Homesocial mediaMeer volgers op social media: 8 tips
,

Meer volgers op social media: 8 tips

Heb je wat ambities met je blogproject, dan moet je ook aan de gang met social media. Anders is het puur tijdverlies. Allemaal goed en wel, maar dan moet je natuurlijk eerst een behoorlijke groep volgers hébben. Vandaar: jouw tips voor meer volgers op social media.

Ik wil hier niet zozeer stilstaan bij alle mogelijke tips en trucs voor elk social medium. Wil je meer weten gebruik dan één van de zoekbalken van dit blog. Wel wil ik kort een aantal basisprincipes uit de doeken doen.

Meer volgers op social media: 8 tips

1. Meer volgers op social media? Kies één, maximaal twee kanalen

Google+, Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram en andere Youtubes. Welke moet je kiezen? De verleiding is misschien groot om dan maar overal een accountje aan te maken. Maar houd er wel rekening mee dat zo’n account alleen maar zinvol is als je er heel regelmatig op te vinden bent. Je maakt geen splijtende indruk op je volgers in spe als je laatste update dateert van vijf maanden geleden.

Dan kan je je maar beter concentreren op die kanalen waar je al mee vertrouwd bent én – niet onbelangrijk – waar al een goed deel van je publiek te vinden is. Kies het kanaal dat je het beste past en richt je pijlen daarop.

[wp_ad_camp_3]

2. De 80%/20%-regel

Oké, dit is ook voor mezelf een werkpuntje. Het is heel makkelijk om je social media-kanalen te bombarderen tot heuse propagandamachines voor je eigen producten, diensten of artikels. Doe dat niet. Voor je volgers heeft zoiets weinig meerwaarde en dus haken op den duur gewoon af. In principe zou slechts 20% – nou, vooruit: 30% kan ook nog door de beugel – van je tussenkomsten op social media (rechtstreeks) met jouw artikel te maken mogen hebben.

Laat in ieder geval zien dat je er niet alleen bent om je eigen boeltje te promoten.

3. Promoot (deel) ook andermans werk…

De overige 80% van je “vuurkracht” kan je daar goeddeels voor gebruiken. Deel en becommentarieer werk van collega’s (en dan heb ik het niet over de werkzaamheden binnen een tribe). Ook al gaat het over je concurrent. En zelfs al ben je het helemaal niet met ‘m eens! Het toont allemaal aan dat je iemand bent die graag samenwerkt. Dat je jezelf meteen een stuk interessanter maakt om te volgen hoeft geen betoog.

4. …en zorg dat die anderen het wéten!

Hier zie ik vaak kansen verloren gaan! Fantastisch als je ruimte maakt voor andermans werk in je berichtenstroom, maar die actie wordt voor een groot deel teniet gedaan als je de personen over wiens werk het gaat daar niet van op de hoogte brengt.

Het gaat allicht wat ver om mensen hiervan formeel te verwittigen via e-mail of zo. Maar noem namen, tag en mention bedrijven, organisaties en personen dat het een lieve lust is. Het kost niks en er is haast geen effectievere manier om je (blog) op de radar te werken van collega’s die je in se niet eens hoeven te kennen.

Enfin, de kans is groot dat mensen eerder vroeg dan laat wat voor je willen terugdoen. En zo rolt ook jouw balletje (veel) verder!

5. Kwaliteit, verrassing en humor als glijmiddel

Wat je zegt en deelt is natuurlijk van belang. Bij zowat elk van je interventies op sociale media moet je volger centraal staan. Denk je dat een groot deel van je volgers iets zou kunnen hebben aan hetgeen je deelt, aarzel dan niet. Is het twijfelachtige bagger, val hen er dan zeker niet mee lastig.

En verder helpt het als je de gebaande paden probeert te verlaten, zo nu en dan. Wat humor, een woordspeling, een vraag die niemand durft te stellen, een kwinkslag, een allusie op de actualiteit,… Het zijn allemaal zaken die je (bericht) kunnen doen opvallen. Het begin van alles!

6. Gebruik die uitgelichte afbeelding

Ja, het is een inkoppertje. Maar berichten met een afbeelding vallen zoveel makkelijker op in de berichtenstroom van je volger. Gebruik daarom altijd een uitgelichte afbeelding indien mogelijk. Zelfs op een hoofdzakelijk op tekst gericht medium als Twitter.

7. Vraag niet om volgers en deelacties

Heel wat internetmarketeers vinden het best oké om lezers en volgers om likes en deelacties te vragen. Waarschijnlijk helpt het zelfs (een beetje). Je kan het doen op het einde van een blogpost, bij wijze van call to action. Of je met dergelijke bedelacties meer volgers op social media kan krijgen is niet zeker. En het staat zo wanhopig!

Als mensen niet spontaan op “Volgen”, “Like” of “Delen” kunnen klikken ben je gewoon niet interessant genoeg. Is die waarheid te moeilijk om dragen, houd het dan op het feit dat je volgers gewoon overspoeld worden met leuke content en niet overal op in kunnen gaan.

8. Winacties

Via winacties op je blog kan je het aantal volgers op sociale media wat opkrikken. Ook hier is sprake van een wat geforceerde situatie. Een goed deel van de mensen die je volgen naar aanleiding van zo’n winactie doen dat alleen omdat ze zo kans maken om die mooie prijs in de wacht te slepen. Niet omdat ze jouw content nou per se zo boeiend vinden.

photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Meer volgers op social media: 8 tips”

  1. Marguerita avatar

    Ah… chips, heb ik net gevraagd of mensen het leuk zouden vinden mij via bloglovin te volgen bij een winactie… Maar dat vind ik wel een meerwaarde, want dan krijgen ze in ieder geval al je nieuwe posts in hun mailbox. Weet ook niet zo goed hoe je dat bloglovin aantal omhoog kunt krijgen behalve met een call to action, dus als je daar nog tips voor hebt?

  2. Thomas avatar

    Goed verhaal waar ik me wel in kan vinden en ook probeer te volgen. Met name de winacties vind ik vaak wel wat irritant, vooral als er meer in korte tijd gehouden worden. Dat soort kanalen kunnen bij mij al snel een unfollow krijgen..

  3. Jolene avatar

    Ha Ben,

    Jij bevestigt wat ik al aanvoelde: het staat een beetje ‘desperate’ om om FB-likes e.d. te vragen. Dat ga ik dus ook niet (meer) doen. Dank voor het steuntje in de rug.

    Groet,
    Jolene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.