Google aangepast zoeken: je eigen zoekmachine op je blog

Google aangepast zoeken: je eigen zoekmachine op je blog

Google aangepast zoekenBen je al een tijdje intensief aan het bloggen, dan kan je blogarchief algauw enkele honderden berichten en pagina’s tellen. Leuk, maar voor je lezer/bezoeker wordt het soms knap lastig om oudere blogposts terug te vinden. Om dit probleem te verhelpen kan je gebruik maken van Google aangepast zoeken. Ga nog een stapje verder en je hebt een zoveelste manier om meer bezoekers naar je blog te brengen…

Laatste update: 15/09/2019

Wanneer mensen snel en makkelijk doorheen je oudere berichten kunnen bladeren, is de kans aanzienlijk groter dat ze langer op je blog blijven hangen. En dat is – op termijn – dan weer goed voor de positie van je blog in Google.

Bij het opzet en de indeling van je blog kan je al heel wat dingen doen om je content beter doorzoekbaar/vindbaar te maken. Wil je je bezoeker langsheen je persoonlijke favoriete blogs leiden, dan kan je natuurlijk altijd een sneeze page aanmaken.

Hoewel ik geen idee heb hoeveel percent van je bezoekers er effectief gebruik van maken, maar het zoekvak is een krachtige tool om je lezer snel door/naar je fijnste werk te loodsen. Je lezer tikt een zoekterm in en in een fractie van een seconde komen alle blogs en pagina’s met die zoekterm bovendrijven. Een heuse zoekmachine, speciaal voor je eigen blog dus. Ieder fatsoenlijk blogplatform heeft zo’n functie in het pakket zitten. Je moet het in de meeste gevallen wel zelf activeren.

Wat is Google aangepast zoeken?

Het mooie is dat je met Google aangepast zoeken een eigen gepersonaliseerde versie van Google op je blog kan installeren. Het programma is gratis en de vormgeving van de zoekmachine is volledig aan te passen, zodat ie mooi in je blog kan worden geïntegreerd. Je moet wel een Google-account hebben. Onderstaand filmpje toont hoe een en ander in zijn werk gaat:

 

Het grote voordeel (voor jou en je bezoeker) is dat je met Google aangepast zoeken – in het Engels Custom Search Engine (CSE) niet beperkt bent tot de zoekresultaten van je eigen blog. Maar het kan wel en zo gebeurt het ook meestal.

Je zou je echter perfect kunnen voorstellen dat je meerdere blogs of websites hebt rondom onderwerpen die met elkaar gerelateerd zijn. Dan is het handig dat je die sites opneemt in je gepersonaliseerde versie van Google. Enige voorwaarde is wel dat de pagina’s door Google zijn geïndexeerd. Je kan het zelfs zo instellen dat het hele internet kan worden doorzocht. Je lezer heeft dan dezelfde functionaliteiten als wanneer hij/zij via pakweg Google.be zou zoeken, maar zonder jouw blog te hoeven verlaten.

Is Google aangepast zoeken beter dan de zoekbalk van WordPress?

Het heeft er alle schijn van dat de Custom Search Engine het beter doet dan de WordPress-zoekbalk. Door de manier waarop het hele zaakje is ingedeeld gaat het zoeken in Google meestal sneller. Daarnaast heeft Google een sterke voorkeur voor artikels van een recente publicatiedatum. Op een grote website of blog kan dat het verschil maken.

In mijn eigen vlees snijden?

Sinds kort heeft Blogtrommel.com zijn gepersonaliseerde zoekmachine*.  Typ een blog(gen) gerelateerd zoekwoord in en je krijgt een pak suggesties.

Daarnaast maakt ik nog een andere zoekmachine met de beste blogtips van het web. Via deze zoekbalk doorzoek je niet alleen dit eigenste blog. Je kan ook grasduinen op de sites van een 20-tal collega’s.

Snij ik daardoor niet in mij eigen vel dan? De kans bestaat inderdaad dat mijn bezoeker op mijn blog een zoekterm intikt, uiteindelijk op een ander blog terechtkomt en daar zijn weg vervolgt. We mogen echter niet vergeten dat het een van de uitgangspunten van dit blog erin bestaat bloggers en andere lezers de best mogelijke info te geven. Van mij of van anderen, dat doet niet ter zake.

Elke bezoeker met een vraag heeft vanaf nu dus een zoekmachine die hem rechtstreeks toegang geeft tot een 20-tal sites, allemaal met een sterke focus op bloggen en aanverwante onderwerpen.

Extra bezoekers via Google aangepast zoeken?

Voor mij is het daarmee zonneklaar dat het werken met Google aangepast zoeken weer een extra mogelijkheid biedt om samen te werken met collega-bloggers die binnen dezelfde niche opereren, die je bewondert, of gewoon een extra duwtje in de rug wil geven. Hoe? Installeer Google aangepast zoeken op je blog, neem naast je eigen blog ook het blog van mede-bloggers op in je Custom Search Engine, neem contact op met de bloggers in kwestie en vraag hen om Google aangepast zoeken op hun blog te installeren en jouw blog op te nemen in hun zoekmachine.

Een win-win situatie heet dat, geloof ik…

Foto via Pixabay.com


 

 

5

10 Responses

Show all responses
 1. Ximaar
  5 juli 2014
  • Sharp Ben
   5 juli 2014
 2. Rowdy Groothedde
  4 juli 2014
  • Sharp Ben
   4 juli 2014
 3. Rianne
  2 juli 2014
 4. Lilith
  2 juli 2014
  • Sharp Ben
   2 juli 2014
 5. Karin
  2 juli 2014
  • Sharp Ben
   2 juli 2014
 6. Ximaar
  2 juli 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.