lezerspubliek opbouwen

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar waarschijnlijk heb je veel te weinig aandacht voor de zoekbalk van je blog. Het feit dat die interne zoekmachine in zowat elk fatsoenlijk blogtheme standaard wordt geïnstalleerd, zal daar wel niet vreemd aan zijn. Maar het loont dus de moeite om eens te kijken wat er om en rond dat zoekvakje gebeurt…

Zoekbalk van je blog voor drie man en een paardenkop?*

Naarmate je blog meer berichten en pagina’s heeft wordt de zoekbalk van je blog almaar belangrijker. Het kleine-vakje-met-vergrootglas is één  van dé sleutels tot je blogarchief. Er is bij mijn weten geen snellere manier voor je bezoeker om – eens die op je blog terecht is gekomen – op zoek te gaan naar een specifieke blogpost.

Veel bloggers hebben echter het gevoel dat slechts een handjevol bezoekers ook effectief gebruik maken van het zoekvak. Hier op Blogtrommel.com zoekt maandelijks goed 0,5 procent van de lezers naar artikels via het zoekvak. Dat komt neer op hooguit een 60-tal bezoekers per maand.

‘Zoekopdrachten op site’ via Google Analytics

Via Google analytics kun je er vrij makkelijk aan de weet komen hoeveel procent van je lezers de zoekbalk gebruikt. Hiervoor ga je naar de sectie Gedrag en kies voor Zoekopdrachten op site. In het Overzicht vind je het percentage aan sessies waarbij het zoekvak om de hoek kwam kijken. Ook het absolute aantal sessies met zoekmachine is hier te vinden.

Het loont echter vooral de moeite om door te klikken naar het kopje Gebruik. Hier worden namelijk de sessies met – en zonder tussenkomst van zoekbalk op je blog met elkaar vergeleken. Dat geeft pas écht interessant cijfermateriaal! Op Blogtrommel.com:

  • duren de sessies met zoekopdrachten op de site 4 keer langer dan het gemiddelde
  • hebben sessies met interne zoekopdrachten een ontstellend laag bouncepercentage van 4%
  • worden tijdens de sessies met interne zoekopdrachten ook 4 keer meer pagina’s aangeklikt

Na het zien van deze cijfers kan ik maar één conclusie trekken: het kan zeker geen kwaad je lezers aan te moedigen het zoekvakje van je blog wat vaker te bezigen.

Maar waarom eigenlijk?

Ja, waarom zou je je druk maken om bovenstaande Wetenschap? Welnu, dat heeft alles te maken met de SEO van je blog(berichten). Google kijkt onder meer naar de tijd die mensen gemiddeld op je site spenderen, om te kijken of je blog blijkbaar interessant genoeg is. Dus, hoe langer bezoekers op je site blijven, des te meer pagina’s ze aanklikken, hoe beter. Het zijn voor Google belangrijke indicators om te bepalen hoe interessant je blog is.

Het gebruik van de zoekbalk van je blog aanmoedigen?

Maak het zoekvak zichtbaar!

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, of toch niet? Zoals ik al zei komen de meeste blog templates met een zoekbalkje standaard ingebouwd, dus dat is snel geregeld. Het probleem is echter dat het vaak niet echt opvalt en/of slecht geplaatst is.

Kies indien mogelijk dus een theme met een opvallende zoekbalk, activeer ‘m en plaats op een goed zichtbare plaats. Heb je een wat uitgebreider blog dan kan je rustig meerdere zoekvakken overwegen (eentje helemaal bovenin je site, eentje halverwege je sidebar en eentje in de footer van je blog bijvoorbeeld). Zo is de kans groter dat het oog van je bezoeker erop valt, met alle gevolgen van dien.

Bij sommige thema’s kan je de zoekmachine zo instellen dat er meteen al een aantal suggesties tevoorschijn komen op basis van de eerste paar letters die je bezoeker intypt. Het maakt het zoeken voor je lezer alvast een stukje makkelijker…

Heeft je blog geen geschikte zoekfunctie, overweeg dan te werken met Google aangepast zoeken.

Deel geen link, maar verwijs naar de zoekbalk van je blog

Het is natuurlijk slim om je blogberichten en -pagina’s online te delen (via social media). Dat hoeft echter niet altijd middels een rechtstreekse hyperlink naar een bepaald artikel. Je kan je lezer ook doorverwijzen naar de zoekmachine van je blog, zeggende: “Als je meer (over dit onderwerp) wil weten, tik dan zoekterm x in in de zoekbalk.”

Het gevaar bestaat dat je je bezoeker het gevoel geeft hem het bos in te sturen. Het is daarom geen trucje dat je te pas en te onpas moet gebruiken, naar mijn gevoel. Maar zeker als je inderdaad een boel interessante stukken hebt geschreven over bepaalde topics (en niet meteen duidelijk naar specifieke info wordt gevraagd), kan je het naar mijn idee perfect op de manier oplossen…

Dit artikel is gebaseerd op de bevindingen op mijn eigen blog. Het kan best zijn dat het er bij jou helemaal anders uitziet. Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar! Hoe dan ook lijkt het me zinvol om hier eens naar te kijken. Temeer omdat je volgens mij er met een  paar kleine aanpassingen ervoor kan zorgen dat de zoekfunctie op je blog vaker gebruikt wordt.

Foto:  via Shutterstock.com


*= Vlaams gezegde. Het betekent zoveel als “Voor slechts een handvol aanwezigen/gebruikers (terwijl er veel meer volk verwacht wordt)”