HomeWordpressWat is https en heeft je blog het nodig?
0
(0)

Laatste update: 14/11/2021

Nog niet zo heel lang geleden leken internetadressen die begonnen met https voorbehouden voor banken en andere organisaties die gevoelige info via het net uitwisselden. Tegenwoordig zie je ook steeds meer “gewone blogs” met zo’n https-verbinding. Maar wat is https precies, en heeft je blog het echt nodig?

Wat is https?

Wanneer een internetter via zijn browser een bepaalde pagina opvraagt van een webserver gebeurt dat volgens bepaalde procedures (protocollen). Via https – wat staat voor HyperText Transfer Protocol Secure – worden verstuurde gegevens automatisch versleuteld. Het is het veiligste protocol op het internet. Het verkleint aanzienlijk de kans dat internetpiraten gegevens onderscheppen.

Als internetgebruiker herken zo’n beveiligde site aan de https voor de domeinnaam in de adresbalk van de browser. En uiteraard ook aan het kenmerkende hangslotje voor het internetadres.

Heb je https nodig op jouw blog?

Op een doorsnee blog ga je natuurlijk niet direct aan de gang met persoonlijke gegevens van je bezoekers. Een echte noodzaak is https daarom misschien niet. Dat verandert natuurlijk als je mensen om gevoelige info gaat vragen. Verkoop je via je blog producten of diensten (en heb je dus vroeg of laat betalingsgegevens nodig), dan ontkom je er niet aan.

Of je nu aan de slag wil met persoonlijke info van bezoekers of niet, zo’n https-verbinding is natuurlijk een duidelijk signaal naar je bezoekers. Je geeft als blogger te kennen dat het je menens is met de beveiliging van je blog.

En tot slot heeft Google een goed jaar geleden ook al aangegeven dat sites met een https-verbinding beter zullen scoren in haar zoekresultaten.

Update: Vanaf juli 2018 zal er in Google Chrome een website die geen https-verbinding heeft als onveilig worden bestempeld. En aangezien wereldwijd meer dan 50% van de internetters gebruik maakt van Chrome – de internetbrowser is overigens eigendom van Google – wil je dit toch liever voor mekaar hebben lijkt me…

Bron:

Van http naar https, hoe werkt dat?

Voor een beveiligde verbinding heb je een SSL-certificaat nodig. Die is te verkrijgen via je hostingbedrijf en kost zo’n 10 euro. En daarna moet je blog ook nog geconfigureerd worden. Want in feite verander je het internetadres van je blog (van http://jeblog.com naar https://jeblog.com).

De mensen van Just Host schreven een paar handige stappenplannen die je kunnen helpen bij de transitie:

Gratis blogs van Blogger en WordPress in het voordeel

Zij die bloggen op een gratis platform van Blogger of WordPress hoeven zich van dit alles niks aan te trekken. Dat mag ook wel eens. WordPress regelde de transitie een hele tijd geleden al volautomatisch. Bij Blogger is het een kwestie van een vakje aanvinken in de instellingen van het blog.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

5 reacties op “Wat is https en heeft je blog het nodig?”

 1. Modula avatar

  Bedankt voor de duideijke uitleg!

  Gr.
  Maarten

 2. Ximaar avatar

  Bedoel je 10 euro per maand of per jaar? Als ik bij Just Host kijk dan kost de eenvoudigste versie 65 euro per jaar. Bij andere hostingbedrijven zal dat niet veel schelen. Voor meer krijg je waarschijnlijk ook meer. Met de vraag wat je daar aan hebt.

 3. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Bedankt voor dit informatieve artikel! Ik heb een gewone blog, geen shop waar ik gegevens verzamel, dus een https lijkt mij niet nodig, maar als Google aangeeft dat zo’n sites beter zullen scoren in de zoekresultaten dan moet ik dat misschien wel eens gaan overwegen. Ik zal daarvoor eens aankloppen bij mijn hosting provider om te horen of zij zoiets kunnen uitvoeren.

  Ik vraag me dan wel af of lezers via een RSS-feed ook de link naar mijn blog moeten wijzigen?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat laatste zou geen probleem mogen vormen. Het komt erop neer dat WordPress op de juiste manier instelt en een plug-in gebruikt die https “forceert.” De stukken waarnaar in het artikel verwezen wordt brengen duidelijkheid .

 4. Petra avatar
  Petra

  Goed stuk, dank voor je vermelding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.