Google aangepast zoeken: je eigen zoekmachine op je blog

Google aangepast zoekenBen je al een tijdje intensief aan het bloggen, dan kan je blogarchief algauw enkele honderden berichten en pagina’s tellen. Leuk, maar voor je lezer/bezoeker wordt het soms knap lastig om oudere blogposts terug te vinden. Om dit probleem te verhelpen kan je gebruik maken van Google aangepast zoeken. Ga nog een stapje verder en je hebt een zoveelste manier om meer bezoekers naar je blog te brengen…

Laatste update: 15/09/2019

Wanneer mensen snel en makkelijk doorheen je oudere berichten kunnen bladeren, is de kans aanzienlijk groter dat ze langer op je blog blijven hangen. En dat is – op termijn – dan weer goed voor de positie van je blog in Google.

Bij het opzet en de indeling van je blog kan je al heel wat dingen doen om je content beter doorzoekbaar/vindbaar te maken. Wil je je bezoeker langsheen je persoonlijke favoriete blogs leiden, dan kan je natuurlijk altijd een sneeze page aanmaken.

Hoewel ik geen idee heb hoeveel percent van je bezoekers er effectief gebruik van maken, maar het zoekvak is een krachtige tool om je lezer snel door/naar je fijnste werk te loodsen. Je lezer tikt een zoekterm in en in een fractie van een seconde komen alle blogs en pagina’s met die zoekterm bovendrijven. Een heuse zoekmachine, speciaal voor je eigen blog dus. Ieder fatsoenlijk blogplatform heeft zo’n functie in het pakket zitten. Je moet het in de meeste gevallen wel zelf activeren.

Wat is Google aangepast zoeken?

Het mooie is dat je met Google aangepast zoeken een eigen gepersonaliseerde versie van Google op je blog kan installeren. Het programma is gratis en de vormgeving van de zoekmachine is volledig aan te passen, zodat ie mooi in je blog kan worden geïntegreerd. Je moet wel een Google-account hebben. Onderstaand filmpje toont hoe een en ander in zijn werk gaat:

 

Het grote voordeel (voor jou en je bezoeker) is dat je met Google aangepast zoeken – in het Engels Custom Search Engine (CSE) niet beperkt bent tot de zoekresultaten van je eigen blog. Maar het kan wel en zo gebeurt het ook meestal.

Je zou je echter perfect kunnen voorstellen dat je meerdere blogs of websites hebt rondom onderwerpen die met elkaar gerelateerd zijn. Dan is het handig dat je die sites opneemt in je gepersonaliseerde versie van Google. Enige voorwaarde is wel dat de pagina’s door Google zijn geïndexeerd. Je kan het zelfs zo instellen dat het hele internet kan worden doorzocht. Je lezer heeft dan dezelfde functionaliteiten als wanneer hij/zij via pakweg Google.be zou zoeken, maar zonder jouw blog te hoeven verlaten.

Is Google aangepast zoeken beter dan de zoekbalk van WordPress?

Het heeft er alle schijn van dat de Custom Search Engine het beter doet dan de WordPress-zoekbalk. Door de manier waarop het hele zaakje is ingedeeld gaat het zoeken in Google meestal sneller. Daarnaast heeft Google een sterke voorkeur voor artikels van een recente publicatiedatum. Op een grote website of blog kan dat het verschil maken.

In mijn eigen vlees snijden?

Sinds kort heeft Blogtrommel.com zijn gepersonaliseerde zoekmachine*.  Typ een blog(gen) gerelateerd zoekwoord in en je krijgt een pak suggesties.

Daarnaast maakt ik nog een andere zoekmachine met de beste blogtips van het web. Via deze zoekbalk doorzoek je niet alleen dit eigenste blog. Je kan ook grasduinen op de sites van een 20-tal collega’s.

