukken. Toch kunnen er donders goeie redenen zijn om oudere blogposts (opnieuw) onder de aandacht te brengen bij je bezoeker. Ik denk dan aan:

 • welkomstberichten
 • berichten in verband met (win)acties en evenementen rondom je blog
 • belangrijke mededelingen voor je lezers
 • een koerswijziging op je blog
 • een specifieke vraag om medewerking aan je lezers
 • een waarschuwing voor je bezoekers
 • een artikel waar je erg trots op bent

Enfin, er zijn wel wat redenen te bedenken waarom je niet wil dat bepaalde content snel opgeslokt wordt door het archief. Gelukkig zijn er ook tal van manieren om berichten wat langer in de spotlights te houden, en dit zowel binnen als buiten het blog. Het hele verhaal over blog artikelen promoten via de social media laat ik hier grotendeels buiten beschouwing.

1. Maak je blogpost sticky

Hiermee zorg je ervoor dat het artikel in kwestie (altijd) bovenaan op je berichtenpagina blijft staan, ook al schreef je intussen recentere artikels. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hebben WordPress-bloggers hier geen aparte plugin voor nodig. Het is gewoon een van de standaardmogelijkheden in WordPress:

 1. Ga naar Bericht bewerken
 2. Ga naar de sectie Publiceren
 3. Klik op Zichtbaarheid
 4. Kies Op voorpagina plakken (sticky)
 5. Sla het geheel op

Het kan zijn dat je bericht nu een ietsje anders is vormgegeven. Dit hangt af van het WordPress-theme dat je voor je blog hebt gekozen.

2. Link naar een specifiek blogbericht in (al) je social media profielen

Als het goed is bevatten al je profielen op sociale media een link naar je blog. Niets belet je natuurlijk om (ook) te linken naar een specifiek artikel of pagina binnen je blog, waarop je de aandacht van je lezer wil vestigen.

3. Zet je artikel op een aparte pagina van je blog

Als een stuk wat langer in the picture moet blijven kan je er ook voor kiezen het weg te zetten op een vaste pagina van je blog. Die pagina kan vervolgens weer worden vastgemaakt aan het hoofdmenu. De kans dat lezers je artikel (blijven) vinden wordt zo aanzienlijk groter.

4. Maak een Sneeze page

“Nooit van gehoord.”, zeg je? Dat kan! Lees hier alles over de sneeze page voor het blog. Trouwens, in dezelfde hoek valt ook de interne linkbuilding onder te brengen.

5. Plaats een link (bovenaan) in de sidebar

Toegegeven, dit is een inkoppertje maar wel donders effectief. Zeker als je ook zorgt voor een wervende anchor text.

6. Plaats een lichtkrant op je blog

Sommigen vinden dat zo’n lichtkrant absoluut niet meer thuishoort op een blog anno 2015, maar je kan niet naast het feit dat zo’n sliert bewegende letters danig in het oog springt bij je lezers. Met de WordPress-plugin Post Title Marquee Scroll kan je makkelijk (titels van) blogposts selecteren en deze dan over de breedte van je sidebar laten lopen.

7. Toon de meest populaire blogposts in de zijbalk

Zowat alle blogplatformen en blogthemes hebben een variant van de Most popular posts ingebouwd. Maak er gebruik van!

In diezelfde hoek zit ook het gebruik maken van de zogeheten Related posts ofte You might also like: onder iedere blogpost verschijnt een rijtje met soortgelijke artikelen die op het blog te vinden zijn. Zo stimuleer je je bezoeker om meerdere van je blogs te raadplegen.

Overigens moet wel gezegd worden dat een populaire tool als LinkWithin serieuze nadelen heeft.

8. Gebruik een foto of opvallende banner in de sidebar

In de sidebar kan je natuurlijk ook een foto of banner plaatsen. Het liefst maak je die aanklikbaar naar het artikel van je keuze.

9. Plaats een link in de handtekening van je e-mail

Net zoals bij je social media profielen kan je ook een link naar een specifiek artikel plaatsen in je e-mail-handtekening. Iedereen die van jouw een e-mail ontvangt krijgt meteen een directe link naar dat ene blogbericht.

10. Kies een goede template voor je blog

Door te kiezen voor een theme dat je in staat stelt bepaalde artikelen (uit bepaalde categorieën) op de homepage van je blog te blijven tonen, toon je je lezer ook makkelijk de weg naar je beste stukken. Themes in de zogenaamde magazine stijl zijn hier doorgaans erg sterk in.

Tot zover mijn 10 tips om individuele blogposts voor het voetlicht te plaatsen bij je bezoekers. En het goede nieuws ligt ‘m voor mij vooral in het feit dat blog artikelen promoten op deze manier zonder al te veel bombarie kan geschieden…

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

3

10 Responses

Show all responses
 1. Lenneke
  15 januari 2017
 2. Saar
  5 januari 2015
 3. Danielle
  18 december 2014
 4. Erik
  15 december 2014
 5. Linda
  14 december 2014
  • Sharp Ben
   15 december 2014
 6. Sharp Ben
  14 december 2014
  • Ximaar
   14 december 2014
 7. Ximaar
  14 december 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.