Snij ik daardoor niet in mij eigen vel dan? De kans bestaat inderdaad dat mijn bezoeker op mijn blog een zoekterm intikt, uiteindelijk op een ander blog terechtkomt en daar zijn weg vervolgt. We mogen echter niet vergeten dat het een van de uitgangspunten van dit blog erin bestaat bloggers en andere lezers de best mogelijke info te geven. Van mij of van anderen, dat doet niet ter zake.

Elke bezoeker met een vraag heeft vanaf nu dus een zoekmachine die hem rechtstreeks toegang geeft tot een 20-tal sites, allemaal met een sterke focus op bloggen en aanverwante onderwerpen.

Extra bezoekers via Google aangepast zoeken?

Voor mij is het daarmee zonneklaar dat het werken met Google aangepast zoeken weer een extra mogelijkheid biedt om samen te werken met collega-bloggers die binnen dezelfde niche opereren, die je bewondert, of gewoon een extra duwtje in de rug wil geven. Hoe? Installeer Google aangepast zoeken op je blog, neem naast je eigen blog ook het blog van mede-bloggers op in je Custom Search Engine, neem contact op met de bloggers in kwestie en vraag hen om Google aangepast zoeken op hun blog te installeren en jouw blog op te nemen in hun zoekmachine.

Een win-win situatie heet dat, geloof ik…

Foto via Pixabay.com


 

 

10 reacties op “Google aangepast zoeken: je eigen zoekmachine op je blog”

 1. Tegenwoordig kan ik niet meer goed bijhouden hoe mijn weblog wordt bezocht. Bovenin schreef ik over mijn veel populairdere website in een tijd dat veel meer inzichtelijk was. Voor het interne zoeken gebruikte ik uiteindelijk PicoSearch en via die weg kreeg ik 5 bezoekers per maand t.o.v. 15000 maandelijkse unieke bezoekers. Dat was dus bitter weinig. Die ander 14995 kwamen voor 70% van de gewone Google zoekmachine.

  Natuurlijk zijn tijden veranderd en verschillen websites en weblogs, maar toch geeft het aan dat er waarschijnlijk nog immer weinig gebruik gemaakt wordt van een interne zoekfunctie.

  Zelf heb ik op mijn huidige weblog overigens ook bergen tags en categorieen, wat feitelijk ook een interne zoekfunctie is naar blogberichten waar ik over vergelijkbare onderwerpen heb geschreven. Ook die opties worden vrijwel niet gebruikt. Nou is dat niet zo vreemd omdat bloggers tags en categorieën vaak verkeerd gebruiken. Soms helemaal niet of ze gebruiken een tag maar 1x en dan heb je er als zoekfunctie niets aan.

  1. Het heeft er vermoedelijk ook mee te maken dat bezoekers gewoon de tijd niet meer nemen om rustig doorheen een blog te struinen. Men klikt de eerste 2 à 3 berichten aan en houden het dan voor bekeken…

 2. Rowdy Groothedde

  Hoi Ben,

  Wederom weer een interessant artikel. Ik geloof dat de zoekbalk niet vaak gebruikt word op websites, maar als het gebruikt word kan het alleen maar effectief zijn en in je voordeel uitpakken.

  Hou je de statistieken bij hoe vaak iemand de google aangepast zoekbalk gebruikt?

  Keep up the good blogging!;)

  1. Dank voor het mooie compliment!

   Nee, ik heb geen idee hoeveel mensen effectief gebruik maken van de zoekmachine. Weet jij hoe je zoiets makkelijk kan meten, dan? Via Google Analytics misschien?

   Heb je de zoekmachine al eens gebruikt om te zoeken naar topics die interessant kunnen zijn voor jouw blog??? 😉

 3. Stel nu dat ik me een bericht van op blogtrommel herinner over SEO en ik wil dàt bericht herlezen (en niet de meest relevante berichten van op andere blogs), is dat dan ook mogelijk? Het lukt me namelijk niet om de resultaten per blog te filteren… Dat zou ik nochtans wel een interessante optie vinden!
  Verder vind ik het wel erg leuk om op die manier te kunnen samenwerken, al lijkt het me enkel nuttig voor informatieve blogs.

  1. Ik snap wat je bedoelt. Het systeem is niet ideaal om berichten per weblog te filteren, dat moet ik toegeven. Maar je zou een en ander kunnen ondervangen door bijvoorbeeld te zoeken op “Blogtrommel SEO tips,” of zo. Vermoedelijk (waarschijnlijk) komt ‘ie dan wel met mijn berichten op de proppen….

   Ik kan natuurlijk ook gewoon de (standaard) zoekmachine van WordPress opnieuw installeren (om alleen op deze site te zoeken), maar 2 verschillende zoekvakken op één blog leek me wat te veel van het goede. Nu ik er verder over nadenk is het ook een tikje vreemd: lezers komen naar mijn blog, zoeken naar mijn content, maar de kans bestaat dat ze die niet onmiddellijk vinden via de simpelste weg…

   Je hebt me dus aan het denken gezet… Misschien zet ik de vertrouwde zoekmachine van WordPress wel terug zodat mijn bezoeker ‘m kan gebruiken als hij/zij alleen binnen Blogtrommel.com wil zoeken.

   Het gebruik van Custom Search Engine als manier om samen te werken met andere bloggers is inderdaad evidenter onder informatieve bloggers (binnen dezelfde niche), maar het hoeft niet per se…

 4. Wat een originele manier om via deze nieuwe functie met collega bloggers samen te werken! Ik moet op zoek naar mede-bloggers binnen mijn niche…

  1. Ik weet eigenlijk niet of er al veel op deze mánier wordt samengewerkt. Ik denk van niet, eerlijk gezegd. Maar het lijkt me erg leuk om zo te netwerken. Minder in het oog springend, in elk geval.

   Ik denK alleen wel dat het raadzaam is om inderdaad eerst op zoek te gaan naar geschikte blogs om op te nemen in je aangepaste zoekmachine (en ‘m te implementeren op je blog), alVorens de eigenaars te contacteren. Zo kunnen ze alvast op jouw blog zien wat de eventuele voordelen zijn…

 5. Dit is eigenlijk de reden dat ik nooit Chrome (nota bene van Google) gebruik. Ik heb al jaar en dag de zoekbalk van Google in m’n browser en daarmee kan je eenvoudig en goed binnen een website zoeken, maar ook binnen een webpagina. Je hoeft daar zo niet 2 aparte zoekvakken te gebruiken. Chrome heeft die pulg-in/widget helaas niet en het zit ook zeker niet voor 100% binnen Chrome verwerkt. Tegenwoordig gebruik ik Firefox en hun Google-Light-zoekbalk is nog wat beter. Voordeel is dat ik vaak spullen in gemeentelijke websites vind, die niet via hun eigen zoekoptie getoond worden. Daarbij kan ik ook kiezen voor plaatjes (grafieken of foto’s) zoeken binnen een site en zoeken binnen een bepaalde periode.

  Mij maakt het dus niets meer uit wat een blogger of een websitemaker aanbiedt. Ik gebruik die optie zelden tot nooit. Bij de gratis wordpress.com wordt ook een prima zoekoptie aangeboden, die hoef je alleen maar als widget naar je zijbalk te slepen. Hij staat er bij mij op, maar meestal gebruik ik ook bij mijn weblog gewoon de zoekbalk in m’n browser. Er dat komt omdat ik wel een woord in m’n website kan vinden, maar dat woord kan wel eens 3 schermen lager staan. Met de zoekbalk van Google krijg je automatisch per zoekwoord een knop en klik je daar zo naartoe.

  Eigenlijk mis ik die zoeken binnen de pagina optie bij alle zoekvakken die websites aanbieden. Zelf heb ik dat eens opgelost in m’n oude website door met javascript hetzelfde te maken. Je had daar destijds dan wel frames voor nodig om de zoekoptie boven aan de pagina te houden. Dus eigenlijk gewoon een zoekbalk binnen je website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top